Лікування ротавірусної інфекції - у домашніх умовах. Як лікувати ротавірусну інфекцію у дорослих і дітей

Відомо, що ротавирусами називають особливу групу інфекцій, які викликають кишковий грип у малюків віком до двох років. Однак дорослих цей вірус теж вражає, в такому випадку захворювання відрізняється легким перебігом. Лікування ротавірусної інфекції здійснюється медикаментозно або народними засобами. Кишковий грип – це заразна хвороба, яка передається через побутові контакти, продукти харчування, повітряно-крапельним шляхом. Поширення інфекції має сезонний характер, як правило, з кінця осені до середини весни.


Що таке ротавірус

Перш, ніж почати лікування кишково-вірусної інфекції, потрібно з'ясувати механізм її розвитку. Ротавірус – це захворювання, для якого характерне ураження ШЛУНКОВО-кишкового тракту (діарея, біль у шлунку, нудота та інше). Діти до дворічного віку, в середньому, вже переносять інфекцію двічі. Це пов'язано з тим, що малюки здатні самозаражаться, особливо в дитячих садках, коли немає пильного контролю батьків. Перш за все, вірус виникає від брудних рук, тому варто ретельно стежити за гігієною.

Заразитися можна не тільки від хворої людини, але і від здорового. Переносники даного вірусу можуть не хворіти кишковим грипом, але заразити здорову людину через спільний посуд, питну воду, спільну ванну або туалет. Для інфекції не характерно тяжкий перебіг. На повне одужання пацієнтам потрібно від однієї до двох тижнів. Для правильного підбору способу лікування ротавірусної інфекції потрібно відразу звернутися до лікаря, при виявленні перших ознак даного вірусу.

Симптоми кишкового грипу:

  1. Підвищена температура тіла.
  2. Бурчання, біль у животі.
  3. Підвищене газоутворення.
  4. Багаторазова блювота.
  5. Пінистий зеленуватий або жовтий пронос більше 5 разів на добу.
  6. Кон'юнктивіт.
  7. Нежить, сухий кашель.
  8. Запалення горла.
  9. Слабкість, запаморочення.


Як і чим лікувати ротавірусну інфекцію в домашніх умовах

Головне, з чого потрібно починати лікувати кишковий грип – послабити вплив вірусу на людський організм. Серед конкретних методів лікування ротавірусної інфекції:

  • нормалізація температури тіла хворого;
  • організація правильного харчування;
  • ентеросорбція;
  • відпаюванню (оральна регідратація);
  • таблетки від кишкового грипу.

При плануванні етапів терапії слід враховувати:

  • вік хворого;
  • індивідуальні особливості (алергія, стан вагітності та інше).

У дітей

Специфічної схеми лікування цього захворювання у дітей до року, підлітків або дорослих не існує. Всі ліки при кишковому грипі спрямовані на те, щоб зупинити блювоту і діарею у дитини. Призначаються абсорбуючі і ферментні препарати («Энтерофурил», «Смекта», «Энтерос-гель»). Крім того, необхідно нормалізувати кишкову мікрофлору. Якщо інфекція з'являється у грудних дітей, призначають «Ацидолак бебі». При підвищеній температурі тіла потрібно прийняти «Парацетамол дитячий» або «Нурофен». Антибіотики в лікуванні даної інфекції не дадуть ніякого результату.

Щоб вилікувати малюка, потрібно посадити його на лікувальну дієту, забезпечити постійне пити малими порціями для запобігання зневоднення організму (розчин Регідрону, несолодкий морс, відвар родзинок). Дуже важливо не давати багато рідини за раз, це спровокує блювоту. З раціону виключається:

  • жирне;
  • молочне;
  • гостре;
  • смажене;
  • можливі алергени.

У дорослих

За медичними стандартами лікування кишкового грипу у дорослих може бути тільки симптоматичним. Приймають противірусні препарати, протиблювотні, а також абсорбуючі таблетки (активоване вугілля). Якщо інфекція з'явилася у вагітної жінки чи матері, яка годує, то терапія повинна проходити тільки в стаціонарі. Дуже важливо відновлювати втрати рідини і солей регидрольным розчином. Для профілактики ротавірусу вагітним (як і всім іншим) рекомендується дотримуватися правил особистої гігієни, уникати багатолюдних місць.


Дієта при кишковому грипі

При ротавірусної інфекції страждає шлунково-кишковий тракт пацієнта, тому всім показана лікувальна дієта. В іншому випадку посилюється діарея, порушується природний процес перетравлення їжі, виникає гіпотрофія. Хворому дозволяють вживати:

  • молочні продукти зі зниженим вмістом лактози;
  • курячий бульйон;
  • кашу на воді.

Немовлят можна годувати материнським молоком. Обов'язково виключають з раціону пацієнтів:

  • цільне молоко;
  • борошняне;
  • бобові культури;
  • свіжі фрукти, овочі.

Відео: доктор Комаровський про лікування ротавірусу

Ротавірус - Школа доктора Комаровського

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!