Надання першої допомоги при зупинці серця

Коли зупиняється серце людини, загроза смерті найвища. Причин того, що «мотор» перестав працювати, багато: переохолодження, нестача кисню, ішемія, геморагічний або анафілактичний шок. Також спровокувати стан клінічної смерті може нещасний випадок, гостре отруєння організму, удар блискавкою, розрядом електричного струму, серцево-судинна недостатність, інфаркт міокарда, черепно-мозкова травма. Перша допомога при зупинці серця має дуже малий часовий фактор (5-6 хвилин). Як зробити все правильно і не нашкодити?

Правила надання першої медичної допомоги при зупинці серця

Основні дії, спрямовані на надання допомоги – штучне дихання і непрямий масаж серця. Слід запам'ятати, коли не можна починати реанімаційні заходи:

  • Якщо потерпілий втратив свідомість, не реагує на навколишнє, але відчувається пульс і дихання.
  • При підозрі на великий перелом грудної клітки проводити дані заходи не можна!

Перша долікарська допомога, коли визначені ознаки зупинки серця, в себе включає:

  1. Негайний виклик служби порятунку. Необхідно повідомити лікарям, де ви знаходитесь, які симптоми у потерпілого.
  2. Далі звільніть його від верхнього одягу, забезпечте доступ кисню.
  3. Перевірте пульс, свідомість, реакцію зіниць, дихання. Якщо ці ознаки відсутні, то тільки тоді слід переходити до реанімаційного прийомам.

Алгоритм надання першої медичної допомоги:

  1. Розташувати потерпілого на рівній основі. Перевірити пульс і подивитися чи реагують зіниці на яскраве світло.
  2. Голову закинути під кутом 45 градусів. Дихальні шляхи звільнити від піни, блювоти, крові або слизу, якщо такі є.
  3. Зовнішній масаж повинен чергуватися з штучним диханням. Якщо реанімаційні заходи роблять двоє, то співвідношення «дихання-масаж» дорівнює 1/5, якщо одна людина, то 2/15.
  4. Під час штучної вентиляції легень потерпілому потрібно відкрити рота, затиснути ніс.

Як правильно робити штучне дихання

Основна допомога при зупинці серця, яка дозволяє врятувати життя швидким способом – це штучне дихання. Необхідно однією рукою схопити потерпілого за підборіддя, інший затиснути йому ніс, потім акуратно вдихнути повітря в легені потерпілого. Грудна клітка при вашому вдиху буде підніматися, а якщо цього не відбувається, швидше за все в дихальних шляхах непрохідність.

Техніка виконання непрямого масажу серця

Перед тим, як починати, необхідно виконати важливе дія – прекардіальний удар. Він виконується одноразово, вдаряють в грудину (середню її частину) кулаком. Компресія грудної клітки – перша невідкладна допомога при зупинці серця підтримує кровообіг. Рятувальник кладе долоню на груди потерпілого, ритмічно натискає на грудну область. Глибина натискання 5 см, частота – 100/хв. Чергуйте: 30 натискань і 2 вдиху. Заходи спрямовані на автоматичний запуск роботи серцевого м'яза.

Прямий масаж серця

Цю процедуру може виконувати тільки хірург в умовах абсолютної стерильності та антисептики. Метод включає безпосередній контакт з серцем людини. Лікар буквально стискає орган, роблячи упор на лівий шлуночок, щоб забезпечити відтік крові. Даний захід поєднується з штучним диханням легких або апаратом ШВЛ. Ефективність роботи перевіряється на свідченнях пульсометру і кардіограми.

Дізнайтеся, що за хвороба брадикардія серця.

Відео: що робити при раптовій зупинці серця

У відео нижче лікар-анестезіолог Інституту кардіології покаже порядок проведення долікарської допомоги при припиненні роботи серця: перевірка пульсу у потерпілого і серцево-легенева реанімація. Подивившись цей ролик, ви придбаєте цінні знання і навчитеся надавати необхідну першу допомогу.

Перша допомога. Раптова зупинка серця

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!