Харчування при подагрі - список дозволених і заборонених продуктів, лікувальне меню на тиждень з рецептами страв

Підвищене відкладення кристалів сечової кислоти в тканинах провокує запалення суглобів. Основу дієти при подагрі становить вживання продуктів із низьким вмістом пуринів – речовин, що є «винуватцями» захворювання. Лікування патологічного процесу включає відмову від шкідливих звичок, поступове зниження ваги, але головною умовою одужання є дієтичне харчування.

Що таке подагра

Захворювання суглобів, що виникає при порушеному обміні речовин, називається подагрою. Ризик захворювання підвищується у жінок в період клімаксу і у чоловіків старше 40 років. Хвороба починається з підвищеною вироблення сечової кислоти, з висновком якої не справляються нирки людини. Надалі відбувається накопичення уратів (солей сечової кислоти в суглобах людини.

Як харчуватися при подагрі

Ключову роль у лікуванні подагри відіграє харчування. Захворювання схильні люди, які зловживають алкоголем або їдять багато їжі, що містить пурини – речовини в клітинах організму. При руйнуванні даних сполук утворюється сечова кислота. Надлишок сечової кислоти викликає запалення. Пурини містяться в білковій їжі, м'ясних субпродуктах, дріжджах, морепродуктах і жирній рибі, тому їх рекомендується виключити.

Загальні правила

Гипопуриновая дієта – частина терапії описуваного захворювання суглобів. На тлі прийому їжі з пуринами відбувається відкладення сечової кислоти в суглобах. Пацієнту рекомендується виключити продукти з найбільшою кількістю зайвих солей. Лікар призначає лікувальний стіл № 6. Енергетична цінність такої дієти становить 2700-2800 ккал в добу. Дієтотерапія при подагрі включає:

  • дотримання підвищеного питного режиму;
  • суворе дотримання споживання солі;
  • низкопуриновая дієта не допускає вживання пуринів більше 150 мг на добу.

Таблиця змісту пуринів в продуктах харчування

Існують пурини рослинного і тваринного походження. З'єднання в рослинній їжі безпечніше для вживання людиною. Речовини з м'яса і риби збільшують ризик виникнення подагри, а пуринові сполуки з овочів ніяк не впливають на ризик виникнення недуги. Пурини з молочних продуктів надають незначний вплив на захворювання. Зміст речовини в деяких продуктах харчування:

ПродуктиВміст пуринів (мг/100 г)Сечова кислота
Варена ковбаса54130
Баранина61146
Шпроти223535
Цвітна капуста1945

Що можна їсти при подагрі

Необхідно знизити кількість продуктів з високим вмістом білків до 1 г на 1 кг ваги людини. Якщо у хворого на подагру немає хронічних захворювань нирок або серця, то пити треба більше 2,5 л води, а ще овочеві відвари. Корисним буде вживання лужних мінеральних вод. Дозволено використовувати їжу, приготовлену в відвареному вигляді, і нежирні м'ясні страви (кролик, курка). Список корисною при подагрі їжі:

ПродуктКористь
ПомідориМістять мінеральні речовини і вітаміни
КартопляПродукт має сечогінну дію
ГарбузЗнижує ризик утворення уратних (солі сечової кислоти) каменів у нирках
Ягоди (вишня), горіхи, насіння, каші (перловка), фініки, цитрусові, кабачки, огіркиКорисні речовини виводять солі

Яку рибу можна їсти

Можна їсти нежирні сорти риби, приготовані у відвареному вигляді (в день по 160-170 г). Заборонено вживати в їжу смажену, солону рибу та її похідні: консерви, шпроти, ікру, жирні сорти (оселедець, сардини, тріску, щуку). Не можна їсти рибний бульйон (узв). Можна їсти кальмари, креветки, морських черевоногих, ракоподібних.

Що не можна їсти

Рекомендується обмеження вживання кухонної солі (потрібно дотримуватися правильної дози 5-6 м). Необхідно виключити м'ясні страви, що містять велику концентрацію пуринів. Хворому на подагру не можна переїдати, але й лікувальне голодування проводити не варто: кількість їжі розділіть на 5-6 прийомів, дотримуйтесь правил вживання солі. Після діагностування подагри лікар видає список заборонених продуктів:

Група продуктуРізновиди їжі
НапоїАлкоголь, кава, міцний чай, какао
ОвочіГриби, щавель, брокколі
Молочні продуктиГострі і солоні сорти сиру
Хлібобулочні вироби та солодощіЗдобна випічка, тістечка, торти з кремом (маргарин)
КрупиСочевиця, соя, вівсянка
БобовіКвасоля, боби, арахіс, горох
Ягоди і сухофруктиВиноград, ізюм

Дієта при подагрі в період загострення

Відштовхуючись від того, що подагра – захворювання обміну білків, для якого характерно перевищення норми солей сечової кислоти в організмі, основна суть дієти – зниження рівня сольових речовин. При виникненні загострення обов'язково призначається вегетаріанська дієта, яка зменшує напади подагри. Загострення виникає в нічний час доби і схоже на гострий артрит. Лікувальна меню допоможе повернутися до нормального життя, полегшити стан при гострих нападах, зняти набряклість і почервоніння в ураженому суглобі:

Харчування при подагрі в період загостренняПояснення
ОсобливостіЗбагачення раціону харчування оптимальною кількістю молочних білків і вуглеводів, заборона на м'ясні та рибні бульйони.
Дозволені та заборонені продукти при подагріРекомендується вживати компоти і соки, є вегетаріанські овочеві супи, відварене м'ясо і рибу. Відмовитися від гострих страв, субпродукти (серце, нирки, печінка), бобів, солі, грибів, жирної і солоної їжі.
Рекомендації

Дробове харчування, прийом їжі не менше 4 разів:

  • сніданок – овочевий салат, варене яйце;
  • другий сніданок – відвар шипшини;
  • обід – кисіль і локшину на молоці;
  • полудень – свіжі фрукти;
  • вечеря – неміцний чай, голубці з овочів.

Дієта при подагрі ніг

При виникненні набряклості і почервоніння в нижніх кінцівках, схожих на напади артриту, рекомендується звернутися до лікаря. Лікувальна дієта і харчування при подагрі ніг полягає у відмові від їжі з пуринами, обмеження споживання тваринного білка. Необхідно пити 2-3 літри рідини, вживати лужні напої, овочеві супи, корисні відвари. Не можна їсти при подагрі на ногах гостру і солону їжу. Лікування подагри передбачає зразкове меню:

  • після пробудження – відвар шипшини;
  • на сніданок – гречка;
  • другий сніданок – чай з молоком;
  • обід – картоплю з морквою і овочевий суп;
  • полудень – компот, зелене яблуко;
  • вечеря – овочевий салат, печені оладки.

Дієта при подагрі з ожирінням

Ускладнення у вигляді зайвої ваги здатне суттєво погіршити стан пацієнта і посилити напади болю. Голодувати при подагрі не можна, але як тоді нормалізувати стан організму? Відповіддю на це питання буде правильно складений раціон хворих. Особливості харчування при подагрі з ожирінням включають вживання корисних продуктів з дієтичного меню номер 6. Рекомендації щодо складання раціону:

  • відмова від мучного, солодкого, жирного;
  • підвищене споживання рідини (2,5 л на день);
  • правильний режим харчування на основі раціону вегетаріанців;
  • не є свіжий хліб, а тільки вчорашній з житнього або пшеничного борошна.

Меню на тиждень

Дієтичний раціон для хворих подагрою спрямований на зменшення відкладення солей сечової кислоти і перешкоджання виникнення нових скупчень. Рекомендується виключити бульйони, пити багато мінеральної лужної води. Нижче представлено зразкове меню на кожен із семи днів тижня. Перед вживанням перерахованих нижче продуктів для семиденної дієти варто порадитися з лікарем:

День тижняСніданокДругий сніданокОбідПолуденокВечеря
ПонеділокСалат з моркви, капусти і огіркаВідвар з горобини, яйце, салат з моркви та гарбузаКомпот, молочний суп, котлети з кабачківСвіжі фрукти, шматочок сируМолоко, овочеві голубці
ВівторокСирники, кефір, желеПластівці з молокомСуп з кабачками, риба приготовлена на пару, картопляне пюреЯгоди і молочний кисільНежирна ряжанка, салат з яйця, моркви
СередаСирна запіканкаЙогурт зі злакамиОвочевий супФруктовий кисільЗапечені овочі, вівсяний суп на молоці
ЧетверСирна запіканка з натертою морквоюСуп молочнийГречана каша, парові котлетиЯгоди або фруктиМакарони, буряк, кисіль
П'ятницяСолодкий рис з яблукамиФруктиБорщ вегетаріанськийКефір і ягодиРис з болгарським перцем
СуботаКомпот, вегетаріанська окрошкаФрукти і нежирні вершкиТушковані овочіСвіжі овочіВідварене куряче філе
НеділяМолоко, гречана кашаМармеладка і неміцний чайМлинці, перлова кашаНектар, ягодиСирники з бананами

Рецепти меню

Для здорових людей щоденний раціон повинен складатися з 600-1000 мл пуринів, пацієнти ж з подагрою повинні дотримуватись спеціальної дієти. Нижче наведені рецепти першого і другого страв. Приготована за ним їжа виходить корисною і поживною. Вживання таких продуктів харчування допоможе людині з подагрою полегшити симптоми захворювання і швидше стати на шлях одужання.

Перші страви

  • Час приготування: 45 хвилин.
  • Кількість порцій: 4 персони.
  • Калорійність страви: 144 ккал.
  • Призначення: на обід.
  • Кухня: слов'янська.
  • Складність приготування: легка.

Смачний вегетаріанський борщ з додаванням корисних і дозволених при подагрі овочів. У класичному рецепті для приготування засмажки використовують вершкове масло, але оскільки його вживання при захворюванні суглобів обмежена, то можна замінити оливковою або лляною. При гострих стадіях захворювання, коли є суворе обмеження солі, додавати її не слід.

Інгредієнти:

  • вершкове масло – 20 г;
  • буряк -1 шт.;
  • вода – 1,5 л;
  • картопля – 2 шт.;
  • сіль – за смаком;
  • ріпчаста цибуля – 1 головка;
  • цукор – 1 г;
  • морква – 1 шт.;
  • томатна паста – 1 ст. л.;
  • капуста білокачанна – 300 р.

Спосіб приготування:

  1. Відварити буряк, вийняти, воду з каструлі не виливати. Коли охолоне, треба натерти коренеплід на крупній тертці.
  2. Поросяти, ягняти моркву, цибулю тушкувати у вершковому маслі.
  3. Додати в киплячу воду, де раніше перебувала буряк, картопля (нарізаний кубиками).
  4. Хвилин через 10, покласти капусту.
  5. Додати цибулю з морквою, терту буряк.
  6. Довести до кипіння, додати цукор, трохи солі, томатну пасту.

Другі страви

  • Час приготування: 40 хвилин.
  • Кількість порцій: 3 персони.
  • Калорійність страви: 82 ккал.
  • Призначення: на друге.
  • Кухня: російська.
  • Складність приготування: легка.

Повністю овочеве дієтичне рагу буде прекрасним додаванням до першого страви в обід або основним на вечерю. В рецепті томатна паста готується самостійно. Смачне блюдо припаде до смаку кожному члену сім'ї, а хворого з запаленням суглобів інгредієнти поліпшать стан: баклажани збільшать виведення солей з організму, а кабачки покращують роботу кишечника.

Інгредієнти:

  • зелень, сіль – за смаком;
  • кабачок – 1 шт.;
  • цибуля ріпчаста – 1/2 головки;
  • баклажан – 1 шт.;
  • помідори – 5 шт.

Спосіб приготування:

  1. Порізати кубиками кабачок і баклажан, відварити.
  2. Помідори обдати окропом, дрібно нарізати їх і цибулю.
  3. Додати трохи солі, варити 15 хвилин.
  4. Суміш помістити в блендер, збити до стану пасти.
  5. Коли овочі будуть готові, злити воду, залити томатною пастою.
  6. Проварити 5 хвилин.

Відео

Подагра. Харчування при подагрі.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!