Народне засіб від сухого кашлю дорослим і дітям

Болісний сухий кашель заподіює дискомфорт, веде до розвитку ускладнень. Вилікувати його можна за допомогою народних рецептів. Вони ефективні при сухому кашлі у дорослих і дітей. Важливо правильно використовувати засоби, які завжди є під рукою, точно дотримуватися дозування компонентів. Це є запорукою успішної терапії.

 

Інгаляції

Процедури проводяться з допомогою пари або інгалятора. Будь-яке народне засіб від сухого кашлю краще використовувати з перших симптомів захворювання. Рецепти для інгаляцій:

  1. Найпростіший спосіб позбутися від сухого кашлю. Відварити картоплю в шкірці. Злити воду, дихати над каструлею, попередньо накрившись ковдрою або пледом. Процедура триває 10-15 хвилин. Її краще проводити перед сном. Вдихати пар необхідно глибоко ротом, а видихати через ніс. Картопляні інгаляції підійдуть і дітям старше 5 років. Малюки можуть обпектися парою, тому для них краще використовувати інгалятор.
  2. Інгаляції з застосуванням ефірних масел. Вони додаються в гарячу воду, над якою треба вдихати пару. Можна капнути масло в інгалятор. Дозування невелика – 1-2 краплі на 250 мл води. Ефективними маслами вважаються м'ята, евкаліпт, лаванда. Добре допомагають хвойні – сосна, кедр, ялина. Тривалість процедури не повинна перевищувати 5-7 хвилин, щоб запобігти можливість розвитку алергічних реакцій або головного болю.
  3. Відмінно допомагають впоратися з проблемою інгаляції з харчовою содою. Ці народні засоби при сухому кашлі поставлять вас на ноги за кілька днів. Застосовувати соду можна за допомогою чайника і паперової воронки, над якою треба вдихати гарячий пар. Але краще всього підходить небулайзер, він забезпечить проникнення частинок соди в бронхи, що дозволить зробити кашель продуктивним. На 200 мл води береться половина чайної ложки соди. Все це поміщається в контейнер приладу. Процедура триває 10 хвилин для дітей і 15 для дорослих.
  4. Ефективні інгаляції з мінеральною водою. Її лужний склад сприяє розрідженню мокротиння, зволоженню слизової дихальних шляхів. Для процедури знадобиться 40 мл мінералки, яку заливають в небулайзер. За день рекомендовано проводити інгаляції 3-4 як дорослим, так і дітям. Краще використовувати Боржомі, Нарзан, Єсентуки.

Зігріваючі компреси

Народні засоби від сухого кашлю у дітей і дорослих ефективно використовуються у виді зігрівальних компресів. Процедура усуне спазми бронхів, посилить циркуляцію крові в легенях. Єдиним протипоказанням до застосування компресів є температура вище 37,5 °С. Рецепти компресів:

  1. Для малюків від року можна використовувати капусту. Її лист необхідно прикласти на груди дитині, обернути харчовою плівкою і укутати рушником. Залишити компрес на ніч. Для більшої ефективності можна використовувати чайну ложку меду, розтерши її груди малюка перед накладанням капустяного листа.
  2. Спиртовий компрес більше підходить дорослим. Дітям старше 3 років спирт треба розвести водою 1:4. Для компресу підійде і горілка. Її треба підігріти до 40 °С. Потім змочити марлю, злегка віджати і прикласти на верхню частину грудей. Зверху прикрити целофаном, укутати хворого теплим шарфом або пледом. Через 4 години компрес необхідно зняти.
  3. У рівних пропорціях треба змішати сік редьки, гірчичний порошок і мед. Отриманий засіб можна відразу втирати в шкіру, або нанести на марлю і прикласти до області бронхів спереду. Такий компрес можна робити на ніч.
  4. Помічником у боротьбі з сухим кашлем стане камфорний спирт. Їм треба розтерти груди, потім спину. На неї накласти гірчичники на 8-10 хвилин. Камфора буде зігрівати, а її пари благотворно впливають на кашель хворого.

Засоби для внутрішнього застосування

Народні засоби від сухого кашлю дорослим і дітям використовуються і за рецептами, призначеним для прийому всередину. Для цього застосовуються:

  1. Молоко. Його можна змішувати з медом, вершковим маслом, відваром ромашки, шавлії. Ефективно поєднання з кедровими горіхами. Для цього 200 г ядер потрібно залити 250 мл молока і закип'ятити. Потримати на повільному вогні 2-3 хвилини, процідити. Тепле пиття слід приймати 3-4 рази за добу.
  2. Шипшина. Він піднімає імунні сили організму, що призводить до швидкого одужання. Для приготування цілющого напою з рослинної сировини необхідно в каструлю з 200 мл води насипати 2 ст. л. плодів шипшини. Для посилення ефекту додати по чайній ложці сухих кореневищ алтея і коров'як. Закип'ятити рідина, томити не більше 3 хвилин. Після проціджування пити теплим 2-3 рази на день.
  3. Якщо немає проблем з тиском, то можна вдатися до цілющим властивостям чорного перцю. Він підсилить кровотік і відходження мокротиння. Необхідно змішати 15 г меленого перцю з 50 г меду і залити їх окропом. Настоювати суміш потрібно 15 хвилин. Потім відфільтрувати, приймати маленькими ковтками двічі за добу.
  4. Лікування можна проводити з допомогою цукру. Столову ложку продукту треба висипати на суху гарячу сковороду і підсмажити до золотистого кольору. Потім додати 100 мл води. Необхідно, щоб цукор повністю розчинився. Далі суміш перелити в ємність, куди слід додати по 1 ст. ложці меду, горілки, вершкового масла і чайну ложку настоянки квіток бузку. Розмішати суміш, пити в теплому вигляді перед сном протягом 7 днів.

Відео

Як позбутися від кашлю за 1 день? Якщо сильний кашель. Сильне копійчане засіб при кашлі
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!