Опис трави Материнка звичайна - лікарські властивості і застосування в рецептах народної медицини

Трава материнки звичайної (орегано) знайшла широке застосування в народній медицині. Материнка відрізняється багатим набором лікувальних властивостей, які сприяють боротьбі із запаленнями, застудою, хворобами шкіри, ШЛУНКОВО-кишкового тракту, іншими недугами. Щоб терапія природними препаратами була ефективною, слід правильно готувати настої, відвари, чаї та пасту для примочок.

Що таке материнка звичайна

Трава материнка звичайна (origanum vulgare) має широке розповсюдження на території Європи. Знайти орегано можна на лісових галявинах, луках, схилах ярів. Рослина має повзуче гіллясте корінь. Стебло пурпурний або зелений, досягає у висоту до 90 см, має невеликі межі. Листя материнки довгасті, трохи опущені вниз. Довжина їх становить 2-4 див. На верхівках стебел листя мають загострену форму. Суцвіття являють собою волоті з дрібними квітками лілового відтінку. Плодами рослини є невеликі коричневі горішки.

Лікувальні властивості материнки

Цілющі властивості материнки визначаються її багатим складом. Рослина містить дубильні речовини, вітамін С, жирні, ефірні масла. До складу материнки (орегано) звичайної входять: тимол, карвакрол, цимол, флавоноїди, макро - та мікроелементи (калій, кальцій, селен, магній, цинк, нікель, мідь, залізо, марганець і ін). Материнка має протизапальну, відхаркувальну, жовчогінну, знеболюючу, седативною дією. Крім того, трава має потогінні, спазмолітичні, сечогінні, антисептичні властивості, посилює секрецію шлунка.

Протипоказання

Корисні властивості материнки звичайної знайшли широке застосування в народній медицині. Однак лікування рослиною підходить не всім пацієнтам. Використання препаратів материнки протипоказано при наявності наступних чинників:

  • вагітності – материнка здатна посилювати перистальтику матки, що може спровокувати викидень, не рекомендується використовувати траву під час грудного вигодовування;
  • гіпертонії, хвороб судин, серця – речовини, що містяться в орегано, можуть викликати різкі перепади артеріального тиску;
  • кишкових, ниркових, печінкових кольок;
  • захворювань шлунка (виразка, підвищена кислотність);
  • індивідуальної непереносимості рослини.

Застосування материнки в народній медицині

Безліч лікарських препаратів з орегано використовуються в народній медицині. Для їх приготування застосовують сухі або свіжі квітки, листя рослини. При боротьбі з захворюваннями можна приготувати однокомпонентні настої і відвари з материнки. Крім цього, трава матрьошка широко використовується в складі грудних, потогінних зборів. Квітки, листя застосовуються для додавання ванни. Зовнішньо використовують компреси і примочки, які корисні при застуді, хворобах суглобів, шкірних недугах.

Настій

Приготовані на спиртовій або водній основі настої сприяють зниженню тиску, допомагають справлятися з атеросклерозом, володіють сечогінними властивостями. Такі засоби застосовуються при застудних захворюваннях, появі запалень і виразок всередині ротової порожнини. Настої використовують для полегшення станів при хворобах дихальних шляхів: бронхіальній астмі, бронхітах різних видів, пневмонії.

Рослинні ліки сприяють посиленню шлункової секреції, перистальтики кишечника, виділення жовчі. Зовнішньо настій материнки застосовують в якості примочок, які дуже ефективні у відношенні висипки, має неаллергическую природу. Якщо необхідно полегшення сверблячки при екземі, то використовуються ванночки з додаванням цілющої рідини.

Відвар

Для лікування хвороб кишечника і шлунка підходить відвар материнки звичайної. Прийом рідини всередину сприяє полегшенню станів при гастриті на тлі зниженої кислотності, запалення стравоходу. Рослина має легкий послаблюючий ефект, робить позитивний вплив на процеси травлення. Цілюща рідина володіє заспокійливими властивостями, ефективна при безсонні, надмірній збудливості, хронічних судомах, епілепсії, нервових розладах.

Зовнішньо відвар застосовують у вигляді примочок і компресів, додають у ванну. Такий препарат материнки допомагає при таких недугах:

  • рахіті;
  • діатезі;
  • шкірних висипаннях, що мають різну етіологію;
  • запальних процесах в лімфатичних вузлах;
  • ревматизмі, артриті, бурситі;
  • молочниці, кандидозі слизових оболонок;
  • виникнення попрілостей, фурункулів.

Екстракт

Звичайна материнка (origani vulgaris) у вигляді екстракту трави широко застосовується фахівцями народної та терапевтичної медицини. Протипоказанням до його застосування є індивідуальна непереносимість. Екстракт материнки рекомендується застосовувати як заспокійливий засіб від неврозів і безсоння. Вживають препарати, виготовлені з цієї сировини, зниження апетиту, запорах, метеоризмах, атонії кишечника і інших захворюваннях ШЛУНКОВО-кишкового тракту. При ГРВІ ліки допомагає впоратися з болем у горлі, нежить, надає відхаркувальну дію.

Лікування материнкою

Лікувальні властивості материнки і протипоказання пояснюються наявністю в складі безлічі активних речовин. Рослина сімейства губоцвітих корисно застосовувати при найрізноманітніших недугах запального характеру, головних і зубних болях, інфекціях, при ослабленні імунітету. У народній медицині поширене використання відварів, настоїв, компресів і ванн на основі орегано.

При жіночих захворюваннях

Материнку звичайну часто використовують для лікування жіночих захворювань. Вона має заспокійливий вплив на стан під час менструації та змінах, пов'язаних з настанням періоду клімаксу. Звичайна материнка в гінекології використовується у вигляді наступних засобів:

  • Квітки додають в чай, який добре заспокоює нервову систему. Для його приготування візьміть 1 ч. л. суцвіть, залийте 1 ст. окропу. Наполягати напій потрібно всього кілька хвилин. Вживати лікувальний чай рекомендується теплим.
  • Відвар рослини допоможе впоратися з болем, спазмами, зменшити силу кровотечі. Залийте склянкою окропу 2 ст. ложки сировини, поміщених всередину емальованого посуду. Нагрівайте препарат 15-20 хвилин, використовуючи водяну баню. Отриманий напій потрібно охолодити в кімнатних умовах і процідити. Відвар рекомендується пити двічі на день по півсклянки.

Материнка від кашлю

Зібрана при цвітінні звичайна материнка є ефективним засобом боротьби з бронхіти, коклюш і простудними захворюваннями. Її застосовують при формуванні протизапальних зборів і потогінних чаїв, які допомагають знищувати бактерії і виводити з організму шкідливі речовини. Щоб впоратися з кашлем, використовують інгаляції з маслом рослини або готують настій. Зробити ці кошти можна за такими рецептами:

  • Для проведення інгаляцій у небулайзер додають 2-3 краплі ефірного масла. Дихати цілющими парами необхідно за кілька хвилин 2-3 рази за добу.
  • Квіти і листя материнки звичайної застосовуються для приготування настою, що володіє сильним відхаркувальним ефектом. Всередину скляного посуду необхідно засипати 2 столові ложки сухої сировини. Траву заливають 200 мл гарячої води, настоюють не менше 30 хвилин. Отримане ліки проціджують і приймають всередину по 1 ст. л. 3-4 рази на день. Курс терапії становить 1 тиждень.

При шкірних захворюваннях

Серед недуг, від чого допомагає материнка, фахівці називають деякі шкірні захворювання. Трава допомагає впоратися з фурункульозом, себореєю, грибковими інфекціями, загоїти рани. Для лікування шкірних захворювань застосовуються ванни і компреси з пастою. Готувати препарати потрібно за такими рецептами:

  • Для лікувальних ванн необхідно залити окропом суху траву у співвідношенні 200 г сировини на 3 л рідини. Отриманий настій проціджують і додають при купанні.
  • Порошок материнки потрібно змішати з водою, щоб вийшла кашка. Засіб прикладається до уражених ділянок шкіри 2-3 рази/день.

При головних болях

Ще одним недугою, що лікує материнка, є головні болі. Настій рослини можна використовувати, якщо препарати не чинили потрібного ефекту. Потрібно заварити 1 ст. л. склянкою окропу. Залиште засіб на чверть години, потім процідіть. Теплий настій застосовують всередину при виникненні неприємних відчуттів. Такий лікарський препарат виявляє заспокійливий, знеболюючий, протизапальний і тонізуючий ефект.

При захворюваннях печінки

Материнка, має жовчогінну дію, використовується як підтримуюча терапія при захворюваннях печінки. Рекомендується приймати збір з таких рослин:

  • споришу;
  • материнки звичайної;
  • звіробою;
  • цикорію (трави і кореня);
  • берези (нирок);
  • безсмертника (суцвіть);
  • чистотілу;
  • ромашки аптечної (квіток);
  • календули.

Необхідно змішати по 20 г кожного інгредієнта. Потім взяти 3 ст. л. отриманого збору, залити 3 ст. води і варити 10 хвилин на повільному вогні. Остудіть готовий склад при кімнатній температурі, процідити. Приймайте ліки по півсклянки 3 рази на день за 30 хвилин до їжі. Курс лікування становить від 1 до 2 місяців. Використовувати настій потрібно спільно з терапією медикаментами, запропонованими лікарем.

При шлунково-кишкових захворюваннях

Материнка знаходить широке застосування при боротьбі з недугами ШЛУНКОВО-кишкового тракту. Щоб зняти спазми, кольки і поліпшити роботу кишечника, використовують відвар. Для приготування засобу візьміть 2 ст. л. трави, запарте теплою водою. Потім помістіть препарат на водяну баню на 20 хвилин, після чого залиште для охолодження, процідіть. Приймайте відвар по ½ склянки двічі за добу перед їжею.

Відео

Материнка звичайна лікувальні властивості і застосування материнки в народній медицині

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!