Журавлина від тиску: корисні властивості і протипоказання

Користь застосування відвару журавлини від тиску очевидна – це прекрасний спосіб боротьби з гіпертонією, який дозволить вам вчасно знижувати тиск і підвищувати імунітет організму. Відомі й інші лікувальні властивості цієї ягоди, допомагають їй благотворно впливати на наше здоров'я.

Корисні властивості журавлини

Рослина з сімейства вересових росте на болотистих ґрунтах північних районів нашої країни. Ягода багата на вітаміни групи С і В і такими мікроелементами як калій, мідь, цинк і залізо. Високий рівень вміст флавоноїдів – речовин, що прискорюють обмінні процеси, робить її чудовим природним антиоксидантом. Ці ягоди по праву вважають антибіотиками природного походження. Особливо показана журавлина при підвищеному тиску.

Користь журавлини полягає в її здатності протистояти розвитку бактерій і вірусних інфекцій, що робить її прекрасним профілактичним засобом. Крім цього, журавлинні напої володіють наступними корисними властивостями:

  • підвищують імунітет;
  • знижують ризик серйозних ускладнень після важких простудних захворювань;
  • підвищують ефективність дії антибіотиків та інших ліків, що покращують їх всмоктування;
  • поліпшують загальний стан серцево-судинної системи.

Журавлина підвищує або знижує тиск

Лікарі радять регулярно пити журавлинний сік і чоловікам, і жінкам. Що в ньому містяться флавоноїди прекрасно зміцнюють судини, розширюють їх, роблять пластичніше. Кров не застоюється, поліпшується кровообіг, стабілізуються серцеві ритми. Які ж проблеми з тиском допомагає вирішувати це народний засіб? Знижує чи журавлина тиск або підвищує? Яким чином взаємопов'язані журавлина і тиск?

Проведені дослідження доводять, що регулярний прийом журавлинного соку протягом двох місяців сприяє суттєвому зниженню артеріального тиску. І хоча журавлина знижує тиск у гіпотоніків, які брали участь у дослідженні, також спостерігалася позитивна динаміка, наприклад, прийшов в норму рівень холестерину. Тому, продовжуючи лікування призначеними препаратами після консультації з лікарем, приймати невелику кількість журавлинного соку можна і при гіпотонії.

Журавлина при тиску

Для людей, які страждають від перепадів тиску, напої та інші страви з журавлини можуть стати просто порятунком. Журавлина при гіпертонії є ефективним засобом, коли ви правильно поєднуєте її з іншими продуктами і піддаєте належної термічної обробки. Можна їсти протерті ягоди без додавання цукру, особливо якщо віддаєте перевагу кислі смаки, або залити отриману суміш питною водою, не піддаючи температурного впливу. Журавлину при тиску можна приготувати одним з описаних нижче способом.

Журавлина з медом від тиску

Лікувальний ефект від прийому дзьоби зростає, коли ви додаєте до неї мед. Мед з журавлиною перетирається вручну або за допомогою блендера в пропорції десять до двох – на десять частин ягід дві частини меду. Отримана суміш приймається за півгодини до прийому їжі протягом 8-10 тижнів. Вона прекрасно стимулює обмінні процеси і підвищує імунітет. Зберігати краще в холодильнику. Журавлина від тиску допомагає ще краще, якщо в отриману суміш додати трохи потовченого часнику, в пропорції 2-3 зубчики на 500 р. Курс – чайна ложка на ніч, не запиваючи водою, тривалістю один місяць.

Журавлинний морс

З раннього дитинства ми пам'ятаємо, як мама чи бабуся варили журавлинний морс, варто було кому-небудь з членів сім'ї підхопити грип. Як приготувати цей цілющий напій правильно, рятує журавлинний морс від тиску? Приготувати напій можна кількома способами. Головне правило – не піддавати ягоди температурній обробці, перевищує 50°С. Ви можете готувати його одним з наступних способів:

  1. Для приготування морсу свіжі ягоди перетираються спочатку в блендері, а потім за допомогою сита, відділення для макухи від соку, який додається склянку води.
  2. Основа – три-чотири столові ложки свіжих або в'ялених ягід, кілька листя. Залити теплою водою в термосі. Настоювати 3-4 години, випивати склянку після їжі.
  3. Проваріть кілограм журавлини в трьох літрах води протягом 10 хвилин. Додайте 300 г меду, 2 чайні ложки родзинок, настоюйте протягом доби в темному місці при кімнатній температурі.

Протипоказання

Журавлина від тиску – це відмінний засіб, здатне посилити ефект від призначеної вам лікарської терапії. Протипоказання дзьоби: може викликати алергію, нанести шкоду в разі інтенсивного застосування при хворобах шлунково-кишкового тракту, гастритах і виразках. Лікуватися від гіпотонії із застосуванням журавлинних відварів слід з обережністю, тільки за згодою вашого лікуючого лікаря. Під час вагітності також бажано проконсультуватися з фахівцем про дозування журавлинних відварів або настойок.

Відео

Журавлина Корисні властивості

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!