Що робити, якщо вкусила оса. Як надати першу допомогу при укусі оси в домашніх умовах

Не буде перебільшенням сказати, що оси є одним з найбільш агресивних видів комах, що активізуються в літній період. З цієї причини важливо знати, що робити при атаці цієї істоти. Нижеописанная тактика дій допоможе вам уникнути серйозних наслідків нападу.

Перша допомога при укусі оси

Як правило, небагато людей знають, що робити в разі атаки комах. При ситуації, якщо вжалила оса, людина потребує надання першої допомоги. Особливо це важливо для людей, страждаючих дерматитом або бронхіальною астмою. У разі зволікання у таких постраждалих може спостерігатися алергічна реакція у вигляді набряку Квінке з усіма витікаючими з цього стану неприємними наслідками.

Плюс до всього, важливо вміти диференціювати укуси бджіл та ос, що легко зробити один раз, побачивши фото цих істот. Слід сказати, що на відміну від медоносних трудівниць їх агресивні родички не гинуть після атаки і не залишають в тілі людини жало. Елементарні знання про правила поведінки при укусі оси допоможуть як хворому, так і оточуючим його людям вчасно вжити всі необхідні для зменшення плодів агресії тварини дії. Отже, що робити, якщо людину вкусила оса:

  1. Ретельно промити місце ураження.
  2. Продезинфікувати ранку.
  3. Накласти соляної компрес для перешкоджання сорбції отрути оси.
  4. Випити антигістамінний препарат з метою запобігання утворення набряку у вигляді великої щільної пухлини.
  5. Споживати багато рідини.
  6. Прийняти анальгетик при сильному болі.

Якщо оса вкусила в губу

Область обличчя та шиї вважається більш небезпечною в плані ймовірності виникнення негативних наслідків нападу цієї істоти. При цьому, якщо ви не знаєте, що робити після укусу оси, то найкраще зверніться до медичної установи. Особливо це стосується тих, кого агресор ужалив в губи. Шкірно-м'язові складки, що оточують вхід у ротову порожнину, забезпечені великою кількістю кровоносних судин, що тільки сприяє швидкому прояву клінічної картини у потерпілого після укусу оси.

З цієї ж причини отруйний секрет здатний швидко проникати в сусідні дихальні шляхи і викликати задуху, внаслідок якого постраждали іноді навіть помирають. Зонами найближчого поширення, як правило, вважаються мову і носоглотка. При ураженні цих ділянок лікування потрібно починати з прийому антигістамінних. Можливо також зняти симптоми укусу допомогою нанесення місцевих протизапальних препаратів у вигляді мазей і гелів з охолоджуючим ефектом.

Якщо вжалила оса дитини

Дитячий організм більш чутливий до отрути комах, що може спровокувати найбільш непередбачувану реакцію. Внаслідок цього, якщо ви цю хвилину шукаєте інформацію про те, що робити, якщо дитину вкусила оса, то краще відразу зверніться до лікарні, де ранку ретельно опрацюють. На випадок, коли батьки мають уявлення про способи боротьби з наслідками агресії комах, слід додатково врахувати, що зняти загальні симптоми інтоксикації у дитя можна за допомогою рясного пиття підсоленій кип'яченої води.

Доктор Комаровський радить при явно вираженої алергічної реакції у дитини намазати зону укусу оси маззю з кортикостероїдами. У разі ж появи симптомів утрудненого дихання негайно ввести маленькому потерпілому внутрішньом'язово преднізолон або дексаметазон, після чого терміново їхати в лікарню. При нормальному стані неаллергичного дитини ситуацію, на думку фахівців, можна врегулювати і в домашніх умовах.

Коли необхідно викликати швидку допомогу

Не варто намагатися самостійно зняти роздратування і пухлина, якщо вас покусала одразу кілька ос. При цьому особливо важливо оглянути зону ураження. Область гортані, ніс, і губи є найбільш небезпечними в плані подальшого виникнення набряку. При такій ситуації не потрібно залишатися вдома, а варто негайно поїхати в лікарню. Крім вищевказаних моментів, в медичний заклад після укусу оси звертаються з причини:

  • блювоти;
  • запаморочення;
  • судом;
  • втрати свідомості;
  • набряку Квінке;
  • кропив'янки.

Чим лікувати укус оси

Окремим пунктом правил надання першої допомоги потерпілому від нападу дрібних кривдників є прикладання до чешущейся зоні сольового компресу, за допомогою якого можна домогтися локалізації отруйного секрету в місці проникнення жала. При ситуації, коли людина не знає, чим помастити укус оси, можна просто накласти на область рани жгут, що теж буде перешкоджати поширенню запалення на навколишні тканини.

Слід сказати, що перед тим, як використовувати ті або інші ліки, не забувайте читати інструкцію по його застосуванню. Ця рекомендація особливо актуальна для людей, які зіткнулися з нападом дрібного агресора вперше і не знають, що робити, якщо вкусила оса. Щодо народних рецептів, важливо нагадати про обов'язковість перевірки їх компонентів на алергенність перед безпосереднім використанням. Позбутися від сверблячки і болю після того, як вжалила оса, ефективно допомагають різні медикаментозні препарати та народні засоби, про яких мова піде нижче.

Що допомагає від укусів комах з народної медицини

Як правило, люди піддаються нападу ос, перебуваючи далеко від дому, що не виключає ймовірності опинитися «під прицілом» жала і в рідних стінах. Любителі природи нерідко облаштовують місця відпочинку на території цих тварин, чим провокують їх на відповідну реакцію. Як показує практика, туристи часто не мають під рукою жодного медикаменту, і рідко хто з них знає, що робити, якщо вкусила оса. При такій ситуації буде корисним згадати, якими підручними народними засобами можна обробити укус:

  • листком подорожника;
  • шматочком цибулі або часнику;
  • лимонної часточкою;
  • соком кульбаби;
  • шматочком цукру.

Чим мазати укус оси

При ситуації, коли вас вжалило комаха, не залишайте ранку без обробки. Ця рекомендація особливо відноситься до дачникам, денно і нощно доглядають за солодкими фруктами і ягодами, якими люблять ласувати оси. Як правило, останні кусають цих трудівників в пальці або передпліччя, що в цілому не представляє небезпеки, але, тим не менше, вимагає хоча б мінімального обробітку. З цієї причини, фахівці при відповіді на питання, що робити, якщо вкусила оса, радять любителям природи на всякий випадок мати під рукою одне з наступних засобів:

  • Фенистил гель;
  • Инсектлайном;
  • Меновазином;
  • Gardex Family, Gardex Baby;
  • Совентолом;
  • Адвантаном.

Як зняти набряк від укусу комахи медикаментозно

Людям, страждаючим від алергії, рекомендується постійно носити автоинъектор. З допомогою цього апарату постраждалий від укусу оси зможе призупинити збільшення і без того набряклою зони нападу. Імунна система здорової людини здатна самостійно купірувати отрута, чого не можна сказати про пошкоджені захисні бар'єри алергіка. Крім цього, групу ризику складають жінки в період вагітності і малолітні діти. При відповіді на питання пацієнтів, що робити при укусі комах, лікарі насамперед рекомендують прийняти який-небудь антигістамін:

  • Супрастин;
  • Тавегіл;
  • Діазолін;
  • Димедрол;
  • Фенистил.

Відео: що робити при укусі оси

Якщо вас укусила оса

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!