Лікування кашлю з мокротою у дітей або дорослих в домашніх умовах медикаментозними і народними засобами

Вилікувати вологий кашель у дитини або дорослого легше, ніж сухий. Такий тип називається продуктивним, тому що показує результат – відходження мокротиння. Ознайомтесь, як лікується мокрий кашель, які ліки варто застосовувати, щоб позбутися від нього дорослим і дітям. Важливо грамотно слідувати курсом лікування, щоб домогтися усунення причин, наслідків, плюс не забути про профілактику.

Що таке вологий кашель

У медицині під кашлем розуміється захисна реакція організму, яка виникає у відповідь на роздратування дихальних шляхів і гортані речовинами механічного або хімічного типу. Ділиться цей рефлекс на сухий, вологий типи. Другий називається продуктивним, тому що під час нього слиз із бронхів виходить назовні. Організм самостійно справляється з очищенням мокротиння, захисний рефлекс дихальних шляхів веде до одужання, усунення запалення слизової.

Спостерігається кашель вологого виду при інфекціях дихальних шляхів, ГРВІ, ГРЗ, алергічному нежиті, гострих бронхітах, пневмоніях. Симптом проявляється при раку легенів, застійної серцевої недостатності, туберкульозі, хронічних захворювань у курящих людей, запаленні легенів. Від типу мокротиння, тяжкості перебігу захворювання залежить спосіб лікування недуги. Так, наявність прожилків крові в слизу говорить про відкрився кровотечі, необхідності серйозного підходу до терапії.

Відмінність між сухим і вологим кашлем

Щоб зрозуміти, чим відрізняється сухий кашель від вологого, розгляньте наступну таблицю з особливостями їх перебігу:

Чинник

Сухий тип

Вологий тип

Час виникнення

Початок хвороби

Середина захворювання

Характерний опис

Нападоподібний, гавкаючий, раптовий, сильний

Не нападоподібний, можна відчути початок заздалегідь

Тривалість нападу

Кілька хвилин, важко дихати, не вистачає кисню

Кілька секунд, відходять рясні виділення слизу у вигляді грудки

Виділення слизу

Не відбувається

Супроводжується виділенням

Приносить полегшення після нападу

Немає

Так

Особливості

Нічний кашель, провокує блювоту, після нападу болить грудна клітка

Немає болю після того, як людина відкашлюється, вночі чути вологі хрипи, задишка

Причини

Поява кашлю вологого типу викликається збільшеним утворенням бронхіального секрету, переходом плазми крові з судин в легені, відділенням гнійного вмісту з порожнини легенів. Захворювання, що супроводжуються цим кашльовим типом – бронхіальна астма, хронічний бронхіт, набряк легень, абсцес, кавернозний туберкульоз, бронхоектатична хвороба, застуда, пневмонія. По виділенню слизу можна дізнатися, чим хворіє людина:

  • склоподібна – при астмі;
  • іржава – при пневмонії;
  • гнійна смердюча – при абсцесі;
  • прозора мокрота свідчить про одужання.

Мокрий кашель у дитини без температури

Якщо гавкаючий кашель постійного вологого типу мучить дитину, батьки повинні перевірити, чи немає у малюка задишки, підвищеної температури протягом трьох днів, болю в грудях. Якщо виявилися безперервні раптові напади, відмова від їжі, хрипи, мокрота зеленого або кривавого кольору, необхідна термінова госпіталізація. Як лікувати мокрий кашель у дитини в цьому випадку, підкаже лікар.

Діагностика

Кашель з мокротою у дитини або дорослого можна визначити і розпізнати за допомогою лікарів (терапевта, пульмонолога) і використання наступних методів:

  • загальний огляд грудної клітки, прослуховування легенів фонендоскопом;
  • аналізи крові, мокротиння;
  • рентгенографія і томографія грудної клітки;
  • спірометрія або спірографія – оцінюється, як повітря проходить по дихальним шляхам і здатні легкі розправлятися самостійно за нормою;
  • проба з бронходилататором – спірометрія до, після інгаляції препаратом-бронхорасширителем;
  • бронхопровокационный тест – спірографія до, після інгаляції метахолина або гістаміну (бронхоспазмолітікі);
  • оцінка газового складу крові;
  • бодиплетизмография – оцінка функція зовнішнього дихання;
  • фибробронхоскопия – дослідження слизової бронхів зсередини, клітинного складу;
  • ангіопульмонографія – оцінка стану судин легенів;
  • біопсія – вивчення шматочка тканини легені.

Лікування

Чим лікувати мокрий кашель, знає лікар. Призначаються ліки в залежності від причин появи вологого типу, віку та індивідуальних особливостей пацієнта. Популярними засобами є відхаркувальні препарати, антигістамінні та протикашльові медикаменти. Останні застосовуються в умовах болісного непродуктивного затяжного вологого нападу. За необхідності при виділенні мокроти застосовуються антибіотики, фізіопроцедури. Вилікувати кашель вологого типу можна лише комплексними процедурами.

У дорослого

Ліки від кашлю з мокротою у дорослих спрямовані на розрідження мокротиння, виведення її з легких. Популярними засобами, щоб вилікувати хворобу дорослого, є:

  1. Муколітики – розріджують мокротиння всередині бронхів, нормалізують її виведення природним шляхом. Не збільшують кількість слизу. Діляться на неферментные (Ацетилцистеїн, Карбоцистеїн, Амброксол), протеолітичні ферменти (Трипсин і Хімотрипсин, використовуються в якості інгаляцій).
  2. Очищенню бронхів сприяють відхаркувальні препарати полегшують виведення мокротиння. Діляться на засоби рефлекторного, резорбтивної дії. Перші містять рослинну сировину (сиропи і пігулки алтея, анісу, оману, подорожника, термопсису, солодки), збільшують кількість слизу. Другі (йодид натрію, калію, хлорид амонію, гідрокарбонат натрію) всмоктуються кров'ю, розріджують мокротиння за рахунок збільшення її обсягу. До популярним сиропам відносять Гербион, Геделикс.
  3. Комбіновані – поєднують одночасні муко - і бронхолітики, відхаркувальні, антигістамінні, протикашльові, жарознижуючі, антисептичні компоненти. До них відносяться Дигідрогеноцитратпісля, Эреспал.

Протикашльові препарати

Таблетки від мокрого кашлю у дорослих з протикашльовим дією усувають напади вимиканням центрального або периферичного ланки рефлексу (Синекод, Кодеїн, Глауцин). Їх можна використовувати при вологому типі, тому що вони блокують причину симптому. Замість них корисно приймати муколітичні та відхаркувальні препарати на рослинній основі.

Антигістамінні препарати

Якщо кашель викликаний астмою, хворобами серцево-судинної системи, крові підвищений рівень гістамінів. Їх слід вирівняти, усунути алергічні реакції, для чого використовуються такі препарати:

  • Фексофенадин – підходить з шестирічного віку;
  • Лоратидин – таблетки зі швидким і тривалим ефектом;
  • Цетиризин може викликати сонливість;
  • Диментидин – седативний засіб;
  • Дипразин, Димедрол, Тавегіл, Діазолін – розширюють просвіти в повітроносних шляхах, усувають запалення бронхів, спазми слизової гортані.

Антибіотики

Якщо кашель супроводжується підвищенням виділення мокротиння, це є першою ознакою небезпечного захворювання дихальних шляхів. Курс антибіотиків в даному випадку може бути використаний в комплексному лікуванні. Показаннями стане кров'яниста, іржава, жовто-зелена, гнійна мокрота, протяжність захворювання більше тижня, бактеріальна природа кашлю. Поширеними антибактеріальними препаратами при ознаках захворювання є:

  • пеніциліни – Аугментин, Ампіокс, Амоксиклав;
  • цефалоспорини – Цефпиром, Цефотаксим, Цефазолін;
  • макроліди – Азитроміцин, Рокситромицин, Кларитроміцин.

Застосування небулайзера

Полегшити відходження мокротиння допоможуть інгаляції небулайзером. Це компресорний інгалятор, створює лікарський аерозоль за допомогою розрядженого тиску, що активується вдихом. Застосування інгаляцій небулайзером купірує напади, усуває набряк слизової дихальних шляхів, допомагає створити найдрібніші частинки ліки, які сягають найглибших ділянок легень. Медикаментозні препарати, використовувані в небулайзерах:

  • фізіологічний розчин;
  • мінеральна вода Боржомі, Єсентуки, Нарзан;
  • антисептики і антибіотики – Гентаміцин, Діоксидин, Тобраміцин, Флуімуціл, Фурацилін;
  • бронхолітики – Атровент, Сальбутамол, Беротек, Беродуал, сульфат магнію;
  • імуномодулятори – Інтерферон;
  • анестетики – Лідокаїн;
  • муколітики – Лазолван, Пульмозим, Флуімуціл, Амброксол;
  • стабілізатори – Кромогесал;
  • комбіновані – Фенотерол,Беродуал.

Фізіолікування

Для ефективного лікування вологого кашлю типу може застосовуватися фізіотерапія, складається у впливі хвиль певної рідкісної довжини на уражені органи і тканини. Популярними способами називають:

  • фонофорез – вплив електричним струмом на живу тканину для підвищення проникності наносяться препаратів;
  • інфрачервоні лампи – прогрівання, за рахунок підвищення температури до ураженого органу притікає кров, прискорюються обмінні процеси.

Чим лікувати вологий кашель у дитини

Лікарі кажуть, що лікування мокрого кашлю у дітей відбувається складніше. Це пов'язано з виділенням в'язкого мокротиння і недостатністю розвитку дихальної мускулатури. Довге перебування слизу в бронхах небажано через застою і вогнища розмноження бактерій. Що викликає ускладнення і затягування процесу одужання. Головним завданням терапії стає полегшення відходження мокротиння. Для лікування дитячого організму застосовують такі препарати і методи:

  1. Муколітики – утворюють потрібну кількість слизу. До них відносять Бромгексин, Флуімуціл, Амбробене.
  2. Відхаркувальні – розріджує в'язке мокротиння. З рослинних препаратів рекомендується застосовувати Доктор Мом, Пектусин, Солутан, грудні збори. Медикаментозне лікування синтетичними засобами – Амброксол, Лазолван, Бромгексин, АЦЦ, Геделикс.
  3. Протикашльові засоби для дітей протипоказані при кашлі вологого типу.
  4. Розтирання грудей і спини, домашній масаж.
  5. Парові інгаляції з настоянками лікарських засобів, трав, соди, ефірних олій, йоду.

Корисними правилами в лікуванні кашлю вологого типу у дитини стають наступні рекомендації лікарів:

  • підтримуйте температуру приміщення на рівні 18-20 градусів;
  • протріть пил в кімнаті, приберіть зайві м'які іграшки, килими, пледи, пахнуть об'єкти (побутова хімія, фарби, аерозолі);
  • зберігайте правильну підвищену вологість;
  • давайте дитині тепле пиття – негазовану воду, чай, морс, компот, відвари лікарських трав;
  • при необхідності подавайте дитині Регідрон;
  • корисні прогулянки на свіжому повітрі.

Народні засоби від мокрого кашлю

Очистити легені від скопилася слизу, допомогти вилікувати хворого здатні народні засоби від мокрого кашлю:

  1. Полоскання – 10 разів за день, можна використовувати содовий розчин, воду з сіллю і йодом, з сирим лимонним соком (чайна ложка на склянку). З рослинних відварів корисні календула, ромашка, мати-й-мачуха, евкаліпт, корінь солодки і кора дуба. Дітям старшого віку і дорослим рекомендовано полоскати горло соком буряка з оцтом і морквяним соком з медом.
  2. Компреси – для дітей заборонені суміші зі спиртом і оцтом, що накладаються на область серця спереду і ззаду. Популярними є варіанти: столова ложка гірчиці з медом і соком редьки, рідкий мед, тепле рослинне масло, картопляне пюре з горілкою. Сумішами просочують марлеву пов'язку накладають на шкіру, зверху наносять целофан або кальку, укутують ковдрою. Тримають компреси годину, краще робити їх перед сном, щоб прибрати болісні напади на всю ніч.
  3. Прийом відварів, настоянок і сумішей – сік редьки з медом, цибульний сік з прополісом, тепле молоко з мінералкою або інжиром. Заварити можна плоди і листя малини, коріння алтея, солодки, листя материнки або липи, пити по половині склянки кілька разів на день.

Профілактика

Щоб усунути ризик розвитку кашлю вологого типу, і дитині, і дорослому потрібно зміцнювати імунітет. Іншими корисними заходами є:

  • регулярне миття рук для виключення розвитку бактерій і вірусних інфекцій;
  • уникання контактів з застудженими і хворіючими людьми;
  • дотримання вологості в приміщенні;
  • загартовування, ходьба босоніж;
  • одяг по погоді, провітрювання кімнат;
  • уникнення пасивного куріння, позбавлення від шкідливих звичок;
  • повноцінне харчування;
  • прийом препаратів для зміцнення імунітету.

Відео

Вологий кашель у дитини ніж лікувати, лікування вологого кашлю у дитини.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!