Що таке эмоленты - список і назви препаратів, механізм дії, склад та класифікація

Це речовини, що сприяють пом'якшенню шкіри. Вони входять до складу практично будь-якого косметичного продукту. Прикладом эмолентов служать парафін, масла, жири і віск. Ці речовини створюють на шкірі непроникну жирову плівку і заповнюють простір між клітинами її верхнього шару. У результаті відновлюється захисна ліпідна оболонка, що допомагає усунути сухість і роздратування шкірного покриву. Эмоленты застосовують не тільки для зняття сухості епідермісу симптомів, але і при лікуванні атопічного дерматиту. Особливо важливі ці засоби догляду за дитячою шкірою.

Эмоленты при атопічному дерматиті

Емульсії, мазі, креми та інші засоби на основі жирів – ось що таке эмоленты. Ці препарати призначені для зовнішнього застосування з метою зволоження шкірних покривів. Основне показання до використання эмолентов – атопічний дерматит. Це хронічне запальне захворювання шкіри алергічного характеру. Згідно зі статистикою, патологія частіше зустрічається у членів однієї родини. Якщо один з батьків хворіє на алергійний риніт, бронхіальну астму або атопічним дерматитом, то ризик передачі дитині останнього становить 50%.

На першому році життя новонародженого захворювання розвивається при введенні в раціон прикорму. Алергенами для малюка є коров'яче молоко, яйця, риба. Дерматит може викликати й штучна суміш. Близько 70% хворих виліковуються в підлітковому віці. У решти атопічний дерматит і переходить у доросле життя. При дії алергенів хвороба загострюється. У цьому випадку розвиваються такі симптоми:

  • еритема – червоні плями;
  • вузлові висипання – папули;
  • лущення і припухлість шкірного покриву;
  • ділянки ерозій, кірочок і мокнення.

При хронічному перебігу захворювання супроводжується вираженим шкірним малюнком, потовщенням епідермісу. Інші характерні симптоми мають меншу інтенсивність. Вони залежать від віку:

  1. У немовлят на обличчі, сідницях і кінцівках з'являються еритеми яскраво-рожевого кольору. Потім на них утворюються везикули і ділянки мокнення. Закінчується все формуванням скоринок і лусочок.
  2. У дорослих еритеми блідо-рожеві. Вони розташовуються на обличчі, шиї, ліктьових або підколінних згинах. Шкірний покрив в цих зонах грубий, з ділянками лущення, тріщинами.

При атопічному дерматиті шкіра стає сухою. Хворий розчісує сверблячі ділянки, що призводить до запалення і інфікуванню. Основа лікування захворювання – правильний догляд. Для цього і рекомендують користуватися эмолентами. Вони пом'якшують, зволожують шкірний покрив, в результаті частота загострень атопічного дерматиту знижується на 80%. Эмоленты виявляють ще кілька корисних властивостей:

  • роблять епідерміс стійким до контактним алергенів і бактерій;
  • знижують втрати води з поверхні епідермісу;
  • знижують ризик приєднання вторинної інфекції;
  • відновлюють жирову плівку;
  • усувають лущення, знімають свербіж;
  • збагачують шкіру вітамінами, мінералами.

Склад

Эмоленты – це більше косметика, ніж ліки, але вона володіють хорошим лікувальним ефектом. Після регулярного застосування таких засобів шкіра швидше відновлюється, стає більш еластичною, на ній гояться мікротріщини. Эмоленты не проникають глибоко в шкірний покрив. Їх функція – утворення на поверхні епідермісу найтоншої плівки. Вона уповільнює випаровування вологи, тому шкіра довго залишається зволоженою. Цей ефект обумовлений особливим складом эмолентов. Він може включати:

  • жирні спирти;
  • парафін;
  • віск;
  • мінеральне масло;
  • силікони.

Важливою складовою эмолентов є рослинні масла. Вони насичують епідерміс корисними речовинами і усувають сухість. Крім того, практично всі рослинні масла гіпоалергенні. Це важливо при атопічному дерматиті, який розвивається в результаті дії алергенів. В залежності від виду эмолентов до їх складу можуть входити наступні олії:

  • жожоба;
  • каріте;
  • персикове;
  • оливкова;
  • ши;
  • соняшникова.

Класифікація

Всі эмоленты ділять на три великі групи в залежності від складу. Кожна з них представлена великим асортиментом засобів для купання, шампунів, лосьйонів, кремів, мазей. Незалежно від складу будь емоленти попередньо перевіряють на гіпоалергенність. Для цього продукт наносять на віддалений ділянку шкіри. Якщо через півгодини не з'явилося ніяких неприємних відчуттів, то засіб можна використовувати. В цілому, эмоленты бувають:

  1. Натуральними. Виробляються на основі природних компонентів. Прикладами таких эмолентов є ланолін, масло жожоба, сквален. Плюсом є натуральність, мінусом – можливий розвиток алергічної реакції.
  2. Хімічними. Це препарати, отримані в результаті нафтопереробки. Такими є парафін, вазелін, силікон і мінеральні масла. Плюс цих речовин – вони нейтральні і безпечні. Серед недоліків можна відзначити обмеження дихання шкіри.
  3. Синтетичними. Це штучно синтезовані эмоленты. Прикладом є жирні кислоти, силіконові масла (диметиконы, циклометиконы). Їх перевага в тому, що вони добре зберігаються на шкірі, не дратуючи її і не залишаючи неприємного жирного ефекту. Ризик алергії на синтетичні речовини мінімальний. Мінус – через закупорки пір можлива поява вугрової висипки.

Особливості використання

При гострій ступеня атопічного дерматиту эмоленты необхідно використовувати до 10 разів на добу. Дозу, зазначену в інструкції, рекомендують підвищувати тільки за рекомендацією лікаря. Після настання ремісії кількість застосувань в день, можна знизити, але повністю припиняти використання препарату не можна. Їм продовжують змащувати шкіру для профілактики. Інші особливості застосування эмолентов:

  • краще використовувати молочко, креми та емульсії в комплексі, так як вони доповнюють один одного;
  • змащувати шкіру краще до і після сну;
  • по можливості застосовувати спеціальні эмоленты для купання, наприклад, Мустела Стелатопия (додавати їх тільки в теплу воду);
  • мазь при всій своїй користь забиває пори і уповільнює регенерацію клітин, тому її не рекомендують застосовувати з самого народження;
  • для особи вибирати легке молочко або крем;
  • лосьйони не варто використовувати під час загострення, тому як вони пересушують шкірний покрив;
  • всі місцеві засоби необхідно використовувати у поєднанні з дієтою та системними препаратами.

Список препаратів

Асортимент эмолентов, дозволених для дорослих і дітей, дуже широкий, але в ньому можна виділити кілька найбільш відомих. Лікарями часто призначаються такі зволожуючі засоби:

  1. Бепантен. Серія засобів цієї марки включає емульсію, гель, пінку, заспокійливий та захисний крем під підгузник. Вони використовуються для лікування попрілостей або тріщин на сосках.
  2. Ла-Кри. Це ціла лінійка продуктів: відновлюючий крем, шкірна емульсії, очищаючий гель, дитячий шампунь-піна, бальзам-ополіскувач, пінка для вмивання, тонік «СТОП АКНЕ», масло «МАМА». Ці кошти мають антибактеріальні, регенеруючі, протисвербіжні, пом'якшуючими властивостями.
  3. Oillan (Ойлан). Серія професійної косметики, призначена для людей з псоріаз, іхтіоз або атопічним дерматитом. Основою коштів є рідкий парафін. Вони можуть застосовуватися постійно: при загостренні дерматиту, для профілактики. Рекомендовані людям, чия робота пов'язана з водою або постійним миттям рук.
  4. Биодерма Атодерм. Препарати цієї серії діляться на три групи: для очищення (мило, гель, мус), основного догляду (живильний крем, крем-бальзам РР, крем РВ Цинк, бальзам Інтенсив Бауме, молочко для тіла), додаткового догляду (стік для губ, крем для рук).
  5. Локобейз. Випускається у двох формах: відновлюючий крем з ліпідами для догляду за пошкодженої і дуже сухою шкірою, зволожуючий крем для чутливої шкірного покриву. Ці эмоленты відрізняються оптимальним балансом між косметичними і пом'якшуючими властивостями.
  6. Эмолиум. Це лінія спеціальних засобів для догляду за шкірою з хронічними проблемами: сухістю, свербінням, роздратуванням. Призначена для відновлення епідермісу з перших днів життя. Лінія засобів включає три серії: базову, спеціальну, триактивную.

Крем з эмолентами

У порівнянні з маззю крем має менш в'язку текстуру. Його консистенція напіврідка. Перевага крему в тому, що воно менше забиває пори. Така форма випуску більше відноситься до косметики, ніж до ліків. Основою крему є вода, активний компонент у певній концентрації та формотворну індиферентне речовина. Такий засіб приносить хороший результат у вигляді тривалого зволоження шкірного покриву. Эмоленты присутні в складі наступних кремів:

  1. Мустела. Містить гліцерин, рицинова олія, гліцин. Вони допомагають очистити шкіру дитини, пом'якшити її, усунути стягнутість, відновити ліпідний шар. Крем наносять двічі на день. Шкіра малюка повинна бути чистою і сухою. Після нанесення засобу її не витирають, а дитину просто укутують рушником. Мустела має тільки одне протипоказання – гіперчутливість до її складу. Побічні реакції відсутні.
  2. Бепантен Плюс. Активним компонентом крему виступає декспантенол. Зволожуючі властивості Бепантена обумовлені наявністю в складі парафіну білого м'якого і рідкого. Додатково препарат виявляє антисептичну, регенеруючі, болезаспокійливі дії. Дорослим і дітям від 1 року потрібно наносити Бепантен на попередньо очищені ділянки шкіри 1 раз на добу. При необхідності можна повторити процедуру. Не допускається застосовувати Бепантен при чутливості до його складу. Побічні реакції: свербіж, екзема, дерматит, кропив'янка, висипання, пухирці, набряк, подразнення шкіри.

Эмоленты російського виробництва

Купити в інтернет-магазині або звичайній аптеці можна эмоленты різних брендів і назв. Вартість більшості імпортних препаратів висока, але вони мають ряд аналогів вітчизняного виробництва, які коштують недорого. Вони зарекомендували себе, як безпечні та ефективні засоби не менш високої якості. Прикладами эмолентов російських виробників є:

  1. Мигдальне масло. Містить екстракт солодкого мигдалю Prunus dulcis var. Dulcis. Він містить пальмитиновый, линолевый і олеиновый тригліцериди. При зовнішньому застосуванні мигдальне масло захищає, пом'якшує, живить шкіру. Проникаючи в епідерміс, воно прискорює регенерацію клітин, регулює ліпідний і водний баланс. Кілька крапель олії наносять на кінчики пальців, а потім втирають його в шкіру. Засіб заборонено при індивідуальній чутливості до його складу. Серед побічних ефектів відзначаються тільки реакції гіперчутливості.
  2. Гідрокортизон. Це мазь на основі однойменного компонента. Речовина є високоактивним гормону надниркових залоз. Порівняно з кортизоном гідрокортизон проявляє більш активний протиалергічний та протизапальний ефекти. Мазь є гормональної, тому має багато протипоказань і побічних ефектів, які краще уточнити в докладній інструкції до Гидрокортизону. Дітям ліки дозволено з 2-річного віку. Мазь наносять тонким шаром 2-3 рази щодня. Лікування триває не більше 6-14 діб, а при наполегливому перебігу шкірного захворювання – 20 діб.

Эмоленты для дітей

Атопічний дерматит – переважно дитяче захворювання, тому і коштів від нього для дітей випускається багато. Існують эмоленты як російського, так і імпортного виробництва. Особливість препаратів – вони часто випускаються об'ємом до 1000 мл. Це пов'язано з великою витратою кошти при боротьбі з шкірними захворюваннями. Особливо ефективними можна назвати такі эмоленты для дітей при атопічному дерматиті:

  1. Цинокап. Склад препарату включає піритіон цинку, деспантенол, рідкий парафін, цетостеариловий спирт. Цими речовинами обумовлені антибактеріальні, протигрибкові та протизапальні властивості. Цинокап застосовують 2-3 рази протягом доби до появи клінічного ефекту. Після усунення симптомів його використовують ще тиждень. Наносити Цинокап потрібно тонким шаром. Заборонено використовувати цей препарат при гіперчутливості до його складу та у віці до 1 року.
  2. Трикзера. Містить алклометазон, парафін м'який білий, очищену воду, пропіленгліколь і ще ряд інших допоміжних компонентів. Трикзер проявляє антипроліферативні, протиалергічні, протисвербіжні властивості. Крем наносять тонким шаром 2-3 рази на день. В період ремісії допускається робити це тільки 1 раз. Протипоказання і побічні ефекти Трикзера численні, тому їх варто уточнити в докладній інструкції. Дітям препарат дозволений з півроку.

Популярні засоби

Вибираючи певні эмоленты для дорослих або дітей, краще покластися на думку дерматолога. Навіть при своєму безпечному складі такі засоби мають ряд побічних ефектів і протипоказань. Хороший емоленти не розтікається при нанесенні на згини і закруглені поверхні. Ця властивість зумовлена наявністю у складі вазелінового або касторової олії. Вибирати емоленти тільки за високою ціною не варто. Деякі дешеві препарати теж приносять гарні результати. Підбираючи мазь або крем для атопічної шкіри, варто звернути увагу на рейтинг найпопулярніших засобів.

Вазелін при атопічному дерматиті

Містить рідкі, напівтверді і тверді високомолекулярні вуглеводи: медичне вазелінове масло, тверді парафіни і церезин. Даний емоленти володіє пом'якшувальною і дерматопротекторным діями. Можливі побічні дії після його нанесення: алергічні реакції, подразнення в місцях нанесення. Використовувати вазелін не можна при підвищеній чутливості до складу. Інші протипоказання:

  1. Борний вазелін. Не застосовується при функціональної неповноцінності нирок, вагітності, лактації, у віці до року.
  2. Саліциловий вазелін. Заборонений при нирковій недостатності, у віці до 3 років.

Перед нанесенням на шкіру необхідно очистити і просушити. Потім вазелін злегка втирають в неї. Можна використовувати препарат і для аплікацій. Застосування інших видів вазеліну:

  1. Борний. Застосовується для лікування вошивості. Для цього вазелін наносять на волосисту частину голови, а через 20-30 хвилин змивають теплою водою з шампунем.
  2. Саліциловий. Наноситься на область ураження тонким шаром. Після змащування поверх кладуть стерильну серветку, просочену саліцилової кислотою. Пов'язку змінюють через кожні 2-3 дні.

Эмолиум

Крем Эмолиум містить олію горіха, каріте і парафінове, гіалуронат натрію, сечовину, тригліцериди ненасичених жирних кислот. Завдяки такому складу, засіб володіє протизапальною дією. Додатково Эмолиум:

  • знімає подразнення;
  • зволожує шкіру;
  • пом'якшує верхній ороговілий шар;
  • прискорює регенерацію клітин.

Перед нанесенням засіб шкіру необхідно очистити, добре вимити і просушити. Позитивний результат буде видно при нанесенні крему 2 рази на день. Годину після процедури не можна мити ті частини, які були змазані. При занадто тривалому використанні можливий розвиток свербіння та печіння шкіри. Эмолиум протипоказаний:

  • при індивідуальній непереносимості складу препарату;
  • для нанесення на слизові оболонки і очі;
  • у віці менше 1 місяця.

Топикрем

Випускається у формі емульсії з дозатором, основою якої виступають молочна кислота і піроктон оламін. Зволожуючі властивості препарату зумовлені наявністю мінерального масла, бджолиного воску і парафіну. Допоміжним компонентами Топикрема також є:

  • изолинон;
  • лаурилсульфат натрію;
  • карбополь;
  • пропиленгликоголь;
  • парфумерна композиція;
  • сепигель;
  • консервант метилпарабен.

Емульсія проявляє регенеруючі, стимулюючі та протизапальні властивості. Її наносять тонким шаром на наступні чатсі тіла:

  • особа;
  • лікті;
  • передпліччя;
  • шию;
  • зону декольте.

Втирати емульсію не можна. Через 5-8 хвилин після нанесення її змивають теплою водою, після чого шкірний покрив промакивать рушником. Для лікування дерматиту засіб використовують 2-3 рази на добу. Топикрем протипоказаний при гіперчутливості до складу продукту, глибоких ранах і травмах шкіри, у віці менше 10 років. Дуже рідко емульсія викликає свербіж, печіння і почервоніння. Інших побічних реакцій клінічні дослідження не виявили.

Ойлатум

Дбайливе вплив на шкіру цим кремом обумовлено наявністю в ній легкого рідкого і білого м'якого парафіну. Ці речовини створюють на поверхні епідермісу плівку, зволожують шкірний покрив. Ойлатум не має протипоказань. Побічні дії цього крему теж відсутні. Схема нанесення засобу на шкіру:

  • очистити і підсушити її;
  • розподілити невелику кількість крему на долоні;
  • масажними рухами нанести на уражену ділянку;
  • повторити 2-4 рази протягом доби.

Скін Актив

Даний продукт випускається у формі крему. Він містить вітаміни А, РР і Е, жирні кислоти, оливкова олія і масло авокадо, сечовину, гіалуронову кислоту. Наносити крем необхідно 1-2 рази щодня. Краще робити це вранці і ввечері. Наносять засіб тонким шаром, потім залишають його вбиратися. Вмиватися відразу після процедури не можна. У разі сухості або подразнення шкіри нанесення Скін Актив не викликає побічних реакцій. Протипоказаний цей крем:

  • при псоріазі;
  • у поєднанні з саліцилової кислотою.

Ціна

Перед тим як замовити або купити певний препарат, варто вивчити приклади цін хоча б декількох варіантів. Емоленти доводиться застосовувати тривалий час, тому вартість має важливе значення, адже змінювати засіб на половині лікування не рекомендується. Конкретні ціни представлені в таблиці:

Найменування засобу

Ціна в каталогах інтернет-аптек, рублів

Цинокап

328

Афлодерм

336

Ла-Кри очищаючий гель

300

Биодерма Атодерм

700

Локобейз Рипеа

370

Эмолиум крем

480

Топикрем

737

Мустела крем

630

Вазелін

17

Мигдальне масло

40

Ойлатум

200

Скін Актив

200

Гідрокортизон

24

Бепантен Плюс

Чотириста чотирнадцять

Відео

Эмоленты Атопічний дерматит

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!