Себорейний дерматит у немовлят: кошти від кірочок на шкірі

Кожна мати хоче, щоб її дитина була самим розумним, красивим і здоровим, тому будь-яке відхилення від норми викликає тривогу. Особливо гостро молодими мамами переживається себорейний дерматит у немовлят – запалення шкіри, що виникає з-за підвищеного вироблення секрету сальних залоз.

Як виглядає себорейний дерматит

Визначити себорейний дерматит у немовлят легко - в основному, він локалізується на волосистій частині голови. Захворювання розвивається поступово: спочатку можуть з'явитися невеликі прищики, почервоніння з-за надмірної пітливості, потім утворюються жовтуваті скоринки, викликають свербіж. У дорослому віці хвороба проявляється рідше, і в її виникненні винні косметичні засоби і грибок. Лікувати дерматит необхідно не тільки з-за дискомфорту і неэстетического виду (наприклад, на фото), але й щоб запобігти поширенню захворювання.

Себорейні скоринки на голові у грудничка

Дитячі молочні скоринки у волоссі не є ознакою того, що у дитини серйозне захворювання. З часом вони проходять самостійно, без спеціального лікування. Себорейна скоринка у немовлят може проходити і виникати знову, носячи хронічний характер. У цьому випадку малюкові потрібна медична допомога, препарати, спрямовані на знищення шкідливих грибів, бактерій.

Себорейний дерматит на тілі дитини

Рідше буває себорея у новонароджених на тілі. Вона виглядає, як жовто-рожева кірка з дрібними тріщинами, може викликати почервоніння, свербіж, дискомфорт. Лікарі рекомендують обробляти пошкоджені ділянки шкіри спеціальним гелем. Ні в якому разі не намагайтеся самостійно відривати скоринки, розмочити або видалити їх. Під ороговілими лусками знаходиться ніжна шкіра малюка, яку легко пошкодити. У будь-якому випадку, важливо вчасно вжити заходів, щоб не допустити розвитку хвороби.

Причини себореї у дітей

У медицині є кілька теорій виникнення шкірних запалень, головна з яких – присутність в організмі дитини гормонів матері. Правда, до цих пір точно не встановлено, чи дійсно це так. Відомо, що головним винуватцем захворювання є грибок Malassezia furfur. Він швидко поширюється у вологому середовищі, викликаючи утворення різного виду висипань і кірок. Себорейний дерматит нерідко плутають з атопічним, хоча це захворювання різного характеру. Останній - може бути наслідком спадковості і погано піддається лікуванню кремами.

Основні причини себорейного дерматиту у дітей:

  • порушення гормонального фону;
  • хронічні захворювання, інфекції;
  • порушення роботи ШКТ;
  • неправильне харчування, дисбактеріоз;
  • тривалий прийом лікарських препаратів;
  • серйозні ускладнення під час вагітності;
  • відсутність належного догляду за шкірою немовляти;
  • екологія.

Симптоми себорейного дерматиту

Як правило, зустрічається себорея у немовлят на голові, і щоб визначити її, не потрібно проводити складні дослідження - вистачить візуального огляду волосистої частини і спостереження за поведінкою малюка. Дерматит викликає сильний свербіж, з-за чого дитина може часто плакати, тертися головою об подушку і, в цілому, показувати дискомфорт. Якщо ви помітили таку поведінку, огляньте шкіру і волосся немовляти, можливо, потрібне лікування спеціальним дитячим кремом або гелем.

Симптоми себореї:

  • утворення твердих кірочок жовто-рожевого кольору;
  • дрібні прищики, пітниця;
  • червоні плями, роздратування на шкірі;
  • лупа.

Якщо ви не впевнені, що невелике лущення і роздратування на шкірі малюка і є себорейний дерматит, пошукайте фото і порівняйте проблему. Можливо, у вашого малюка просто роздратування або алергія на який-небудь продукт, а не дерматит. У будь-якому випадку, спостерігати дитини і давати рекомендації по веденню лікування, призначати препарати і мазі може тільки лікуючий лікар-педіатр.

Як прибрати скоринки на голові у грудничка

Багато мами за незнання намагаються відривати сухі кірки, чого робити категорично не можна, адже під ними ніжна незахищена шкіра, яка може пошкодитися від грубого впливу. Краще придбати спеціалізоване засіб від кірочок на голові немовляти в аптеці або вазелінове масло, попередньо проконсультувавшись з педіатром. Якщо нарости не доставляють незручності дитині, можна не видаляти.

Шампунь від себорейний корочок для немовлят

В більшості аптек сьогодні можна з легкістю придбати шампунь для новонароджених від себорейний корочок. Він допомагає пом'якшити неприємні освіти під час купання і прибрати їх, не шкодячи при цьому ніжної шкіри малюка. Не можна застосовувати засоби, призначені для дорослих, адже у дитини зовсім інший гормональний фон, а шкіра більш чутлива до впливу компонентів.

Гребінець для вичісування кірочок

Якщо ви вирішили послухатися поради бабусь і вичесати нарости, не забувайте про обережність. Будь-який механічний вплив може спричинити за собою травму, тому гребінець для вичісування кірочок у немовлят повинна бути з натуральної м'якої щетини. Вона обережно прибере лусочки, не торкнувшись при цьому ніжну шкіру під ними. Доведеться запастися терпінням, адже за один раз видалити скоринки навряд чи вдасться.

Масло для видалення себорейний корочок

В якості допоміжного засобу можна використовувати очищаючий масло для видалення себорейний корочок. Воно наноситься на уражені ділянки, легко розм'якшує лусочки, допомагає видалити їх. Щоб засіб подіяло краще, можна надіти на малюка тканинну шапочку, це допоможе заодно й уникнути жирних плям на подушці. Після застосування масла потрібно просто вимити голову з шампунем.

Лікування себорейного дерматиту у немовлят

Обов'язково відвідайте лікаря, перш ніж лікувати себорею на голові у дитини. Підбираючи засоби для лікування і профілактики самостійно, ви не тільки позбудетеся від лущення, але можете погіршити ситуацію. Підбір препаратів в рідкому або кремоподібної формі індивідуальний. Крім того, фахівець порадить, як зміцнити імунітет і зробити так, щоб дерматит більше не з'являвся.

Крем від себорейного дерматиту

На ринку представлено багато засобів, які покликані прибрати неприємний гнейс (кірки) в найкоротші терміни. Особливо популярний крем Мустела від себорейний корочок, у нього відмінні відгуки. Багато мами пишуть, що він допомагає вже з першого застосування, в той час як деякі креми потрібно наносити місяць поспіль. Також добре себе зарекомендували кошти від компанії Биодерма. Ефективний дитячий крем від себореї АВСДерм Babysquam швидко діє, і в короткі терміни допомагає прибрати кірки, про що свідчать фото до і після, представлені у численних відгуках.

Мазь від кірочок на голові

Іноді лікарі рекомендують використовувати мазь від себорейного дерматиту, а не крем. Різниця полягає в тому, що мазі за своєю консистенцією більш жирні, вони краще розм'якшують кірки, повільніше вбираються, сприяють більш ніжному очищенню. Може відрізнятися і склад засоби - в деяких з них більш висока концентрація основного діючого компоненту та допоміжних елементів.

Відео: Себорейний дерматит у немовлят

Себорея (лупа) у немовлят і дітей дошкільного віку: причини і лікування

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!