Геморой 1 ступеня - симптоми і ознаки захворювання, діагностика і лікування

Тромбозом і запаленням гемороїдальних вен хворіє велика кількість людей, незалежно від віку і статі. Хвороба розвивається, як самостійна патологія, так і як наслідок інших порушень в організмі. Геморой 1 ступеня – це початкова стадія захворювання, яка супроводжується незначними симптомами, тому діагностувати і лікувати її буває важко. Дана фаза небезпечна тим, що хвороба проходить непомітно для людини до того моменту як приймає хронічну внутрішню форму.

Що таке геморой

За офіційними медичними даними на планеті цією патологією страждає кожен 7 осіб. Гемороєм називають збільшення внутрішніх гемороїдальних вузлів ректального сплетення. В нормальному стані венозні судини розташовуються в анальному каналі. При впливі несприятливих факторів вони стають болючими, кровоточать і випадають. Захворювання проходить з тривалим прогресивним перебігом, і час від часу відбувається загострення хронічного процесу.

Причини

Анальні тріщини виникають з різних причин. Найпоширеніша – часті закрепи, які провокуються неправильним харчуванням. З часом хронічно утруднений процес дефекації призводить до внутрішнього запалення прямої кишки, кровотеч. Затримки калових мас сприяє зневоднення організму. Щоб не спровокувати геморой, необхідно в день випивати не менше 1,5 літра чистої води. Інші причини запалення і випадання гемороїдальних шишок:

  • гіподинамія;
  • підняття тягарів;
  • період вагітності, пологи;
  • хвороби внутрішніх органів;
  • спадкова схильність.

Ступеня

Геморой на ранній стадії проходить, як правило, безсимптомно. Збільшені вузли можна помітити тільки під час діагностики. Геморой 1 ступеня проявляється невеликими кровотечами під час дефекації, коли тверді калові маси травмують стінки судин. Друга стадія захворювання характеризується вже випаданням гемороїдальних вузлів із заднього проходу, анальним сверблячкою, печінням. На цій фазі вже легко діагностувати геморой.

Клінічні прояви третього ступеня патології – це тривалі болі, дискомфорт при сидінні, під час фізичних навантажень, особливо при дефекації. З'являються рясні кровотечі, високий ризик розвитку небезпечних ускладнень. Найважча ступінь геморою – четверта. На цій стадії часто зустрічається комбінована патологія, коли поєднується запалення внутрішніх і зовнішніх гемороїдальних вузлів. Вони постійно тромбируются, ущемляються, запалюються. У хворого з'являються великі проблеми з виконанням будь-якої роботи, різко погіршується самопочуття.

Перша стадія геморою

Коли гемороїдальні вузли тільки формуються, вони не доставляють людині дискомфорт. Хворий може ходити і бігати, не відчуває нездужань при сидінні. Єдиний симптом, який може насторожити – крапельки крові після дефекації. Геморой 1 стадії не небезпечний, але подальший розвиток хвороби тягне за собою більш серйозні проблеми. При відсутності лікування перша ступінь патології переростає в хронічний тип.

Особливості

Як вже говорилося, характерних симптомів перша стадія розширення варикозних вузлів гемороїдальних вен не має. Виникає хвороба внаслідок порушення кровообігу в органах малого тазу з-за внутрішніх або зовнішніх провокуючих факторів. Капіляри і вени при цьому сильно набухають, збільшуються в розмірах, розтягуються, деформуються. При геморої 1 ступеня діагностика внутрішньої форми хвороби утруднена, оскільки зовні патологія ніяк себе не проявляє.

Форми

Проктологи всього світу використовують єдину класифікацію геморою, при якій захворювання ділиться з локалізації гемороїдальних шишок і перебігу хвороби. Якщо вузли збільшуються всередині анального отвору, то патологію називають внутрішньою, якщо зовні – зовнішньої. Частіше спостерігаються обидві форми, які називають хронічним комбінованим гемороєм.

Хвороба часто ускладнюються різними станами: некроз, утиск, тромбоз гемороїдальних вузлів, кровотеча, проктит, парапроктит, надриви заднього проходу. За клінічними проявами запалення гемороїдальних вузлів класифікують так:

  • безсимптомний;
  • у вагітних;
  • хронічне.

Симптоми геморою 1 ступеня

Перший симптом захворювання – дискомфорт в задньому проході, який проявляється розпиранням. У хворого виникає таке відчуття тому, що розширені вени під час розвитку геморою 1 ступеня виступають з ректального каналу назовні. Пацієнти з цієї причини подовгу сидять на унітазі, так як у них з'являється відчуття, що процес ще не завершений навіть після акту дефекації. Іноді геморой початковій стадії проявляється витіканням із заднього проходу їдкою слизу, дратівливою тканини анальній і періанальній областей, викликаючи свербіж і печіння.

Хронічний

Людина не відчуває сильних проблем при хронічному геморої, на відміну від гострої форми хвороби. Однак слід пам'ятати, що будь-яка ступінь патології з часом переходить у стадію загострення, тому підлягає обов'язковому лікуванню. Основною ознакою геморою першого ступеня хронічної форми є крапельки крові в калі або на туалетному папері. Свербіж і печіння проявляються рідко, тому людина на цій стадії не знає про наявність хвороби.

Гострий

Стадія характеризується появою спазму в задньому проході, який викликаний обмеженням вузлів. Головний ознака гострого геморою – сильні болі і ректальні кровотечі. Загострення також характеризується симптомами:

  • печіння свербіж в анальному отворі;
  • поява набряку і роздратування в задньому проході;
  • сильний дискомфорт при дефекації;
  • відчуття стороннього тіла, що перебуває в прямій кишці.

Внутрішній

Якщо 1 стадія геморою має хронічну внутрішню форму, то наявність патології виявляється тільки після проведення ендоскопії. Самостійно діагностувати хворобу у себе не вийде. Ця стадія рідко виявляє себе якими-небудь симптомами. Зовнішніх ознак теж не спостерігається. Насторожити пацієнта повинні дискомфортні відчуття в області прямої кишки.

Зовнішній

Зовнішній геморой і у жінок, і у чоловіків являє собою видимі вузли, розташовані навколо анального отвору. Гемороїдальні сплетіння проявляється і як синюшні шишки, виступаючі з-під підшкірних вен. Симптоматика наростає з прогресуванням варикозної патології: вузли збільшуються при дефекації, пацієнт відчуває під час проходу калових мас свербіж і печіння. В 1 ступеня геморою після теплої ванни, дієти і піших прогулянок настає швидке полегшення.

Комбінований

В стадії ремісії комбінована форма геморою першій стадії майже нічим себе не проявляє. Коли настає рецидив захворювання, пацієнт може відчувати такі симптоми:

  • дуже сильне печіння в області заднього проходу;
  • кров'янисті виділення, іноді кровотечі;
  • випадання гемороїдальних вузлів;
  • постійний біль в області заднього проходу.

Лікування геморою 1 стадії

Найбільш ефективна терапія захворювання – комплексна. Перша ступінь геморою легко піддається консервативному лікуванню, якщо супроводжується відмовою від гострої їжі, сидячого способу життя та проведенням якісної гігієни заднього проходу. Початкова стадія при коректній терапії не дає прогресувати захворювання, тому має сприятливий прогноз. За необхідності можуть призначатися хірургічні методи:

  • лазерна терапія;
  • склеротерапія;
  • лікування радіохвилями;
  • електрокоагуляція;
  • кріотерапія.

Медикаментозне лікування

Медикаментозний метод лікування включає в себе застосування протизапальних ректальних свічок, мазей, кремів. В залежності від стану хворого, проктолог може виписати і таблетки (анальгетики, венотропные, ферментні препарати, проносні). Найпопулярніші ліки, які призначають при патології 1 ступеня:

  1. Свічки Реліф. Порушують кров'яний застій в області малого тазу, ранозагоювальну, знеболюючу, кровоспинну ефектом. Протизапальні свічки Реліф мають у складі масло акулячої печінки, що сприяє зменшенню набряку слизових і шкіри в місцях запалення. Призначають препарат у добовій дозі – не більше 4 супозиторій. Тривалість курсу узгоджується з лікарем. При неправильному використанні свічок можуть проявлятися побічні ефекти: почервоніння шкірних покривів, гіпертонія, брадикардія, порушення функцій дихання.
  2. Свічки Гепатромбин. Використовуються для лікування і профілактики зовнішнього геморою. Ефективно знімають запалення, прискорюють відновлення клітин. Мають веносклерозирующим та антитромботичним дією. Вводять ректально по 1 штуці 1-2 рази в день протягом тижня. Препарат не можна застосовувати на 1 триместрі вагітності.

Народні засоби

Відмінно допомагають прибирати симптоми геморою на будь-якій стадії народні рецепти. Однак сподіватися на повне лікування в домашніх умовах не варто. Призначати лікування повинні професіонали, а застосування народних засобів дозволяє швидше прийти до одужання. Крім правильного підбору продуктів харчування і усунення факторів ризику захворювання, можна в домашніх умовах застосовувати наступні рецепти:

  1. Травня ванночка. Регулярне застосування усуне запалення гемороїдальних вузлів. Необхідно змішати в однаковій пропорції рослини: траву шавлії, квітки ромашки, дубову кору, насіння кінського каштана. 20 г суміші залити 0,5 л окропу, настоювати 2 години в термосі. Після процідити і довести кип'яченою водою до 2 літрів. Перед сном протягом 30 хвилин слід приймати теплі ванни для заднього проходу. Курс лікування – 2 тижні і більше.
  2. Картопляна свічка. З сирої картоплі вирізати свічку, яку перед сном помістити в пряму кишку, залишити на всю ніч. За словами пацієнтів, вилікувати захворювання 1 ступеня можна за 10 днів.

Відео

Лікування геморою медикаментами

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!