Дієта при артриті: принципи харчування та меню

Поняття Артрит є збірним позначенням багатьох патологій, що призводять до деформації суглобів. Вони виникають з різних причин, супроводжуються різними симптомами, вимагають різного лікування і мають різні прогнози. При будь-якій формі артриту лікування хворому потрібно протягом усього життя. Дієта при артриті є обов'язковою мірою комплексної терапії, що покращує якість життя хворого, що сприяє подовження періодів ремісії.

Що таке артрит

Системне запальне захворювання, що супроводжується болями при русі, деформацією і обмеженням рухливості суглобів, називають артритом. Відомо багато видів цієї патології. Ураження одного або декількох суглобів називають моноартритом або поліартритом. Причинами хвороби можуть бути дефекти імунної системи, порушення обміну речовин, інфекційні зараження, спадкова схильність. Вилікувати артрит не можна, медикаменти тільки знижують больові відчуття і уповільнюють його розвиток.

Харчування при артриті

Суворе дотримання норм харчування є обов'язковою умовою гарного самопочуття хворого. Дієта повинна обмежити надходження в організм продуктів, що провокують патологічні процеси, за умови введення повного набору життєво важливих поживних речовин. Харчування при ревматоїдному артриті будується з урахуванням фази та форми захворювання, фізіологічних потреб, наявності ускладнень, прийнятих медикаментів. Раціон повинен сприяти:

  • зменшення навантаження на суглоби;
  • зниженню запального процесу, алергічних реакцій;
  • зміцненню кісткової тканини, з'єднувальних структур;
  • полегшення симптомів патології.

Загальні принципи харчування

Харчування при артриті і артрозі має бути дробовим, частим, щадним для органів травного тракту. Рибні та м'ясні страви необхідно зварити, згасити, запекти. У раціоні має бути багато овочів, фруктів і кисломолочних продуктів. Використання солі і цукру слід обмежувати, залежно від виду захворювання варіюється споживання рідини.

М'ясо курки, яйця, риба вважаються незамінними джерелами білка та поліненасичених жирних кислот, але при цьому є алергенними продуктами, що провокують утворення сечової кислоти і каменів у нирках. При певних умовах з раціону хворого вони можуть бути виключені. До складу дієти при артриті не включають помідори, баклажани і інші пасльонові.

Багато продукти провокують розвиток хвороби, викликають запальні процеси, сприяють зниження кісткової маси, витончення хрящової тканини, утворення набряків. Серед них – жирні, смажені страви, консерви, ковбаси, алкоголь, газовані напої, транс-жири у вигляді чіпсів, маргарину, випічки. Вживання їх при будь-якій формі артриту заборонено.

Дієта при ревматоїдному артриті суглобів

Лікування тяжкого системного необоротне захворювання – ревматоїдного артриту – нерідко вимагає обмеження рухливості, дотримання постільного режиму. Коригування харчування при активній стадії патології необхідна для зниження надмірної ваги хворого, запобігання набряклості, придушення больового синдрому, профілактики остеопорозу, нівелювання побічних ефектів лікування.

Енергетична цінність раціону при гострій фазі обмежується зниженням споживання всіх видів макронутрієнтів – білків, жирів, вуглеводів, води. Добова калорійність страв зменшується до 1700 ккал шляхом заміни легкозасвоюваних вуглеводів – цукровмісних і борошняних продуктів – на повільні вуглеводи – овочі, фрукти, ягоди, каші. Цукор в раціоні не повинен перевищувати 20 г на добу.

Щоб не допустити утворення набряків, споживання рідини знижується до 0,8 л у добу, до 2-3 м – споживання солі. Для зменшення ймовірності запального процесу кількість білків повинно бути не більше 70 м, тільки половина з них – тваринного походження. Зменшується і кількість жирів – у добу всього 60 м, при цьому частка тваринних жирів повинна бути менше половини.

Для виведення надлишку рідини, солі, профілактики остеопорозу організму необхідні марганець, калій і кальцій. В раціон включаються багаті калієм гарбуз, ізюм, курага, чорнослив і джерела кальцію – сир, сир, волоські горіхи. Обмеження білкових продуктів, жирів і вуглеводів заповнюються мікронутрієнтів – вітамінами, мінеральними комплексами, ферментами. Добре збагачують дієту, допомагають в боротьбі із запаленням аскорбінова кислота, рутин, вітамін P.

У фазі ремісії харчування хворого повинне бути повноцінним, з калорійністю 2400 ккал в добу. В раціон включають: білків 100 г, вуглеводів – 250 г, жиру – 70 р. Добове споживання рідини – до 1 л, солі – 3-5 р. В меню додається нежирна риба, дієтичне м'ясо. Овочева складова раціону після закінчення фази загострення раніше не повинна включати пасльонові.

При подагричному

Причина захворювання – накопичення в організмі надлишку сечової кислоти, що сприяє розвитку запальних процесів і подагричних наростів в суглобах. Сечокислі речовини утворюються пуриновими підставами, надходять в організм з їжею, а виводяться нирками. Надлишок їх можна пояснити неправильним харчуванням або нирковою недостатністю.

Деякі продукти харчування можуть провокувати гальмування функцій нирок. Наприклад, щавлева кислота, яка погано розчинні у воді оксалати кальцію і магнію, що сприяє утворення оксалатних каменів, які осідають у нирках і уповільнюють виведення сечокислих речовин. Тугоплавкі жири також перешкоджають швидкій їх утилізації.

Концентрацію сечової кислоти в крові можна зменшити зниженням споживання вуглеводів і білкових продуктів, що утворюють сечову кислоту при розпаді. Але самим небезпечним постачальником пуринових підстав є червоне м'ясо, субпродукти, деякі сорти риби. Надмірне утворення сечокислих речовин відбувається під час протипухлинної терапії.

Дієта при подагрі і артриті виключає містять пурини м'ясні та рибні страви, обмежує кількість вуглеводів і білків. Для запобігання сечокам'яної хвороби в раціон включаються продукти, ощелачивающие сечу, з низьким вмістом солі. Енергетична цінність дієти – 2800 ккал/добу, при цьому допускається вживання:

  • дієтичних сортів м'яса, птиці – 3 рази в тиждень по 150 г;
  • нежирних видів риби – 3 рази в тиждень по 180 г;
  • вегетаріанських супів;
  • кисломолочних продуктів;
  • овочів;
  • хліба з борошна 1 і 2 сорту;
  • соків, відварів, слаболужною негазованої мінеральної води.

При подагрі для зменшення рівня сечової кислоти в крові рекомендується проводити вегетаріанські розвантажувальні дні, що виключають споживання м'ясних і рибних страв. В період ремісії розвантаження бажана двічі на тиждень, під час загострення – через день. Супи і салати з вмістом щавлю, ревеню при вегетаріанському харчуванні заборонені.

При псоріатичному

Близько 20% хворих на псоріаз мають ускладнення у вигляді ураження суглобів – псоріатичний артрит. Лікується захворювання високотоксичними протизапальними, антибактеріальними, гормональними, протипухлинними препаратами та фізіотерапією. Метою дієти є: нормалізація обмінних процесів, виведення токсинів, підтримання лужної середовища, запобігає загострення хвороби.

Харчування при артриті колінного суглоба має зменшити навантаження і больові відчуття шляхом зниження маси тіла хворого. Для цього легкозасвоювані вуглеводи замінюються складними, що поставляються з овочами та фруктами. Рослинна їжа необхідна для посилення моторики органів ШКТ, нормалізації обміну речовин, метаболізму, кислотно-лужного балансу в організмі.

При медикаментозному лікуванні прийом дієтичних сортів м'яса, риби обов'язковий. На будь-якій стадії захворювання показані кисломолочні продукти, овочі, рослинні масла, лужна негазована мінеральна вода. При загостренні кількість білка знижується до 80 г, вуглеводів – до 250 р. Споживання м'яса і риби обмежується, бульйони на їх основі повністю виключаються. Під час ремісії калорійність раціону повинна бути на рівні 2500 ккал, енергетичний баланс продуктів наступний:

  • білки – 90 г, здебільшого рослинного походження;
  • жири – 100 г, на третину повинні бути рослинними;
  • вуглеводи – 350 – 400 г;
  • рідина – 1,5-2 л, с;
  • сіль – до 12 р.

Дозволені продукти

При будь-якому вигляді недуги рекомендується включати в раціон багато овочів в сирому, тушкованому і запеченому вигляді (виняток – пасльонові), кисломолочні продукти, нежирні сорти риби – форель, тунець, осетер, тріска, лосось, хліб з висівками, сухарі. Показано рослинні олії, нежирне м'ясо – кролик, курка, індичка. Є індивідуальні рекомендації:

Види артриту

Дозволені продукти

Ревматоїдний

Каша гречана, сочевиця, риб'ячий жир, масло печінки тріски, яблучний, морквяний сік, брусниця, журавлина, папайя, кабачок, буряк

Подагричний

Картоплю, цибулю, огірки, капуста білокачанна,, кріп, макарони, фундук, фісташки, мигдаль

Псоріатичний

Насіння гарбуза, бобові, мигдаль, імбир, фундук, волоський горіх.

Меню дієти

В залежності від виду та форми захворювання в меню дієти при артриті включаються дозволені продукти в кількості, обумовленій необхідної енергетичної цінністю. Харчування при артриті має бути частим, тому між основними прийомами треба робити перекуси, що складаються з свіжих і запечених фруктів, кисломолочних напоїв, дієтичних фруктових десертів. Основа для складання меню наведена в таблиці:

Сніданок

Обід

Вечеря

Понеділок

Овочевий бульйон, стиглий банан, неміцний зелений чай

Салат з огірка і селери, овочевий суп з цибулею і ячної крупою, зелене яблуко з шкіркою

Тушкована капуста, відварний лосось, йогурт

Вівторок

Овочеве рагу, гроно винограду, відвар шипшини

Овочевий суп з картоплі, селери, пшона, відварна куряча грудка, персик

Сирна маса, сухар, стакан кефіру

Середа

Молочний гречаний суп, хліб з висівками, неміцний чорний чай

Суп-пюре з картоплі і капусти брокколі, риба, запечена у фользі, компот із свіжих яблук

Сирна запіканка, компот із сухофруктів

Четвер

Фруктовий мікс з родзинками і йогуртом, відвар шипшини

Салат з огірка і селери з лимонним соком, рибний суп, тушкована квасоля

Печена картопля, ізюм, стакан кефіру

П'ятниця

Омлет з двох білків яєць, салат з огірків, зелений чай

Суп з буряка з морквою і картоплею, рибні котлети на пару, морс з журавлини

Тушкований кролик, ряжанка

Субота

Сирна запіканка, відвар шипшини

Рибний суп з тріскою, картоплею, тушкована квасоля, узвар із свіжого яблука

Овочеве рагу, хліб з висівками, йогурт

Неділя

Гречана каша, варене яйце без жовтка, зелений чай

Салат зі свіжої капусти, овочевий суп з картоплі, селери і пшона, рибні котлети, яблучний компот

Тушкована індичка, нежирний кефір

Що не можна їсти при артриті

При будь-якій формі артриту слід забути про алкоголь, маринованих, солоних, копчених, гострих приправах. Виключити яєчний жовток, здобну випічку, м'ясні і рибні консерви, транс-жири, соуси, прянощі, міцний чай, кава. Заборонені субпродукти (печінка, мізки, шлунки, серце), жирні сорти м'яса і риби, червоне м'ясо. Кожна форма захворювання має індивідуальні протипоказання:

Види артриту

Заборонені продукти

Ревматоїдний

Свинина, деякі види круп (кукурудзяна, вівсяна, пшенична), помідори, солодкий перець, баклажани, картопля, незбиране молоко, какао, цитрусові

Подагричний

Червоне м'ясо, морепродукти, ріпа, редис, салат, шпинат, щавель, сочевиця, горох, кукурудза, гриби в будь-якому вигляді, сухофрукти

Псоріатичний

Манна крупа, очищений рис, помідори, перець, баклажани, чорниці, сливи, журавлина, смородина, суниця, полуниця, кокос

Популярні дієти

Дієтологи розробили багато схем лікування артриту. Одні з них роблять упор на жорсткий відмова від потенційно небезпечних продуктів протягом тривалого часу, інші – на повноцінну збалансованість харчування з переважанням дозволених продуктів. Серед найбільш відомих дієт – скандинавська, 40-денна рисова, дієта Донга, дієта Нормана Чилдерса:

  • 40-денна рисова дієта при артриті пальців рук підвищує рухливість суглобів шляхом виведення сольових відкладень. 2 столові ложки крупи заливаються 0,5 л води і настоюють протягом доби. Потім рис промивається, залити свіжою водою і варто ще 6 днів. Кожен день готується наступна порція. Через 6 днів з першої порції рису вариться каша і з'їдається на сніданок. Їй на заміну готують чергову порцію і так кожен день.
  • дієта Донга призначена для хворих ревматоїдним артритом, ефективна під час загострень. Триває 10 тижнів, протягом яких з раціону хворого повністю виключаються м'ясо в будь-якому вигляді, молоко, помідори, перець, цитрусові, яєчний жовток, оцет, спеції, продукти з хімічними добавками, шоколад. Вже після першого тижня хворий відчуває полегшення.
  • дієта Нормана Чилдерса заснована на твердженні, що пасльонові культури містять велику кількість алкалоїдів, які згубно впливають на суглобовий хрящ. Виключити з раціону картоплю, помідори, баклажани, перець, згідно Чилдерсу, необхідно на місяць, після чого самопочуття хворого значно поліпшується. Багаторічна практика довела ефективність цього методу.

Відео

дієта при ревматоїдному артриті

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!