Артроз гомілковостопного суглоба - причини виникнення, симптоми, діагностика, ступеня захворювання і лікування

Чим старшою стає людина, тим вище ризик розвитку дегенеративно-деструктивних змін, особливо в роботі опорно-рухового апарату. Артроз гомілковостопного суглоба – хвороба, яка в різного ступеня тяжкості вражає хрящ і тканини зчленування, а якщо не лікувати її, то це призведе до інвалідності. При початковому розвитку патології симптоми захворювання виражені слабо, а визначити її наявність можна тільки за допомогою рентгена.

Що таке артроз гомілковостопного суглоба

Захворювання, при якому поступово руйнується суглобовий хрящ і навколишні його тканини, називають артрозом гомілкостопа. Основа патології – це дегенеративно-дистрофічний процес, а запалення носить вторинний характер. Артроз стопи має хвилеподібний хронічний перебіг з чергуванням загострень і ремісій. Хвороба поступово прогресує. Жіноче та чоловіче населення страждають артрозом в рівній мірі. З віком ймовірність розвитку патології різко збільшується.

Симптоми

Хвороби гомілковостопного суглоба періодично загострюються. Під час ремісії артрозу симптоми можуть взагалі не проявлятися. Патологія розвивається, нічим себе не видаючи. Людина відчуває помірний біль у гомілкостопі при значних фізичних навантаженнях, підвищену скутість і стомлюваність ніг. З прогресуванням патології болючість стає більш вираженою, виникає у стані спокою і посилюється вночі.

Коли деформація суглоба стає видимою, обсяг рухів у гомілкостопі зменшується, при ходьбі чується характерний хрускіт і клацають звуки. Іноді відбувається викривлення гомілки, ноги набувають вальгусную (Х-подібну) або варусную (О-подібну) форму. Для артрозу гомілкостопа характери стартові болі, які проявляються на початку руху після стану спокою та зникаючі під час ходьби.

Причини виникнення

Артроз гомілковостопного суглобу ділиться на дві групи: первинний і вторинний. Перший виникає з незрозумілих причин. Другий розвивається внаслідок несприятливих факторів: запалення, травми та інше. В обох випадках в основі патології лежить порушення обміну речовин у хрящовій тканині. Основні причини розвитку вторинного артрозу:

  • деформація кістки (переломи) або пошкодження зв'язок внаслідок травми гомілкостопа;
  • розтягнення капсули суглоба;
  • защемлення нервових закінчень поперекового відділу;
  • зайва вага;
  • носіння незручного взуття;
  • тривале навантаження на суглоб (інтенсивні заняття спортом, постійне перебування в положенні стоячи);
  • хвороби, пов'язані з порушеннями обмінних процесів (подагра, цукровий діабет, недолік естрогену під час менопаузи та інші);
  • міжхребцеві грижі, остеохондроз поперекового відділу хребта та інші стани, що супроводжуються порушенням роботи гомілки, м'язового апарату або защемленням нервів.

Ступеня захворювання

При артрозі гомілкостопа виділяють три ступені, які уточнюються апаратної діагностикою:

  • I ступінь – патологічні зміни не помітні, відзначається звуження щілини гомілковостопного суглоба, ущільнення таранної кістки;
  • II ступінь – наслідком прогресування хвороби стає набряклість, з'являються больові відчуття на погоду, знижується рухливість ноги, відзначається деформація суглоба;
  • III ступінь – відбувається втрата амортизаційних властивостей суглоба, окостеніння хрящової тканини, деформація стопи призводить до інвалідності.

Можливі наслідки

Хворому артрозом гомілкостопа можуть присвоїти інвалідність, так як повне руйнування суглоба призводить до обмеження рухової активності. Для цього пацієнту потрібно пройти медичну експертизу. Категорії хворих, яким можуть присвоїти інвалідність:

  • пацієнти з прогресуючим артрозом, хворіють більше 3 років з загостреннями хвороби не менше 3 разів/рік;
  • пацієнти, які перенесли оперативне втручання на суглобі і мають обмеження життєдіяльності;
  • пацієнти з сильним порушенням статико-динамічної функції.

Діагностика

Діагноз «артроз 2 ступеня гомілковостопного суглоба» (або будь-якої іншої стадії) ставиться на підставі опитування, візуального огляду і результатів лабораторних досліджень. Вирішальну роль грає рентген. На пізніх стадіях виявляється деформуючий остеоартроз і кістоподібні освіти в зоні кістки. У складних випадках пацієнта направляють на КТ гомілкостопа для більш точної оцінки кісткових структур. Для дослідження м'яких тканин можуть призначити МРТ гомілкостопа.

Лікування артрозу гомілковостопного суглоба

Терапія ураженого суглоба при посттравматичному артрозі проводиться за загальною схемою. Комплексне лікування включає в себе:

  • зняття больових симптомів;
  • усунення запального процесу;
  • відновлення рухливості суглоба;
  • покращення трофічних процесів;
  • відновлення нормального кровообігу в кінцівки:
  • заміна суглоба на штучні протези (при необхідності).

Медикаментозні препарати

Терапія медикаментами підбирається з урахуванням ознак захворювання і стадії хвороби. У періоди загострення використовують нестероїдні протизапальні препарати у вигляді таблеток або ін'єкцій. Поряд з ними рекомендується приймати знеболюючі медикаменти місцевого впливу у вигляді гелів або мазей. При яскраво виражених больових відчуттях прописують кортикостероїдні засоби для внутрішньосуглобових блокад. Їх введення здійснюється не частіше 4 разів/рік. Для нормалізації обміну речовин у хрящовій тканині призначають медикаменти хондропротекторною групи:

  1. Остенил. Стерильний імплантат для внутрішньосуглобового введення. Препарат сприяє відновленню еластичних властивостей синовіальної рідини. До складу Остенила входить гіалуронова кислота, натрію хлорид, ізотонічний розчин, вода для ін'єкцій. Точну дозу ліків визначає лікуючий лікар. Введення здійснюється 1 раз/тиждень. Курс лікування – 3 процедури. У рідкісних випадках після введення препарату спостерігається печіння і біль у місці уколу.
  2. Синвиск. В'язкоеластичний, апирогенная, стерильна рідина, що містить гіалурон. Тимчасово поповнює синовіальну рідину в ураженому артритом або артрозом суглобі. Рекомендований режим лікування – три ін'єкції з інтервалом у тиждень. Мінімальна доза становить 6 уколів протягом півроку. Побічні ефекти можуть бути пов'язані з процедурою ін'єкційного введення: набряки, біль, появи внутрішньосуглобової ексудації.

Мазі

Лікарські засоби для місцевого застосування не зможуть вилікувати артроз або крузартроз гомілковостопного суглоба, але допоможуть прискорити одужання і запобігти рецидивам хвороби. Серед ефективних препаратів можна виділити:

  1. Траумель. Багатокомпонентна гомеопатична мазь призначена для лікування запально-дистрофічних станів опорно-рухового апарату. Наносять по 1-3 рази/добу тонким шаром на уражену область. Тривалість курсу 2-4 тижні. Рідко виникають місцеві реакції шкіри: кропив'янка, печіння, свербіж, розвиток дерматиту.
  2. Финалгель. Нестероїдний протизапальний засіб з аналгетичну дію. Наноситься в невеликій дозі на уражені суглоби 3 рази/добу. Курс лікування лікар призначається індивідуально. У середньому мазь застосовують до зникнення болючості, але не більше 14 днів поспіль. Тривале використання препарату може викликати алергічні реакції, задишку, головний біль, нудоту.

Фізіотерапія

Призупинити артроз гомілкостопа допоможуть наступні фізіотерапевтичні методи:

  1. Средневолновое опромінення ультрафіолетом. Під впливом ультрафіолетових хвиль на ураженій ділянці відбувається накопичення речовин, що знижують чутливість нервових закінчень, з-за чого вдається швидко зняти больовий синдром.
  2. Інфрачервона лазеротерапія. Лазер знижує чутливість нервових корінців, покращує процес кровообігу. Процедура позбавляє пацієнта від стресу, який був перенесений внаслідок постійних болів у гомілкостопі.

Дієта

При запальних захворюваннях колінних суглобів, кісткових тканин і суглобових зв'язок гомілкостопу показана спеціальна дієта. Необхідно включати в раціон желе, холодцы і харчової желатин, оскільки ці продукти є природними хондропротекторами, які відновлюють хрящову тканину. Обов'язково повинні бути в меню складні вуглеводи (овочі, фрукти цільнозерновий хліб), молочний білок (сир, сир), вітамінно - мінеральні комплекси. Для кращого засвоювання їжі, продукти треба готувати на пару або відварювати.

Фізичні вправи

Після вивчення рентгена лікар може призначити виконання лікувальної гімнастики. Спеціальні вправи для гомілкостопа допоможуть позбутися від болю, знімають м'язову напругу, відновлять кровообіг. Приклади вправ ЛФК:

  • сидячи на стільці від підлоги по черзі відриваються шкарпетки і п'яти;
  • пальці ступні впираються в підлогу, п'ята підводиться і робить кругові рухи;
  • ноги стоять разом, ступня тягнеться до упору в сторону тулуба.

Масаж

Процедура при артрозі гомілкостопа відрізняється різноманітністю і багатоступінчастостю прийомів. Мета масажу – поліпшення лімфатичного і кров'яного кровообігу в м'язах стопи порожнини суглоба, усунення поганої рухливості гомілкостопа. Для розслаблення м'язів спочатку масажують щиколотку, застосовуючи розминають і погладжують прийоми. Потім виконується масаж пальців ступні, потім розминають стопу і п'яту. Закінчують процедуру глибокою обробкою суглобів щиколотки.

Хірургічне лікування

Якщо консервативна терапія артрозу не принесла позитивних результатів, лікуючий лікар призначає хірургічне лікування. Серед оперативних методів вважаються кращими:

  1. Ендопротезування гомілковостопного суглоба. На місце руйнування хряща частково або повністю встановлюється ультрасучасний протез з кераміки або металу.
  2. Артродез стопи. Призначається при сильному руйнуванні суглобових поверхонь. Під час операції проводиться жорстка фіксація кісток за допомогою внутрішнього їх з'єднання.

Народні методи

На допомогу до комплексної терапії гомілковостопного суглоба при артрозі приходять сільські рецепти:

  1. Крейду і кефір. Змішайте два інгредієнта до стану пасти. Дану суміш прикладайте на ніч до хворого суглоба для зняття набряклості.
  2. Вершкове масло і корінь шабельника. У співвідношенні 10:1 змішайте інгредієнти і втирайте на ніч в хворий суглоб для усунення больового синдрому.

Профілактика артрозу гомілковостопного суглоба

Щоб знизити ризики розвитку артрозу гомілковостопного суглобу, необхідно дотримуватися профілактичних заходів, що включають в себе:

  • контроль маси тіла;
  • правильне харчування;
  • носіння зручного взуття без високого каблука;
  • уникнення травм суглоба;
  • своєчасне лікування ендокринних і судинних захворювань;
  • регулярне виконання гімнастики для гомілкостопа.

Фото артрозу гомілковостопного суглоба

Відео

Артроз гомілковостопного суглоба, що робити і як лікувати?

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!