Стоматит у дітей: симптоми і лікування захворювання

Якщо маленька дитина безпричинно почав вередувати, скаржитися на сильне печіння в роті, відмовлятися від їжі, можливо, у нього стоматит. Виявлене на ранньому етапі захворювання ефективно і просто лікується вдома. Дізнайтеся, як проявляються різні форми, види недуги, а також про методи боротьби медикаментами, народними засобами.

Як виглядає стоматит у дітей

Захворювання часто виникає у дітей після перенесеної застуди через пересихання дихальних шляхів та зниження місцевого імунітету. Коли на ослаблені слизові потрапляють хвороботворні бактерії, віруси, блискавично виникає запальний процес. Як виглядає стоматит у дитини? На фото ротової порожнини можна побачити, що оболонка набрякла, яскраво-червона.

Характерний симптом – дрібні бульбашки розміром в просяне зерно, розташовуються групами. Спочатку він прозорі, далі каламутніють, лопаються і утворюють численні ерозії, покриваються фібринозним нальотом. Захворювання різних форм у дітей може виглядати по-різному. Наприклад, при грибкової у малюків з'являється стійкий білий наліт, при афтозний в ротовій порожнині утворюється не більше 1-2 ранок.

У немовляти

Новонароджені частіше страждають кандидозної формою, що супроводжується хворобливими відчуттями. Маленькі діти з-за цього постійно плачуть, відмовляються брати груди. Стоматит у новонароджених обов'язково супроводжується почервонінням ротової порожнини, язика, висиханням слизових, бульбашками, ранками, кровотечею. При кандидозної формі крім усього іншого утворюється білий наліт, набрякання ясен.

Ознаки стоматиту у дитини

Захворювання має кілька видів. Кожен викликаний певними причинами, відрізняється характерними ознаками. Перш ніж лікувати стоматит у дитини, лікар проводить візуальний огляд та визначає різновид. У всіх випадках захворювання у малюків відзначаються примхливість, почервоніння слизової порожнини рота, значно підвищена температури тіла, висипання, хворобливі відчуття. Дізнайтеся, які симптоми дитячого стоматиту різних форм.

Афтозний

Поширена форма захворювання, що виникає на тлі аутоиммунитета (коли власні захисні механізми організму розпізнаються як чужорідні). У ротовій порожнині утворюється безліч афт – ерозій овальної, круглої форми, мають рівні краї. Колір афтозних висипань – від жовтувато-сірого до білого. На фото видно, що виразки розташовані на оболонці губ, щоках, оточені червоною областю. Якщо у дитини хронічний рецидивуючий афтозний стоматит, афт трохи – 1-2 штуки, але вони дуже болючі. Інші симптоми захворювання:

  • сонливість;
  • відмова від їжі;
  • у деяких підвищена температура;
  • примхи.

Герпетичний

При діагнозі герпетичний стоматит у дітей: симптоми і лікування визначаються лікарем. Дана форма з'являється при зараженні дитини вірусом герпесу. Малюк може підхопити болячку від інших дітей, дорослих через побутові предмети, повітряно-крапельним шляхом. Часто заражаються діти до 3 років – у них не встигли виробитися власні антитіла. Герпесный стоматит протікає в наступних формах:

  1. Легкою. Незначно збільшується температура, утворюються пухирці, лопающиеся через деякий час. Висип набуває мармуровий відтінок до кінця хвороби. Симптоми інтоксикації відсутні.
  2. Среднетяжелой і важкою. Ще до появи висипки значно погіршується загальний стан дитини: піднімається температура, зникає апетит, збільшуються лімфовузли. Після того як утворюються бульбашки, можлива блювота, нудота, головний біль, температура 38-39 градусів. У малюка запалюються ясна, слюні стають тягучими. Бульбашки можуть висипати на крилах носа, губах.

Бактеріальний

Захворювання часто з'являється спільно з іншими (ангіною, гайморит) або після них, внаслідок попадання в ротову порожнину хвороботворних бактерій, наприклад, через нестерильні іграшки. Перші ознаки неспецифічні: дитині стає важко їсти кислі продукти, маринад, гостру їжу. Далі набрякає слизова рота, з'являються почервоніння, виразки і тріщини. Бактеріальний стоматит має специфічний симптом, за яким його легко відрізнити від інших форм – освіта товстої жовтої плівки між губами, підвищене слиновиділення, різкий запах з рота.

Як вилікувати стоматит

Універсальних засобів, здатних усунути специфічні симптоми захворювання, немає. Лікування дитячого стоматиту здійснюється після діагностики причини педіатром або стоматологом. Якщо є підозра на захворювання, дитині не варто виходити гуляти. Потрібно ізолювати його і виділити йому окремий посуд. Самостійне лікування заборонено, інакше можна погіршити ситуацію. Правильно підібрана терапія допоможе зменшити інтенсивність прояву симптомів, загоїти ранки, знеболити.

Народні засоби

Якщо стоматит у дітей: симптоми і лікування залежать від форми. Перш ніж вдатися до медикаментів, рекомендується використовувати домашні засоби. Лікування стоматиту народними засобами, приклади:

  1. Використовувати часник, який відмінно вбиває бактерії. Його потрібно подрібнити, змішати зі сметаною і тримати за півгодини у роті.
  2. Полоскати рот настоєм ромашки для знезараження слизової. Готуватися він просто: потрібно взяти 1 ч. ложку квіток залити склянкою окропу. Після охолодження очистити, використовувати за призначенням.
  3. Використовувати для лікування настій плодів анісу. Треба 1 ст. ложку залити окропом і полоскати рот не менш 3 разів у день.
  4. Використовувати алое. Можна змащувати соком рослини уражену поверхню, розжовувати листя, робити аплікацію із кашки.
  5. Якщо запалення перейшло на ясна, можна прикладати картопля, нарізаний на тонкі кружечки.

Медикаментозне лікування

Для усунення симптомів і прискорення одужання використовується кілька груп ліків: анестезуючі, противірусні, протигрибкові, антибіотики. Огляд деяких:

  1. Гексорал Табс. Рекомендовані дітям від 4 років. Надають протимікробну, місцевоанестезуючу дію. Випускаються у формі таблеток, спрею.
  2. Гексализ. Комбіноване ліки від стоматиту для дітей і батьків. Відмінно знімає запалення, пригнічує активність мікробів, має знеболюючу дію.
  3. Імудон. Препарат бактеріального походження для зняття запальних процесів, підвищення імуноглобуліну А в слині. Може бути використаний для дітей старше 3 років.

Антисептичні полоскання порожнини рота

Якщо стоматит у дітей: симптоми і лікування повинно визначатися лікарем. В лікувальних і гігієнічних цілях він може призначити полоскання рота. Для цього підійдуть відвари, приготовлені вдома, і аптечні засоби. Чим полоскати:

  1. Хлоргексидин. Антисептик допоможе усунути больові відчуття, знищити хвороботворні бактерії, запобігти поширенню висипань на щоки, небо, губи. Умова - потрібно використовувати по 7-10 хвилин після їжі.
  2. Перекис водню. Розчин підходить для лікування кандидозної, афтозний та герпетичної форм. Він швидко зменшує біль, набряки, має антибактеріальну властивість.
  3. Фурацилін. Це таблетки, з яких потрібно готувати розчин. Рекомендовані для лікування допомогою знищення хвороботворних бактерій.
  4. Стоматофит. Комплексне засіб для лікування багатьох запальних хвороб порожнини рота. Препарат, що складається з 7 лікарських рослин, має в'яжучу, протизапальну, протигрибкову дію.

Чим лікувати стоматит у роті

Вірусне захворювання лікується не просто, тому терапію повинен призначити лікар. Нетрадиційні, домашні методи можуть бути використані, якщо їх схвалить фахівець. При наявності стоматиту у дітей – симптоми і лікування підбираються індивідуально. Бажано використовувати медикаменти, оскільки вони діють швидше, ефективніше. Дитини, підхопив вірусне захворювання, на час терапії варто ізолювати від інших. Дізнайтеся, ніж лікувати стоматит у дитини.

Мірамістин

Якщо стоматит у дітей: симптоми і лікування підтверджені, можна використовувати Мірамістин. Ефективний препарат для місцевого застосування, що володіє широким спектром дії. Добре підходить для немовлят, однорічних дітей, тому що не завдає шкоди клітинних оболонок. Завдяки рідкій формулою і спеціальної насадки засобом зручно обробляти важкодоступні місця, наприклад, горло. Мірамістин при стоматиті у дітей дозволяє домогтися результатів у короткі строки.

Спрей відмінно допомагає прибрати патогенні бактерії, вбити віруси герпесу. При лікуванні малюків до 1 року дуже важливо дотримуватися періодичність і дозування: обробляти можна не частіше 3 разів за день. Лікування не повинно тривати більше тижня. Одночасно рекомендується полоскати рот содовим, соляно-содовим розчином. Немовлятам під час хвороби обробку ротової порожнини слід проводити тампоном, змоченим у засобі.

Хлорофіліпт

Препарат рослинного походження, його основний компонент – евкаліпт. Найбільший ефект досягається при лікуванні травматичного виду захворювання. Засіб випускається у формі спиртового розчину, таблеток для розсмоктування, розчину в олії. Перший підходить для полоскання (за умови розведення з водою), другий – для обробки горла. Маленьким дітям Хлорофіліпт при стоматиті можна давати і у вигляді таблеток для розсмоктування.

Сода

При діагнозі стоматит у новонароджених - симптоми і лікування якого визначені, можна використовувати ефективний домашній продукт. Це – сода. Продукт чудово знімає больові відчуття, дезінфікує запалену поверхню. Полоскання рота содою при стоматиті заспокоюють алергічні висипання, подразнення, допомагають загоїтися ранам. Розчин готується так: взяти соду, 1 ч. ложку, розвести в 100 мл теплої води. Полоскати тричі за день або обробити ротову порожнину, язик марлевим тампоном, змоченим цілющою рідиною.

Дізнайтеся, як правильно вибрати засіб від стоматиту у роті у дорослих.

Чим мазати стоматит у роті

Щоб прибрати симптоми вірусного захворювання, корисно використовувати різні гелі, мазі, креми. Вони здатні утворити захищає плівочку на поверхні слизової, зняти запалення, больові відчуття, прискорити одужання. Для дитячого віку підходять:

  1. Оксолінова мазь. За умови правильного використання на слизовій не залишиться ні один пухирець. До застосування бажано прополоскати рот антисептичним розчином.
  2. Синька. Барвник метиленовий ефективний при герпетичній, грибкової формах. Щоб прибрати висипання і запалення, їх обробляють ватною паличкою, змочивши її синькою. На фото хворих видно, що ліки може забарвити мову і оболонку рота в синій колір.
  3. Калгель. Доцільний для використання в дитячому віці, для дорослих пацієнтів засіб занадто слабке. Після його використання проходять основні симптоми хвороби: запалення, виразки. Препарат потрібно брати кінчиками пальців і втирати в проблемні місця.

Дієта

При діагнозі везикулярний стоматит у дітей: симптоми і лікування визначаються медичними фахівцями. Доктор Комаровський, наприклад, при виникненні хвороби рекомендує стежити за харчуванням малюка. Важливо максимально подрібнювати їжу, щоб зайвий раз не травмувати слизову. Страви потрібно підігрівати до комфортної температури, уникати прийому гарячої їжі. Дитину потрібно годувати збалансованою їжею, багатою вітамінами, мінералами. Важливо, щоб після прийому їжі він прополаскивал рот. Що не можна їсти при стоматиті? Заборонені:

  • пряні, солодкі, кислі страви;
  • холодна їжа;
  • шоколад, какаопродукты;
  • кави;
  • сухий хліб, випічка грубого помелу.

Дізнайтеся більше методів, як лікувати стоматит у дітей.

Відео

Дитячий стоматит: симптоми, лікування та профілактика

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!