Вкладка в зуб під коронку

Чи можна врятувати зуб, якщо від нього залишився лише корінь? Сучасна стоматологія дозволяє це зробити завдяки методу встановлення вкладок. З допомогою таких інноваційних конструкцій, які стають міцною опорою коронок, мостів та знімних протезів, можна зберігати навіть дуже зруйновані зуби.

Що таке культевая вкладка

Як поставити коронку на зруйнований зуб? Необхідно відновити його цілісність. Таке завдання виконує зубна вкладка. Це незнімний мікропротез, який точно відтворює колишній анатомічний малюнок зуба. Є два види вкладок: відновлювальні і кульшові. Перші використовують, якщо потрібно відновити форму і відтінок коронки. Другі – коли необхідно реконструювати зуби, зруйновані або з дуже тонкими зовнішніми стінками. Після обточування тканини знаходять вид кукси, на яку за допомогою штифтів встановлюється мікропротез. Потім надівається коронка.

Лита штифтова вкладка виготовляється для зуба з одним коренем. Вироби дуже міцні. Такі мікропротези можна лити з дорогоцінних металів і сплавів. Якщо кілька коренів, виготовляють розбірний варіант. Мінуси стоматологічних вкладок зуба під коронку – тривалість підготовчих робіт перед установкою і висока вартість. Плюсів набагато більше. Такі мікропротези:

  • естетичніше і довговічніше найкращих пломб;
  • зберігають всі функції зуба;
  • не випадають, не стираються;
  • не змінюють колір;
  • не заважають при жуванні;
  • володіють прекрасною сумісністю з будь-якими протезами;
  • завдяки герметичності прилягання до зуба виключають потрапляння хвороботворних мікроорганізмів.

Різновиди по використовуваному матеріалу

У кожного пацієнта – індивідуальна анатомічна структура зубів, будова кореневих каналів, обмеження і протипоказання до тим чи іншим стоматологічним втручанням, різні смакові переваги. Усі ці особливості враховуються при виборі матеріалів для виготовлення вкладок зуба під коронку. Естетичні достоїнства, довговічність виробів залежать від особливостей використовуваного сировини.

Види вкладок:

  • композитна;
  • керамічна;
  • металева;
  • металокерамічна.

Композитна

Така вкладка в зуб під коронку виготовляється на основі еластичних полімерних матеріалів. Композити містять армуючі елементи, які надають виробу міцність і захищають від механічних, біохімічних впливів. Мікропротези міцно з'єднуються з кістковими тканинами, не піддаються сколам, надають штучним конструкцій натуральний вигляд. В порожнину конструкцій не проникає інфекція. Однак пористість і тенденція до фізичного старіння знижують довговічність композитних матеріалів. Такі вироби з часом втрачають глянець, темніють.

З діоксиду цирконію

Це з'єднання – останнє слово в стоматологічному протезуванні. Діоксид цирконію прекрасно переноситься організмом і тому нешкідливий навіть для алергіків. Вкладки ідеально прилягають до стінок зубів і ясен, не дають усадки, не змінюють відтінки коронок. Цирконієві конструкції можна використовувати для встановлення на передні, й на жувальні ряди. Оскільки такі мікропротези виготовляють із застосуванням комп'ютерних технологій, то позбавлені найменших похибок, які можуть поступово руйнувати тверді тканини, викликати запалення ясен.

Керамічна вкладка на зуб

Відтінки таких мікропротезів настільки ідентичні натуральної зубної емалі, що штучні конструкції практично зовсім непомітні. Керамічні вкладки ставлять насамперед на передні ряди. Зазори в місцях стиків фактично відсутні. Крім того, кераміка може прикрасити весь ряд, оскільки приховує дрібні дефекти окремих власних зубів. Такі мікропротези довговічні, не піддаються деформаціям і не змінюють свій відтінок.

Металева вкладка під коронку

Найголовніша перевага вироби – міцність. Єдиний недолік – помітність. У більшості випадків металеві мікропротези ставлять у глибині ротової порожнини, щоб не було видно при розмові, посмішці. Популярні конструкції з золота, яке міцніше всіх сплавів. Це дуже важливо для жувальних зубів. Золото абсолютно нешкідливе, не піддається корозії, не провокує виникнення алергічних реакцій. Срібло володіє потужними бактерицидними властивостями, але від цього металу часто темніють ясна і емаль. У числі кращих сплавів – з'єднання хрому з кобальтом.

Показання та протипоказання

Вкладка в зуб під коронку може встановлюватися, якщо корінь не запалений і міцний. При цьому він повинен бути довше висоти майбутньої коронки. Основні показання для цієї процедури:

  • неможливість поставити пломбу;
  • необхідність захистити зуб коронкою;
  • великий карієс, пародонтит;
  • візуальні дефекти зубів;
  • подальша установка мосту.

Кульшових вкладок не встановлювати, якщо є:

  • серйозні пошкодження коренів;
  • значна розхитаність зубів;
  • захворювання ясен;
  • невилікуваний кореневі канали;
  • алергія на вихідні матеріали;
  • бруксизм (скреготіння зубами).

Як встановлюється культевая вкладка під коронку

Стоматолог поетапно виконує наступні операції:

  • після огляду консультує пацієнта з питань оздоровлення порожнини рота, вибору, виготовлення та встановлення микропротеза;
  • проводить санацію ротової порожнини, видалення пошкоджених карієсом тканин, препарування (обточування) зубів;
  • робить зліпки і ставить тимчасові пломби;
  • проводить першу примірку виготовленої вкладки;
  • при необхідності робить підгонку вироби;
  • здійснює фіксацію готового микропротеза особопрочным клеєм і поліровку.

Відновлення та реабілітація після процедури

Після фіксації вкладки 4-5 днів пацієнт не повинен їсти і пити те, що може забарвити клей: міцний чай, кава, червоне вино, буряк, багато ягоди, східні прянощі і т. п. Оскільки до процедури протезування стоматолог обтачивает тверді тканини, після приклеювання микропротеза можлива поява ускладнень, наприклад вторинного карієсу або пульпіту. Іноді кілька днів пацієнт може відчувати певну болючість, яка незабаром проходить сама собою. Важливо утримувати ротову порожнину в ідеальному гігієнічному стані.

Скільки коштують вкладки для зубів під коронки

Сьогодні доставка таких виробів зі спеціалізованих зуботехнічних підприємств налагоджено практично в усі міста і райцентри країни. Куксові вкладки в стоматології використовуються широко. Однак встановлення цих мікропротезів істотно дорожче, ніж пломбування. Діапазон цін великий – від 2-3 до 40-50 тисяч рублів – і, насамперед, залежить від того, з якого матеріалу виготовляються вкладки. Найдорожчі – золоті, цирконієві. Крім того, в розцінках враховується вартість підготовчих робіт, супутніх матеріалів, складного виготовлення мікропротезів.

Орієнтовна ціна однієї вкладки така:

  • керамічної – 10-15 тисяч рублів;
  • цирконієвої – 15-25 тисяч рублів;
  • хромо-кобальтової – 3-7 тисяч рублів;
  • композитної – 7-12 тисяч рублів.

Відгуки

Світлана, 36 роківУ мене жувальний зуб вже настільки зруйнувався, що я пішла його видаляти. Однак стоматолог запропонував його зберегти. Я навіть не повірила, що це можливо. Після установки вкладки (срібло з паладієм) відчуваю себе чудово. Головне – немає дискомфорту під час їжі. Послуга дорога, але витрати варті того.
Євген, 40 роківЗубна вкладка під коронку – така морока! Скільки разів довелося сідати в стоматологічне крісло: підготовка, лікування карієсу, виготовлення, установка, примірки... Правда, нескінченні візити в клініки цілком виправдалися. Мені встановили золоту вкладку (на інші матеріали в мене алергія), я задоволений.
Надія, 29 роківУ мене відколовся шматок переднього зуба. Я жахливо соромилася, намагалася навіть не розмовляти. Півроку тому поставили мені кераміку. Спочатку чужорідне тіло сильно заважало, але потім я звикла, перестала помічати. Протез відмінний, абсолютно непомітний. Я знову можу вільно розмовляти, сміятися!
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!