Вроджений вивих стегна – наслідки у дорослих, терапія та ускладнення

Природжений вивих або дисплазія кульшового суглоба у дорослих є поширеною патологією. Хвороба частіше діагностують у жінок, ніж у чоловіків. Головна причина порушення – це збій в нормальному розвитку частин тазостегнового суглоба ще в утробі. Захворювання призводить до ряду небезпечних наслідків, які лікують хірургічним шляхом.

Диспластичний коксартроз

Активно розвивається дегенеративна патологія кульшового суглоба – диспластичний коксартроз. Хвороба часто діагностують у людей з вродженим вивихом стегна у віці від 25 до 55 років. Дисплазія розвивається внаслідок:

  • вагітності, родової діяльності;
  • завершення занять спортом;
  • різних травм;
  • гормональні зміни в організмі;
  • слабкою фізичної активності;
  • ожиріння.

Основні симптоми захворювання, спровокованого вивихом:

  • хворобливі відчуття в області стегна;
  • дискомфорт;
  • зниження рухової активності, утруднення при відведенні в бік або повороті нижньої кінцівки;
  • погіршення рухливості рухомого з'єднання між кістками (до повної втрати);
  • якщо не лікувати це ускладнення, то стегно зігнеться і вивернеться назовні, залишившись в такому положенні.

Неоартроз

Дане відхилення теж може каталізувати вроджений вивих кульшового суглоба. Коли захворювання зберігається у людини тривалий період часу, то поступово починається деформація рухомого ділянки між кістками, а головка набуває плоску форму. Вертлюжну западину стає менше, а на тій ділянці, де верхня частина кістки стикається з кісткою, формується нове кісткове утворення і новий суглоб. Кістка на стороні дисплазії стає коротше. Цей варіант розглядається лікарями як компенсація, так як хворий здатний пересуватися.

Асептичний некроз голівки стегна

Ідіопатичний або асептичний некроз стегна відносять до дуже серйозних наслідків вродженої дисплазії. Захворювання характеризується відмиранням кісткових тканин. Причиною цього є порушення обмінних процесів і кровообігу. Патологія має 4 стадії розвитку:

  1. Перший етап. Незначні зміни кісткової структури, які визначаються не усіма типами діагностики. Поступово формується підхрящової остеонекроз – поразка губчастого вмісту недеформированного хряща. Область деформації займає менше 10%.
  2. Друга стадія. Виникнення легкого дискомфорту в ураженій області. Утворюється імпрессіон перелом, що призводить до появи тріщин на поверхні кістки. Структурні зміни збільшуються до 20-30%.
  3. Третій етап. Виникають больові відчуття при спробах руху, які не припиняються і в спокійному стані. Дана стадія супроводжується порушенням контурів голівки кістки стегна, появою пухлин, кіст, легким колапсом (судинною недостатністю). Проміжок між суглобами розширюється або навпаки стає дуже вузьким. Деформація займає 30-50%.
  4. Четверта стадія. Втрата функціональності суглоба, виникнення гострого болю навіть у нерухомому стані. Структура трабекул (пластинок, з яких складається кістка) ущільнюється або розчиняється. Краю кульшової западини «з'їжджають», а відстань між рухомими сочленениями стає менше або взагалі зникає. Структурні деформації – від 50 до 80%.

Порушення з боку хребетного стовпа і нижніх кінцівок

У більшості випадків вроджені вивихи провокують порушення постави, моторики хребетного стовпа, нижніх кінцівок, тазового поясу.

Часто розвиваються такі наслідки:

  1. Остеохондроз. Хвороба, при якій розвиваються дегенеративні дистрофічні зміни хрящових тканин хребта. Патологія характеризується деформацією структури і порушенням роботи міжхребцевих дисків.
  2. Сколіоз. Явне викривлення хребта в праву або ліву сторону від своєї осі. Часто діагностують сколіоз поперекового та грудного відділів.
  3. Деформація стопи людини – плоскостопість. При нормальному розвитку кістки створюють два зводу (поперечний і поздовжній). Це має вигляд арки в середині ступні, вона є природним амортизатором і допомагає розподілити навантаження на кінцівки. При сколіозі стопа повністю стикається з підлогою, що призводить до захворювань суглобів і кісток.

Відео

Вроджений вивих стегна

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!