Болі в суглобах ніг: причини захворювань

Згідно зі статистичними даними, серед усіх захворювань опорно-рухового апарату більше 25% припадає на артрити і артрози. Щодня ноги людини відчувають величезне навантаження на суглоби: як на великі (тазостегнові, колінні, гомілковостопні), так і дрібні (міжфалангові, плюснефаланговие, предплюсне-плеснові, тарано-ладьевидные і п'ятково-кубовидний). При появі дискомфорту, підвищеної втоми або болю в суглобах ніг потрібно звернутися до лікаря для встановлення діагнозу і виявлення справжньої причини захворювання.

Причини болю в суглобах ніг

Періодична суглобова біль в ногах може виникати з різних причин. До найпоширеніших можна віднести:

  • збільшення навантаження у жінок під час вагітності;
  • постійні надмірні фізичні навантаження на тренуваннях (у спортсменів);
  • надлишкова маса тіла. В результаті постійного здавлювання і високого навантаження відбувається руйнування хрящової тканини.
  • травми колін і стоп;
  • похилий вік (люди відчувають біль внаслідок порушення обміну речовин, зниження вироблення колагену і синовіальної рідини;
  • пошкодження і розтягнення зв'язок;
  • злоякісні та доброякісні пухлини кісток;
  • плоскостопість;
  • запальний процес навколосуглобових капсули;
  • защемлення нерва;
  • дитячий вік(через посиленого росту).

Хвороби суглобів ніг

Фахівцями давно виявлені порушення в організмі, з-за яких виникають болі в суглобах ніг. Дискомфорт, що викликається ними, є ознакою серйозного захворювання, яке потрібно лікувати негайно. Якщо виникають такі неприємні відчуття потрібно терміново звернутися до лікаря. Хвороби, які викликають біль в суглобах ніг і стоп:

  • Артрит;
  • Артроз;
  • Подагра;
  • Бурсит;
  • Плоскостопість.

Артрит

Це запальний процес суглобового апарату. Залежно від причини виникнення виділяють наступні різновиди:

  • Реактивний артрит виникає на фоні урогенітальної або кишкової інфекції. Первинно в самому суглобі, вдруге після перенесеного інфекційного захворювання. Патогенні мікроорганізми, які викликають реактивну форму: йерсиния, сальмонела, дизентерійна паличка, кампилобактерия, клостридія, хламідія, уреаплазма та ін Симптоматично проявляється слабкістю і нездужанням, підвищенням температури до 38°С, головними болями. Поразка несиметричне, що супроводжується набряком, локальним почервонінням шкіри з вираженою місцевою гіперемією, сильним болем у суглобах ніг при русі.
  • Інфекційний артрит проявляється гостро з ознаками важкої інтоксикації організму. Температура тіла підвищується до 40°С, супроводжується м'язовими болями. Уражений суглоб набрякає, шкіра над ним червона, напружена, його рухова активність знижена. Хвороба розвивається стрімко, у дітей клініка яскраво виражена.
  • Посттравматичний артрит розвивається на тлі вивиху або удару, при якому порушується цілісність хрящів, судин і уражається сумка околосуставная. Проявляється болями в суглобах ніг або рук (все залежить від локалізації ушкодження), припухлістю, похрустыванием або обмеженням рухливості, почервонінням і хворобливістю шкіри над місцем ураження .
  • Ревматоїдний артрит виникає при порушенні роботи імунної системи в осіб зі спадковою схильністю. Проявляється симетричної припухлістю п'ястно-фалангових суглобів кистей рук. Під шкірою навколо області ураження утворюються ущільнення – ревматоїдні вузлики. Болять суглоби пальців ніг і рук виключно під ранок. Для цього виду артриту характерна ранкова скутість, яка протягом дня повністю проходить. У більш важкій формі захворювання відбувається виражена деформація кісток за типом «лебединої шиї» або «плавця моржа».

До обов'язкових препаратів для лікування артриту різної етіології належить великий комплекс лікарських засобів:

  • Нестероїдні протизапальні препарати (Диклофенак, Моваліс та ін.): призначають внутрішньом'язові ін'єкції для купірування нападу болю в суглобах ніг, якщо таблетки і порошки не дають результату;
  • Анальгетики (Анальгін, Баралгін) - знімають больовий синдром;
  • Міорелаксанти - зменшують м'язовий спазм;
  • Хондопротекторы (Хондроксид, Хондролон) - уповільнюють деструктивні процеси, основна побічна дія – тимчасове посилення больового синдрому в суглобах ніг;
  • Антибіотики (Лінкоміцин, Тетрациклін) - знімають запалення і інтоксикаційний синдром;
  • Протигрибкові засоби (Ністатин, Леворин);
  • Вітаміни (А, В, С, РР) - загальнозміцнююча терапія;
  • Гормональна терапія (Дексаметазон, Гідрокортизон, Преднізолон) - спрямована на зняття набряку і запалення;
  • Цитостатичні препарати (Метотрексат) - при ревматоїдному артриті.

Артроз

Це деструктивно-дистрофічні зміни, що виникла через ураження хрящів на суглобових поверхнях. Артроз найчастіше вражає людей у зрілому віці, особливо жінок, внаслідок гормонального дисбалансу, супроводжуючого клімакс. Блукаючий нерв активує спеціальні речовини, які повинні відшкодувати цей недолік гормонів, тому що під час менопаузи з організму вимивається калій, кальцій, залізо, мікроелементи і руйнується хрящова тканина.

На пошкоджених «голих» суглобових поверхнях розростаються остеофіти, з'являються хибні суглоби, розвивається анкилозування з повною втратою функції. Основне лікування – це хірургічне відновлення уражених конструкцій, потім тривала реабілітація з повним виключенням навантажень. Підтримуюча консервативна терапія як при артриті, але обов'язково додається спеціальна дієта, ЛФК, фізіотерапія.

Подагра

Це хронічне захворювання, викликане порушенням обміну пуринів з відкладенням солей сечової кислоти в суглобах. Частіше страждають чоловіки від 45 до 60 років. Куріння, зайва вага, вживання алкоголю, довготривале травмування складів стоп, різка втрата ваги є сприятливими факторами до розвитку подагри. Основними причинами вважають гормональний збій, сечокам'яну хворобу, порушення обміну речовин або інтоксикація організму отрутами, гіпотиреоз, цукровий діабет, гіпертонічну хворобу з високим рівнем холестерину.

Люди з цією патологією скаржаться, що болять суглоби стопи і пальців. Хвороба протікає нападами тривалістю до 4-х днів, що посилюються в нічний час. Хворі скаржаться на біль в суглобі ноги у стопи (плюснефаланговый 1-го пальця). Шкіра над ним блищить і червоніє, гаряча на дотик. Подагрическая атака повторюється через місяць, з часом ці проміжки стають коротшими. Характерною ознакою захворювання є поява тофусів (скупчення відкладення уратів під шкірою). Локалізуються вони на вушних раковинах, ліктях, передпліччях, стегнах, пальцях верхніх кінцівок.

Лікування починають з усунення підвищеного вмісту сечовини в плазмі крові. Основний противоподагрический препарат – Колхіцин, відноситься до рослинних алкалоїдів, його призначають в малих дозах. Для купірування нападу болю в суглобах застосовуються нестероїдні протизапальні препарати (Індометацин), спеціальні мазі і гелі. Обов'язково призначають для постійного прийому Алопуринол (він інгібує продукцію сечової кислоти). У лікуванні цього захворювання важливий комплексний підхід. Хворим показане санаторно-курортне лікування.

Бурсит

Це запалення синовіальних сумок, яке супроводжується підвищеним утворенням і накопиченням у їх порожнинах ексудату. Причини: удари, садна, неглибокі рани або вторинна інфекція гноєтворними бактеріями. Розвивається у чоловіків до 35 років, що займаються спортом, але може розвиватися у людей з ожирінням або ослабленою імунною системою.

Поразка визначається пухлиною до 10 см в діаметрі, щільної пружної консистенції, флюктуирует при натисканні. Хворий говорить, що болить суглоб на нозі або руці (в залежності від області поразки), скаржиться на набряки і повне знерухомлення, можливі симптоми інтоксикації (підвищення температури, головний біль, слабкість). З-за ризику гнійних ускладнень показане лікування в стаціонарі, де обов'язково роблять пункцію синовіальної рідини. Подальша тактика - на розсуд лікуючого лікаря і залежить від тяжкості ураження.

Плоскостопість

Це зміна форми стопи, що характеризується опущенням її подовжнього і поперечного зведень. Причини можуть бути внутрішні, пов'язані з особливостями розвитку опорно-рухового апарату. До них відносять: слабкість сполучної тканини, ослаблення м'язів і зв'язок, спадкову схильність і ін. Виділяють зовнішні фактори: важка фізична робота, зайва вага, вагітність, неправильна взуття.

Особливо проблеми плоскостопості схильні жінки з-за носіння взуття на високих підборах. З цієї причини відбувається зміщення центру тяжіння із збільшенням кута в гомілковостопному суглобі, що призводить до підвищення навантаження на передній звід стопи, відбувається його сплощення і розвивається плоскостопість. Безпечна довжина каблука не вище 4 см, чим він вище, тим більше ризик розвитку необоротних наслідків.

Основні клінічні прояви: болять суглоби на ногах аж до колінного, швидка стомлюваність, ниють литкові м'язи, набряк стоп. Може спостерігатися зниження працездатності, ускладнена хода аж до клишоногості. Багато пацієнтів скаржаться на стоптанность взуття. В залежності від виду плоскостопості, підошва стирається в різних місцях, частіше внутрішня сторона каблука.

Діагностика

З-за великої кількості захворювань суглобів необхідно проводити ретельну діагностику кожного пацієнта. Спочатку потрібно звернутися до дільничного терапевта, він визначить подальшу тактику ведення хворого і призначить необхідні обстеження. В основний перелік діагностичних заходів входить:

  • ретельний збір анамнезу і скарг хворого;
  • візуальний огляд ураженого суглоба;
  • взяття крові на розгорнутий загальний і біохімічний аналіз, ревматоїдний фактор;
  • рентгенографія суглоба в прямій і бічній проекціях;
  • МРТ або комп'ютерна томографія суглобів (за показаннями);
  • УЗД (обов'язковому обстеженню підлягає околосуставная поверхню);
  • консультація: травматолога, ортопеда, хірурга, невролога та вертебролога. Вибір фахівця залежить від форми захворювання суглобів і ступеня тяжкості ураження.

Профілактика

Щоб не з'явилися захворювання суглобів, необхідно дотримувати прості, але ефективні заходи профілактики:

  • при важкій фізичній роботі потрібно влаштовувати 5-ти хвилинний відпочинок зі зміною положення тіла. Якщо стояча робота, потрібно присісти або навпаки, робити спеціальні вправи для ніг;
  • надмірно не займатися спортом;
  • дотримуватися правильного раціону харчування (якщо проблема з пуринових обміном, обмежити кількість молочних продуктів та овочів, шоколаду).
  • не переохолоджувати ноги;
  • користуватися спеціальними лікувальними кремами для стоп (охолоджують, знімають набряклість і втому);
  • носити правильну повсякденне взуття (особливо важливий підбір взуття для дітей в період активного формування стопи) .

Відео

ХРУСКІТ і БІЛЬ у СУГЛОБАХ! що робити, що б не боліли СУГЛОБИ?!

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!