Артрит - лікування в стаціонарі і в домашніх умовах медикаментами, дієтою або народною медициною

Термін об'єднує кілька нозологічних форм хвороби, що відрізняються патогенезом і причинами виникнення. Артрит – лікування, визначення оптимально курсу медикаментами або народними засобами в домашніх умовах проводиться при з'ясування основних патологічних ланок, змін на клітинному рівні. Звертатися необхідно до лікаря-ревматолога, який повинен бути фахівцем у галузі патофізіології, фармакології, щоб запропонувати пацієнту оптимальну терапію ревматоїдних хвороб.

Що таке артрит

Це системне захворювання, яке характеризується запаленням, деформацією суглобів. Походить назва патології від грецького слова «Athron», що перекладається на російську – суглоб. Коли розвивається запалення, запускається процес патологічних змін у внутрішній суглобової синовіальній оболонці. Відбувається розвиток синовіту, скупчення запального випоту – ексудату. Це призводить до появи основних симптомів ревматоїдного захворювання.

Під артритом в сучасній медицині мається на увазі група патологій, які володіють схожими особливостями, ознаками. Специфічне клінічний прояв – біль і пухлина. Такі симптоми свідчать про ураження хрящової тканини, що призводить до зміни суглобової капсули. Розвивається хвороба під дією різних факторів, наприклад, стирання суглоба (неминучий процес старіння організму). До інших причин відносяться наступне:

  • алергії;
  • інфекції суглоба;
  • раніше отримані травми;
  • аутоиммунно процеси;
  • ускладнення після інфекцій верхніх дихальних шляхів (ГРВІ, грип, ангіна).

Симптоми хвороби

Це захворювання літніх людей, але в деяких випадках можуть ознаки діагностуватися і в молодому віці. Вони відчуваються спочатку на дрібних суглобах (пальці ніг, рук), на думку фахівців патологія завжди вражає їх першими. До симптомів ревматоїдної хвороби відносять набряклість, почервоніння, зміна структури суглоба, що призводить до болю, пошкодження і втрати функції. Людина повинні насторожити такі симптоматичні прояви:

  • набряки в області суглобів;
  • біль в цих місцях;
  • розпухання суглобів;
  • скутість, обмеженість рухів;
  • почервоніння шкіри навколо ураженої області;
  • оніміння суглоба (особливо вранці);
  • місцеве підвищення температури, лихоманка.

Пацієнт швидко стомлюється, біль посилюється, коли людина відчуває серйозну фізичну навантаження, суглоби починають «хрустіти». Після проведення аналізів виявляється підвищений СОЖ і кількість лейкоцитів, може бути присутнім с-реактивний білок. Симптоматика патології за багатьма параметрами схожа при різній причини формування захворювання, тому діагноз не завжди вдається поставити вчасно.

Лікування артриту

Схема терапії, тривалість курсу залежить від характеру патології, причин, що викликали його. Як правило, препарати при артриті і народні засоби спрямовані на купірування больових симптомів, профілактику прогресу захворювання, зменшення запалення. Основні напрямки лікування артриту наступні:

  1. Фармакологічна: використання гелів, кремів, нестероїдних протизапальних мазей, внутрішньосуглобове введення глюкокортикостероїдів.
  2. Вітамінотерапія: прийом амінокислот (аргінін, метіонін), правильне харчування, прийом мікро - і макроелементів, які використовуються для побудови нових тканин.
  3. Немедикаментозні напрямки лікування: зниження навантаження на суглоби, носіння ортопедичного взуття, лікувальна гімнастика, позбавлення від шкідливих звичок, лікувальний масаж, електроімпульсна стимуляція м'язів, водолікування.
  4. Хірургічні методи терапії, ендопротезування суглобів виконуються тільки в запущених випадках.
  5. Ускладнені форми артриту лікують веденням стовбурових клітин.

В домашніх умовах

Терапія захворювання може проводитися вдома при дотриманні всіх рекомендацій лікаря. Крім медикаментозних засобів добре допомагають впоратися з больовими симптомами народні рецепти. Їх дія спрямована на усунення запалення, відновлення імунітету і вітамінного балансу. До домашніх засобів відносяться:

  • компреси;
  • лікувальні ванни;
  • відвари листя і настої трав;
  • дієтотерапія.

Компрес при артриті

Це спосіб місцевої терапії, яка надає позитивну дію завдяки зігріваючу ефекту. Після накладання компресу з використання лікувальних інгредієнтів у хворого поліпшується кровообіг у місці патологічного процесу, швидко проходить запалення, біль, прискорюються обмінні процеси, до ураженим кінцівкам повертається рухливість. Можна використовувати наступні варіанти компресів:

  1. З крейдою і кефіром. Необхідно натерти на порошок крейда, з'єднати з кефіром, щоб отримати густу кашоподібну масу. Ліки наносять на суглоб і зверху заматываются целофаном і теплим шарфом. Робити процедуру слід кожен день перед сном, щоб вранці не відчувати ниючі болі, прискорити відновлення хрящів.
  2. З сіллю і спиртом. Такий варіант допомагає полегшити самопочуття пацієнта, зняти больовий синдром. В 1 літрі гарячої води розмішайте 10 мл камфорного спирту, 100 мл нашатирного і 1 ст. л. кухонної солі. На поверхні повинні з'явитися пластівці білого кольору, щоб їх прибрати потрібно збовтати кілька разів сильно ємність з розчином. Змочіть бавовняну тканину у засобі і прикладіть до хворого місця. Зверху зафіксуйте целофаном, обмотайте вовняною хусткою.

Ванни з морською сіллю

Це один із видів процедур, які можна проводити в домашніх умовах. Ванна сприятливо впливає на поліпшення обміну речовин в організмі, допомагає прогріти хворі кінцівки, зменшити больовий синдром. Для підготовки лікувальної процедури вам знадобиться зробити наступне:

  • на одну середню ванну (140-160 літрів) знадобиться 6-8 кг солі;
  • температура рідини повинна досягати 42 градусів за Цельсієм;
  • рівень води не нижче пахвових западин;
  • занурюватися необхідно мінімум на 10-20 хвилин.

Медикаменти

Для терапії патології використовують різні групи препаратів, призначати їх повинен тільки лікар, самостійне лікування небезпечно і може призвести до ускладнення стану. Тільки лікар може правильно підібрати препарати, які допоможуть зупинити розвиток патології, поліпшити стан хворого. Медикаментозне лікування артриту проводиться, грунтуючись на першопричину, яка викликала розвиток хвороби. Використовуються наступні групи медикаментів:

  1. Нестероїдні протизапальні препарати. Є частиною комплексно терапії, які надають виражений ефект при необхідності знизити запалення суглоба. Медикаменти допомагають зменшити проникність судин, щоб зменшити набряк. Знеболити уражену область. Протизапальні препарати представлені такими популярними варіантами: Кетопрофен, Ібупрофен, Німесулід, Диклофенак, Кеторолак.
  2. Зовнішні знеболюючі препарати. Застосовується група ліків для купірування больового синдрому при патології кістково-м'язової системи. наносять лікувальні мазі на шкіру над суглобом. Компоненти кошти безпосередньо вбираються в уражену ділянку, минаючи ШЛУНКОВО-кишкового тракту, що є головним плюсом використання таких медикаментів. Це допомагає досягти максимальної концентрації лікарської речовини, уникнути побічних ефектів. До популярних варіантів зовнішніх знеболюючих засобів відносяться: Диклофенак акрі-мазь терпентину, апізатрон, Бенгей, Фастум, Долгит-крем, Вольтарен.
  3. Міорелаксанти. Дана група медикаментів використовується для розслаблення мускулатури, яка напружується під час нападів болю. Це захисний рефлекс організму на больовий синдром, який знижує рухливість суглоба, зменшує діапазон рухів. При тривалих болісних відчуттях м'язи не можуть припинити спазм, що призводить до додаткової болю. Міорелаксанти допомагають зняти біль, відновити рухливість суглоба, популярними варіантами є: Баклофен, Мідокалм, Сирдалуд.

Біологічні препарати при ревматоїдному артриті

Цей вид медикаментів активно використовується в європейських країнах. В країнах СНД цей метод має високу вартість, тому стаціонарні заклади не застосовують цю групу ліків. Засоби містять біологічні агенти, які надають позитивний вплив на патогенетичні ланки хвороби. При ревматоїдному артриті, наприклад, використовують бактеріофаги, що запобігають утворенню запальних речовин (фактора некрозу пухлини, цитокінів).

Окремі види ліків цієї групи ліків допомагають усунути токсичність крові, що виникає при бактеріальної інфекції (включаючи стрептококову). Активно використовуються в Ізраїлі анти-CD4-агенти. Їх дія спрямована на блокування Т-лімфоцитів, які стають джерелом утворення антитіл при артриті. Лікування біологічними засобами дітей проводяться у деяких наукових закладах. Використовується для цього препарат Енбрел (этанерцепт). Медикамент довів високу ефективність і має такі особливості:

  • мінімум побічних ефектів і висока ефективність;
  • вводиться підшкірно 2 рази на тиждень;
  • не викликає звикання;
  • допускається для застосування дітям від 4 років.

Вітаміни при артриті

При лікуванні патології висока ефективність застосування НПЗЗ групи доведена при комплексному використанні з вітамінами групи В. Призначаються наступні засоби:

  • вітаміни В1 – Тіамін;
  • вітаміни В6 – Піридоксин;
  • Вітаміни В12 – Ціанокобаламін.

При хронічному перебігу захворювання ці засоби допомагають поліпшити функціонування нервової системи, зменшити больовий симптомів, відновити обмін речовин. Вітаміни прискорюють процес переходу артриту в ремісію і захищають ор рецидивів. Весь необхідний комплекс елементів з групи міститься в медикаменту Нейробинон. Засіб володіє наступними позитивними ефектами:

  • Тіамін спрямований на зниження нервової возубдимости, що призводить до зниження болю в суглобах;
  • Піридоксин підвищує обмін сфінголіпідів (необхідні для функціонування нервових волокон речовини), підвищує надходження поживних компонентів до кістково-суглобового апарату за рахунок поліпшення метаболізму амінокислот;
  • Цинокобаламин потрібен для правильного функціонування еритроцитів, він підвищує активність мозкових нейронів.

Дієта

Існують різні форми артриту, алергічний, інфекційний артрит, який потребує лікування антибіотиками, але у всіх схемах лікування присутня коригування раціону харчування. Спеціальна дієта спрямована на зниження кислотності. Важливо, щоб в дієті були поліненасичені жирні кислоти групи Омега-3. Нижче представлена таблиця, які продукти слід додати в раціон харчування і які слід прибрати:

Можна

Не можна

Свіжовичавлені соки.

Міцні чай, кава, алкоголь.

Риб'ячий жир.

Грибні, м'ясні, рибні бульйони.

Лосось, макрель, форель.

Всі види копченості, гострі страви.

Кисломолочні продукти.

Смажена, солона риба, ікра.

Мінеральну воду.

Всі види бобових.

Чіпси, джеми, здоба.

Фізіотерапія

При відсутності руху в хворому суглобі артрит тільки посилюється, стає сильнішою больовий синдром, тому обмежити навантаження на хвору кінцівку протипоказано. Фізіотерапевт повинен навчити вас ефективним методам фізичної аналгезії. Повернути колишню амплітуду гомілковостопного суглоба, кисті можна за відвідування наступних процедур:

  • фонофорез;
  • ампліпульстерапія;
  • магнітно-, лазеротерапія;
  • електрофорез;
  • УФО;
  • аплікації з парафіном, озокеритом;
  • УВЧ.

Хірургічне лікування

Операція призначається при відсутності позитивної динаміки від медикаментозної терапії, уколов, мазей і фізіотерапії. Існує кілька варіантів хірургічного втручання при артриті:

  1. Артросокпическая синовэктомия полягає у видаленні фрагмента синовіальної оболонки.
  2. Трансплантація хряща. Береться тканина з здорового суглоба, в лабораторних умовах вирощується і підсаджується на пошкоджену ділянку.
  3. Протезування – заміна суглоба протезом.
  4. Імплантується в пошкоджену область металева втулка деталь, яка імітує суглобову поверхню.
  5. До хірургічного втручання відносять ще пункції, промивання суглобової порожнини різними лікувальними препаратами.

Лікування народними засобами

На ранніх стадіях патології вилікувати її значно простіше. За таких умов допускається лікування артриту в домашніх умовах народними засобами. Які з методів терапії застосовувати, краще узгодити з лікарем, який підкаже максимально ефективний напрям для усунення наслідків патології. Позитивне виляння виявляються трав'яні збори, відвари і настоянки, растирки і компреси.

Трави

Народні засоби від артриту спрямовані на зниження запального процесу, больового симптому. Можна використовувати спеціальні трав'яні збори, які допоможуть добитися необхідного ефекту. Можна скористатися наступними рецептами:

  1. Вам знадобиться 1 ст. л. трав фіалки, стебел пасльону солодкого, багна і 250 мл води. Всі компоненти подрібніть і змішайте між собою, далі потрібно одну ложку збору залити окропом і настоювати 1 год. Процідіть коштів і приймайте 6-7 разів за день по 2 десертні ложки.
  2. Підготуйте по столовій ложці коренів фенхелю, листя м'яти перцевої, квіток ромашки аптечної, кореня валеріани і 500 мл води. Подрібніть всі інгредієнти змішайте, 1 ложку складу залийте окропом. Наполягати потрібно протягом години, потім процідіть через марлю в 2-3 шари. Приймайте 6 разів за день по 1 чайній ложці.
  3. Подрібніть і змішайте по 1 ст. л. листя шавлії, полину, деревію, ромашки аптечної, п'яти перцевої. Наберіть 1 ложку збору і залийте 250 мл окропу, поставте засіб на вогонь, доведіть до кипіння і відразу зніміть з вогню. Процідіть відвар через марлю і пити по 1 ч. л. 2-3 рази за день у теплому вигляді.

Спиртові настоянки

Спеціальні відвари листя і настоянки трав допомагають у лікуванні артриту в домашніх умовах. Вони допомагають попередити відкладення солей, нормалізують обмін речовин, знімають набряк, набряк і зменшують біль, запалення суглоба, зміцнюють імунітет. Високу ефективність має одночасний прийом цілющих настоянок та накладання компресів перед сном. Лікування артриту можна проводити за допомогою таких настоянок:

  1. Вам знадобиться 20 г квіток кінського каштана. Залийте ½ літра горілки, залиште на 14 настоюватися. Приймайте засіб у період загострення хвороби до 4 разів за день по 1-2 ст. л.
  2. Візьміть 50 г березових бруньок, помістіть в пляшку 0,5 л горілки. Міцно закрийте пляшку, залиште настоюватися на 10 діб. Пити ліки потрібно, додавши 2 ст. л. рідкого меду по 1 ч. л. кожен день. Приймається ліки тривалий курс лікування – 60 днів.
  3. Вам знадобляться кедрові горішки, прожарити їх на сковороді, зніміть за допомогою молоточка шкаралупу. Візьміть її і покладіть в ємність з скла об'ємом 0.5 літра, вони повинні зайняти 2/3 тари. Потім доверху залийте все чистим медичним спиртом, закупорьте на 3 тижні, поставте в темне місце. За відгуками дозу кошти потрібно збільшувати поступово, починати з 2 крапель на 1 ст. л. води, потім протягом кожного дня додавайте по краплині. Максимальна кількість – 22 краплі, потім дозу поступово знижувати до повернення до початкової дозування. Це один курс лікування, потрібно провести за рік 3.

Капустяне листя з медом від артриту

Листя овоча містять біологічні компоненти фітонциди, які допомагають усунути запальний процес. Мед використовується в якості болезаспокійливого, антибактеріальної, протинабрякового засобу. За відгуками пацієнтів болі зникають на 3-й день використання медово-капустяного компресу. Застосовувати його потрібно по наступній інструкції:

  1. Нагрійте лист овоча під струменем гарячої води.
  2. Зробіть швидко 2-3 надсічки ножем.
  3. Нанесіть мед тонким шаром.
  4. Прикладіть до ураженого місця компрес.
  5. Обмотайте лист зверху плівкою, зафіксуйте за допомогою вовняного шарфа або бинта.

Розтирання з анальгіном від артриту

Медикамент має сильні знеболювальну дію, зменшує запальний процес. Використання камфорного спирту допомагає досягти місцевоподразнювальної, протимікробного ефекту. Людина відчуває полегшення, проходить біль, зменшується запалення. Камфора забезпечує розширення судин, покращує живлення тканин та інших структур поруч із суглобом.

Хворі місця натирають перед тим як лягти спати. Обов'язково потрібно уражену ділянку укутати, щоб зберегти тепло. Добре для цих цілей підходить вовняний шарф, шаль. Процедуру повторюють щодня протягом 5 діб. Потім потрібно зробити такий же перерву, потім курс можна повторити. Для приготування можна використовувати наступний рецепт:

  1. Вам знадобиться 10мл 5% спиртового розчину йоду, 10 таблеток анальгіну, 10 мл камфорного спирту, 300 мл 70% медичного спирту.
  2. Таблетки перетріть в порошок, висипте його в ємність з темного скла.
  3. Залийте залишилися інгредієнти, ретельно перемішайте.
  4. Зберігати растірку потрібно в холодному місці.

Лікування маслом

При лікуванні артриту моно використовувати ялицеве масло. Його використовують для растирки ураженої ділянки. Перед застосування обов'язково потрібно розігріти суглоб. Для цього можна покласти сіль в мішечок, розігріти на сковороді і прикласти до хворого місця. Потім використовуйте масло і ще раз повторіть прогрівання. Далі слід обернути суглоб теплим шарфом, шаллю, щоб зберегти тепло. Повторюйте процедуру щодня протягом 30 днів.

Відео

Як лікувати артрит?

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!