Деформуючий артроз колінного суглоба - причини, симптоми, діагностика, лікування та профілактика

Причини, за яких проявляється деформуючий артроз колінного суглоба, можуть бути різними – від неправильного харчування до незручною роботи. Ступінь вираженості симптомів впливає на вибір терапії захворювання. Небезпека хвороби полягає в тому, що її несвоєчасне лікування може спричинити серйозні зміни в хрящовій і кістковій тканині колін, призвести до обмеження свободи рухів пацієнта і навіть до інвалідності.

Що таке деформуючий артроз колінного суглоба

Захворювання є ураження хрящової тканини, що веде до дегенеративним, дистрофічних і деформуючим суглобовим змін. Артроз колінного суглоба починається з молекулярного рівня, далі поступово збільшує зону ураження, змінюючи фізико-хімічні характеристики хряща. Деформирующее захворювання здатне «роз'їсти» хрящ до ступеня оголення кісткової тканини. Структура хряща втрачає пружність, він розшаровується і тріскається. Артроз може бути двостороннім, коли відбувається руйнування хрящової тканини обох колін.

Причини артрозу

Запустити процес деформації хрящової тканини може кілька основних причин. Появі артрозу сприяють фактори:

  1. Травма. При падіннях, переломах або вивихах кінцівку потребує знерухомленні на період, поки тривають процеси регенерації. Кровопостачання суглоба тимчасово виходить з норми, що ініціює процес деструкції хрящової тканини. Особливо небезпечні травми менісків.

  2. Надмірні фізичні навантаження. Регулярне тиск на суглоб під час спортивних навантажень створює поступово наростаючий ефект травми. Особливо високий ризик таких навантажень у вікових груп населення.
  3. Надмірна вага. Навантаження надлишкових кілограм ваги на меніск призводить до його деформації і артрозу. Якщо на цьому тлі присутній варикозне розширення вен, то розвивається важка форма захворювання.
  4. Слабкі «від природи» зв'язки. Людина при цьому може легко виконувати вправи недоступні більшості, і, не замислюючись, починає зловживати фізичною активністю, накопичуючи мікротравми.
  5. Суглобові хвороби. Характер уражень при артриті відображається на хрящової тканини, запускаючи процеси деформації.

Симптоми

Артроз колінного суглоба – це хвороба, що підкрадається непомітно, тому дуже важливо при констатації у себе найменших ознак, подолати лінь і зайнятість і звернутися до лікаря. Сигнали наступних проблем:

  • хворобливі відчуття, відзиваються в області гомілки;

  • поява болю при навантаженнях: тривале стояння, ходьба або піднімання по сходах;
  • відчуття заціпеніння;
  • необхідність «розробляти» суглоб після сну;
  • клацання і характерний хрускіт в коліні при навантаженні;
  • біль при спробі повністю розігнути або зігнути ногу.

Стадії артрозу колінного суглоба

Офіційна медицина виділяє три стадії прояви деформуючого гонартрозу коліна, відрізняються ознаками:

  1. Проміжок між першими симптомами до появи кісткових деформацій. Первинний артроз характеризується зміною форми коліна, синовітом (накопичення синовіальної рідини у суглобі). Біль, скутість виникає при русі.

  2. Неприємні відчуття виникають вже при найменших навантаженнях. В симптоми входить хрускіт в колінах, зменшення рухливості суглоба, звуження суглобової щілини.
  3. Хрящової тканини всередині вже практично немає, при важкій формі кістки зростаються, що призводить до обездвиженности. Людина не може ходити без палиці або милиць.

Діагностика

Виявити артроз коліна можна тільки при спеціалізованої діагностики, яку потрібно провести відразу після виявлення у пацієнта симптомів передбачуваної хвороби. На ранніх стадіях захворювання виражена не яскраво, тому діагноз ставлять з використанням наступних методів:

  1. МРТ – магнітно-резонансна томографія з фото дозволяє встановити деформуючі мікропошкодження, патології живлення хряща, на клітинному рівні, стоншування тканин, набряклість.

  2. УЗД – ультразвукове дослідження на фото допомагає виявити витончення хрящової тканини, виключити збільшення рідини всередині.
  3. Рентгенографія колінних суглобів – з допомогою фото лікар бачить кісткові деформації, ущільнення, ширину суглобової щілини.

Лікування

Комплексним є лікування артрозу колінного суглоба. Для підвищення ефективності терапії використовують наступні методи і способи:

  • медикаментозне лікування – прийом препаратів, що полегшують стан пацієнта і відновлюють кісткову тканину;

  • немедикаментозна терапія – включає лікувальний масаж, мануальні процедури, фізіотерапію;
  • народна медицина – допомагає на ранніх стадіях перебігу хвороби;
  • дієта, гімнастичні вправи, прийом БАД;
  • у запущених випадках показана хірургічна операція із заміни ураженого суглоба.

Медикаментозні препарати

Усунути симптоми артрозу колінного суглоба і нормалізація самопочуття пацієнта допоможуть наступні групи препаратів:

  1. Нестероїдні протизапальні препарати (НПЗП) – знижують і поступово усувають біль і деформуючі запалення. До популярним відносяться Диклофенак, Кетопрофен.

  2. Судинорозширювальні препарати – усувають больовий синдром, перешкоджають розвитку варикозних вузлів, призводять до поліпшення кровообігу. Відносяться Трентал, Вазонит.
  3. Внутрішньосуглобові ін'єкції гіалуронової кислоти – застосовуються на перших двох стадіях хвороби, заповнюють нормальна кількість води в клітинах.
  4. Кортикостероїдні гормони – усувають набряки, запалення.

Хондропротектори при артрозі колінного суглоба

Група сильних препаратів, що знімає біль при артрозі і впливає на хрящову тканину – це хондопротекторы. Вони містять глюкозамін та хондроїтин сульфат, які проникають в хрящову тканину і відновлюють її зсередини. Популярними засобами є:

  1. Дона – капсули, ін'єкції, порошок. Містить глюкозамін, приймається всередину або у вигляді уколів, краще їх поєднувати.

  2. Хондролон – учасник побудови кісткової і хрящової тканини, блокує дію ферментів, що руйнують тканини, впливає на вироблення суглобної рідини.
  3. Хондроксид – таблетки, мазь. Остання наноситься на коліно для зниження болю.

Дієта

Деформація колінного суглоба та остеоартроз частково відбуваються із-за неправильного харчування і порушення обміну речовин. Незбалансований раціон, переїдання стають причинами надмірної ваги. Для нормалізації самопочуття хворого потрібно дотримуватися правила прийому їжі:

  • включіть в раціон більше зелені, овочів, каш, риби, горіхів;

  • виключіть з харчування солодкі газовані напої, напівфабрикати, жирні страви, гострі спеції, капусту, томати, солодкий перець, апельсини, лимони, банани, виноград;
  • їжте більше драглистих продуктів, холодцю, желе – входить в них колаген відновлює тканини;
  • у день випивайте до двох літрів води.

Гімнастика в домашніх умовах

Фізичні вправи призначені для відновлення рухливості коліна. Такі заняття слід проводити регулярно, виконувати повільно, акуратно, не допускаючи розтягнення зв'язок, пошкоджень:

  1. Лежачи на животі, повільно піднімайте прямі ноги, напружуючи м'язи у верхній точці. Ускладните підйомом ноги, зігнутої в коліні.

  2. Лежачи на животі, підніміть прямі ноги вгору, розведіть в сторони, зведіть.
  3. Ляжте на бік, зігніть лежачу на підлозі ногу, іншу повільно піднімайте, затримуючись у верхній точці.

Фізіотерапевтичне лікування

В стаціонарі або вдома (деякі процедури) можна проводити фізіотерапевтичне лікування, складаються з наступних напрямків:

  1. Озонотерапія – вплив озоном у вигляді ін'єкцій або зовнішньої обробки. Процедура чинить знеболювальну, протизапальну дію, прискорює кровообіг.

  2. Ударно-хвильова терапія – вплив на уражену область апаратом, що випускає радіальні акустичні хвилі. За рахунок цього стимулюються процеси відновлення тканин.
  3. Фонофорез – поєднання ультразвуку і впливу ліків, допомагає посилити проникнення препаратів за рахунок розігрівання тканин колінного суглоба.

Хірургічне лікування

Лікування колінних суглобів може бути радикальним, якщо справа дійшла до третього ступеня або методи консервативної терапії не допомогли. Операція – це складний, тривалий процес з довгим відновленням і іноді важкими наслідками. Хірургічні втручання поділяються на види:

  1. Заміна колінного суглоба штучним – ендопротезування. Воно показане при артрозах, запущених форм хвороб, старих переломах, розрив зв'язок, подагрі. В ході операції розкривається порожнину суглоба, суглобові поверхні оголюються, частково або повністю видаляється кісткова тканина, встановлюються штучні накладки.

  2. Використання колагенової мембрани для пластики дефектів (артроскопія колінного суглоба). Хірург розкриває суглоб, видаляє пошкоджені ділянки хряща, роблячи раю гладкими, накладає матеріал, накриває мембраною, фіксує її клеєм або швами. Показаннями є нормальний непошкоджений хрящ, вік 18-55 років, маленька площа дефекту.

Лікування народними засобами

Колінний артроз на перших двох стадіях піддається лікуванню методами народної медицини. За допомогою них можна проводити профілактику появи ознак хвороби. Популярним рецептами є:

  • подрібніть корінь хріну на тертці, распарьте в воді, покладіть на тканину, прикладіть до хворого місця на 15-20 хвилин, повторіть 10 днів;

  • змішайте рівні пропорції 5% розчину йоду, 10%-ного нашатирного спирту, меду, медичної жовчі і гліцерину, настоюйте в темному місці 10 днів, робіть компреси на ніч;
  • вичавіть сік з капусти, просочіть їм шматок вовняної тканини, прикладайте до хворого суглоба вечорами.

Профілактика

Щоб запобігти появі деформуючого артрозу типу, візьміть на замітку заходи профілактики:

  • не носіть тривалий час взуття на високих підборах, тісний, незручну;

  • уникайте постійної навантаження – не бігайте занадто багато, виберіть стоячу роботу, не сидите нога на ногу;
  • правильно харчуйтеся, дотримуйтесь водний баланс;
  • займайтеся зарядкою, приймайте вітамінно-мінеральні комплекси.

Відео

Деформуючий артроз суглобів: лікування, профілактика. Як дають інвалідність.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!