Гонартроз 2 ступеня колінного суглоба - лікування медикаментозними і народними засобами, дієтою і гімнастикою

Дегенеративно-дистрофічна хвороба суглобів (гонартроз) є лідером серед недуг з'єднань кісток скелета у людини. Згідно зі статистикою, симптоматика захворювання зустрічається у 20% населення. Гонартроз 2 ступеня колінного суглоба – лікування якого проводиться комплексне (медикаменти, народні засоби, гімнастика), частіше вражає жінок, ніж чоловіків. Якщо розвивається двосторонній артроз, який руйнує коліна обох нижніх кінцівок, то показане хірургічне втручання. При гонартрозі 3-4 ступеня вже говорять про присвоєння інвалідності.

Що таке гонартроз 2 ступеня

Артроз колінного суглоба не є запальним захворюванням. Це прогресуюче дегенеративно-дистрофічні порушення функцій та структури внутрішньосуглобового хряща. Захворювання має 4 стадії. Коли виникає гонартроз 2 ступеня, то пацієнт вільно пересуватися ще може, але знижується його активність. Такий стан викликає у людини дратівливість, а з-за сильних болів погіршується якість життя. У групі ризику спортсмени, артисти балету, вантажники, продавці (тривале положення стоячи), офісні працівники (тривале положення сидячи).

Лікування гонартрозу колінного суглоба 2 ступеня

Середньотяжка стадія (друга) захворювання вимагає негайного лікування, інакше гонартроз швидко перейде в більш важку третю ступінь. Лікарі призначають комплексну терапію, одночасно вирішуючи відразу кілька завдань. Крім медикаментозного лікування, показано проведення різноманітних компресів і ін'єкцій на уражений суглоб. Хворий обов'язково повинен виконувати спеціальний комплекс вправ. За необхідності додатково призначаються фізіопроцедури, мануальна терапія. Лікування гонартрозу 2 мірою повинно бути спрямовано на:

  • підвищення рухливості суглоба;
  • збільшення відстані між суглобовими майданчиками кісток з метою зменшення тиску на них;
  • зміцнення навколишніх м'язів;
  • активізацію кровообігу навколо патології.

Медикаментозне лікування

Основні методи лікування включають в себе прийом хондропротекторів з гіалуронової кислотою в складі, нестероїдних протизапальних засобів, судинорозширювальних та десенсибілізуючих препаратів. Для відновлення хрящової тканини використовують вітамінно-мінеральні комплекси і біоактивні добавки (Бади). Щоб швидко купірувати біль застосовують анальгетики.

Протизапальні препарати

НПЗЗ (нестероїдні протизапальні засоби) призначаються для купірування больових відчуттів і для зняття запального процесу в коліні. На сучасному фармацевтичному ринку дана група препаратів представлена у величезному асортименті, як в мазях і ін'єкціях, так і в таблетованій формі. Найбільш популярні медикаменти:

  1. Целебрекс. Має аналгетичну, протизапальну, жарознижувальну дію. Блокує запалення за рахунок інгібування ЦОГ-2. При гонартрозі 2 ступеня, гонартрите, гемартрозі призначається у дозі 100 або 200 мг/добу. Має безліч протипоказань і побічних ефектів, тому тривалість прийому призначається лікарем індивідуально.
  2. Кетанов. Похідне пирролизин-карбоксилової кислоти. Призначається для короткочасного купірування сильних або помірного болю. Дорослим показана дозування по 10 мг кожні 4-6 годин. Максимальна тривалість прийому – 2 доби. Препарат протипоказаний при гострій фазі виразкових уражень шлунково-кишкового тракту, під час вагітності, лактації.

Лікування хондропротекторами

Для відновлення хрящової тканини застосовуються хондропротектори. Ця група препаратів є найбільш необхідною при лікуванні гонартрозу колінного суглоба будь-якого ступеня. Більш ефективні хондропротектори:

  1. Хондроїтин сульфат. Нейтралізує ферменти, що роз'їдають хрящову тканину, стимулює ріст, сприяє насиченню водою суглобових хрящів. Дозування – по 1,5 -1г 2 рази/день. Курс лікування не повинен перевищувати 2 місяців. Протипоказання: вагітність, грудне вигодовування, схильність до кровоточивості.
  2. Глюкозаміну сульфат. Запобігає руйнування хряща, нормалізує продукцію внутрішньосуглобової рідини. Призначають по 1 таблетці 2 рази/добу. Лікувальний ефект досягається при лікуванні препаратом протягом півроку. До протипоказань відноситься порушення роботи нирок, вагітність, лактація, індивідуальна непереносимість.

Знеболюючі засоби

Лікувати гонартроз колінного суглоба 2 ступеня потрібно і знеболюючими препаратами, так як ця стадія захворювання не проходить без больових відчуттів. До них належать такі препарати:

  1. Парацетамол. Пригнічує синтез медіаторів запалення і збудливість центру терморегуляції. При гонартрозі максимальна добова доза – 3-4 грами. Застосовувати слід одноразово для купірування болю, що виникає при ходьбі або в стані спокою. При тривалому використанні препарат має гепатотоксичний вплив на організм.
  2. Трамадол. Опіоїдний анальгетик, який лікарі прописують, якщо не допомагає Парацетамол. При сильних болях призначається одноразова доза 100 мг. Максимальна добова доза – 400 р. Препарат має безліч протипоказань і побічних ефектів, тому не можна застосовувати без призначення лікаря.

Уколи

І односторонній і двосторонній гонартроз 2 ступеня лікується внутрішньосуглобових ін'єкцій, які значно полегшують стан пацієнта. Як правило, в порожнину ураженого суглоба вводяться кортикостероїдні гормони, швидко знімають запалення. Серед них:

  1. Целестон. Проникає в кров через 20 хвилин після ін'єкції. Ліки вводиться, як внутрішньом'язово, так і внутрішньовенно в порожнину суглоба від 1,0 до 2,5 мг на добу. Дозування поступово зменшується протягом трьох днів. Слід з обережністю застосовувати при діабеті, печінковій/нирковій/серцевої недостатності.
  2. Флостерон. Використовується при важкій формі гонартрозу колінного суглоба. Дози підбираються лікарем залежно від ступеня ураження суглобових тканин і реакції хворого на лікування, що проводиться (від 0,1 до 2 мл/тиждень). Тривалість курсу максимально коротка. У Флостерона велика кількість протипоказань та побічних ефектів.

Вправи при гонартрозі колінного суглоба 2 ступеня

Лікувальну гімнастику призначає тільки лікар. Вправи виконуються без ривків, присідань, подпрыгиваний, скручувань, повільно. Її краще виконувати в ранковий час за 20 хвилин сидячи або лежачи, роблячи по 10 повторень кожної вправи. Завдання лікувальної гімнастики – профілактика руйнування хряща, уповільнення процесу тугоподвижности, підвищення кровопостачання, розслаблення м'язового спазму.

Вправи Євдокименко

Комплекс вправ лікарем Павлом Євдокименко розроблявся для періоду ремісії. Під час загострення захворювання можна проводити гімнастику. Євдокименко розробив дуже великий комплекс вправ, але одне заняття має включати в себе не більше 10. Тривалість тренування становить щодня від 15 до 30 хвилин. Деякі вправи від Євдокименко:

  • лежачи на спині, піднімати ногу на 10 см, тримати 1-2 хвилини;
  • сидячи рівно на стільці по черзі випрямляти і піднімати кожну ногу, утримуючи за 40-50 хвилин;
  • стоячи обличчям до стільця спертися на спинку, піднятися на носки і простояти 3-5 секунд.

Вправи Попова

Комплекс вправ відомого мануального терапевта і травматолога Петра Попова ідеально підходить пацієнтам з діагнозами «лівобічний гонартроз» , «правобічний гонартроз» і «двосторонній артроз колінного суглоба». Перед тренуванням хворі коліна розігріваються розтираннями руками. Всі вправи ЛФК виконуються в розміреному темпі:

  • сидячи на стільці п'яти треба піднімати і опускати, імітуючи ходьбу;
  • лежачи на боці почергово піднімати ноги вгору і опускати;
  • стоячи поруч зі стільцем взятися руками за спинку і відводити по черзі ноги злегка назад, виконуючи обертальні рухи стопою.

Дієта

Хворому необхідно переглянути своє харчування. Дієта при гонартрозі колінного суглоба 2 мірою передбачає вживання тушкованих, варених або приготованих на пару продуктів. Добре відновлюється колінне зчленування за допомогою холодцю, тому бажано вживати більше заливних страв та желе. Лікарі рекомендують повністю виключити або максимально обмежити споживання солі, оскільки вона відкладається в суглобах.

Стан м'язових і кісткових тканин залежить від наявності в організмі вітаміну В і фолієвої кислоти. Вони містяться в капусті, морепродуктах, гречку, сочевицю, бананах, яловичої печінки. Список заборонених продуктів:

  • торти, шоколад;
  • кави;
  • вершкове масло;
  • солодкі газовані напої;
  • алкоголь;
  • копченості, маринади, соуси;
  • напівфабрикати і продукти швидкого приготування.

Ортопедичне лікування

Лікування колінного суглоба вимагає іммобілізації ураженого сегмента, щоб забезпечити швидке відновлення пошкоджених тканин. Терміни фіксації повинні бути тривалими, адже гонартроз – це хронічна хвороба з тривалим перебігом. Оскільки фіксуючі пристосування повинні забезпечують функціональні здібності колінного суглоба, скотчкастовые або гіпсові пов'язки не підійдуть. З цим завданням відмінно справляються спеціальні наколінники.

Слід пам'ятати, що використання будь-ортопедичних пристосувань при гонартрозі – це таке ж лікувальний захід, як і інші, тому вибір виробу потрібно проводити після консультації з лікарем. Групи наколінників:

  1. Бандажі. Призначені для м'якої фіксації. Існують моделі відкритого і закритого типу.
  2. Ортези. Забезпечують жорстку фіксацію, але зберігають рухову активність. Поділяють на підвиди: з жорсткими пластинами, на шарнірній основі і змішані.
  3. Тутори. Вироби, що забезпечують жорстку фіксацію. Існують зігріваючі наколінники, що містять волокна тваринної вовни і вироби з щільної еластичної тканини з нерухомими жорсткими пластинами.

Фізіотерапія при гонартрозі

В консервативній терапії є ще один напрямок – фізіопроцедури. З їх допомогою відбувається нормалізація кровообігу, поліпшується рухливість суглоба, знімається запальний процес, прибирається набряклість. Види фізіотерапії:

  1. Средневолновое ультрафіолетове лікування. Під час гонартрозу, артрозу кульшового суглоба та інших патологій призначається, щоб зняти больовий синдром, поліпшити кровообіг в уражених тканинах.
  2. УВЧ терапія. Передбачає вплив на суглоб деформований електричним струмом. Відбувається усунення набряку, поліпшується суглобова рухливість, зникає скутість рухів.
  3. Лазеротерапія. Відбувається вплив на хворий суглоб лазером. Процес сприяє прискореному відновленню тканин, покращує згинання коліна.

Масаж

Для одностороннього та двостороннього гонартрозу дуже ефективним лікуванням є курси масажу. Правильно виконані процедури наповнять тканини киснем, знімуть запалення, посприяють зупинці атрофування м'язів. Сеанси лікувального масажу необхідно довіряти фахівцеві, у якого є досвід відновлення внутрішньо-суглобових хрящів. Як проводиться процедура:

  • всі рухи спрямовані по ходу лімфатичних вузлів;
  • пацієнт не повинен відчувати болю або інших неприємних відчуттів;
  • спочатку фахівець робить легкі погладжування і пощипування для розігрівання шкіри;
  • потім починаються кругові рухи, що розслабляють м'язи, поліпшують кровотік;
  • потім йдуть розтягуючі і натискальні руху, підвищують еластичність і пружність м'язів;
  • закінчується масаж вібруючими рухами.

Хірургічне втручання

Якщо всі схеми та методи лікування не дали позитивних результатів при гонартрозі 2 ступеня, то пацієнту рекомендується крайня міра – хірургічна операція. Існує кілька варіантів оперативного лікування коліна:

  1. Артродез. Проводиться повне видалення суглобової тканини, після чого між собою зрощуються велика і стегнова гомілкова кістка, наколінник. Самий радикальний спосіб, який призводить до інвалідності, оскільки рухливість пацієнта обмежена.
  2. Артроскопія. З пошкодженого суглоба витягуються мертві частки, що усуває больовий синдром. Недоліком процедури є тимчасовий ефект (до 2 років).
  3. Околосуставная остеотомія. Подпиливаются кістки, після чого виставляються під іншим кутом зсуву центру тяжіння з метою зменшення навантаження на хворий суглоб. Зараз цю процедуру використовують украй рідко із-за тривалої реабілітації та тимчасового дії.
  4. Ендопротезування. Серед усіх аналогів ця операція має найбільш тривалий вплив. Ендопротезування колінного суглоба – це найбільш прогресивний метод лікування гонартрозу, при якому пошкоджені кістки і частини хрящової тканини січуться, а замість них лікар встановлює протез. Після заміни колінного суглоба забирається кульгавість, повністю відновлюються рухові функції коліна. Термін служби штучного ендопротеза – до 30 років.

Лікування народними засобами

Рецепти з використанням трав не здатні вилікувати від гонартрозу, але можуть посилити медикаментозну терапію. Народні методи треба поєднувати з вправами, дієтою і масажем – тоді результат буде помітний швидше. Для зняття набряків, запалень і больових відчуттів краще лікувати артроз компресами і розтираннями. Найбільш дієвими вважаються такі народні методи:

  1. Мед і редька. Треба змішати 100 мл горілки і 100 г меду зі склянкою подрібненої чорної редьки. Настоювати суміш потрібно добу, після чого щодня втирати у хворе коліно. За відгуками хворих це кращий рецепт для лікування первинного артрозу.
  2. Каштан. Жменю квітів дерева необхідно помістити в скляний посуд і залити 0,5 л горілки. Наполягати 7 днів, після чого процідити і щодня по кілька разів втирати в колінний суглоб або робити компреси на ніч. Відмінний метод для живлення хрящів.
  3. Червона або блакитна глина. Якщо було пошкодження або травма колінного суглоба, потрібно розлучити її з водою до консистенції сметани, накласти суміш на марлю шаром в 2 см, потім притиснути до коліна. Компрес треба обгорнути вологим рушником, обмотати бинтом, зав'язати вовняною хусткою. Знімати через 2 години.

Прогноз

Повністю позбавитися від гонартрозу не можна, але при своєчасному лікуванні можна зупинити патологічні процеси і полегшити стан пацієнта. Нелеченые ураження суглобів з часом призводять до дисфункції рухової активності. При руйнуванні хрящової тканини постійно посилюються болі, людина спочатку ходить з палицею, а потім приходить до повної непрацездатності і, як наслідок, до інвалідності.

Відео

Гонартроз колінного суглоба 2-3 ступеня. Лікування ударно-хвильової терапії (УВТ).

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!