Реабілітація будинку після ендопротезування кульшового суглоба: періоди відновлення

Пацієнт, якому нещодавно встановили ендопротез, потребує особливого догляду і допомоги. Важливо допомогти йому в найкоротші терміни відновити рухові функції в домашніх умовах. Для цього щодня виконують лікувальну гімнастику і дотримуються ряду правил, щоб уникнути ускладнень.

Періоди реабілітації після заміни кульшового суглоба

Призначається операція із заміни тазостегнового суглоба при переломі шийки стегна, коксартроз, умов остеонекрозу, ревматоїдному артриті. Якщо раніше ці хвороби означали інвалідність, то зараз завдяки успішно проведеним лікування хворий може відновити функціональну активність суглобів. Щоб прискорити період реабілітації вдома після ендопротезування кульшового суглоба, потрібно дотримуватися всіх рекомендацій лікаря і регулярно виконувати спеціальні фізичні вправи для ніг. Кожен період відновлення вимагає дотримання певних правил.

Ранній період

Відразу після операції з ендопротезування кульшового суглоба пацієнт буде перебувати під наглядом лікаря. У цей період важливо систематично відслідковувати температуру тіла, вчасно міняти пов'язки, спостерігати за роботою дихальної і серцево-судинної систем. Набряк з ноги знімають за допомогою компресу з льодом. Якщо це необхідно, лікар може призначити переливання крові та медикаментозне лікування препаратами, разжижающими кров (це дозволяє попередити тромбоз). Для запобігання розвитку ускладнень на другу добу після операції призначають антибіотики.

Біль виникає після встановлення штучного суглоба. Проте вона є нормальним наслідком операції. Як правило, больовий синдром купируют знеболюючими таблетками або уколами. Деяким пацієнтам ставлять внутрішньовенний катетер, через який вводиться анальгетик. Тривалість застосування знеболюючих засобів і дозування медикаментів коригується лікарем.

Протягом перших діб після ендопротезування кульшового суглоба хворі знаходяться в лежачому положенні. Щоб уникнути вивиху, не слід згинати ногу з протезом більше, ніж на 90 градусів. Щоб уникнути травмування пацієнтам підкладають між нижніх кінцівок спеціальний валик. Крім того, відразу після операції хворому в лежачому положенні рекомендують відводити прооперовану ногу трохи в сторону. Перший час реабілітації категорично забороняється самостійно брати ковдру, що лежить в нижній частині ліжка.

Пізній період

Після ранньої реабілітації настає більш тривалий пізній період відновлення пацієнта, який розтягується на кілька місяців. У цей час слід поступово збільшувати тривалість ходьби з опорою. При цьому спину потрібно тримати прямо, дивитися перед собою. Щоденний максимум – 30 хвилин ходьби. Збільшувати допускається тільки швидкість пересування і дистанцію. Протягом 2 місяців після ендопротезування кульшового суглоба не можна підніматися по сходах вище, ніж на 1 проліт.

Реабілітація будинку після ендопротезування кульшового суглоба передбачає повноцінний відпочинок. Лежати краще на спині, але якщо вам зручніше положення на боці – підкладайте між колін м'який валик або подушку. Спати стоїть на жорсткому ортопедичному матраці, висота ліжка повинна бути як мінімум до колін. Одягатися під час реабілітації краще сидячи на стільці і за допомогою близької людини. Самостійно одягати шкарпетки або взуватися заборонено – це призводить до надмірного згинання кульшового суглоба.

Період функціонального відновлення

Реабілітація після протезування кульшового суглоба закінчується через тримісячний термін, однак функціональне відновлення ноги повинно продовжуватися. Якщо вказаний термін минув, а біль у нозі не проходить чи виникає дискомфорт при ходьбі, варто використовувати тростину. Незважаючи на те, що людина вже може повертатися до роботи і водити машину, активно займатися спортом дозволено лише через 8-12 місяців.

Термін реабілітації вдома у деяких може збільшуватися лікарем. На це рішення впливає вік, анамнез пацієнта, системні патології, надчутливість до медикаментозних препаратів. Для прискорення відновлення після ендопротезування кульшового суглоба будинку слід виконувати ЛФК, призначену лікарем. Крім того, відмінно допомагає лікувальний масаж і кінезотерапія. По можливості хворого варто хоча б раз у рік відпочивати в санаторії або спеціалізованому медичному центрі.

Які правила дотримуватися в післяопераційний період

Незалежно від того, чи була операція ендопротезування кульшового суглоба тотальної або часткової, людина має дотримуватися низки правил для якнайшвидшого відновлення рухової функції:

  • сідати і вставати можна на другу добу після операції (для цього потрібно використовувати поручні);
  • на 5 день допускається підйом на декілька сходинок, при цьому перший крок потрібно робити здоровою ногою (при спуску навпаки);
  • фізичне навантаження слід збільшувати повільно, робити різкі рухи забороняється;
  • не можна сидіти вдома на низьких стільцях/кріслах, піднімати предмети з підлоги без допомоги сторонніх пристосувань;
  • потрібно тримати масу тіла в нормі;
  • дозволено спати на спині або на боці з валиком між колін;
  • водити машину допускається як мінімум через 2 місяці реабілітації вдома;
  • необхідно дотримуватися збалансованого раціону (кількість їжі з залізом потрібно збільшити, пити багато води);
  • сексуальні відносини можна відновлювати через 2 місяці після ендопротезування кульшового суглоба.

Відновлення після ендопротезування кульшового суглоба будинку

Оскільки більша частина реабілітації проходить вдома, варто знати, які аспекти важливі для швидкого відновлення рухової функції ноги. Важливе місце займає лікувальна гімнастика. Якщо під час занять ви відчуваєте сильний біль або дискомфорт, вправа краще припинити та звернутися до лікаря. Щодня протягом 3 місяців реабілітації вдома потрібно бинтувати прооперовану кінцівку еластичним бинтом – це допоможе зняти набряклість.

Пересуватися будинку спочатку дозволено лише за допомогою милиць, пізніше можна перейти на тростину. Лікарі рекомендують користуватися нею півроку. При цьому ставити тростина потрібно одночасно з прооперованою ногою. Нахилятися вперед під час руху не можна, а якщо інакше вам складно – зменште темп і ступайте маленькими кроками. Домашню роботу дозволено виконувати. Єдина умова – працювати можна, якщо немає навантаження на хвору кінцівку. Суворо заборонено під час реабілітації вдома піднімати будь-які тяжкості.

Як правильно ходити на милицях

Через кілька днів після проведення ендопротезування лікар дозволяє вставати з ліжка. Перший раз це відбувається з допомогою інструктора з ЛФК, який пояснює пацієнту правила пересування і використання милиць. Методика ходіння виглядає так:

  • при підйомі по сходах рух починають зі здорової ноги;
  • рух таке: спиратися на милиці і перенести здорову кінцівку на сходинку;
  • далі відштовхніться милицями від підлоги і перенесіть вагу тіла на цю ногу;
  • підтягніть оперовану кінцівку, одночасно переставивши милиці на верхню сходинку;
  • при русі по сходах вниз все відбувається навпаки – спочатку помістіть на щабель милиці;
  • спираючись на них, перенесіть вниз хвору ногу, залишивши упор на здорову;
  • на ту ж щабель здорову ногу поставте і обіпріться на неї.

Ефективний комплекс вправ після ендопротезування кульшового суглоба

Без лікувальної фізкультури неможлива реабілітація будинку після ендопротезування кульшового суглоба. Універсальних вправ для відновлення функціональності кінцівки немає: кожен період реабілітації передбачає виконання різних за складністю рухів. Програма занять підбирається лікарем. У перший день реабілітації пацієнта дозволено робити вдома такі вправи:

  • почергові натягування шкарпеток ніг на себе при витягнутих ногах;
  • кругові рухи стопами;
  • стискання/розслаблення пальців ніг.

Пізніше вправи ускладнюються і виглядають так:

  • у положенні стоячи протезированная нога відводиться вперед на 25-30 см і повертається на вихідну позицію (10-15 повторень);
  • нога піднімається з зігнутим коліном на висоту 30 см (10 разів);
  • нога максимально відводиться в сторону і повертається назад, пацієнт утримується за стілець або поручень, варто з рівною спиною (6-7 разів);
  • підняття ноги вгору без згинання коліна (до 10 повторів).

Дізнайтеся також, що робити, якщо продуло шию.

Відео

Реабілітація після ендопротезування

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!