Юниэнзим - форма випуску, інструкція із застосування, показання, побічні ефекти, аналоги і ціна

Від неправильного харчування, стресу, недотримання режиму прийому їжі страждає травний тракт. У людини можуть виникати діарея, метеоризм, запор. Від цих неприємних ознак допоможе спеціальне ліки Юниэнзим, яке включає у свій склад ферменти, необхідні для поліпшення перетравлювання їжі. Ознайомтеся з його правилами використання.

Інструкція по застосуванню Юниэнзима

Лікарський препарат Юниэнзим відноситься до комбінованих ферментним засобів, що містять компоненти для зменшення метеоризму. Також складові частини медикаменту допомагають повністю і якісно переварити їжу. За рахунок препарату заповнюється недостатність активності або кількості природних травних ферментів, що виробляються людським організмом. Це забезпечує нормалізацію стільця, усунення запорів, діареї, здуття живота, відрижки, відчуття наповненості черевної порожнини і диспепсії.

Склад і форма випуску

Препарат представлений тільки в одному форматі – таблетки, вкриті оболонкою. Склад та опис препарату:

Опис

Овальні таблетки, вкриті чорною цукровою оболонкою

Концентрація активних речовин, мг/шт.

Грибкова діастаза

20

Папаїн

30

Симетикон (метилполисилоксан МПС)

50

Активоване вугілля

75

Нікотинамід (вітамін РР)

Двадцять п'ять

Допоміжні компоненти

Карнаубський віск, целюлоза мікрокристалічна, віск, лактоза, бензоат натрію, порошок акації, деревне вугілля, гідрофосфат кальцію, карбонат кальцію, желатин, рицинова олія, тальк, діоксид титану, магнію стеарат, сахароза, шелак, кармеллоза

Упаковка

Упаковки по 20 або 100 шт.

Фармакодинаміка та фармакокінетика

Це лікарський засіб являє собою комплексний біохімічний препарат з різними фармакологічними властивостями. Діастаза і папаїн є ферментами, що усувають порушення травлення, необхідні для поліпшення перетравлювання їжі. Симетикон має послаблюючу дію, активоване вугілля зв'язує токсини і виводить їх з організму. Нікотинамід регуляторно впливає на травлення.

Повне найменування препарату – Юниэнзим з МПС (метилполисилоксан – компонент, який зменшує метеоризм). Він випускається індійської фармацевтичної компанією UNICHEM Laboratories. Властивості таблеток:

  • протеолітичну (перетравлення білків);
  • амилолитическое (розщеплення крохмалю і складних вуглеводів);
  • ліполітична (розщеплення ліпідів);
  • адсорбуючий (зв'язування і виведення токсинів з просвіту кишечника);
  • послаблюючу (усунення запору, нормалізація стільця);
  • зниження процесу газоутворення.

Грибкова діастаза і папаїн діють при рівні кислотності рН=5. Ці речовини починають діяти в шлунку. Грибкова діастаза за будовою і властивостями повністю ідентична людській, що виробляється підшлунковою залозою. Її одержують із грибків Aspergillus oryzae, вирощуваних на поживних середовищах. На відміну від людського панкреатину грибкова діастаза включає два види амілази, що покращує її здатності до перетравлювання крохмалю в шлунку і кишечнику.

Папаїн у складі Юниэнзима отримують з плодів рослини папайї. Він необхідний для перетравлення білкових структур, включаючи трудноусвояемый казеїн молока. Фермент працює в кислому або лужному середовищі, може застосовуватися при гипокислотных або гиперкислотных станах. По ефекту вплив папаїну схоже на людський пепсин, але спектр впливу першого набагато ширше.

Симетикон (МПС, метилполисилоксан) відноситься до поверхнево-активних речовин, усуває піноутворення. Він зменшує натяг газових бульбашок в кишечнику, з'єднує їх у великі бульбашки і виводить назовні природним чином або за допомогою абсорбції активованим вугіллям. Це усуває здуття живота, знімає дискомфорт від метеоризму. Симетикон не всмоктується в кров, виводиться з каловими масами. У поєднанні з ферментами МПС усуває відрижку, спазми товстого кишечника.

Активоване вугілля є сорбентом, зв'язує і виводить з просвіту кишечника токсичні речовини і гази. У комплексі з симетиконом і ферментами він підвищує ефективність препарату. Нікотинамід бере участь у переварюванні вуглеводів і крохмалю, служить для нормального функціонування кишкової мікрофлори. З вітаміну РР в організмі утворюються речовини, які є фізіологічно активними формами речовин-коферментів, що поліпшують метаболізм.

Показання до застосування Юниэнзима

Таблетки препарату використовуються для усуненням порушення травлення та всмоктування поживних речовин в шлунково-кишковому тракті. Показаннями для їх застосування є:

  • диспепсичні явища, спровоковані захворюваннями, переїданням, незнайомій їжею (нудота, відрижка, переповнений шлунок, дискомфорт у животі);
  • гастрит зі зниженою кислотністю шлункового соку і низькою активність пепсину;
  • хронічний панкреатит, віддалена підшлункова залоза, патології печінки, період відновлення після опромінення і інші випадки недостатності травних ферментів підшлункової залози;
  • метеоризм різного генезу, включаючи після операцій;
  • підготовка до ультразвукового дослідження, гастроскопії, рентгенографії органів черевної порожнини.

Спосіб застосування і дозування

Таблетки приймаються після їди, всередину. Їх потрібно ковтати цілою, не розжовуючи, не раскусывая і не подрібнюючи. Запивати таблетки слід половиною склянки води, натурального фруктового соку, молока, лужної мінеральної води (Боржомі). При патології травлення, неправильному раціоні харчування, переїдання дорослі та діти старше семи років приймають по одній таблетці 1-2 рази/добу протягом декількох днів.

При комплексній терапії захворювань травного тракту препарат призначають курсами 2-3 тижні для нормалізації процесу травлення. Можна тривалі річні курси прийому Юниэнзима. З метою профілактики метеоризму таблетки вживають перед застіллям протягом 1-2 днів. Медикамент приймається аналогічно при підготовці до інструментальним дослідженням органів черевної порожнини.

Особливі вказівки

При погіршенні стану здоров'я або в появі побічних ефектів терапія Юниэнзимом скасовується, пацієнту слід звернутися до лікаря. Інші особливі вказівки до прийому препарату:

  1. Активоване вугілля може забарвлювати калові маси в чорний колір.
  2. З-за наявності в складі лактози Юниэнзим заборонений до прийому при недостатності лактази, непереносимості галактози, синдром глюкозо-галактозної мальабсорбції.
  3. Препарат містить сахарозу, що слід враховувати пацієнтам з цукровим діабетом.
  4. Медикамент не впливає на концентрацію уваги та швидкість психомоторних реакцій, тому може призначатися при водінні автомобіля або управлінні небезпечними механізмами.

При вагітності

Виношування дитини часто супроводжується розладами травлення на тлі змін фізіологічного стану. При вагітності нерідкі захворювання підшлункової залози, порушення функціонального стану печінки, шлунка. Від переїдання або неякісних продуктів харчування у вагітних трапляються відрижка, печія, метеоризм, запори, відчуття переповненого шлунка. З цими факторами допоможе впоратися Юниэнзим.

Препарат дозволений для застосування під час вагітності, але на мінімальний термін - два дні. Якщо після цього стан жінки не нормалізувався, прийом скасовується. Дозування становить по одній таблетці 1-2 рази/добу. Лікарі рекомендують препарат у першому триместрі для усунення здуття живота і в третьому для допомоги при запорі і відрижці. Під час годування груддю (лактації) слід дотримуватися обережності.

Дітям

Застосування Юниэнзима для усунення порушень травлення показано дітям старше семи років. Він не тільки усуває проблеми переїдання, тривалого голодування або щільного прийому їжі, але може використовуватися для лікування панкреатиту та гепатиту. Дитяча дозування не відрізняється від дорослого і становить по одній таблетці 1-2 рази на день після їди курсом 2-3 дні.

Лікарська взаємодія

Входить до складу таблеток активоване вугілля здатний зменшувати абсорбцію інших лікарських засобів з шлунково-кишкового тракту, тому слід уникати одночасного прийому пероральних препаратів з ними. При використанні приймаються всередину антидотів, наприклад, Метіоніну, Юниэнзим вживається за дві години до або через годину після. Нікотинова кислота може збільшувати потребу в інсуліні і пероральних протидіабетичних засобах. Активоване вугілля при одночасному прийомі зменшує силу дії засобів, що викликають блювання.

Побічні дії

Пацієнти, які приймають Юниэнзим, відзначають його добру переносимість. Лікарі теж виділяють вузький спектр побічних дій препарату за рахунок ретельно збалансованих активних речовин. До негативних ефектів відносяться:

  • алергічні реакції, почервоніння шкіри обличчя і шиї, свербіж, висипання;
  • болі в животі, загострення виразки шлунка або 12-палої кишки;
  • нудота, блювання;
  • сильне нагрівання кінцівок;
  • сухість шкіри;
  • аритмія;
  • головні болі.

Передозування

Досі не відомо жодного випадку навмисного або випадкового випадку передозування медикаментом Юниэнзим. Перевищення дози нікотинаміду може призвести до болю в животі, посилення перистальтики, нудоті, блювоті. Лікування передозування полягає в підтримуючої і симптоматичної терапії після промивання шлунка. Специфічного антидоту до ліків немає.

Протипоказання

Медикамент Юниэнзим з обережністю призначається при виразковій хворобі шлунка або дванадцятипалої кишки в анамнезі, при цукровому діабеті, подагрі, печінкової недостатності. Протипоказаннями прийому таблеток є:

  • гострий панкреатит, загострення хронічного панкреатиту;
  • гостра фаза захворювань шлунково-кишкового тракту;
  • підвищена чутливість до компонентів складу, алергія;
  • вік молодше семи років.

Умови продажу та зберігання

Медикамент зберігається в сухому місці при температурі до двадцяти п'яти градусів протягом двох років. Препарат відпускається без рецепта.

Аналоги

Замінити препарат можуть лікарські засоби з тим самим терапевтичним впливом по поліпшенню травлення. До них відносяться:

  • Абомін – таблетки, що містять сичужні ферменти телят і ягнят молочного віку;
  • Биозим – препарат для поліпшення ферментативної активності, містить бромелайн, порошок кореневищ імбиру і солодки, протеазу, целлюлазу, папаїн, амілазу, ліпазу;
  • Вестал – травне ферментне засіб на основі панкреатину;
  • Креон – ферментний препарат, що нормалізує травлення їжі за рахунок панкреатину;
  • Мезим – таблетки для полегшення травлення з ферментативною активністю панкреатину, що відповідає ефекту амілази, ліпази та протеази;
  • Микразим –містить мікрогранули-пелети з кишечнорастворимым панкреатин;
  • Панкреатин – таблетки і драже для компенсації недостатності ферментної активності підшлункової залози;
  • Фестал – кишковорозчинні драже на основі панкреатину;
  • Пензитал - ліполітичну, амилолитическое, протеолітичну засіб у вигляді таблеток.

Ціна Юниэнзима

Купити препарат можна через інтернет-магазини або аптечні відділи по вартості, на яку впливає торгова націнка тип препарату. Приблизні ціни на медикамент та його популярні аналоги в московських мережах складуть:

Найменування і тип препарату

Інтернет-цінник, рублів

Аптечна вартість, рублів

Юниэнзим 20 таблеток

109

120

Биозим 90 таблеток

2392

2420

Креон 10000 20 капсул

291

309

Мезим 20000 20 таблеток

269

280

Микразим 10000 20 капсул

243

255

Панкреатин 250 мг 60 таблеток

50

52

Фестал 200 мг 20 драже

154

165

Пензитал 20 таблеток

Шістдесят

Відгуки

Юлія, 34 рокиПриймати Юниэнзим з МПС мені порадила подруга, коли я поскаржилася їй на постійну тяжкість у животі. Вона сказала, що можливо це викликано нерегулярним прийомом їжі і занадто щільними вечерями. Я рада прийняла до відома і купила пачку препарату. Стала приймати після рясної вечері і відчула полегшення. Препарат і справді добре працює!
Марія, 25 роківМені потрібно провести рентгенологічне дослідження черевної порожнини. Перед ним слід було пройти серйозну підготовку, щоб у кишечнику не було зайвого. Лікар сказав за кілька днів почати приймати таблетки Юниэнзим. Вони допомагають звільнити просвіт кишечника і полегшити роботу лікаря. Препарат добре переноситься, після нього відчувається легкість.
Олександр, 56 роківУ мене хронічний панкреатит, тому я часто страждаю від розладу травлення. У періоди, коли немає загострення, лікарі рекомендують приймати препарат Юниэнзим, але гострі напади він заборонений. Мені подобається дія медикаменту – він усуває тяжкість і біль у животі, збільшує швидкість травлення. З ним у мене завжди хороше самопочуття.
Костянтин, 43 рокиУ мене гастрит, до того ж до нього знижений рівень кислотності шлункового соку, тому у мене постійно виникають проблеми з переварюванням їжі. Доводиться допомагати собі спеціальними ферментними препаратами. Раніше я брав Мезим, але він занадто дорогий. Зараз я п'ю Юниэнзим. Склад у них приблизно однаковий, але останній подобається мені більше.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!