Видалення простати - свідчення, підготовка та проведення операції, наслідки та відновлення потенції

Наслідки таких патологій сечостатевої системи чоловіка, як аденома, можуть призводити до необхідності видалення простати. Операція з видалення передміхурової залози не несе ризику летального результату, але має ймовірність післяопераційних ускладнень, позначаються на якості життя. Операційний шлях, часто є безальтернативним способом уникнути важкого розвитку хвороби. Дізнайтеся інформацію, яка допоможе прийняти правильне рішення, морально підготуватися до операції на простаті і отримати уявлення про перспективи постоперационного відновлення.

Що таке видалення простати

Простатектомія – це хірургічна операція з видалення простати або її частини. Залоза виділяє спеціальний секрет, який стимулює рухову активність сперматозоїдів і подовжує їх життєздатність поза чоловічого організму. Простата істотно підвищує шанси на природне запліднення. Видалення органу не означає автоматичного безпліддя. Сучасна хірургія передбачає кілька операційних методик. Вибір найбільш ефективного способу індивідуальний і залишається на розсуд лікуючого лікаря і пацієнта.

Показання до видалення

Хірургічне втручання – це завжди крайній захід, яку медицина санкціонує лише, якщо на тлі прогресуючої хвороби всі методи консервативної терапії вичерпали себе і не принесли задовільного результату. Пацієнти потрапляють на операційний стіл внаслідок наступних причин:

  1. Онкологічні процеси передміхурової залози.
  2. Освіта кам'янистих утворень всередині проток простати (калькульозний простатит). Найбільш важко протікає форма простатиту, при якій утруднюється сечовипускання, а в сечі виявляється кров.
  3. Запущена стадія гіперплазії простати (збільшення органу), що має доброякісну природу – аденома.
  4. Онкологічні злоякісні новоутворення – рак має властивість до збільшення і поширення метастаз, що ставить під загрозу життєдіяльність всього організму. Видалення при онкології необхідно проводити, поки хвороба знаходиться на першій або другій стадії, а розміри пухлини не перевищили норму.

Способи видалення аденоми

Хірургія напрацювала кілька способів простатектомії. На сьогоднішній день всі з них застосовуються. При виборі враховуються вік пацієнта, супутні хвороби, стадія захворювання та показники ПСА в крові (простатический специфічний антиген). Велике значення має кваліфікація хірурга. Існує наступний вибір способу оперативного втручання:

  1. Трансуретральна резекція простати. Проводиться при доброякісному збільшенні передміхурової залози. Операція по частковому видаленню здійснюється лапароскопічним шляхом через сечовипускальний канал.
  2. Инцизия передміхурової залози. Метод втручання при аденомі простати, при якому відновлюється нормальний відтік сечі. Він здійснюється, коли простата збільшена незначно, високий ризик раннього ускладнення у вигляді ретроградної еякуляції (попадання сперми не назовні, а всередину сечового міхура).
  3. Радикальна простатектомія. Метод застосовується при пухлинах і для видалення доброякісної гіперплазії властивості. Разом з простатою видаляються лімфатичні судини і вузли.
  4. Лазерне видалення передміхурової залози. Прогресивний метод, який в силу малої травматичності особливо показаний особам похилого віку. Ефективність лазерної резекції доведена порівняно малою кількістю післяопераційних ускладнень.

Як роблять операцію на передміхуровій залозі

В передопераційний період треба суворо дотримувати всі рекомендації лікаря. Необхідно припинити прийом ліків, які розріджують кров (Клопідогрел, Варфарин, Аспірин та інші). Передопераційна підготовка індивідуальна в залежності від обраного методу операції. Щоб отримати повне уявлення про стан пацієнта перед хірургічним втручанням, лікуючий лікар може призначити низку аналізів:

  • аналіз на ПСА;
  • трансуретральний УЗД;
  • біопсію (на розсуд лікаря);
  • ректальне пальцеве обстеження.

Трансуретральна резекція

Перед операцією необхідно провести аналіз сечі і крові. Для знеболювання практикується місцева анестезія. Оскільки операційний інструментарій передбачає безпосереднє електропостачання, під стегном пацієнта розташовується електрод для заземлення. В ході операції через сечовипускальний канал у сечовий міхур пацієнта вводиться резектоскоп.

Видалення аденоми виробляють, використовуючи пристосування, яке називається петля. Новоутворення видаляють поступово, як би «вишкрібаючи» її до тих пір, поки не залишиться лише здорова тканина. В кінці операції патологічна тканина у вигляді «стружки» знаходиться в сечовому міхурі. Дані фрагменти вимиваються з допомогою спеціального пристосування. Стандарти операції розраховані на тривалість не більше однієї години. На час постоперационного періоду для відновлення сечовипускання вставляється спеціальний катетер.

Радикальна простатектомія

Якщо онкологією вражена значна частина простати, малоінвазивні методи вважаються неперспективними. Лікар змушений зробити вибір на користь радикальної порожнинної простатектомії, яка передбачає видалення простати. Тривалість операції складає приблизно 2-3 години. Існує три технології даного виду хірургічного втручання:

  1. У випадках сильного збільшення простати в нижній частині живота робиться надріз, забезпечується доступ до залозі з її подальшим видаленням.
  2. Пацієнтам з надлишковою масою тіла або вже травмованим операціями з висіченням черевної або тазової порожнини, доступ до простаті здійснюється через розріз промежини.
  3. Метод лапароскопії передбачає кілька малих розрізів черевної стінки для введення інструментів і лапароскопа, який оснащений відеокамерою.

Ендоскопічна резекція

Мало поширений тип операції одночасно є високоефективним. Видалення відбувається за допомогою лазерного променя під місцевим наркозом. Для проведення не потрібно розрізів, випалювання пошкоджених тканин робиться через сечовивідний канал. До плюсів операції відносять відсутність крововтрати, низьку травматичність і зменшення строків відновного періоду. Для полегшення процесу хірурги використовують камеру на кінці інструменту.

Лазерна вапоризація

Самим новим методом видалення передміхурової залози вважається лазерна вапоризація, що використовує властивості зеленого лазера. Він відрізняється фотоселективностью до гемоглобіну, впливає лише на ті тканини залози, які володіють хорошою васкуляризацією. Промінь лазера проникає в тканини тільки на 1 мм, тому вапоризація проводиться пошарово. Пацієнту роблять місцеву анестезію через уретру. До переваг процесу відносять мінімальний ризик кровотечі.

Ускладнення

При безсумнівній ефективності методів хірургічних маніпуляцій існує ймовірність ускладнень і порушень як під час, так і після операції:

  1. У 2,5% випадків під час операції може статися значна втрата крові, що може призвести до необхідності переливання.
  2. Після операції може відкритися кровотеча і привести до скупчення згустків крові в районі сечового міхура.
  3. Водна інтоксикація: рідина, призначена для зрошення сечового міхура, може потрапити в кров'яне русло.
  4. Затримка сечовипускання в результаті хірургічних неточностей.
  5. Запалення.
  6. Нетримання сечі

Наслідки для чоловічого здоров'я

Життя без простати характеризується сексуальною дисфункцією для 20% пацієнтів. Нічого дивного або особливо драматичного в цьому немає, тому що логіка захворювання спочатку передбачала пригнічення статевої функції та зниження обсягу насінної рідини. У післяопераційний період відбувається повільне відновлення еректильної здібності. Окремо потрібно згадати наслідки видалення передміхурової залози у чоловіків у вигляді ретроградної еякуляції (у сечовий міхур), що підвищує ризик безпліддя і рецидив раку.

Відновлення потенції після видалення простати

Ослаблення або втрата ерекції у чоловіків є побічним ефектом видалення передміхурової залози. Особливу складність становлять випадки, якщо під час операції були пошкоджені нервові волокна, що відповідають за виникнення ерекції. Якщо операція пройшла успішно, і проблем до втручання не спостерігалося, відновлення, за відгуками, займає від трьох місяців до року. Істотну допомогу реабілітації нададуть лікарські засоби для потенції на основі Силденафіл і Тадалафіл, механічні пристосування (помпи і еректильна кільця).

Ціна

Вартість проведення операції з видалення передміхурової залози залежить від кваліфікації хірурга і обраного способу оперування. Приблизні ціни в клініках:

Операція

Мінімальна ціна, в рублях

Максимальна ціна, в рублях

Лазерна вапоризація

30000

50000

Ендоскопічна резекція

50000

100000

Трансуретральна резекція

30000

40000

Відкрита простатектомія

130000

170000

Відео

Промежинна радикальна простатектомія

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!