Що таке медичний урологічний масаж - показання та техніка проведення

Проведення урологічного масажу передміхурової залози, уретри та інших органів малого тазу у чоловіків необхідно при простатиті, застійних явищах, хронічних запальних захворюваннях. Здійснювати неприємну процедуру слід під суворим контролем лікаря лише у кваліфікованого фахівця. Дізнатися, як проходить вплив можна, ознайомившись з методикою нижче і на відео.

Що таке урологічний масаж

Процедура масажу передміхурової залози та інших статевих органів чоловіка є одним з ефективних методів профілактики і боротьби з простатит, запалення сечостатевої сфери. Медичні маніпуляції не мають нічого спільного з еротичними. Проводити їх слід в спеціальних установах за призначенням лікаря. Самостійне використання методики, яку можна вивчити з допомогою відео, загрожує погіршенням стану хворого.

Свідчення

Терапія, яка полягає в проведенні масажу, має в урології такі показання:

  • хронічний простатит;
  • дисфункція ерекції, викликана запальними процесами;
  • отримання секрету простати для діагностики;
  • неефективність лікування препаратами;
  • уретрит хронічної форми;
  • запалення яєчка і придатків;
  • атонія передміхурової залози;
  • запалення куперових залоз;
  • везикуліт;
  • сперматорея;
  • запальні процеси насінних бульбашок.

Види

Фахівцям відомо кілька видів оздоровчого масажу. У лікувальних цілях проводяться урологічні процедури наступних типів:

  • Масаж куперових залоз – припускає витиснення інфікованого вмісту в уретру. Після таких маніпуляцій пацієнту рекомендується здійснити сечовипускання, щоб вивести з організму шкідливі речовини.
  • Масаж уретри показаний при хронічному уретриті. Урологічна процедура проводиться з використанням спеціального зонда. Масажер уретри впливає по всій довжині сечовипускального каналу.
  • Масаж придатків і яєчок – його слід робити для зменшення набряклості і болю в цих зонах, ліквідації збоїв лімфовідтоку, нормалізації скорочувальної здатності м'язів.
  • Масаж сім'яних пухирців – урологічна процедура необхідна при везикул. Захворювання часто виникає на тлі уретриту, запалення передміхурової залози.
  • Масаж простати – показаннями для проведення маніпуляції стають застійні явища, які утворюються при стресах, надмірних фізичних/спортивних навантаженнях, занадто низькою або високою чоловічої статевої активності, інфекційних захворюваннях передміхурової залози.

Особливості процедури

Вплив на інтимні зони організму чоловіка має деякі нюанси, які лікарі попередньо обговорюють з пацієнтом. Слід відрізняти урологічний та еротичний масаж. Другий вид спрямований на отримання задоволення, такі послуги надають спеціалізовані масажні салони або партнер. Перший варіант призначений для лікування простатитів, інших хвороб сечостатевої сфери, проводиться тільки професійними масажистами за медичними показаннями.

Ще одна особливість пов'язана з відчуттями пацієнта. Класичний масаж простати, уретри або куперових залоз може представляти собою неприємну, болісну процедуру. Робити такі маніпуляції якісно можуть лише кваліфіковані лікарі, які добре володіють методикою проведення пальпації. Програма масажу та його тривалість встановлюються індивідуально відповідно до захворювання, його тяжкістю та періодом.

Протипоказання

Основними протипоказаннями для проведення процедури масажу урологічного виступають наступні фактори:

  • ураження чоловічих статевих органів туберкульозом;
  • гострий період запалення передміхурової залози, сечовипускального каналу;
  • наявність новоутворень в простаті (камені, аденома, кісти);
  • патології прямої кишки у хворого (геморой, тромбоз, проктит);
  • пошкодження яєчок, викликані травмами;
  • порушення сечовипускання;
  • висока температура тіла, викликана запаленням простати або інших органів.

Урологічний масажер

Здійснювати урологічний масаж на дому дозволено, якщо є спеціальний масажер. Придбати прилад можна в аптеці і центрах, які продають медичну техніку. Урологічний масаж застосовується для профілактики і лікувальних процедур, спрямованих проти хвороб сечовипускального каналу, куперових залоз, простати, сім'яних міхурців, яєчок і придатків. Підібрати апарат, що підходить для конкретного чоловіка, повинен досвідчений лікар. Прилад використовується як частина комплексного лікування спільно з лікарською терапією.

Масажер для простати являє собою апарат, що складається з нагнітача, трубки, манометра і робочої камери. Проведення урологічного масування таким приладом включає кілька кроків:

  1. Необхідно надягти презерватив на робочу камеру, потім ретельно змастити жирним кремом. Підготовлене пристрій акуратно введіть в анальний отвір чоловіки.
  2. З допомогою нагнітача заповніть повітрям камеру до упору.
  3. Пацієнту слід розслабляти і напружувати м'язи анального отвору, щоб формувати випинання камери, за допомогою яких здійснюється механічне вплив.
  4. Сеанси проводяться не більше 5 хвилин, потім повітря з апарата потрібно видалити, відкривши спеціальний клапан. Тривалість курсу лікування становить 12 процедур.

Протипоказаннями до лікування захворювань чоловічої статевої сфери таким способом служать наступні фактори:

  • рак простати і доброякісні пухлини у цій галузі;
  • наявність інфекцій;
  • простатит, спричинений бактеріальними збудниками;
  • утворення тріщин в області прямої кишки хворого.

Підготовка

Процес підготовки до процедури зводиться до своєчасного очищення прямої кишки пацієнта. Виконують її за півгодини до призначеного лікувального впливу. Щоб досягти потрібного ефекту, використовують клізму. Крім того, хворому слід ретельно вимити зону навколо анального отвору і статеві органи. Процедура масажу простати проводиться, коли сечовий міхур чоловіки повний. Така умова забезпечує найкращі промацування залози.

Як робити урологічний масаж

Фахівці використовують таку техніку виконання масажу органів малого тазу у чоловіків:

  1. Пацієнту необхідно лягти на правий бік, притиснувши зігнуті в колінах ноги до живота.
  2. Лікар вводить вказівний палець всередину прямої кишки хворого. Щоб уникнути травмування тканин, використовується нейтральний лубрикант.
  3. Доктор намацує передміхурову залозу і здійснює легкі натискання. Вплив не повинно бути сильним, щоб не з'являлося больових відчуттів.
  4. Тривалість урологічної процедури становить 1-1,5 хвилини. Курс лікування – 10-12 сеансів.

Відео

Як роблять урологічний масаж?

Відгуки

Олександр, 41 рікбув Потрібний масаж простати, оскільки я страждав хронічним запаленням цієї залози. Спочатку дуже боявся, але уролог пояснив, як відбувається процес. Після кількох сеансів страх пройшов. Лікування не можна назвати приємним, однак воно ефективно. Після необхідного курсу відчув значне полегшення, потім симптоми зникли.
Єгор, 38 роківБагато плутають такий масаж з еротичним, хоча в ньому немає нічого приємного. Дуже довго морально готував себе до сеансів, переглядав відео про користь таких маніпуляцій. Болі в процесі проведення не відчував, але присутній деякий дискомфорт. Поєднання медикаментозної терапії і масажу допомогло впоратися з хронічним уретритом.
Іван, 46 роківПочав відчувати труднощі при сечовипусканні. Звернувшись в одну з клінік Москви, дізнався, що у мене хронічний простатит. Лікар призначив мені таблетки, але вони не допомагали, тоді доктор прописав масах. Сеанси не пройшли дарма – через деякий час я помітив суттєві зміни на краще, відновилася ерекція.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!