Реабілітація після радикальної простатектомії - народні засоби, лікарські препарати та вправи

Радикальна простатектомія є серйозною операцією, тому чоловікам корисно буде знати, що входить до відновлення потенції після видалення простати. Період загоєння триває кілька тижнів, протягом яких відзначається поступове збільшення сексуального бажання і лібідо. На ерекцію операція з видалення простати практично не впливає – якщо до неї чоловік не відчував проблем, то і після повернеться до нормального статевого життя.

Статеве життя після видалення простати

Радикальна простатектомія у медицині – це повне видалення простати після аденоми або раку. Захід проводиться внутриполостным способом або за допомогою сучасної лапароскопії і впливає на статеве життя. У перші дні показаний суворий період реабілітації, триває спочатку в стаціонарі, а потім в домашніх умовах. Відновлення потенції після видалення простати відбувається повільно, але пацієнтам вдається повернутися до нормального статевого життя.

Після того як лікарі видалили простату хірургічним методом, можливо відсутність сім'явиверження, але потім ця функція налагоджується. Більшість чоловіків, що піддавалися операції, говорять про поліпшення і відновлення сексуального життя після закінчення відновного періоду. Їм можна заводити дітей, але можуть бути деякі проблеми – зниження тривалості статевого акту, млява потенція. Для цього існують заходи з відновлення потенції після видалення простати.

Можливі ускладнення після операції

Простатектомія радикального типу – серйозна операція, яка несе можливі наступні ризики і ускладнення на важливі органи:

  • проблеми з серцем;
  • утворення тромбів;
  • алергія на анестезію;
  • втрата крові;
  • інфікування, запалення країв рани;
  • проблеми з ерекцією;
  • нетримання сечі, утруднений процес її випромінювання;
  • пошкодження уретри;
  • травми прямої кишки;
  • безпліддя.

Як відновити потенцію після видалення простати

Щоб усунути проблеми з ерекцією, знадобиться відновлення еректильної функції після радикальної простатектомії. При операції з видалення простати лікар може зачепити нерви, які відповідають за наповнення печеристих тіл статевого члена кров'ю, що лежать поруч з передміхурової залозою. Для нормалізації бажання знадобиться 3-6 місяців, іноді до року. На ефект відновлення впливають фактори:

  • була еректильна функція в нормі до операції;
  • як хірургічне втручання повялило на нерви;
  • вік пацієнта.

У стаціонарі

Реабілітація після простатектомії починається в стаціонарних умовах. Пацієнту ставлять катетер для відтоку сечі та подальшого її виведення. Установка приносить хворобливі і неприємні відчуття, спазми, що проходять за декілька днів. Крім цього, чоловікові прописують антибіотики – прийняті до і після операції вони скорочують ризик розвитку запальних процесів в області простати. Надходження медикаментів впливає на відновлення потенції.

В домашніх умовах

Можна проводити відновлення після простатектомії самостійно. Лікарями розроблені корисні рекомендації щодо нормалізації потенції. Виконувати їх потрібно строго, постійно, щоб результат виник швидше:

  1. Робити комплекс вправ Кегеля для здоров'я розвитку м'язів тазу і поліпшення всієї статевої сфери, запобігання імпотенції. Також ці заняття є засобом для відновлення сечовидільної функції.
  2. Уникати різких рухів, які призводять до пошкоджень рани.
  3. До повного загоєння шва уникайте сексуальної активності.
  4. Перегляньте раціон: включіть в раціон більше молочної, кисломолочної продукції. Перші дні дозволено їсти рідкі каші, супи на овочевому або м'ясному бульйоні, тушковані овочі, рагу, салати. Фрукти теж обробляйте термічно, щоб свіжі не призвели до розладу шлунка. З м'яса і риби допустимі нежирні сорти.
  5. Виключіть з харчування спеції, приправи, гострі страви, соуси. Обмежте споживання консервованих продуктів, маринадів, солінь.
  6. Дотримуйтесь питний режим і баланс, щоб вивести з організму шлаки, токсини, кров'яні згустки з сечового міхура. Пийте чисту воду, негазовану, забороніть собі питво солодких напоїв.
  7. Помірні фізичні навантаження допоможуть запобігти застою крові і лімфи в області простати і малого тазу. Попередньо отримаєте консультацію у лікаря щодо занять. Гуляйте на свіжому повітрі, але не переохолоджуйте організм.
  8. Дотримуйтесь період статевого спокою протягом місяця, потім можете приступати до відновлення сексуального життя, але обережно. Не лякайтеся, якщо в перші рази не буде сім'явипорскування – це свідчить про частковому пошкодженні сім'яних каналів. Після операції чоловік зберігає дітородну функцію, якщо тільки не була проведена резекція.
  9. Приймайте вітамінні препарати, оральні лікарські засоби – Віагру, Сеалекс, Левитру.
  10. Мастурбируйте для підняття сексуальної активності.

Відео: реабілітація після радикальної простатектомії

Рак простати: як відбувається відновлення після операції?

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!