Будова і функції передміхурової залози - вироблення гормонів, лікування хвороби

Запалення простати, або передміхурової залози, турбує багатьох сучасних чоловіків: як правило, це захворювання доставляє біль і дискомфорт при сечовипусканні. Крім того, збільшення простати здатне викликати порушення статевих функцій і зниження лібідо. До запалення передміхурової залози може призвести затяжна гонорея, хронічний трихомоніаз, часте інфікування грибковими хворобами.

Що таке передміхурова залоза

Екзокринна (зовнішньої секреції) альвеолярна залоза в чоловічому організмі називається передміхурової. За зовнішнім виглядом цей орган нагадує каштан. Він виробляє секрет, що захищає і живить сперматозоїди. Від функціонування органу залежить загальний стан чоловічого здоров'я, його психологічне здоров'я і сексуальне життя. Крім того, орган знаходиться близько від сечовидільної системи, тому вона має на неї безпосередній вплив. Каштанообразный орган виконує роль клапана, допомагає закривати вихід з сечового міхура при ерекції.

Де знаходиться простата

Багатьох чоловіків, які цікавляться своїм здоров'ям, хвилює питання, що таке простата. У людини передміхурова залоза належить до непарних органів. Вона знаходиться нижче сечового міхура. Через нього проходить частина сечовипускального каналу (уретра). Він же виробляє андрогінні гормони і секрет, який входить до складу сперми. Вивідні протоки важливого чоловічого органу можуть відкриватися в сечовипускальний канал. У хлопчиків ця залоза ще не розвинена, вона збільшується лише під час статевого дозрівання.

Будова

Залоза має складний нервовий апарат, тому при виникненні в ній навіть невеликих патологічних процесів виникають неприємні відчуття у всьому організмі. Орган є непарним, що складається з фибрино-м'язової плівки і залозистої тканини. Передня частина органу щільно прилягає до лобкової кістки, задня – до прямої кишки. Бічна нижня поверхня простати з'єднана з анальним сфінктером фибринозными плівками, що підтримують її в правильному анатомічному положенні. Таке розташування допомагає проводити її обстеження.

Структура і поверхня залози утворюють три основні частки: ліву, праву і передню. Будова органу характеризується двома зонами: периферичної і центральної. Між бічними частками проходять сім'явивідні протоки, що з'єднуються з залозою в статевому члені. Живлять орган кілька кровоносних судин, які відходять від черевної артерії. Будова органу краще всього розглядати на фото.

Функції

Як і будь-який орган, передміхурова залоза виконує функції, без яких неможлива нормальна робота всього організму. Передміхурова залоза виробляє живильний секрет, що складається з жирів, білків, електролітів і гормонів. Завдяки цьому складу сперматозоїди надовго залишаються здатними до запліднення. Крім того, виділяють наступні функції важливого чоловічого органу:

  • нормалізація еректильної функції, т. к. крім секреторної діяльності, органом виробляються гормони, що викликають ерекцію;
  • скорочення м'язових волокон, що допомагає викиду насіння в уретру, гарантуючи при цьому нормальне сім'явипорскування;
  • розрідження насінної рідини.

Захворювання простати

З віком у чоловіків зустрічаються випадки, коли передміхурова залоза погано функціонує. При цьому відразу починає відчуватися біль і дискомфорт при сечовипусканні. Патології і захворювання передміхурової залози часто зустрічаються у чоловіків старше 30 років. Гострі запальні процеси можуть розвинутися через проникнення хвороботворних вірусів, бактерій, мікроорганізмів. Вони довгий час можуть перебувати в сечовивідної системі, але без належного лікування неодмінно потрапляють в простату.

До запалення органу може призвести затяжна гонорея, хронічний трихомоніаз, часте інфікування вірусними хворобами. Найпоширенішими хворобами передміхурової залози є аденома простати, простатит, рак простати. Зволікання може ускладнити терапію, іноді це є причиною летального результату. Якщо чоловік помічає ознаки хвороби, йому терміново потрібно звернутися до уролога. Основними симптомами хвороби є:

  • сильний больовий синдром;
  • зменшення напору струменя сечі;
  • часті позиви в туалет;
  • різі при сечовипусканні;
  • еякуляція стає болючою;
  • зміна кольору сечі.

Запалення простати

Гостра форма запального процесу у «другому серце» чоловіки називається простатитом. Він може бути спричинений патогенними мікроорганізмами: трихомонадами, хламідіями, стафілококом, стрептококом. Крім інфекційних агентів простатит виникає у чоловіків, схильних до малорухомому способі життя, і у тих, хто довго обмежує себе в сексі. Застійні явища провокують порушення кровообігу, що призводить до захворювання. Запалення може супроводжувати аденомі. Симптоми простатиту у чоловіків такі:

  • хворобливі відчуття в малому тазу;
  • порушення сечовипускання (часті позиви, неприємні відчуття, слабкий струмінь);
  • рідко виникає нетримання і підтікання сечі;
  • висока температура;
  • біль внизу живота.

Аденома передміхурової залози

Будь-які зміни у тканинах органу тягнуть за собою появу хвороб. Найпоширенішою є аденома простати. В даний час вона класифікується як доброякісна гіперплазія передміхурової залози (ДГПЗ). Це неправильні розростання м'язових тканин в залозі, які тягнуть за собою повне або часткове здавлювання уретри. Крім затримок сечовипускання даний недуга здатний викликати ряд ускладнень у сечовидільній системі, а також гостру ниркову недостатність. Першими проявами аденоми простати є:

  • гіпоксія гладкої мускулатури сечового міхура;
  • млявий струмінь сечі;
  • почастішання позивів;
  • запізнювання початкової фази сечовипускання;
  • порушення функції детрузора;
  • утруднене сечовипускання.

Рак

Найскладнішим в лікуванні і діагностиці раку передміхурової залози. Його легко можна сплутати з доброякісним розростанням, але наслідки цього захворювання значно небезпечніше. Пухлина, діагностовану на ранньому етапі, можна вилікувати без операції. Перші ознаки недуги починають проявлятися больовими відчуттями в паху. При цьому простата збільшується в розмірах. Вона починає тиснути і дратувати чутливу стінку сечового міхура. Крім того, виділяються наступні симптоми хвороби:

  • часті позиви в туалет;
  • печіння і сильний біль під час сечовипускання;
  • поява крові в спермі та сечі;
  • болі в промежині;
  • переривчаста струмінь сечі;
  • після відвідування туалету з'являється відчуття, що сечовий міхур повний;
  • біль в попереку;
  • поява каменів у нирках.

Лікування захворювань простати

Терапія при запаленні передміхурової залози повинна призначатися лише лікарем після обстеження. Фахівець швидко проведе діагностику на сучасному обладнанні і виявить справжні причини розвитку захворювання. При цьому він може використовувати наступні методи дослідження: рентгенологічне обстеження, УЗД простати, комп'ютерну томографію, пальпування передміхурової залози, лабораторне вивчення складу і структури секрету простати.

Лікування передміхурової залози на підставі отриманих результатів може бути різним:

  • Медикаментозна терапія. Хворий повинен буде пройти курс прийому антибіотиків. Лікарські засоби призначає лише лікар з урахуванням виявлених хвороботворних мікроорганізмів та індивідуальних особливостей чоловічого організму. Лікувати запалення простати можна з допомогою Простатилену, свічок Диклофенак. Під час такої терапії пацієнт повинен постійно спостерігатися у спеціаліста, який проводить огляд та завір матеріалу для проміжного дослідження.
  • Масаж. Ця процедура стимулює кровопостачання простати, допомагає позбутися від набряклості, стабілізує і відновлює процес сечовипускання. Крім того, це може зменшити біль у паху. При цьому не можна робити масажі при гострому перебігу запального процесу.
  • Фізіотерапія. Ефективний спосіб зняти запалення. Часто використовується лікування ультразвуковою терапією, вплив лазером, магнітотерапія та мікрохвильова гіпертермія, проведена через анальний отвір.
  • Хірургічне лікування. Якщо не допомагають ніякі методи лікування протягом декількох курсів, а стан пацієнта погіршується, то лікар призначає хірургічне лікування. Оперативне втручання часто проводиться при розростанні простати або гіперплазії.
  • Можна використовувати і народні методи лікування, але лише в комплексі з традиційною терапією.

Профілактика захворювань органу

Щоб знизити ризик розвитку хвороб, пов'язаних з передміхурової залозою, слід приділяти багато часу профілактичних заходів. Для початку треба перейти на правильне харчування і виключити алкоголь. Існує спеціальна дієта з великою кількістю рослинної і білкової їжі. Заняття спортом здатні запобігти застійні процеси в районі малого тазу. Крім того, запалення простати можна уникнути, якщо слідувати рекомендаціям фахівців:

  • слід стабілізувати статеве життя — чоловік повинен хоча б 2 рази в тиждень здійснювати статевий акт;
  • чоловікам старше 30 років частіше слід відвідувати уролога;
  • при випадкового статевого зв'язку обов'язково треба використовувати презерватив — венеричні захворювання вважаються однією з причин появи запалення в передміхуровій залозі;
  • не можна купатися в холодній воді і ходити на морозі в тонких джинсах.

Відео: передміхурова залоза в чоловіків

Лікування простатиту у чоловіків -- просто!

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!