Лікувальна дієта для чоловіків при аденомі і простатиті - меню, список дозволених і заборонених продуктів

При лікуванні хронічного запалення передміхурової залози чоловікові в обов'язковому порядку необхідна дієта при простатиті та аденомі простати для полегшення загального самопочуття, зменшення кількості рецидивів. Захворювання регресує, пацієнт може повернутися до свого звичного життя, при цьому помітно підвищується лібідо. Харчування при простатиті у чоловіків після першого нападу повинно стати нормою повсякденності.

Що таке простатит і аденома простати

У першому випадку мова йде про запальний процес передміхурової залози, у другому – про пухлинному освіту доброякісного характеру в сечостатевій сфері представників сильної статі. В обох випадках хвороба за відсутності сучасного консервативного лікування підсилює тривожну симптоматику, чревата серйозними ускладненнями для здоров'я. Аденому простати ще називають гіперплазією передміхурової залози, а розвивається характерний недуга після 40 років під впливом патогенних факторів.

Харчування при простатиті та аденомі простати

В боротьбі із захворюванням, яке вражає передміхурову залозу, лікар розробляє спеціальну систему харчування. Дотримуватися зазначених обмежень в їжі покладено на протязі всього життя, оскільки чоловік автоматично потрапляє в групу ризику. Якщо правильно харчуватися, доброякісна пухлина не зростає, а застійні явища сечовивідних шляхів зовсім відсутні. Лікувальне харчування при аденомі простати у чоловіків передбачає наступні правила, основні принципи:

  1. Показано повністю виключити з добового раціону алкоголь, газовані напої, кава, шкідливі звички, дотримуватися запропонований режим харчування при простатиті. Кількість білків на дієті при аденомі простати показано підвищити концентрацію жирів, вуглеводів знизити до мінімуму.
  2. Цинк і селен – це важливі мікроелементи, благотворно позначаються на роботі простати. Тому в добовому меню повинні бути присутніми страви з їх високою концентрацією. Наприклад, цинк знаходиться в морепродуктах, паростках пшениці, червоному м'ясі, грибах, горіхах і яєчному жовтку. Селен присутній в печінці, кукурудзі, креветках, гороху, гречки, оливковій олії.
  3. Дієта при аденомі передміхурової залози передбачає вживання парених, тушкованих, запечных і варених продуктів харчування. Важливо виключити смаження харчових інгредієнтів, додавання солі, гострих спецій, сприяють застійних явищ в сечовидільній системі.
  4. Їсти належить дрібними порціями, але часто. Рекомендується більше пити рідини, при цьому контролювати і своєчасно попереджати появу набряків, застійних явищ рідини в організмі. Вживати воду бажано після їжі, перед сном заборонено. Особливості дієти при аденомі залежать від ступеня характерного недуги, стану ослабленого імунітету.
  5. При виборі лікувальної дієти важливо пам'ятати про контроль власної ваги, уникати виникнення однієї ступенів ожиріння. В іншому випадку простатит або аденома простати у пацієнта лише прогресують, а доброякісна пухлина схильна до свого озлокачествлению.

Продукти від простатиту

Лікувальна дієта при аденомі простати – важлива складова комплексного лікування, яка продуктивно знімає запалення, не перевантажує запалений орган, покращує системне травлення і загальне самопочуття. До того ж, це якісне очищення сечостатевої системи, зниження концентрації урини, активізація імунітету хворого. Основний принцип дієти – харчування має бути легкозасвоюваним, важливо не перевантажувати системне травлення. Нижче представлений список дозволених і заборонених продуктів, якими характеризується дієта при простатиті та аденомі простати.

Що можна їсти при простатиті

Дозволені продукти при простатиті забезпечують легкість травлення, запобігають застійні явища сечовидільної системи, зміцнюють ослаблений імунітет. Їх регулярне вживання повинно стати нормою повсякденності, і тоді кількість болючих приступів цього хронічного недуги буде зведено до мінімуму. Ось на які харчові інгредієнти звернути особливу увагу:

  • молочні продукти;
  • риба всіх сортів;
  • пісні сорти м'яса;
  • креветки, оселедець, морепродукти;
  • яєчний жовток;
  • кунжут, горіхи, насіння;
  • цибуля, часник;
  • крупи, вівсянку;
  • квасоля, сочевиця, горох.

Що не можна їсти при простатиті

На дієті при аденомі є певні обмеження, порушення яких може спровокувати рецидив основного захворювання. Щоб харчуватися правильно, важливо заздалегідь з'ясувати, чого не можна їсти, які харчові інгредієнти залишаються назавжди під суворим лікарським забороною. Заборонені продукти харчування на дієті від простатиту детально викладено нижче:

  • спиртні напої;
  • жирні м'ясні страви;
  • крохмалевмісні продукти харчування;
  • маринад та консервація;
  • борошняні вироби та солодощі;
  • фастфуд, продукти швидкого приготування;
  • какао і всі його похідні.

Дієта після видалення аденоми простати

Після операції робота кишечника ослаблена, тому на відновної дієті не варто перевантажувати його важкою їжею. Першим ділом потрібно скоротити споживання тваринних жирів, збільшити концентрацію рослинного білка і клітковини. Такі цінні інгредієнти посилюють перистальтику кишечника, прискорюють природний процес травлення. Основні правила харчування після видалення аденоми простати, наступні:

  1. Черпати клітковину з термічно оброблених фруктів і овочів.
  2. Цинк і селен брати з морепродуктів.
  3. Для підтримки шлунково-кишкового тракту в тонусі харчування має бути дробовим.
  4. Для профілактики запорів вживати буряк, капусту, чорнослив, курагу.
  5. Пити вітаміни.

Відео: дієта при простатиті у чоловіків

Харчування при простатиті

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!