Діагностика раку простати - ознаки, симптоми і рівень ПСА в аналізах

Тільки на останніх стадіях починають проявлятися симптоми раку передміхурової залози у чоловіків – пухлини простати, коли лікування у багатьох випадках безуспішно. В цьому головна проблема захворювання, адже за допомогою в лікарню більшість пацієнтів звертаються тільки тоді, коли вже щось болить, з'являється кров у сечі і т. д. Регулярні обстеження урогенітальних органів допомагають вчасно виявити проблему і почати терапію.

Що таке рак передміхурової залози у чоловіків

Злоякісна пухлина – рак розвивається з тканин залози. Сама простата являє собою внутрішній статевий орган у чоловіків, який знаходиться на початку відділу сечовипускального каналу, охоплюючи його як браслет. Головне функціонування простати у чоловіків – це утримування сечі, участь в акті еякуляції. Пухлина розвивається повільно: від мікроскопічного розміру до неоперабельного може пройти до 15 років. Метастази – розповсюдження на інші органи може початися вже на 2 стадії, в чому і є найбільша проблема захворювання.

Вилікуватися на 100% можна, якщо виявити проблему на ранніх етапах. Лікування має велику кількість побічних ефектів, головні з яких – порушення функцій залози або їх повна відсутність. Наслідками можуть стати імпотенція, нетримання сечі. У літньому віці лікарі можуть не лікувати або не призначати операцію, адже чоловік може її не перенести. Відсутність терапії може бути тоді, коли пухлина росте повільно і не дає метастазів.

Симптоми раку простати

Пацієнта на останніх стадіях починають турбувати симптоми онкологічного захворювання простати, але захворювання залишає мало шансів на поправку пацієнта і поширюється на інші органи. Частими шляхами метастазів є кістки (таз, стегно), нирки, найближчі лімфовузли. Симптоми хвороби:

  • прискорене сечовипускання;
  • слабкий струмінь сечі;
  • відчуття, що сеча все ще є в міхурі;
  • кров в сечі;
  • кров у спермі;
  • болі в спині, грудях, тазу;
  • порушення роботи нирок, печінки.

Симптоми на ранній стадії

У більшості випадків ознаки виявляються на початковому етапі. Латентність захворювання доводить до того, що хвороба виявляється лише на останніх стадіях. Онкологія даного типу зустрічається у кожного 8-го чоловіка, тому урологічний огляд необхідний кожному не рідше одного разу на півроку. Симптоми раку простати можуть бути і помилковими, такими, що свідчать про інших небезпечних захворюваннях – аденома та ін Поставити діагноз може тільки лікар після аналізів і огляду.

Симптоми у літніх

Розвивається рак простати у літніх чоловіків на тлі інших захворювань – хвороб серця, легенів, опорно-рухової системи і т. п. Чим більше вік чоловіка, тим ризик появи онкології вище – 80% сильної половини людства старше 65 років мають пухлина передміхурової залози. Летальний результат при таких обставинах наступає від фонових захворювань частіше, ніж від раку. Симптоми хвороби будуть ті ж, що і у чоловіків молодше 50 – часті походи в туалет (частіше, ніж раз на годину), болі в анусі, кров у сечі, печіння.

Температура

Підвищується температура тіла, якщо в організмі відбувається патологічний процес, з якими бореться імунна система. При раку простати у 50% чоловіків буває довгий час гіпертермія, яка може досягти 37-38 °C як на ранніх, так і на пізніх стадіях. Це не говорить тільки про онкології (частіше – про інфекції або запалення) і основним симптомом не є, але задуматися вже варто. Збивати таку температуру в більшості випадків немає необхідності, якщо мова йде про поставлений діагноз – рак простати.

Ознаки

Рак передміхурової залози може розвиватися безсимптомно, але можуть бути ознаки хвороби простати у чоловіків:

  • неприємний оргазм (больові відчуття при еякуляції);
  • відчуття болю, печіння при сечовипусканні;
  • печіння всередині в області тазу;
  • слабкий струмінь сечі.

Прихованість розвитку заважає своєчасному діагностування раку, тому лікарі настійно рекомендують чоловікам проходити обстеження не рідше одного разу на рік. Можливість вилікуватися, якщо захворювання виявлено на ранніх стадіях. Вчені виділяють кілька критеріїв, які визначають групу ризику:

  • Вік. Хвороба у чоловіків до 40-ка років практично не зустрічається, а ось 95% 80-річних представників сильної статі мають одну із стадій раку простати.
  • Генетична схильність. Якщо близька кровний родич має або мав таку онкологію – це сприятливі обставини для виникнення захворювання.
  • Наявність аденоми простати. Хвороба, прогресуючи, провокує онкологію.
  • Погане, неправильне харчування (вживання продуктів, багатих на жири тваринного походження).

Діагностика

Симптоми раку простати можуть бути помилковими, тому перед тим, як поставити діагноз, лікар проведе кілька видів аналізів. Діагностика раку простати:

  • загальний ректальний огляд органу (дослідження пальпацією);
  • визначення рівня ПСА в крові;
  • огляд за допомогою УЗД;
  • біопсія простати (необхідна для точності стадії або при спірних моментах).

Рівень ПСА

Аналіз крові – єдиний аналіз, який може виявити загрозу на перших стадіях, адже в цей період рак себе практично не проявляє. Простатический специфічний антиген (ПСА) – білок, який виробляє тканину простати. Він присутній в крові чоловіка і при здоровому стані органу. Зміни рівня ПСА – привід обстежитися детальніше. Норми ПСА:

  • норма в 40-49 років – 2,5 нг/мл (нанограм на мілілітр) (лікарі призначають додаткове обстеження, якщо пацієнту 45-55 років, а рівень ПСА в крові вище 4 нг/мл);
  • 50-59 років – 3,5;
  • 60-69 років – 4,5;
  • 70-79 років – 6,5.

Лікування

У чоловіків лікування раку простати має 2 гілки – терапія онкології з метастазами і без. Існує кілька способів позбавлення від хвороби, кожен з яких застосовується при різних обставинах:

Терапія

Види

Опис

Прогноз/результат

Радикальна простатектомія (хірургія)

Смугова (відкрита) операція, лапараскопическая і робот-асистував простатектомія.

Орган (прилеглі або близько розташовані сім'яні пухирці і лімфовузли) повністю видаляється з метою убезпечити організм від метастазів. Використовується на ранніх стадіях. Наслідки – нетримання сечі, імпотенція.

Повне одужання.

Променева

Зовнішня (за типом рентгена) і брахітерапії (радіоактивні зерна вводяться в уражений орган).

Лікування методом променевої терапії ефективно на ранніх стадіях. Полегшує стан, зменшує пухлину і уповільнює її подальше зростання на пізніх етапах.

Одужання при відсутності метастазів.

Хіміотерапія

-

Прийом пацієнтом комплексу препаратів, які блокують розвиток пухлинних клітин. Має безліч побічних ефектів – випадання волосся, зниження імунітету і т. д.

Полегшення стану пацієнта і продовження життя при наявності метастазів.

Гормональна

-

Призначається прийом гормонів, які блокують вироблення тестостерону, який провокує пухлина рости.

Зниження негативного прояву симптомів.

Сучасна медицина используетминимальное хірургічне втручання – лапароскопію,атиповий медичний метод. Він полягає в проведенні операції – видалення органу з допомогою кількох надрізів в черевній порожнині. Лапароскопія, на відміну від відкритого хірургічного втручання, знижує втрати крові пацієнта. Загоєння кишечника проходить швидше, відсутні великі рубці, мінімальні ризики ускладнень після операції.

Відео

Жити Здорово! Симптоми раку передміхурової залози

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!