Що таке простатит - перші ознаки, симптоми, лікування гострої та хронічної форми хвороби

Так уже повелося, що більша частина чоловіків халатно ставиться до свого здоров'я, але рівно до тих пір, поки проблеми не почнуть стосуватися репродуктивної системи. Навіть якщо ви не особливо любите відвідувати лікарів і ходити на обстеження, для себе варто знати: що таке простатит, які симптоми захворювання в гострій формі і чим загрожує запалення передміхурової залози для здоров'я.

Що таке простата

Передміхурову залозу можна сміливо назвати одним з найважливіших органів репродуктивної системи чоловіка. Простата – це невелика, розміром зі звичайний волоський горіх, заліза, яка розташована навколо сечівника. Головна функція цього органу полягає у виробництві рідини – соку простати, який бере активну участь у формуванні сперми і надає рухливість сперматозоїдів.

Запалення простати

За даними ВООЗ, майже у третини чоловічого населення діагностуються порушення в роботі передміхурової залози з подальшими ускладненнями. Простатит – це захворювання ендокринного органу, що характеризується в медицині як запалення простати, що виникло в результаті ураження тканин вірусами або бактеріями. Крім того, неспецифічна інфекційна патологія може розвиватися на тлі запалення насінних бульбашок, придатків простати або розлади сечовипускання.

Ознаки простатиту

Умовно хвороба простати прийнято підрозділяти на кілька категорій: бактеріальну, хронічну і небактериальную. У перших двох випадках порушення простати починаються з-за того, що в організм проникають бактерії. Гостра бактеріальна форма простатиту супроводжується підвищенням температури тіла, сильними болями в паховій частині живота і промежностях, спазмами внизу живота. Хворий чоловік починає частіше ходити в туалет, при цьому іноді разом з сечею виходять крапельки крові.

Простатит небактеріального походження зустрічається як форма пара простатичного синдрому хронічної тазової болі, при цьому інші симптоми можуть повністю бути відсутнім. Хронічні ознаки простатиту у чоловіків виражаються в болях при сечовипусканні, в паху, відсутністю або розладом статевої функції. Особливість даної форми простатиту в тому, що більшу частину часу вона протікає безсимптомно.

Варто зазначити, що особливості того, як проявляється простатит, не можна охарактеризувати як постійні. З-за того, що кожен організм індивідуальний ті чи інші ознаки можуть повністю бути відсутнім, а захворювання протікати у різних категорій чоловіків по-своєму. Часом простатит починається з різких проявів запального процесу – тоді говорять про гострій формі. Якщо ж недуга турбує лише зрідка, тоді найімовірніше хронічна стадія запалення простати.

Причини простатиту

До групи ризику за такої патології можна віднести багато різних категорій громадян, але найчастіше простатит прогресує у тих, хто:

  • багато сидить і мало рухається;
  • віддає перевагу незбалансоване харчування здорової їжі;
  • ніяк не може позбавити від згубних пристрастей до випивки чи тютюнопаління;
  • часто переохлаждается;
  • не має постійного статевого партнера;
  • часто відмовляється від сексу.

Однак навіть це далеко не повний список того, від чого буває простатит. Медики стверджують, що з'явитися запалення простати може навіть майже у здорового чоловіка, в такому випадку всі часто списують на надмірну втому, стреси, погану екологію. Нерідко воно прогресує після оперативного втручання, сильного удару або іншої травми статевих органів. У будь-якому випадку, при появі навіть найменших підозр на простатит варто негайно відвідати уролога.

Хронічний простатит

Прояви рецидивуючої форми захворювання різноманітні. У одних чоловіків це повна відмова від сексу, часті позиви в туалет, свербіж або печіння в уретрі або болю в паху. При цьому інша категорія пацієнтів можуть відчувати такі симптоми лише час від часу. Набагато більш характерні функціональні ознаки хронічного простатиту, які прийнято поділяти на три підгрупи:

  • хворобливі і часті позиви в туалет, затримка сечовипускання, поява крові в мокроті, набряклість в паху, пронос;
  • відчуття тиску в задньому проході при еякуляції, відсутність або слабкість ерекції, втрата бажання займатися сексом, втрата гостроти оргазму;
  • почуття неспокою, втоми, депресія, часті нервові зриви і стреси.

Рецидивуючий простатит без належного лікування може доставити не тільки масу клопоту, але і привести до серйозних наслідків: аденомі, алегоспермии, абсцесу, парапростатиту і раку простати. Тривати хронічне запалення простати може невизначений час, але протягом простатиту ніколи не буває монотонним. Різкі, часом сильної інтенсивності, напади змінюються періодами відносного затишшя.

Катаральний простатит

Гострий або паренхіматозний простатит у чоловіків частіше виникає із-за ослаблення імунітету, або попадання всередину організму інфекції. При цьому катаральна форма захворювання може розвинутися навіть після звичайної ангіни, ГРВІ та сильного кашлю. Мікроби, бактерії та інша патогенна мікрофлора разом з лімфою проникає в простату, де і запускає запальні процеси. Перші ознаки простатиту у чоловіків, як правило, відчуття тяжкості внизу живота і легке підвищення температури.

При детальному обстеженні лікар може помітити й інші характерні для катаральної форми симптоми. Наприклад:

  • при мануальному огляді виявляється легкий набряк простати, при цьому сама процедура для пацієнта вкрай болюча;
  • аналіз секрету з простати встановить виділення підвищеної кількості лейкоцитів;
  • на УЗД видно гнійні компоненти, закупорка або часткове звуження се вивідних проток.

Діагностика простатиту

Завдяки активної агітації і всюдисущої реклами сьогодні навіть школярі знають не лише про симптоми, але і як лікувати простату. Однак відсутність будь-яких ознак заважає не тільки правильно підібрати препарати, але і вчасно поставити діагноз. Кращий спосіб запобігти запалення – частіше навідуватися в клініку. Тому як часто діагностика простатиту проводиться при профілактичному огляді у уролога.

При наявності скарг досвідчений лікар вже може запідозрити запалення простати і призначити відповідні аналізи, серед яких часто проводять:

  • пальцеве ректальне дослідження;
  • аналіз секрету і насінної рідини;
  • ультразвукове обстеження простати;
  • аналіз сечі і крові;
  • взяття мазка з сечовипускального каналу.

Як лікувати простатит

Як проявляється простатит і його лікування – головні теми для обговорення в багатьох міжнародних симпозіумах і медичних конференціях. Вчені, прості медики і досвідчені лікарі з кожним роком намагаються встановити більш точні симптоми простатиту, розробити нові ліки і методики профілактики. Однак на даний момент класичний спектр лікувальних заходів залишається незмінним і включає:

  • призначення антибактеріальних, противірусних ліків і імуномодуляторів;
  • застосування у відношенні хворого апаратів магнітного поля, гірудотерапії, ультразвуку та лікування лазером;
  • курс масажу простати, спрямований на зміцнення репродуктивних функцій організму та нормалізацію мікроциркуляції кровотоку в сечостатевій системі.

У комплексному лікуванні простатиту часто застосовують фітозасобів.

Лікування хронічного простатиту у чоловіків

На жаль, але жоден спосіб або ліки окремо не здатна позбавити вас від проявів захворювання, а тим більше повністю прибрати запалення. Тому лікування хронічного простатиту проходить за комплексною схемою, з використанням ефективних засобів з трьох груп:

  • Антибіотики – фторхінолони. Препарати з цієї серії добре проникають в м'які тканини простати і знищують більшість видів шкідливих мікроорганізмів.
  • Нестероїдні протизапальні таблетки. Прибирають набряки простати, покращують кровообіг, знімають біль.
  • Альфа-блокатори. Допомагають розслабити сечовий міхур і сечівник, полегшують відтік сечі.

Крім цього медикаментозна терапія передбачає використання ряду додаткових препаратів, що сприяють зміцненню простати: вітаміни, ферменти, свічки, адаптогени. Лікар також може призначити масаж, прості фізіотерапевтичні процедури чи лікувальну фізичну культуру. Всім хворим призначається спеціальна дієта на клітковині, що виключає вживання алкоголю, консервів, смаженої, занадто гострої або солоної їжі.

Відео: що таке простатит

Що таке простатит?

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!