Полікістоз нирок - симптоми. Лікування народними та медичними засобами

Больові відчуття в попереку, загальне нездужання – часті симптоми людей не тільки похилого віку, а й молодого. Цей стан може стати першим тривожним дзвінком, який свідчить, що нирки потребують допомоги і кваліфікованому лікуванні.

Полікістоз нирок - що це таке

Виникнення кіст різної величини свідчить про серйозний діагноз, відомому як полікістоз нирки (код МКБ). Характерно, що уражаються відразу обидві нирки, і кісти можуть розвиватися поступово, що призводить до частих випадків пізнього виявлення хвороби. Це захворювання є однією з форм кістозної дисплазії і відноситься до спадковим.

Поликистозная хвороба – це порок ембріонального розвитку ниркових канальців, і прогноз захворювання невтішний, якщо вчасно не вжити ефективні заходи. Із збільшенням кіст зменшується обсяг функціонуючої паренхіми і розвивається ниркова недостатність, лікувати яку складно. Полікістоз вражає і тканини інших органів: селезінки, підшлункової залози, печінки, легенів.

Причини

Основними причинами називають вроджену кістозну трансформацію паренхіми нирок. 85-90% випадків виникнення патології виявляються при наявності таких порушень у батьків. Спадкування хвороби може бути як за аутосомно-домінантним типом (коли захворюванням страждає один з батьків), і рідше – з аутосомно-резистивним типом, коли обоє батьків – носії захворювання. Зустрічається розвиток хвороби, спричинене прийомом препаратів з нефротоксичным дією, якщо їх приймали в період вагітності.

У дітей

Якщо кісти виявлені в ранньому віці, то діагностують аутосомно-рецесивний полікістоз нирок у дітей (код МКБ), який є вродженою аномалією. Ця вада зустрічається в одного новонародженого на 250-1000 дітей. Важливо вчасно почати лікування, щоб органи нормально розвивалися. Нерідкі випадки пізньої діагностики захворювання, тому варто бути обережним сім'ям, в анамнезі яких траплялися такі патології.

У плода

Перинатальна діагностика дозволяє виявляти полікістоз нирок у плода (код МКБ) дуже рано. Порушене формування нирок плоду в утробі матері, розвиток в недостатній мірі клітин органу є причиною виникнення хвороби. Кісти з'являються, якщо відсутні з'єднання ниркових канальців з гломерулами нирок, при їх дегенерації. Лікування починають відразу ж, з перших днів життя, щоб зупинити розвиток хвороби. Патологія може бути виявлена внутрішньоутробно вже з 30 тижня вагітності при проведенні УЗД нирок плоду.

Симптоми

Основними симптомами є болі в поперековому відділі, стомлюваність, зниження апетиту, можливий шкірний свербіж, порушення ритму серця. Можливо порушення стільця – пронос, запор, втрата апетиту, нудота, схуднення. Проявляються ознаки пієлонефриту – рясне сечовиділення, кров у сечі. У складних випадках виявляється ниркова недостатність, яка посилюється значним підвищенням артеріального тиску.

Лікування

Перш, ніж почати лікування, необхідно пройти повне обстеження: провести УЗД малого тазу, комп'ютерну томографію, ангіографію, екскреторну, урографію, сцинтиграфію. При обстеженні і виявленні зміни розмірів лівого, правого органу, їх контурів, розташування, деформації капсули нирки, миски та чашечки діагностують можливий розвиток полікістозу. Проводиться загальний аналіз сечі, щоб з'ясувати ступінь компенсації функції нирок, посів сечі, проби Зимницьким і Реберга, клінічний аналіз крові.

Тільки ретельний клінічний аналіз допоможе оперативно призначити лікування. Можливі різні ускладнення - гематурія, сечокам'яна хвороба, анемія, печінковий фіброз, тому необхідно також провести УЗД печінки, ЕКГ, біохімічний аналіз крові. Це тривалий процес, який включає строгу дієту, курси медикаментозної терапії, а при необхідності оперативне втручання.

Як лікувати медичними засобами

Чим раніше почати лікування захворювання медичними засобами, тим сприятливіші прогнози. Важливо правильно підібрати антигипертензивную терапію, яка передбачає в різних комбінаціях бета-блокатори, інгібітори АПФ, блокатори кальцієвих каналів, іноді діуретики – курс призначається як нефрологом (урологом), так і кардіологом. При наявності інфекції призначається антибактеріальна терапія (фторхінолони, цефалоспорини). Антибіотики призначаються, коли виявлено запалення, після курсу лікування можна приймати фитосборы.

Для лікування білково-енергетичної недостатності ефективний прийом таких препаратів амінокислот, як Супро або Кетостерил, які допомагають поповнити в організмі запаси білка. Якщо рівень гемоглобіну низький, то проводиться лікування анемії препаратами заліза та еритропоетину. Важливо приділити увагу лікуванню фосфорно-кальцієвих порушень препаратами альфа-кальцидола або кальцію.

Коли настає термінальна ниркова недостатність, починають гемодіаліз. Це процедура проводиться 3 рази в тиждень, з її допомогою очищається кров від надлишків води і продуктів обміну. Більш повільний і доступний метод - перитонеальний діаліз. При ретельному дотриманні приписів лікаря, прогноз лікування сприятливий. В разі ускладнення – сильного болю, втрати працездатності, нагноєнні в порожнині, розрив кісти проводиться оперативне втручання. Можливо, необхідної буде трансплантація нирок і постійний прийом імуносупресивних препаратів.

Дієта

Дієтичне харчування передбачає суворе обмеження солі, варто виключити алкогольні напої і кофеїн. Ворог для полікістозу нирок – білкові продукти, необхідно вживати не більше 1 г білка на 1 кг ваги хворого. Рідина в достатніх кількостях, в тому числі і для дитячого віку, допомагає організму виводити шкідливі речовини. Від продуктів з високим вмістом фосфору і калію варто відмовитися, полікістозних органи не зможуть впоратися з великою кількістю гострої, жирної їжі.

Лікування народними засобами

При правильно підібраній медикаментозної терапії, можна проводити лікування полікістозу нирок народними засобами. Можна лікуватися народними засобами, які допоможуть вилікуватися і уникнути операції. Ниркові збори допомагають організму працювати більш злагоджено і справлятися з навантаженнями. Великим успіхом користуються народні засоби, до складу яких входить брусничний лист, корінь лопуха, листя берези, вони обов'язково присутні в ниркових чаях.

Трави

Застосування трав посилює дію медикаментів, а в окремих випадках заміняє їх. Популярністю користується рецепт настоянки, яку готують таким чином:

  1. Лист трирічного алое промити, нарізати і витримати в холодильнику 7 днів, відміряти 1 ч. л. сировини і помістити в скляну банку.
  2. Додати очищений і подрібнений гострий червоний перець.
  3. Березові бруньки і суху полин (по 1 ч. л.) перемішати і додати в банку.
  4. Залити вміст банки 0,5 л горілки, настоювати 10 днів у темному місці. Приймати 3 рази в день по 1 ст. л., розбавляючи з 3 ст. л. теплої кип'яченої води.

Тривалість життя

Хворих насамперед цікавить питання: яка тривалість життя при полікістозі нирок? Для новонароджених прогнози невтішні: 80% хворих не доживають до 4 тижнів, а решта до року. При цьому захворюванні кісти покривають 90% органу. У більш старшому віці при розвитку хвороби шанси значно вищі, адже кісти розростаються на 20-60% поверхні нирок, а в підлітковому – на 10%. Якщо полікістозних патології розвиваються в дорослому віці, то є чимало методів зупинити їх розвиток – від консервативних до оперативних.

Відео

Полікістоз нирок

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!