Пієлонефрит - що це, симптоми і лікування

Існує безліч різних захворювань інфекційної природи. Одним з таких є пієлонефрит. Ця патологія може вражати паренхіму нирок і її чашково-мискову систему. Хвороба небезпечна, особливо при відсутності своєчасної терапії. З цієї причини важливо знати симптоми при пієлонефриті, методи його діагностики та способи лікування.

Що таке пієлонефрит

Одне з найбільш поширених інфекційно-запальних захворювань сечовидільної системи - ось що таке пієлонефрит. Зачіпає недуга нирки. В запальний процес втягуються її чашечки, балія і переважно інтерстиціальна тканина паренхіми. На більш запущених стадіях захворювання вражає судини і клубочки нирок. При відсутності лікування видільна і фільтруюча функція органу порушується. Використовуючи клініко-морфологічні дані, медики розділили це захворювання на гострий і хронічний пієлонефрит.

Хронічний

Якщо причиною виникнення запалення нирок виступає вроджена аномалія нирок або ж зміни сечовидільної системи, то сам недуга є хронічним. Інакше його називають обструктивним або вторинним. Що таке хронічний пієлонефрит? Це те ж запалення нирок, тільки що характеризується латентним перебігом. Із-за змін в сечовидільної системи порушується відтік сечі, внаслідок чого інфекція потрапляє до нирок висхідним шляхом. Типовою формою цього захворювання є калькульозний пієлонефрит, який розвивається з-за каменів у нирках.

Гострий

Згідно патогенезу може визначатися гострий пієлонефрит – так це захворювання називається у разі, коли мікроорганізми потрапляють у нирки ще одним шляхом – гематогенним, тобто з кров'ю інших органів, де знаходиться первинний осередок запалення. Таке можливо при тонзиліті, карієсі, бронхіті, синуситі, отиті, циститі, ангіні та інших подібних недугах. Розвинуте на тлі цього запалення є первинним або обструктивним. Це і є відповідь на питання, що таке гострий пієлонефрит.

Класифікація

Захворювання поділяється на види за кількома ознаками. Гострий і хронічний пієлонефрит – класифікація за характером перебігу і вираженості симптомів. Існують також наступні форми цього захворювання:

  1. Унаслідок розвитку - первинний (гострий, або необструктивний) і вторинний (хронічний, або обструктивний). Перша форма є наслідком інфекцій і вірусів в інших органах, а друга – аномалії нирок.
  2. За місцем знаходження запалення – двосторонній і односторонній. У першому випадку уражаються обидві нирки, у другому – тільки одна, захворювання може бути ліво - або правостороннім.
  3. За формою запалення нирки - серозний, гнійний та некротичний.

Пієлонефрит – причини

Ця хвороба виникає частіше на фоні важких інфекційних патологій, які може викликати грибок, віруси або бактерії. Іншою причиною розвитку запалення є аномалії розвитку нирок, наприклад, дуже маленький розмір. Це можуть бути і інші структурні аномалії, з-за яких сеча потрапила в нирку – камені, переповнення сечового міхура, збільшення передміхурової залози, утруднений відтік сечі. Наслідком таких процесів стає хвороба нирок – причини даної патології можна об'єднати в наступний список:

  • кишкова або синьогнійна паличка, протей, ентерококи;
  • перенесені вірусні або інфекційні захворювання;
  • зниження перистальтики сечоводів при вагітності;
  • закупорка сечовивідних шляхів пухлиною;
  • отримані при статевому акті мікротравми;
  • дроблення сечових каменів;
  • використання внутрішньоматкових контрацептивів;
  • переохолодження;
  • травми в області попереку;
  • патології ендокринної системи;
  • нехтування правилами інтимної гігієни;
  • хірургічне втручання на сечовивідних шляхах.

Пієлонефрит - симптоми і лікування

При гострому запаленні різко піднімається температура, частіше до 38-39 градусів. З'являються ознаки інтоксикації – нудота або блювання, слабкість. Ще людина починає часто ходити в туалет, при цьому сечовипускання болісно. Все це супроводжує біль у попереку, озноб і посилене потовиділення. По-іншому проявляє себе хронічна форма - симптоми і лікування його відрізняються від тих, що характерні для гострої форми. Біль наростає поступово, озноб і температура з'являються час від часу. Ознаки різняться в залежності від статі і віку людини.

Симптоми у жінок

Слабка стать більш схильний до такого захворювання, але тільки в перші два вікових періоди, тобто приблизно до 45-50 років. Все пояснюється будовою сечовипускального каналу – він короткий і знаходиться поруч з кишкою та статевими шляхами. Це і збільшує ризик розвитку недуги - симптоми у жінок проявляються такі:

  • нудота або блювота;
  • поганий апетит;
  • слабкість і висока температура;
  • часті походи в туалет;
  • каламутна або кров'яна сеча і різі при сечовипусканні;
  • ломота в попереку, що посилюється в холодну погоду;
  • коліки і біль внизу живота;
  • незвичні виділення.

Дізнайтеся, що включає лікування пієлонефриту у жінок - препарати та народні засоби.

У дитини

Часто діагностують пієлонефрит захворювання у дитини - симптоми практично ті ж, але є деякі характерні тільки для малюків ознаки. Запідозрити таке захворювання можна по температурі 39-40 градусів без яких-небудь характерних для застуди рис. Дитина при цьому вередує, легко дратується і може скаржитися на головний біль. Малюк може почати частіше ходити в туалет, так і, навпаки, рідше. Колір сечі теж змінюється – вона стає мутним, коричневим іл червоним за умови, що дитина не вживав ніяких сприяють цьому ліків чи продуктів.

У чоловіків

Представники сильної статі більш схильні до запалення у віці від 60 років. Це пояснюється розвитком у них пухлин або гіпертрофії передміхурової залози. Симптоми пієлонефриту у чоловіків дуже схожі на ознаки у жінок. Перший привід для занепокоєння – дизуричні прояви, такі як прискорене сечовипускання з різзю і болями, нетримання сечі або навіть хибні позиви. Інші симптоми такі:

  • підвищена температура;
  • головні болі;
  • ломота в суглобах і попереку;
  • нудота;
  • блювання;
  • знижена працездатність;
  • стрибки артеріального тиску.

Діагностика пієлонефриту

Щоб підтвердити діагноз фахівець в урології призначає цілий ряд заходів. Пацієнту показано наступні аналізи:

  • посів та загальний аналіз сечі;
  • УЗД нирок і черевної порожнини;
  • комп'ютерна томографія або рентген для виявлення змін структури ураженої нирки;
  • аналіз крові.

Не менш важливою є і диференціальна діагностика, щоб визначити хронічну форму, що так це захворювання можна відрізнити від гломерулонефриту, туберкульозу та гіпоплазії нирки. В останньому випадку частіше призначається рентгенологічне дослідження. Для запалення нирки характерне зморщування органу, а для гіпоплазії – мініатюрна балія і недеформовані чашечки. Крім аналізів уролог вивчає анамнез хворого, щоб визначити чи є захворювання гострим або хронічним.

Чим лікувати пієлонефрит

Перший захід по лікуванню – це усунення причин, які призвели до неправильного відтоку сечі. Це проводиться частіше хірургічним шляхом (видалення каменів, аденоми, пластика сечівника або інші необхідні операції. Потім проводиться антибактеріальна терапія. Препарати призначаються з урахуванням чутливості до них мікроорганізмів, що спричинили захворювання. В цілому способи, як лікувати пієлонефрит нирок, залежать від форми захворювання, віку та статі пацієнта.

Схема лікування

Основні препарати у лікування запалення нирок - антибіотикотерапія, які призначають на основі антибиограммы. До одержання її результатів пацієнту прописують антибіотики широкого спектру дії початковим курсом в 6-8 тижнів. Це може бути Цефтріаксон, Нолицин або Ампіцилін, які можуть бути призначені і у формі уколов. Крім антибіотиків пацієнту призначають інші ліки:

  • анальгетики, щоб знеболити;
  • Диклофенак або Метамізол для ослаблення ниркового запалення;
  • Фурадонін, нормалізує роботу нирок;
  • Фитолизин для відновлення імунітету в період ремісії.

Лікування хронічної форми

Терапія проти хронічної форми може проводитися в домашніх умовах. Основою теж є антибактеріальні препарати. Поряд з ними призначаються нестероїдні протизапальні засоби. Вони допомагають антибіотиків дістатися до місця ураження нирки. Пієлонефрит – це захворювання лікується за допомогою фізіотерапії та симптоматичних препаратів, таких як Адельфан, Резерпін і Крістепін, вже відомо. Вони нормалізують артеріальний тиск при загостренні. Це основні способи, як лікувати хронічну форму.

Гострої форми

При підтвердженому діагнозі лікування гострого пієлонефриту у дітей та дорослих проводиться в стаціонарі. Комплексна терапія включає в себе відразу:

  1. Постільний режим. Його строки встановлюються залежно від перебігу захворювання.
  2. Дієта. Пацієнту призначається збалансоване харчування з достатньою кількістю вітамінів і рідини.
  3. Антибактеріальна терапія. Включає антибіотики широкого спектра дії з групи цефаллоспоринов або фторхинолов. Курс лікування варто робити довжиною менше 2 тижнів.
  4. Протигрибкові препарати. Їх прописують при тривалої антибактеріальної терапії. Це може бути Леворин або Ністатин.
  5. Антигістамінні засоби. Теж призначаються при довгому прийомі антибіотиків. Частіше використовуються Супрастин, Дімедрол, Тавегіл.

Лікування у дітей

Найпростішим є лікування дитячого пієлонефриту. Малюкові доведеться приймати одразу декілька препаратів – що це за кошти, розповість лікар. Обов'язково будуть прописані антибіотики, гомеопатичні ліки, антигістамінні препарати. Скільки лікується пієлонефрит? Для повного одужання в різних випадках потрібно від 2 до 8 місяців. По закінченню лікування дитині будуть призначені ще і пробіотики для відновлення нормальної мікрофлори кишечника.

У жінок

Способи, як лікувати пієлонефрит у жінок, що не мають особливих відмінностей. Їм теж прописують антибактеріальні препарати, призначають постільний режим у разі гострої форми, рясне пиття і дієту. До способів, як лікувати пієлонефрит у жінок, відносять і протизапальні та знеболювальні засоби, полівітамінні комплекси і фітопрепарати. Серед останніх особливим успіхом користуються ліки на основі женьшеню і елеутерококу.

Лікування в домашніх умовах

Хронічне запалення можна вилікувати не в клініці, а вдома. Обов'язковим залишається прийом антибіотиків. Допоможе вживання трав'яних настоїв на основі вівса, ромашки, подорожника, кропиви або шипшини. Той же ефект вийде від прийому фітопрепаратів Канефрон, Фитолизин. Додатково потрібно слідкувати за прийомом рідини – не менше 1,5-2 л в день. Нирки ні в якому разі не можна гріти. Це основний рада, як лікувати пієлонефрит в домашніх умовах.

Дієта при пієлонефриті

Дотримання особливого режиму харчування обов'язково, це прискорює одужання, підтверджують навіть лікарі. Раціон не повинен містити гострі страви, алкоголь, кава, консерви, сіль і жирні м'ясні бульйони. Харчування повинно включати кисломолочні продукти, компоти, фрукти з овочами, яєчний білок і свіжовичавлені соки. Часник, цибуля і спеції дозволяється вживати тільки на стадії ремісії.

Чим небезпечний пієлонефрит

Захворювання несе небезпеку тільки при відсутності своєчасного і правильного лікування. Наслідки інфекційного запалення нирки виражаються в таких патологіях, як апостематозний нефрит, абсцес або карбункул нирки. Крім того, нехтуючи лікуванням, можна запустити хворобу, з-за чого вона стане хронічною, з якою боротися набагато складніше.

Відео

Пієлонефрит. Запальне захворювання нирок

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!