Печіння в області сечівника у чоловіків

Виведення сечі з організму відбувається через орган сечовидільної системи – уретру. Вона складається з сполучної м'язової тканини зовні і внутрішньої слизової оболонки, зовні схожа на трубку. Відчуття печіння у сечовипускальному каналі у чоловіка називають уретритом, який має два види походження: неінфекційне та інфекційне. У дівчат ця хвороба виникає не рідше, ніж у хлопців. Основні симптоми уретриту: біль, виділення в самому початку сечовипускання, різь, печіння.

Причини печіння при сечовипусканні

Якщо вам стало боляче ходити в туалет по маленькому, то це викликане запаленням сечівника. Першопричиною захворювання стають: інфекція, механічні ушкодження уретри або алергічна реакція. Остання, наприклад, виникає при наявності специфічних хімічних елементів у засобах особистої гігієни. Механічні ушкодження чоловік має можливість отримати при катетеризації сечового міхура, проходженні каменя, цистоскопії.

Основна причина інфекційного уретриту – незахищений статевий акт, під час якого інфекція передається від партнера. Захворювання, можливо, буде протікати без явних, виражених симптомів, непомітно, і чоловік може перший час не помічати біль при сечовипусканні, але це не привід думати, що його статеві партерні перенесуть хвороба також легко. Перебіг хвороби, ступінь ускладнень визначається рядом факторів і станом організму на даний період.

Захворювання, що викликають печіння і інші неприємні відчуття

Ось деякі захворювання, які викликають неприємні відчуття печіння:

  1. Урогенітальний хламідіоз – інфекційне венеричне захворювання, що ушкоджує статеві органи, сечовивідні шляхи. Відсутність лікування може викликати безпліддя – ускладнення, яке й стає причиною походу до лікаря. Лікування призначається обов'язково обом статевим партнерам. Після проведеного лікування роблять перші аналізи, а через місяць ще одні. Якщо в обох випадках хламідії не виявлені, лікування вважається успішним.
  2. Гонорея – інфекційне захворювання, що передається при статевому акті. Хвороба вражає, вистелені перехідним і циліндричним епітелієм сечостатеві органи, пряму кишку (нижню третину), уретру, кон'юнктиву. Викликає біль і різі при сечовипусканні, каламутні виділення, верхня частина головки запалюється і можуть з'явитися виразки. Лікується захворювання за допомогою антибіотиків з бактерицидним, бактеріостатичним впливом на збудник (гоноккоки). Терапія захворювання має проходити тільки під суворим наглядом лікаря.
  3. Сечокам'яна хвороба проявляється при утворенні каменів у сечостатевій системі, діагностується у людей різного віку. Якщо утворення з'явилися в сечовому міхурі, то біль може поширитися на низ живота, на промежину. Ще один симптом цього захворювання – часті позиви до сечовипускання, які можуть різко виявлятися під час ходьби, виконання фізичних вправ, трясці. Під час справляння потреби можливий ефект «закладання», струмінь переривається при ще неопорожненном міхурі. Після проходження каменю спостерігається сильне печіння в уретрі після сечовипускання.
  4. Уретрит у чоловіків – запалення сечовипускального каналу, яке провокує відчуття печіння та свербіння, поява виділень на початку справляння потреби. Біль в таких випадках може бути як хронічного, так і епізодичною. Постійні больові відчуття є симптомом колликулита, який представляє собою один з варіантів уретриту. Хронічна форма у чоловіків не провокує сильні болі (на відміну від епізодичної), а лише легке печіння під час сечовипускання, що все одно є достатньою причиною для походу в клініку до лікаря за призначенням лікування. Читайте також: лікування уретриту у жінок - препарати та народні засоби.
  5. Трихомоніаз провокує бактерії трихомонади, які проникають в сім'яні пухирці, передміхурову залозу. В організмі інфекція при першому попаданні обов'язково викликає уретрит і провокує неприємні відчуття в сечовипускальному каналі. Передається при небезпечному статевому акті, що зобов'язує проходити лікування обох партнерів.
  6. Простатит викликає запалення, набряк тканин передміхурової залози. Його відносять до найбільш поширених захворювань серед чоловічої статі у віці 20-50 років. Частіше отримує розвиток через перенесених раніше захворювань сечостатевої системи.
  7. Цистит характеризується запаленням сечового міхура, є одним із частих захворювань подібного роду. Характеризується частими (частіше безрезультатними) позивами до сечовипускання, різзю і печінням в уретрі, болем внизу живота. При проведенні неправильного лікування є ймовірність посилення захворювання з переходом у його хронічну форму, яка залишається на все життя. Жінки хворіють на цистит набагато частіше чоловіків.

До якого лікаря звернутися

Якщо виникають хворобливі відчуття при сечовипусканні, не можна займатися самолікуванням, негайно зверніться до відповідного фахівця. Захворюваннями такого роду займається уролог або венеролог, виходячи з причини виникнення недуги. Печія виникає в сечівнику у чоловіків в більшості випадків із-за венерологічних інфекцій, тому варто звертатися в венерологическое відділення. В інших випадках цим займається лікар-уролог.

Як і чим лікувати печіння в сечівнику у чоловіків

Нижче представлені основні способи лікування недуги:

  • антибактеріальні препарати (цефалоспорини, «Норфлоксацин») використовуються для лікування запальних процесів у сечівнику, сечовому міхурі;
  • лужне пиття (боржомі) рекомендується при наявності в сечі солей або розвитку сечокам'яної хвороби, кисле – при наявності оксалатів;
  • якщо камені вже утворилися, необхідно провести їх дроблення ультразвукової установкою або здійснити видалення хірургічним шляхом;
  • седативні препарати («Фітосед», «Седавіт®») прописуються при неврологічної причини печіння в уретрі;
  • фітопрепарати (чай з ниркового збору, уролесан) для сечовидільної системи будуть корисні при будь-якої причини виникнення захворювань.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!