Діфферін – інструкція щодо застосування крему і гелю

Мазі і креми на основі ретиноїдів зарекомендували себе як ефективні засоби проти вугрів і прищів. Вони стимулюють відлущування відмерлих клітин шкіри, їх регенерацію, зменшують секрецію сальних залоз. Застосовувати їх слід обережно, вони викликають чимало побічних ефектів. Ефективним і одночасно м'яким дією володіє Діфферін.

Склад Дифферина

Препарат Діфферін (Differin) виробляє французька компанія Laboratoires Galderma у вигляді крему або гелю. Інструкція вказує, що перший призначений для чутливої і сухої шкіри, другий – для жирної та комбінованої. Випускають ліки в тубах по 30 р.

Активною речовиною кошти, незалежно від форми випуску, є адапален, похідне вітаміну А. Додаткові компоненти препарату в кремі і гелі відрізняються, оскільки призначені для різного типу шкірного покриву. Інструкція по застосуванню вказує, що крем Діфферін містить елементи, що пом'якшують, зволожують, живлять суху шкіру:

Склад

Доза в 1 р

Діюча речовина

адапален

1 мг

Додаткові компоненти

гліцерин, карбомер 934Р, поліетиленгліколь-20, метилпарагідроксибензоат, натрію едетат, пергидросквален природний, пропілпарагідроксибензоат, сесквистеарат метилглюкозы, 10% розчин їдкого натру, очищена вода, феноксіетанол, циклометикон

?

В гелі діюча речовина знаходиться в тій же концентрації, що і в кремі. Додатковими компонентами в його складі є елементи, завдання яких – нормалізувати роботу сальних залоз, зволожити і пом'якшити шкіру, зупинити розмноження бактерій, загоїти вугри та прищі. З цими завданнями гелю допомагають впоратися наступні речовини:

  • динатрію едетат;
  • метилпарагідроксибензоат;
  • карбомер 940 Р;
  • натрію гідрохлорид;
  • полоксамер 182;
  • пропіленгліколь;
  • феноксіетанол;
  • очищена вода.

Терапевтичні ефекти

Адапален належить до ретиноїди третього покоління. Згідно інструкції по застосуванню, він надає на шкіру, підсушує, відлущуючий ефекти, володіє фотосенсибілізуючою дією, не викликає гіперкератозу (потовщення епідермісу). Адапален характеризується протизапальними властивостями (по силі дії можна порівняти з бетаметазоном та індометацином). Ретиноид знімає активність ферменту ліпоксигенази, знижує вивільнення арахідонової кислоти та інших факторів запалення.

В шкірному покриві адапален впливає на рецептори ретиноєвої кислоти і прискорює перетворення в ороговілі лусочки кератоцитов, основних клітин епідермісу людини.Одночасно ретиноид послаблює зв'язки між клітинами в гирлі волосяного фолікула, де знаходиться вихід з проток сальних залоз. Завдяки цьому шкірі легше очиститися від відлущені клітин і жиру, отримати доступ до кисню.

Такі дії знижують передумови для утворення микрокомедонов, які з'являються на шкірі у вигляді чорних крапок або вздувшимися білих горбків. Білі вугри мають властивість з часом запалитися і проявлятися у вигляді прищів. Причина комедонов – закупорка волосяного фолікула ороговілими частинками шкіри, змішаними з шкірним салом. Плюсом адапален є те, що він не тільки попереджає появу вугрів, але і бореться з ними. Речовина володіє комедонолитическим дією: поступово розчиняє субстрат, з якого складаються вугри, що призводить до очищення пір.

Адапален не зв'язується з цитозольными білками, які володіють підвищеною чутливістю до ретиноєвої кислоти, завдяки чому у нього відсутня виражену подразнюючу дію.З цієї причини його рекомендують для чутливої і сухої шкіри. Необхідно враховувати, що хоч діюча речовина Дифферина володіє місцевою дією, 4% адапален всмоктується в кровотік, виходить у складі жовчі.

Показання до застосування

Діфферін рекомендований для лікування вугрової висипки (акне), прищів. При легкій формі захворювання інструкція рекомендує застосування лише цього препарату. Для терапії акне середньої і важкої ступені мазь Діфферін необхідно поєднувати з іншими засобами (місцевими та внутрішніми антибіотиками, кліндаміцин фосфат, бензоилпероксидом). Дослідження показали, що в 95% випадків засіб переноситься добре, тому підходить для всіх типів шкіри (крем для чутливої і сухої, гель для жирної).

Спосіб застосування і дозування

Згідно інструкції, засіб можна застосовувати не тільки для лікування особи від вугрів і прищів, але і інших ділянок тіла. Перед процедурою очистити шкіру, скориставшись гелем для вмивання.Не варто застосовувати з цією метою спиртової лосьйон або мило. Далі діяти наступним чином:

  • Шкіру витерти насухо.
  • Засіб викликає лущення. З цієї причини його треба наносити тонким шаром лише на уражену ділянку. Робити це слід раз на день, бажано ввечері або на ніч. Важливо: від кількості нанесеного кошти ефект не посилюється, а вірогідність побічних ефектів збільшується.
  • Коли Діфферін вбереться, рекомендується нанести на шкіру зволожуючий крем, у складі якого пантенол. Це знизить стягнутість, печіння, прояви побічних ефектів.

У перші дні після застосування засобу часто з'являється свербіння і лущення, запалення посилюється. Це пояснюється тим, що відбувається «розчинення» закупореній шкіри, звільняється вихід шкірного сала назовні. Така ситуація триває 3-4 дні, потім стан шкіри поліпшується. Якщо цього не сталося через тиждень, застосування ліків тимчасово припинити.

Ефект від застосування Дифферина помітний не відразу, а через місяць-два після систематичного вживання.Курс лікування – три місяці, при необхідності лікар може призначити повторну терапію. Якщо ефекту немає через 10 тижнів, препарат треба замінити іншим засобом.

Діфферін від прищів

При відсутності вугрової висипки, але при наявності прищів, засіб наносити лише на запалену ділянку. Гель, що потрапив на здорову шкіру, обережно прибрати паперовою серветкою. Іноді, з метою профілактики, дерматолог говорить наносити крем на більш широку зону. Результат буде помітний через місяць. Прищі заживуть, з часом зникнуть, шкіра стане гладкою.

Діфферін від чорних крапок

Препарат Діфферін здатний позбавити від чорних вугрів. Перед лікуванням бажано сходити до косметолога на чистку обличчя. Після цього нанести крем згідно інструкції. Паралельно можна наносити живильні маски. З часом пори звузяться, шкіра стане рівніше, чорні точки зникнуть або їх стане значно менше.

Особливі вказівки

Важливо: необхідно уникати попадання препарату на шкіру, в очі, на слизову носа, ротової порожнини. Якщо цього уникнути не вдалося, необхідно відразу ретельно промити постраждалі ділянки тіла під проточною водою. Засіб ні в якому разі не ковтати.

Інструкція вказує, що під час лікування необхідно уникати відвідування солярію, перебування під прямими сонячними променями, оскільки це може спровокувати роздратування шкірного покриву.Якщо це неможливо, то від застосування Дифферина необхідно утриматися за добу до цієї події, в день інсоляції, 24 години потому.

У теплу пору року ділянки тіла, на які наноситься крем, треба ховати під одягом, особа вкривати капелюхом, надягати сонцезахисні окуляри. Вітер і холод здатні посилити подразнення шкіри від Дифферина, тому слід уникати тривалого перебування на вулиці в погану погоду або вжити заходів, щоб максимально захистити шкірний покрив від несприятливих впливів зовнішнього середовища.

Під час застосування Дифферина не можна використовувати косметичні засоби, які володіють подразнюючою або підсушують ефектом (парфуми, спиртовмісні лосьйони тощо). Ліки добре поєднується з багатьма засобами для лікування вугрів, а тому дерматологи включають його до складу комплексної терапії. У цьому випадку схему лікування повинен підібрати лікар з урахуванням індивідуальних особливостей пацієнта та клінічної картини захворювання.

Діфферін при вагітності

Вплив препарату на плід не вивчена.Існує ймовірність, що адапален у складі кровотоку матері може проникнути через плаценту і надати непередбачуване вплив на малюка. Інструкція дозволяє застосування ліків під час лактації. При цьому не варто наносити мазь на груди, щоб уникнути їх потрапляння в організм дитини.

Побічні дії

У більшості випадків побічні дії Дифферина з'являються в перші дні лікування, а з часом зникають, тому дана ситуація не вимагає відміни препарату під час лікування. Після застосування ліків часто зустрічаються наступні реакції:

  • лущення, подразнення, сухість шкірного покриву в місці нанесення;
  • зміна кольору шкіри;
  • екзема;
  • дерматит;
  • алергічний кон'юнктивіт, характеризується почервонінням і набряком повік, свербежем, печінням очей, слезоточивостью;
  • підвищується ризик сонячних опіків навіть при нетривалому контакті з ультрафіолетовими променями.

Протипоказання

Мазь від прищів Діфферін не можна наносити при алергії на адапален, інші ретиноїди, допоміжні компоненти препарату.Серед протипоказань:

  • одночасне застосування системних препаратів, діючими речовинами яких є ретиноїди (бета-кератин, РОА);
  • одночасне нанесення засобів, які сушать шкіру – ліки на основі цинку, сірки, саліцилової кислоти;
  • новоутворення;
  • екзема;
  • вік до 12 років;
  • себорейний дерматит;
  • опіки і травми епідермісу;
  • вагітність;
  • гіпервітаміноз вітаміну А.

Умови продажу та зберігання

Діфферін відпускається без рецепта.Засіб не можна заморожувати, температура зберігання не повинна бути вище 25°С. Згідно інструкції, термін придатності крему становить 2 роки, гелю – 3 роки.

Аналоги

Діфферін можна замінити ліками, діючими речовинами у складі яких є ретиноїди. Серед них:

  • Мазь Ретиноєва. Діюча речовина: 13-цис-ретиноєва кислота. Засіб показаний при вуграх, прищах, дерматит, розацеа.
  • Изотрексин. Діючі компоненти: ізотретиноїн (ретиноид) і антибіотик еритроміцин. Показання: лікування акне.
  • Гель Эффезел. Активні речовини: адапален і бензоїлу пероксид. Показаний при акне, що супроводжується комедонами, висипом, гнійниками.
  • Ретасол. Діючі компоненти: ізотретиноїн (ретиноид). Показаний при акне, себореї, вуграх, дерматит, розацеа.
  • Мазь Видестим. Активна речовина: ретинолу пальмітат. Дія препарату спрямована на регенерацію і загоєння шкіри. Показаний дерматитев період ремісії, висипаннях, тріщинах, обмороженні.
  • Мазь Радевит. Діючі компоненти: ретинол (вітамін А), токоферол (віт. Е), ергокальциферол (віт. D2). Нормалізує процеси зроговіння, знижує свербіж, зволожує, стимулює регенерацію тканин. Показаний при дерматиті, дерматозі, тріщинах, екземах, запаленні шкірного покриву.

Базирон або Діфферін – що краще

Гель Базирон випускає та ж фірма, що Діфферін, тільки в його складі інша діюча речовина іншої групи: пероксид бензоїлу. Засіб випускають у різної концентрації:

  • 2,5% – для чутливого типу;
  • 5 % – для нормального типу;
  • 10% – для жирного типу.

Базирон добре знімає запалення, вбиває бактерії, що спровокували прищі. З цієї причини його рекомендують включати в схему лікування, що передбачає поєднання Базирона і Дифферина. Перший наносити вранці, щоб не допустити розмноження мікробів, які потрапляють на шкіру і викликають акне, залікувати запалення. Другий – на ніч для лікування вугрового висипу.

Ціна Дифферина

Препарат Діфферін можна купити в багатьох аптеках Москви і Московської області. Вартість ліки коливається в наступних межах:

Аптека

Ціна за крем

Ціна за гель

Діалог

675 р.

722

МІСЬКЗДОРОВВІДДІЛУ

793 р.

692 р.

Лабораторія Краси і Здоров'я

821 р.

878 р.

ІФК

1004 р.

937 р.

Відео

Діфферін

Відгуки

Галина, 20 роківМоя боротьба з акне закінчилася після застосування Дифферина. До цього одні кошти допомагали тимчасово (в тому числі чистка і пілінги), від інших толку зовсім не було. Після першого тижня лікування з'явилося сильне лущення, почервоніння, запалення посилився. Через три дні це пройшло. Через тиждень прищі стали зникати, пори помітно звузилися.
Лідія, 25 роківМені Діфферін дуже допоміг. Правда, в перші дні застосування обличчя виглядало не кращим чином. До цього шкіра була жирна, а тут стала сухою, тонкою, причому навіть у місцях, де не мазала. Рятував зволожуючий крем. Через 2 тижні шкіра звикла, а прищі стали потихеньку зникати. Після лікування не можна сказати, що зникли взагалі, але не турбують як раніше.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!