Мертенил - інструкція із застосування, склад, показання, побічні ефекти, аналоги і ціна

Для ефективної профілактики і лікування атеросклерозу і не тільки передбачений ряд медичних препаратів, призначених лікарем після діагностики захворювання. Серед таких – таблетки Мертенил, які здатні знизити рівень шкідливого холестерину в крові. Стан пацієнта значно поліпшується, а при проходженні повного курсу лікування можна забезпечити тривалий період ремісії.

Інструкція по застосуванню Мертенила

Це гіполіпідемічний препарат призначений для прийому внутрішньо. За своїми фармакологічними властивостями Мертенил представляє селективний і конкурентний інгібітор ГМГ-КоА-редуктази, знижує концентрацію холестерину і ліпідів у крові. Перші поліпшення спостерігаються вже через тиждень після початку курсу, тоді як максимальний ефект має місце через 14 днів. Перш ніж почати консервативне лікування, потрібно проконсультуватися з фахівцем, попередньо пройти діагностику.

Склад і форма випуску

Медичний препарат Мертенил випускається тільки у формі двояковыпуклых круглих таблеток білого кольору з гравіюванням на одній стороні. Відмінність упаковок полягає в концентрації діючої речовини в одній пігулці – 5 і 10 мг, змінюється зміст і допоміжних елементів. Фасується Мертенил за блистерам по 10 шт. в 1 картонній пачці може перебувати по 3, 6 або 9 таких осередків. Особливості хімічного складу представлені в таблиці:

Назви діючих речовин

Концентрація компонента в 1 таблетці, мг

Активний компонент:

розувастатин кальцію

5

Допоміжні речовини:

целюлоза мікрокристалічна 12

21,55

магнію гідроксид

3,75

магнію стеарат

0, 75

лактози моногідрат

43, 5

кросповідон

0, 25

Склад плівкової оболонки:

макрогол 3350

0,6

діоксид титану

0,75

полівініловий спирт

1,2

тальк

0,4

Фармакодинаміка та фармакокінетика

Синтез холестерину і катаболізм ліпідів низької щільності зосереджений в печінці, куди якраз і впливає активний компонент розувастатин після прийому пацієнтом разової дози ліків Мертенил. Терапевтичний ефект спостерігається через 1 тиждень, тоді як через 14 днів концентрація діючої речовини в плазмі становить 90%. Завдяки такому накопичувального ефекту, Мертенил відрізняється тривалим дією в організмі, який направлений на зниження показника загального холестерину і холестерину ліпопротеїнів низької щільності.

Своєї граничної концентрації в плазмі медикамент досягає через 5 годин, показник максимальної біодоступності – не менше 20%. Процес метаболізму відбувається в печінці, виводяться продукти розпаду в незмінному вигляді через кишечник. При проблемах з печінкою ліки Мертенил належить приймати під суворим лікарським контролем після зниження індивідуального дозування.

Показання до застосування Мертенила

Медичний препарат відрізняється великим списком показань. Згідно інструкції по застосуванню, використовувати таблетки Мертенил пацієнта дозволено у таких клінічних випадках:

  • надлишок холестерину в крові;
  • лікування і профілактика атеросклерозу;
  • спадкова гіперхолестеринемія;
  • об'єднані дислипидемические стану;
  • гіпертригліцеридемія;
  • надмірна вага у пацієнтів від 60 років і старше.

Якщо пацієнт нещодавно переніс обширний інфаркт міокарда або інсульт, страждає артеріальною гіпертензією або реваскуляризацией, цукровий діабет або ожиріння, приймати всередину таблетки Мертенил годиться з метою ефективної профілактики захворювань серцево-судинної системи. Це хороша можливість для людини підтримувати допустимим показник холестерину, уникнути його стрибків.

Спосіб застосування і дозування

Таблетки Мертенил призначені для прийому всередину повним курсом, їх пероральний прийом ніяк не залежить від трапези. Разову дозу потрібно ковтати цілими, не розжовувати і попередньо не подрібнювати, запивати достатньою кількістю води. На початковому етапі консервативного лікування дозволено приймати 5-10 мг ліки 1 раз за добу (це 1-2 таблетки концентрацією активного компонента 5 мг).

Збільшувати добову дозу медичного препарату Мертенил дозволено лише через 4 тижні після початку курсу, при цьому лабораторними методами чітко контролювати показник глюкози і холестерину крові. Максимальна доза становить 40 мг, яку дозволено вживати тільки під суворим лікарським контролем за медичними показаннями.

Лікарська взаємодія

У комплексі Мертенила з Циклоспорином значно підвищується ризик інтоксикації організму. Щоб уникнути симптомів гострого отруєння, важливо виключити таке фармакологічна поєднання в одній схемі консервативного лікування. Якщо говорити про лікарську взаємодію детальніше, загальні рекомендації фахівців такі:

  1. У поєднанні з антацидними препаратами, що випускаються у формі суспензій, або энтеросорбентами значно знижується терапевтичний ефект Мертенила. Інтервал між пероральними прийомами повинен становити не менше 2 годин.
  2. Розувастатин зменшує ефективність пероральних контрацептивів, тому при консервативному лікуванні медичним препаратом Мертенил додатково потрібно задіяти методи бар'єрної контрацепції. В іншому випадку, на третину підвищується AUC етинілестрадіолу та норгестрела.
  3. Поєднання розувастатина і гемфиброзила збільшує граничну концентрацію першого в плазмі крові, а спільний прийом з інгібіторами протеаз призводить до подовження T1/2 зазначеного активного компонента.
  4. Совестное застосування розувастатина та еритроміцину призводить до зниження першого в плазмі крові, тому загальний терапевтичний ефект значно слабшає.
  5. Прийом Фенофибрата, Гемфиброзила і нікотинової кислоти при поєднанні з Мертенилом підвищує ризик розвитку міопатії. Тому такий фармакологічний комплекс категорично протипоказано.
  6. Медичний препарат Мертенил не варто поєднувати з інгібіторами протеаза на тлі ВІЛ, побоюючись виражених побічних ефектів.
  7. В одній схемі консервативної терапії з антагоністами вітаміну К не виключено підвищення міжнародного нормалізованого відношення.
  8. Якщо включити в лікування ізоферменти цитохрому Р450, незначно збільшується показник AUC Мертенила. Тому пероральний прийом таких ферментів може негативно позначитися на загальному самопочутті пацієнта.

Побічні дії і передозування

При дотриманні рекомендованих дозувань лікарі не виключають розвиток побічних явищ, при появі яких потрібно індивідуально коригувати запропоновану добову дозу або ввести заміну Мертенила. Ось яких погіршення погіршення можуть турбувати:

  • діарея, нудота, запор, болю у животі, жовтяниця, панкреатит;
  • запаморочення;
  • периферичні набряки;
  • гематурія;
  • гепатит;
  • поліневропатія;
  • задишка;
  • кашель;
  • міалгія;
  • артралгія;
  • протеїнурія;
  • підвищення концентрації білірубіну і глюкози;
  • міопатія;
  • дисфункція щитовидної залози;
  • алергічні реакції у вигляді кропив'янки, шкірного висипу, свербежу, набряку дерми.

Якщо пацієнт відчуває м'язові або головні болі, скаржиться на ознаки диспепсії, лихоманку і бронхоспазм, потрібно негайно звернутися до лікаря за консультацією. Пероральний прийом медикаменту Мертенил покладено тимчасово зупинити, виключивши тим самим серйозні ускладнення побічних ефектів і посилення переважаючої клінічної картини. При завищенні добових дозувань потрібно промити шлунок пацієнта, після прийняти сорбенти, проводити симптоматичне лікування під суворим лікарським контролем.

Протипоказання

Медичний препарат Мертенил дозволений до застосування далеко не всім пацієнтам. В докладній інструкції по застосуванню описані протипоказання, які не рекомендується порушувати. Це:

  • ниркова та печінкова недостатність стадії рецидиву;
  • міопатія різного генезису, включаючи рабдоміоліз;
  • періоди вагітності, лактація;
  • лактазна недостатність;
  • вік пацієнта до 18 років;
  • непереносимість організмом активних компонентів ліки.

Мертенил не можна приймати самовільно. З обережністю таблетки призначають при таких клінічних випадках:

  • артеріальна гіпотензія;
  • травми;
  • великі хірургічні втручання;
  • неконтрольована епілепсія;
  • монголоїдна раса;
  • сепсис;
  • алкогольна залежність;
  • пенсійний вік;
  • спільно з фібратами.

Умови продажу та зберігання

Купити медикамент можна в аптеці, але виключно за рецептом лікаря. Зберігати покупку покладено в сухому, темному місці, виключити контакт з маленькими дітьми. При вживанні ліків необхідно контролювати термін придатності на упаковці, не використовувати для лікування прострочені таблетки.

Аналоги Мертенила

Якщо медикамент не підійшов по медичних протипоказань або спровокував побічні явища, лікар індивідуально вводить заміну. З аналогів потрібно виділити такі фармакологічні позиції з високою ефективністю на вогнище патології:

  1. Крестор. Препарат має ідентичну Мертенилу вартість, діє за таким же принципом. Початкова доза – 5-10 мг за добу, яку через 3 тижні потрібно збільшити.
  2. Ровикс. Медикамент має більше протипоказань і побічних явищ, ніж його аналог Мертенил; але коштує в аптеці трохи дешевше (380-400 рублів).
  3. Розарт. Таблетки для лікування гіперхолестеринемії другого типу. Початкова доза – 5 мг, максимальна – не більше 40 мг за добу.
  4. Розватор. Медикамент ефективно впливає на печінку, регулюючи синтез ліпопротеїнів. Терапевтичний ефект спостерігається тільки через тиждень перорального прийому.
  5. Розулип. Таблетки не рекомендовані при гіпотиреозі, абстинентному синдромі, хворобах печінки і нирок. Препарат повинен бути призначений тільки лікарем.
  6. Роксера. Медикамент для лікування гіперхолестеринемії первинного типу належить приймати по 5-10 мг за добу. Максимально дозування можна збільшити до 40 мг.
  7. Ромазик. Ліки частіше призначають при атеросклерозі, щоб таким способом контролювати показник холестерину, значно подовжити період ремісії.
  8. Фастронг. Початкова дозування ліків становить 10 мг, максимальна – 20 мг. Порушення дозувань може призвести до необхідності проведення гемодіалізу.

Ціна Мертенила

Середня вартість медикаментів становить 500-700 рублів. Купити таблетки 5 мг №30 можна в аптеці, але попередньо отримати рецепт від лікаря. Розцінки по Москві представлені в таблиці з назвою столичних аптек:

Назва аптеки

Ціна, рублів

ЭликсирФарм

530

Аптека «Діалог»

500

ЕвроФарм

П'ятсот сімдесят

Самсон-Фарма"

590

Ріглі

570

Відгуки

Марія, 46 роківПри атеросклерозі крім таких таблеток необхідно дієтичне харчування. Якщо прибрати з раціону жирну, смажену, солону і копчену їжу, препарат діє набагато ефективніше. Я в цьому особисто переконалася. А присутність у хімічному складі магнію зміцнює міокард, є профілактикою серцево-судинних захворювань.
Ірина, 50 роківМені Мертенил прописали після мікроінсульту. Таблетки пила більше 3 тижнів. Препарат ефективний і в аптеці недорого коштує. Лікування пройшло без побічних явищ, я змін не помітила, але лікар сказав, що позитивна динаміка очевидна. Йому видніше, тим більше, що проблема зі здоров'ям більше не повторилася. Щоправда, на відновлення рік пішов.
Ольга, 42 рікПісля прийому таблеток Мертенил у мене починається запаморочення, сповільнюються реакції. Тому від такого ліки при атеросклерозі довелося відмовитися, тим більше з урахуванням того, що я керую автомобілем. Лікар призначив Крестор. За ціною приблизно однакові таблетки, але аналог діє набагато м'якше, без побічних явищ.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!