Улькавис - інструкція із застосування, склад, показання, побічні ефекти, аналоги і ціна

При гастриті і виразці дванадцятипалої кишки лікарі рекомендують пероральний прийом противиразкових засобів, які продуктивно знімають запалення слизової шлунка, знижують інтенсивність больового синдрому, подовжують період ремісії хронічного захворювання. Таблетки Улькавис володіють бактерицидною активністю відносно бактерій Helicobacter pylori, діють в організмі цілеспрямовано і локально. Перш ніж почати курс лікування, потрібно проконсультуватися з гастроентерологом, виключити самолікування.

Інструкція по застосуванню Улькавис

Цей медичний препарат з фармакологічної групи противиразкових засобів має в'яжучі, протизапальні, гастропротективными і антихеликобактерными властивостями. Улькавис не тільки швидко прибирає ознаки захворювання, але і успішно бореться з підвищеною активністю патогенних бактерій, наприклад, Helicobacter pylori. Зазначений медикамент добре зарекомендував себе при лікуванні захворювань органів ШКТ (шлунково-кишкового тракту).

Склад і форма випуску

Медичний препарат Улькавис випускається у формі круглих таблеток білого кольору, вкритих плівковою оболонкою, з рискою посередині. Фасуються на блістери по 10, 14 або 15 шт. У кожній упаковці зберігається по 3, 4, 6, 10 або 24 блістери. Від кількості таблеток залежить вартість медикаменту. Важливі складові хімічного складу медичного препарату представлені нижче:

Назва діючих речовин

Концентрація в 1 таблетці, мг

Активний компонент:

вісмуту трикалия дицитрат

303

Допоміжні речовини:

магнію стеарат

2

макрогол 6000

6

кукурудзяний крохмаль

72

повідон К30

18

полакрилин калію

24

Плівкова оболонка:

макрогол 4 000

2,3

діоксид титану

1,5

тальк

1,7

полівініловий спирт

4,5

Фармакодинаміка та фармакокінетика

Цей противиразковий препарат володіє бактерицидними, в'яжучі й протизапальні властивості, продуктивно винищує шкідливих бактерій Helicobacter pylori. Лікувальна дія визначає активний компонент оксихлорид вісмуту, який в кислому середовищі випадає в осад (не розчиняється). При взаємодії з білковим субстратом формується захисна плівка, яка покриває поверхню запалених ділянок – ерозій, виразок. Крім того, вісмуту трикалия дицитрат:

  • підвищує синтез простагландину Е, секрецію бікарбонату;
  • знижує активність пепсину і жовчних кислот;
  • сприяє накопиченню слизу;
  • стимулює активність цитопротекторних механізмів;
  • активізує стійкість слизової оболонки органів ШЛУНКОВО-кишкового тракту до дії ферментів, соляної кислоти;
  • на ураженій ділянці стимулює епідермальний фактор росту.

Активний компонент медичного препарату Улькавис не адсорбується з органів травлення. Виводиться не розчинний кислотою осад у великій концентрації через кишечник з калом. Лише незначна кількість оксиду вісмуту, проникшее при пероральному прийомі ліки в плазму крові, метаболізується в печінці. Неактивні метаболіти виводяться нирками із сечею.

Показання до застосування

Зазначений медикамент є основним або допоміжним лікуванням ряду гострих або хронічних захворювань органів травлення. Згідно докладної інструкції, основні показання до застосування Улькависа представлені нижче:

  • гастрит стадії загострення;
  • рецидивуючий гастродуоденіт;
  • функціональна диспепсія;
  • виразкова хвороба шлунка;
  • синдром роздратованого кишечника.

Спосіб застосування і дозування

Медичний препарат Улькавис призначений для прийому внутрішньо за півгодини до основної трапези. Таблетку не рекомендується попередньо розжовувати, запивати невеликою кількістю води. Курс консервативної терапії становить 1-2 місяці в залежності від особливостей конкретної клінічної картини. Що стосується оптимальних добових дозувань, рекомендації такі:

  • дорослі: по 1 таблетці 4 рази за добу, або по 2 таблетки двічі за день;
  • пацієнти від 7 до 12 років: по 1 таблетці двічі за добу;
  • дітям від 4 до 7 років добову дозу визначають індивідуально (залежно від маси тіла).

Особливі вказівки

Якщо основною причиною проблем зі шлунком є підвищена активність патогенних бактерій, для ерадикації (знищення) Helicobacter pylorus пероральний прийом Улькависа лікарі доповнюють призначенням курсу антибіотиків. В такому разі, шанси на швидке одужання пацієнта в рази підвищуються. Інші рекомендації фахівців представлені нижче:

  1. Використовувати ліки більше 8 тижнів категорично заборонено. При відсутності позитивної динаміки на половині лікуючого курсу необхідно звернутися до лікаря, провести корекцію дозування.
  2. Використовувати з однією схемою лікування кілька медичних препаратів з вісмутом в хімічному складі протипоказано, оскільки при таких комбінаціях підвищується ризик виникнення побічних явищ випадків передозування.
  3. Пацієнтам віком до 4 років таке фармакологічна призначення категорично протипоказано, оскільки клінічні дослідження даної категорії пацієнтів проведені не були.
  4. Не варто лякатися, якщо в ході консервативної терапії несподівано темніє кал, спостерігається фарбування поверхні язика та ясен. Це пов'язано з надходженням вісмуту в організм і є безпечним побічним явищем, яке не потребує відміни препарату.
  5. Улькавис не впливає на роботу органів ЦНС, тому на період лікування не потрібно відмовлятися від керування автотранспорту, можна продовжувати заняття інтелектуальною діяльністю і роботою, що вимагає підвищеної концентрації уваги. Когнітивні і психомоторні функції не знижуються.
  6. На період консервативної терапії не рекомендується пити молоко і кисломолочні продукти, оскільки вони значно зменшують всмоктування вісмуту, знижують бажаний терапевтичний ефект.
  7. При вагітності і лактації пероральний прийом медикаменту категорично протипоказаний. У разі першої категорії пацієнтів клінічні дослідження проведені не були. При лактації активний компонент виділяється з грудним молоком.

Лікарська взаємодія

Оскільки зазначений медикамент частіше бере участь у схемі комбінованої терапії, важливо пам'ятати про лікарську взаємодію. Згідно інструкції по застосуванню, обмеження такі:

  1. Комбінація з антацидами, энтеросорбентами або обволікаючі препаратами вкрай небажана, інакше лікувальну дію Улькависа в рази знижується.
  2. У комплексі з тетрациклінами знижується ступінь всмоктування останніх, послаблюється терапевтичний ефект пероральних антибіотиків.

Побічні дії

Медичний препарат непомітно адаптується в організмі, рідко спричинює побічні явища. При підвищеній чутливості організму до висмуту розвиваються алергічні реакції на шкірі, представлені свербежем, набряком, висипами, кропив'янкою, шкірним висипом, гіперемією шкірних покривів. Інші побічні явища представлені нижче:

  • з боку травної системи: метеоризм, нудота, блювання, діарея, запор, сухість у роті, здуття живота, болючість області епігастрію;
  • з боку нервової системи: прогресуюча енцефалопатія.

Передозування

При регулярному завищенні добових дозувань Улькависа фахівці попереджають про різке погіршення самопочуття. Випадки передозування супроводжуються посиленням побічних явищ, які впливають на нирки, печінку, органи ЦНС. Пацієнт страждає від симптомів гострої інтоксикації, при цьому на його яснах з'являється невластива блакитна смужка.

У такому клінічному випадку потрібне негайне промивання шлунка, пероральний прийом сорбентів (наприклад, активованого вугілля) або сольових проносних засобів. Далі проводиться симптоматичне лікування за наполяганням спеціаліста. При вираженому порушенні функції нирок (нирковою недостатністю) лікуючий лікар наполягає на проведенні гемодіалізу. Можна використовувати хелатообразователи, наприклад, пеніциламін або димеркаптопропансульфонат натрію.

Протипоказання

Якщо пацієнт скаржиться на розлад травлення і рідкий стілець, потрібно припинити подальше лікування і негайно звернутися до лікаря. Згідно інструкції по застосуванню, Улькавис дозволено далеко не всім, є медичні протипоказання. Це:

  • дитячий вік пацієнта до 4 років;
  • періоди вагітності, грудного вигодовування;
  • підвищена чутливість організму до синтетичних компонентів, висмуту;
  • ниркова недостатність (кліренс креатиніну 30 мл/хв і менше).

Умови продажу та зберігання

Улькавис продається в аптеці, відпускається без рецепта. Зберігати ліки потрібно в сухому, прохолодному місці при температурі менше 25 градусів. Важливо уникати контакту таблеток з маленькими дітьми. Пацієнту необхідно контролювати термін придатності – 4 роки з моменту випуску. Прострочене засіб належить утилізувати.

Аналоги Улькависа

Якщо прийом медикаменту не забезпечив поліпшення загального самопочуття або спровокував побічні явища, лікар вводить заміну. Вибираючи аналог Улькависа, звернути увагу рекомендується на такі фармакологічні позиції:

  1. Новобисмол (таблетки). Гастропротекторна засіб з вісмутом в складі. Приймати всередину можна по 1 таблетці тричі за добу впродовж місяця.
  2. Де-Нол (таблетки). Це антибактеріальне, противиразкову ліки при виразковій хворобі. Рекомендується випивати по 1 таблетці 4 рази за добу протягом 3-4 тижнів.
  3. Ескейп (таблетки). Противиразковий препарат, який теж належить приймати по 1 шт. 4 рази за добу місячним курсом.

Ціна Улькависа

Медичний препарат можна купити в аптеці або замовити з каталогу через інтернет. Середня вартість Улькависа становить 200-250 рублів. Нижче представлені докладні розцінки по Москві з назвою столичних аптек:

Назва аптеки

Ціна, рублів

Діалог

190

Доктор Столєтов

200

Аптека «36,6»

205

Ріглі

210

Неофарм

215

Самсон-Фарма"

Двісті п'ятнадцять

ЕвроФарм

220

Відгуки

Віктор, 46 роківКоли у мене починається сезонне загострення гастриту, використовую тільки таблетки Улькавис повним курсом 3-4 тижні. Полегшення настає практично миттєво, перестає так сильно боліти, повертається загублений апетит. Препарат не викликає побічних явищ, діє швидко і м'яко. Є в наявності у всіх аптеках, коштує недорого.
Ганна, 37 роківУ мене мама при хронічній виразці використовує Улькавис. Повністю вилікувати захворювання таким ліками не вдається, зате можна полегшити загальне самопочуття. Вже через пару днів після прийому запропонованих дозувань відбуваються гострі болі, починається період ремісії. Рекомендується пройти лікування до кінця, щоб симптоми несподівано не повернулися.
Ірина, 40 роківУ моєму випадку медичні препарати з висмуом при хронічному гастриті протипоказані, оскільки на тілі відразу з'являється рясна шкірний висип. Тіло сильно свербить, настрій падає, внутрішні відчуття самі нестерпні. Особисто для мене краще і безпечніше аналоги, хоча про високої ефективності Улькависа багато чула від лікуючого лікаря.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!