Профлосин - інструкція із застосування, склад, показання, побічні ефекти, аналоги і ціна

Пацієнтів, які страждають на гіперплазію передміхурової залози доброякісного характеру, часто турбують проблеми з сечовипусканням. Для усунення неприємних симптомів лікарі призначають препарати, що відносяться до групи альфа-1-адреноблокаторів. Таблетки Профлосин можуть використовуватися самостійно або у складі комплексної терапії. Вони сприяють розслабленню гладкої м'язової тканини, знижують дискомфорт при сечовипусканні.

Інструкція по застосуванню Профлосина

Використовувати препарат потрібно у відповідності з приписами інструкції по застосуванню. Ліки в більшості випадків добре переноситься пацієнтами, не викликаючи побічних дій та ускладнень. Терапія повинна проходити під контролем лікаря і призначатися тільки після необхідних досліджень для встановлення наявності показань, визначених виробниками кошти.

Склад і форма випуску

Ліки Профлосин випускається у формі капсул, що мають світло-оранжевий відтінок. Склад препарату можна вивчити за таблицею:

Активна речовина

Допоміжні речовини

Склад оболонки

Тамсулозину гідрохлорид

Тальк

мікрокристалічна целюлоза

сополімер этилакрилата і метакрилової кислоти

триэтилцитрат

Барвник оксид заліза чорний, червоний

желатин

сополімер этилакрилата і метакрилової кислоти

триэтилцитрат

індигокармін

діоксид титану

тальк.

Фармакодинаміка та фармакокінетика

Медикамент сприяє розслабленню гладкої мускулатури передміхурової залози та сечівника внаслідок зв'язування постсинаптичних A-адренорецепторів. Знижуючи здатність до опору периферичних судин, ліки здатне зменшувати показники АТ. Механізм дії препарату ґрунтується на властивостях активного речовини – тамсулозину гідрохлориду. Цей компонент:

  • збільшує відтік сечі;
  • знімає прояви подразнення сечового міхура;
  • покращує прохідність сечовивідних шляхів.

Препарат відрізняється високою біодоступністю, легко всмоктується в шлунку і кишечнику. Процес абсорбування може сповільнитися внаслідок прийому їжі. Активна речовина досягає своєї максимальної концентрації в крові через 6 годин після прийому капсули. Показник зв'язування з білками плазми становить 99%. Метаболізм ліків відбувається в печінці, виводиться засіб з сечею.

Показання до застосування

Препарат Профлосин застосовується тільки для лікування чоловіків. Медикамент призначений для терапії порушень сечовипускання, дизуричних розладів. Патології виникають на тлі гіперплазії передміхурової залози, що має доброякісний характер. Захворювання має обструктивні (відчуття неповного опорожнення сечового міхура, слабка або прерывающаяся струмінь сечі, утруднення, напруга при сечовипусканні) і дратівливі симптоми (часті, сильні позиви, ноктурия).

Спосіб застосування і дозування

Курс терапії препаратом визначається індивідуально для кожного пацієнта. Капсулу слід ковтати цілком, запиваючи великою кількістю води (1/2-1 ст.). Рекомендується вживати по 1 таблетці / день після ранкового прийому їжі. Згідно інструкції по застосуванню, порушення цілісності капсули призводить до зниження ефективності діючої речовини препарату.

Особливі вказівки

Перед призначенням ліки лікаря слід переконатися у відсутності у пацієнта захворювань, схожих з доброякісною гіперплазією простати по симптоматиці. Необхідно регулярно проводити ректальне обстеження передміхурової залози. Інші вказівки:

  • Якщо при лікуванні виникає слабкість і запаморочення, хворому слід прийняти горизонтальне положення або сісти.
  • Терапію препаратом необхідно припинити при розвитку ангіоневротичного набряку. У цьому випадку повторне призначення препарату заборонено.
  • Якщо пацієнту показана операція з ліквідації катаракти, хірургу слід враховувати, що тамсулозин може викликати розвиток синдрому атонічної райдужки.
  • На тлі терапії необхідно дотримуватися обережності при керуванні транспортом, здійснення небезпечних видів діяльності. Препарат може знижувати швидкість психомоторних реакцій, концентрацію уваги, викликати запаморочення.

Лікарська взаємодія

Поєднаний прийом тамсулозину з деякими лікарськими засобами сприяє появі негативних наслідків. В інструкції по застосуванню спостерігаються наступні реакції:

  • Підвищення концентрації тамсулозину в плазмі крові – при взаємодії з Циметидином.
  • Високий ризик зниження АТ при одночасному застосуванні з блокаторами ai-адренорецепторів.
  • Зростання швидкості виведення активної речовини – при спільному вживанні з Варфарином та Диклофенаком.
  • Зниження концентрації тамсулозину в плазмі при прийомі разом з Фуросемідом.

Профлосин і алкоголь

При вживанні препарату у деяких пацієнтів відзначається погіршення самопочуття на тлі взаємодії ліків з алкоголем. Такий ефект виникає через підвищення навантаження на печінку. В результаті організм гірше справляється з впливом токсичних речовин. Поєднання терапії медикаментом і вживання спиртного може збільшити ризик розвитку побічних реакцій.

Побічні дії

Порушення режиму дозування Профлосина або його застосування не за призначенням можуть спровокувати неприємні наслідки. Ліки викликає наступні побічні дії:

  • болі в області грудей;
  • знижене лібідо, порушення ерекції;
  • нудоту, блювоту;
  • діарею або запор;
  • тахікардію, зниження АТ;
  • ретроградну еякуляцію;
  • підвищену сонливість, непритомність, безсоння;
  • запаморочення, головний біль;
  • астенію, алергічні прояви, набряклість.

Передозування

Клінічних випадків передозування препаратом не відзначалося. Є ймовірність появи прискореного серцебиття і підвищення показників артеріального тиску. При виявленні таких симптомів необхідні заходи, спрямовані на нормалізацію артеріального тиску і частоти скорочень серця. Щоб знизити абсорбцію активної речовини, пацієнту слід промити шлунок та прийняти активоване вугілля.

Протипоказання

Таблетки не підходять для лікування деяких пацієнтів. Протипоказання до застосування препарату наступні:

  • печінкова недостатність тяжкого перебігу;
  • гіперчутливість до компонентів, що входять до складу препарату;
  • ортостатична гіпотензія;
  • виражена ниркова недостатність хронічного характеру;
  • артеріальна гіпотензія.

Умови продажу та зберігання

Відпускається з аптек засіб Профлосин Ретард тільки за рецептом лікаря. Зберігати медикамент належить в місці, захищеному від вологи, при температурі до 30 градусів. Термін придатності препарату становить 36 місяців.

Аналоги Профлосина

Існує велика кількість медикаментів, схожих з Профлосином за складом і фармакологічними властивостями. Аналогами препарату є:

  • Тулозин – альфа-1-адреноблокатор, який використовується для терапії порушень сечовипускання, що виникають на тлі гіперплазії простати доброякісного характеру. Основним діючим компонентом є тамсулозину гідрохлорид. Серед протипоказань відзначається гіперчутливість до складових препарату. Вірогідність виникнення побічних ефектів – низька. Капсули приймають всередину по 1 шт. / день.
  • Гиперпрост – застосовується для лікування доброякісної гіперплазії простати. Відпускається засіб у вигляді желатинових капсул. Гиперпрост має мінімальний список протипоказань. Рекомендована добова доза – 400 мг одноразово. Курс лікування встановлюється лікарем.
  • Омсулозин – блокатор а-адренорецепторів, що використовується для купірування симптомів гіперплазії передміхурової залози доброякісного характеру. Препарат заборонено вживати пацієнтам з непереносимістю тамсулозину. Приймати Омсулозин рекомендується по 1 капсулі на добу після сніданку.
  • Ревокарин – призначений для блокування постсинаптичних а-адренорецепторів гладких м'язів шийки сечового міхура, простатичного відділу уретри, передміхурової залози. Необхідно пити по 1 капсулі / день після ранкового прийому їжі.
  • Таниз-До – капсули пролонгованої дії, основою складу яких є тамсулозин. Таблетки призначаються чоловікам при порушеннях сечовипускання, пов'язаних з доброякісною гіперплазією простати. Не можна застосовувати Таниз-До при високій чутливості до компонентів його складу, тяжкій недостатності печінки, артеріальної гіпотензії. Хворому потрібно випивати по 1 капсулі щодня в ранкові години після їжі.
  • Сонизин – володіє жовчогінною дією. Препарат заборонено використовувати пацієнтам до 18 років, з вираженою недостатністю нирок і печінки, ортостатичною гіпотензією. Потрібно приймати Сонизин після їжі щодня по 400 мг.
  • Омник Окас – є жовчогінною, альфа-адренолітичний засобом. Випускається у формі таблеток, вкритих оболонкою. Омник Окас має невеликий перелік протипоказань і побічних ефектів. Приймати потрібно по 400 мг препарату щоденно всередину. Курс лікування встановлюється індивідуально.

Профлосин або Омник – що краще

Обидва препарати відносяться до альфа-1-адреноблокаторами, відрізняються ефективністю при симптоматичній терапії, допомагають поліпшити якість життя пацієнта, зняти дизуричні розлади. Головною відмінністю медикаментів є їх склад. Діючою речовиною Профлосина є тамсулозину гідрохлорид, а Омника – доксазозин.

Перший препарат частіше викликає побічні ефекти, може знижувати концентрацію уваги, що важливо враховувати водіям і представників інтелектуальної праці. Аналог впливає на організм більш м'яко. Негативні наслідки від його прийому відзначаються набагато рідше. При схожому механізм впливу і ефективності Профлосин значно дешевше свого аналога. Різниця у вартості препаратів відрізняється майже в 2 рази.

Ціна Профлосина

Купити ліки можна в найближчій аптеці або замовити за допомогою електронних ресурсів по доставці медикаментів. При придбанні обов'язково потрібно пред'явити бланк з рецептом. Порівняти ціни в аптеках Москви можна за допомогою таблиці:

Кількість, таб./упак.

Ціна (в рублях)

10 шт.

немає у продажу

30 шт.

412

100 шт.

1078

Відгуки

Андрій, 48 роківПриймав препарат у складі комплексної терапії аденоми передміхурової залози. Лікар призначив по 1 капсулі в день курсом 1 місяць. У процесі лікування не спостерігалося ніяких побічних дій. Після проходження курсу помітив значні покращення – перестав відчувати напругу і утруднення при сечовипусканні.
Володимир, 51 рікДовгий час мучили проблеми з сечовипусканням – з'являлися часті позиви, спостерігалося відчуття неповного опорожнення сечового міхура. Після обстеження лікар виявив гіперплазію передміхурової залози, виписав цей засіб. Ліки зручно приймати по 1 капсулі на добу. Поліпшення стану помітив через місяць терапії.
Михайло, 45 роківПрепарат прописали від проблем із сечовипусканням. Ліки відрізняється оптимальним поєднанням ціни та ефективності. Після проходження курсу лікування стан помітно покращився. Під час терапії спостерігалися незначні запаморочення, почастішання серцевого ритму, періодично знижували показники артеріального тиску.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!