Антибіотики при фурункульозі у дітей і дорослих

Запалення сальних залоз і волосяних фолікулів, що викликається різними мікроорганізмами, називають фурункульозом. Частіше патологія проявляється фурункулами, які локалізуються на обличчі, шиї, спині, в паховій області. Викликає запальний процес бактерії стафілокока, найнебезпечнішою серед яких є золотиста. Для лікування застосовують різні терапевтичні заходи, але самими популярними ліками були і залишаються антибіотики при фурункульозі, які призначають у вигляді мазей, уколів або таблеток.

Що таке фурункульоз

Захворювання характеризується утворенням гнійно-некротичного запалення волосяного фолікула, яке розвивається і в тканинах, що його оточують. Збудником інфекції є золотистий або епідермальний стафілокок, який розповсюджений у навколишньому середовищі. Ці бактерії живуть на поверхні слизової оболонки і шкіри людини, не викликаючи патологій. Однак при певних ендогенних (внутрішніх) або екзогенних (зовнішніх) факторів, стафілококи активізуються і розмножуються, викликаючи фурункульоз.

Причини

Найголовніша причина розвитку хвороби – наявність імунодефіциту. Під впливом зниження імунітету стафілококова мікрофлора провокує гнійно-запальний процес. Бактерії проникають в фолікули після травматизація шкірних покривів, при їх забрудненні або місцевому переохолодженні. Інші фактори, які можуть спровокувати фурункульоз:

  • гіповітаміноз;
  • цукровий діабет;
  • наявність хронічної інфекції;
  • інтоксикація організму;
  • похибки в дієті.

Симптоми

На першій стадії захворювання невеликий гнійно-запальний інфільтрат формується навколо волосяного мішечка. Через кілька днів в процес запалення втягується весь фолікул, прилегла сальна заліза і сполучна тканина, що її оточує. Елементи висипань нагадують застійний гіперемований вузол, який має конусоподібну форму, що виступає над поверхнею шкіри.

У міру розвитку запалення наростає болючість, набряклість. Далі відбувається розрив фурункула, а його гнійний вміст виходить назовні. Процес закачується загоєнням, після якого залишається рубець. Гнійно-некротичний процес може супроводжуватися такими симптомами:

  • слабкістю, підвищеною стомлюваністю;
  • головними болями;
  • безсонням;
  • втратою апетиту.

Методи лікування

Терапевтичні схеми вибираються лікарем залежно від стадії запального процесу. У період інфільтрації призначають ультрафіолетове опромінення. Під час дозрівання фурункула для знеболювання та лікування інфекції ставиться блокада розчином новокаїну і антибактеріальних препаратів. Вибирається антибіотик на підставі його резистентності до інфекції. При гнійних наривах на запалену ділянку накладається пов'язка з розчином азотнокислого срібла (1%).

Після розкриття фурункула його промивають перекисом водню (3%), потім накладають пов'язку з розчином хлориду натрію для очищення від некротичних мас. Стрижень видаляється тільки після його відокремлення від оточуючих тканин. Не можна розкривати гнійні вогнища видавлюванням, так як велика ймовірність прориву захисного кільця і поширення інфекції по всьому організму. Це потягне за собою низку небезпечних для життя ускладнень. При абсцесі краще звернутися до хірурга, який акуратно розкриє нарив і вичистить гнійний вміст.

Лікування фурункульозу антибіотиками

Терапія антибактеріальними препаратами при одиничних або множинних фурункулах на шкірі ведеться п'ятьма видами антибіотиків. Випускають їх у формі розчинів для ін'єкцій, таблеток, суспензій, мазей. Найпоширеніші антибіотики від фурункулів – пеніцилінового ряду, оскільки вони на протязі багатьох десятиліть успішно борються з золотистим стафілококом та іншими штамами бактерій. Цефалоспорини, макроліди, тетрацикліни і антраглікозиди призначають, якщо хвороботворні мікроорганізми стійкі до пеніциліну.

Мазі

Після прориву/розкриття гнійників на рану накладається пов'язка з антибактеріальними мазями. Для цієї мети застосовують такі препарати:

  1. Мазь Левомеколь. Самий популярний антибіотик для місцевого застосування. Активний компонент хлорамфенікол знищує широкий спектр бактерій, а метилурацил допомагає тканин швидше регенеруватися. Препаратом просочують марлеві серветки, якими заповнюється рана. Змінюються пов'язки щодня до повного усунення проблеми. При тривалому застосуванні можливі шкірні висипання.
  2. Мазь Бактробан. Відмінно зарекомендувала себе в боротьбі з золотистим стафілококом. Мазь від фурункулів з антибіотиком Бактробан виявляє потужні антибактеріальні властивості. Допускається нанесення препарату безпосередньо на місце шкірної інфекції від 1 до 3 раз/добу. Тривалість курсу – 7-10 днів. У деяких випадках відзначається розвиток алергічних реакцій, нудоти, головного болю.

Таблетки

Антибіотики в таблетизированной формі призначають при рецидивуючому фурункульозі або якщо місцем їх локалізації є верхня частина тулуба і область голови. Складність такого лікування полягає в тому, що стафілокок, стійкий до багатьох антибактеріальних препаратів, тому таблетки підбираються після мікробіологічного дослідження на чутливість. Найбільш популярні лікарські засоби.

  1. Лінкоміцин. Антибіотик з потужним бактеріостатичну дію, активний відносно широкого спектра бактерій. Препарат Лінкоміцин при фурункульозі дорослі приймають по 500 мг 3 рази/добу перед прийомом їжі. Антибіотик іноді провокує побічні реакції у вигляді стрибків артеріального тиску, алергічних реакцій. Курс лікування не повинен перевищувати 2 тижні.
  2. Цефалексин. Антибактеріальний препарат з групи цефалоспоринів. Чинить бактерицидну дію на більшість штамів стафілокока. Добова доза становить 1-4 грама. Приймають таблетки через однакові проміжки часу. Можливі побічні ефекти: тремор рук, порушення роботи шлунку, кишечнику, запаморочення. Тривалість терапії – 7-14 днів.

Уколи від фурункулів

Лікування антибіотиками при фурункульозі може проводитися і у вигляді ін'єкцій. Уколи роблять у разі, якщо терапія іншими формами препаратів не дає позитивного результату. Найбільш ефективні лікарські засоби цієї форми випуску:

  1. Амоксицилін. Попусинтетический антибіотик пеніцилінового ряду. При фурункульозі водиться внутрішньовенно струминно і крапельно. Дозу призначає лікар в індивідуальному порядку. Середній курс лікування – 7-10 днів. Під час терапії можуть виникнути небажані реакції організму: тахікардія, дратівливість, головні болі, дисбактеріоз, диспепсичні явища.
  2. Левоміцетин. Порошок для ін'єкцій з діючим компонентом антибіотик хлорамфенікол. При фурункульозі дорослим призначають внутрішньовенно або внутрішньом'язово. Добова доза становить 1-3 р. препарат Вводять по 0,5-1 г 2-3 рази/день протягом 5-15 діб. Побічні реакції можуть виникнути з боку лімфатичної системи, травного тракту, периферійної і центральної нервової системи.

Які антибіотики приймати при фурункульозі

Люди, у яких бактерії викликали виникнення фурункулів, задаються питанням, які антибактеріальні препарати краще вибрати для лікування. Слід пам'ятати, що у антибіотиків безліч протипоказань та побічних реакцій, які можуть спровокувати навіть летальний результат. З цієї причини призначати їх самостійно категорично не можна. Антибіотики при фурункульозі прописує лікар, виходячи із стадії хвороби, хронічних захворювань в анамнезі у пацієнта та інших причин.

В паху

Для пахового лікування фурункульозу частіше призначають препарати зовнішнього застосування. Антибіотики при фурункулах в паху застосовують у вигляді, кремів, гелів, мазей. Їх прикладають на уражену ділянку шкіри до 3 раз/добу, а зверху заклеюють пластиром. Перевага таких препаратів у тому, що вони сприяють швидкому виходу назовні гнійного вмісту фурункула. Перелік антибіотиків, які застосовують для пахового лікування фурункульозу:

  • Мупироцин;
  • Фузидин натрій;
  • Цефтріаксон.

На обличчі

Оскільки дана патологія, яка виникла на обличчі, представляє небезпека потрапляння інфекційного агента в кору головного мозку, то антибіотики призначають в основному для прийому всередину. До дозрівання фурункула вогнище запалення обробляється антисептиком (саліциловий спирт, розчин фурациліну та інші). Антимікробні препарати при фурункулах на обличчі призначають до прийому ще до стадії розкриття гнійника. Основні антибактеріальні препарати:

  • Ципролет;
  • Сумамед;
  • Доксициклін.

У дітей

Медикаментозне лікування фурункула у дитини включає в себе застосування антисептиків і знеболюючих засобів. Коли гнійник проривається, і некротичні тканини відходять, то на рану робляться пов'язки з антибактеріальними мазями Вишневського, Гепаринова, Тетрациклінової. Якщо у дитини виникли фурункули на обличчі, то необхідно застосовувати антибіотики в таблетках. Серед них:

  • Диклоксацин;
  • Ванкоміцин;
  • Еритроміцин.

У вагітних

Лікування фурункульозу у вагітної жінки потребує особливої обережності, адже гнійні запалення становлять небезпеку для здоров'я матері та плода. У цей період терапія антибактеріальними препаратами не застосовується, тому лікар призначає безпечні протизапальні засоби місцевої дії – мазь Вишневського, Левомеколь. Антибактеріальні мазі застосовуються аж до остаточного загоєння фолікула.

Відео

Хірург Р. Шибанов про профілактику і лікування фурункульозу

Відгуки

Марія, 37 роківЛікувала дитину антибіотиками при фурункульозі. Гнійні запалення у нього були на обличчі, тому терапія вибиралася ретельно, щоб хвороба не викликала появи ускладнень. Малюк пив Еритроміцин і обробляли чиряк кілька разів в день розчином фурациліну. Фурункул зник лише на 10 день лікування антибіотиками.
Ольга, 33 рокиУ мене вилізло близько 40 фурункулів на ногах – боліла 4 місяці. До лікаря не пішла – бюджет не дозволив. Перепробувала всі методи лікування, аж до бабусиних. Ефективним виявився курс антибіотиків. Подруга вже другий тиждень коле недорогий Левоміцетин. Я нарешті розслабилася – фурункули швидко прориваються і гояться, тільки шрами залишаються.
Наталія, 66 роківФурункульоз – це падіння імунітету. Навіть якщо його вилікувати сьогодні, не факт, що завтра не полізуть нові чиреи. Приймати не треба антибіотики, адже вони порушують мікрофлору кишечника, з-за чого приходить імунодефіцит. Для профілактики фурункульозу треба дотримуватися здорового способу життя: правильно харчуватися, відмовитися від шкідливих звичок.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!