Інструкція із застосування таблеток Лірика - склад, показання та наслідки вживання

Нервова система – це складний механізм в організмі людини. Впливати на больові прояви можуть лише певні групи анальгетиків та спазмолітиків. Лірика таблетки завдяки вмісту прегабалина надають знеболюючий ефект, протисудомну і протиепілептичний дію. Цей сильний препарат вимагає призначення лікаря і відпускається тільки за рецептом.

Що таке таблетки Лірика

В основі препарату – прегабалин, який зв'язується з кальцієм, знижуючи його транспортування в клітки нейронів. Лікарський препарат Лірика, потрапляючи в кров, гальмує рух імпульсів, чим зменшує спазми нервових клітин і їх активність, сприяє зняттю нападів судом і болю. Позитивним моментом при вживанні є те, що Lyrica пригнічує збудливість мережі нейронів і надає фармакологічний ефект тільки при патологічних станах.

Склад

Лірика випускаються таблетки у формі капсул, вміст яких можна розглянути на фото – порошок білого кольору. Основним діючим компонентом є pregabalin. Його кількість залежить від дозування. Оболонка складається з діоксиду титану і желатину. Вона може бути від світлого до темного жовто-червоно-коричневого кольору, в залежності від дозування. Допоміжними речовинами є:

  • тальк;
  • крохмаль кукурудзяний;
  • лактози моногідрат.

Інструкція із застосування таблеток Лірика

Згідно анотації, ліки не можна приймати самостійно, це здатне завдати шкоди здоров'ю. Медикамент використовуються виключно за призначенням лікаря, прийом пацієнтам радять починати з мінімальних доз. В описі вказано, що препарат здатний викликати звикання, тому прийом ліків вимагає постійного контролю за станом пацієнта. Відміна препарату не повинна проходити різко, допускається поступове зменшення. Ліки від відмовляються за тиждень з щодобовим зниженням дози.

Свідчення

Основним дією є знеболювання та зменшення спазмів. Капсули нейтралізують навіть такі важкі випадки, як нейропатіческая біль. Медичними показаннями до застосування є:

  1. Епілепсія – капсули зменшують частоту припадків і знімають м'язову біль під час нападу.
  2. Генералізовані тривожні розлади.
  3. Лікування судомних станів.
  4. Фіброміалгія.
  5. У наркології, якщо є больовий симптом, як комплексної терапії по лікуванню залежності.

Спосіб застосування і дозування

Капсули Лірика слід приймати пероральним способом. Ковтати їх необхідно цілком, запиваючи достатньою кількістю води. Діяти препарат буде незалежно від того, коли пацієнт п'є таблетки – до або після прийому їжі. Приймають капсули курсом лікування, починаючи з мінімальних доз:

  • При нейропатіческой болю або генералізованому тривожному розладі від 150 мг/добу. Далі через тиждень можна збільшити до 300 мг/добу, а при необхідності ще через 7 днів – до 600 мг/добу.
  • При фибромиалгии лікування починають з прийому по 75 мг 2 рази на день. Через 3-7 днів дозу при позитивному ефекті збільшують до 300 мг/добу, а при його відсутності до 450 мг/добу.
  • При епілепсії лікування починають з дози 150 мг на день. Далі можна збільшувати прийом щотижня на 150 мг, доходячи до максимальної позначки – 600 мг/добу.

Побічні ефекти

Відміна ліків з-за небажаних проявів в основному пов'язана з запамороченнями або головними болями, але навіть при коректному використанні в рідкісних випадках (до 4% пацієнтів) проявляються інші побічні ефекти від Лірики:

  • з боку і периферичної нервової системи: сонливість, непритомність, головний біль;
  • у шлунково-кишковому тракті: підвищення або відсутність апетиту, нудота, блювання, запор;
  • з боку серцево-судинної системи: зміна артеріального тиску, аритмія, тахікардія;
  • проблеми опорно-рухового апарату: біль у м'язах, набряки суглобів, у поодиноких випадках відзначалися спазми;
  • порушення зору: зменшення гостроти, сухість слизової оболонки ока, сльозотеча;
  • з боку сечостатевої системи: зменшення виходу сечі, нетримання, при важких випадках – розвиток ниркової недостатності;
  • у мозковій діяльності: порушення координації, порушення пам'яті, неуважність, дефекти мови.

Передозування

Навіть при значному (до 15 м) збільшення норми при прийомі Лірики в таблетках побічні ефекти не проявлялися. При негативних дії препарату рекомендується промити шлунок з подальшою підтримуючою терапією. Можуть бути призначені абсорбуючі препарати, які сприяють виведенню з організму лікарських речовин. При необхідності проводиться процедура гемодіалізу.

Протипоказання

Особливостями вживання таблеток є те, що вони в малій кількості виводяться з сечею. З цієї причини при призначенні хворим з нирковою недостатністю проводять розрахунок дози з урахуванням цього фактора. З-за цього зниження дози потрібно зробити і для літніх пацієнтів. Протипоказання до вживання:

  1. Підвищена чутливість до складу препарату.
  2. Індивідуальна непереносимість галактози і порушення всмоктування глюкози.
  3. Лактазна недостатність.
  4. Дитячий вік і підлітки до 17 років.
  5. У період вагітності призначення проводять, тільки якщо ефективність значно перевищує ризики, адже речовина всмоктується через плаценту й досягає тканин плоду.
  6. При лактації не можна вживати медикамент, тому що він частково виходить з молоком через залози.
  7. З обережністю призначають ліки при необхідності високої концентрації. Препарат впливає на здатність керування автомобілем та складними механізмами, внаслідок цього знижується увага.

Лікарська взаємодія

Лірика метаболізується в організмі в незначній мірі, а тому реакції на сумісність малоймовірні. З обережністю слід приймати препарат при лікуванні антидепресантами і засобами, що пригнічують нервову систему. При вживанні з медикаментами, що викликають запор, у пацієнта нерідко виникає непрохідність. Препарат підсилює дію алкоголю.

Наслідки вживання Лірики

Препарат не призначають хворим з медикаментозною залежністю. Засіб може викликати звикання, тому збільшення добової дози і відмова від прийому проводять поступово. Дізнайтеся, скільки тримається в крові Лірика:

  • максимальний ефект досягається через годину після прийому;
  • період напіврозпаду в організмі становить 6 годин;
  • повністю виводиться з організму протягом 48 годин.

Ціна на таблетки Лірика

Препарат відпускається в аптеках за рецептом, вартість його досягає 4000 рублів. Можна заощадити, якщо купити таблетки Лірика в інтернеті, де ціна менше. При покупці важливо слідувати обраної дозуванні. Наприклад, при добовій нормі 150 мг знадобиться прийом двох таблеток по 75 мг. Вас не повинно бентежити, скільки коштує Лірика, адже ефективність препарату вражає. Ліки Лірика і його аналоги продається упаковками з різною кількістю капсул:

Назва аптеки

Дозування/кількість капсул

Ціна, в рублях

Неофарм

150/14

630

Неофарм

150/56

2150

Е аптека

300/14

948

Економ

25/14

115

Трику на Щукінської

300/56

4150

Аналоги

Існують замінники цих таблеток. Прегабалин Ріхтер – це аналог Лірики з таким же складом. Ще сюди можна віднести Прегабалин Канон і Альгерика. Медикаменти з аналогічними діючими властивостями, але іншими компонентами:

  • Максгалин;
  • Неогабин;
  • Депакин;
  • Діазепам;
  • Клоназепам;
  • Конвульсан;
  • Леветирацетам;
  • Нейронтин;
  • Сибазон;
  • Фенобарбітал.

Відео

Залежність від препарату ЛІРИКА

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!