Інструкція із застосування мазі і розчину Меновазина

Хворобливі відчуття, втому в кінцівках, дискомфорт під час рухів завдає багато незручностей. Однак існує речовина, яке здатне допомогти не тільки з хворими суглобами, руками, ногами, але і при застуді. Далі описана анальгезирующая зігріваюча Меновазин рідина – інструкція із застосування, показання до використання в області шиї, спини, інших частин тіла, побічні ефекти, аналоги даного засобу.

Що таке Меновазин

Меновазин є комбінованим препаратом, який призначають для зовнішнього застосування. Він надає знеболюючий ефект на місця ураження. Місцевоанестезуючий засіб володіє корисними діями: допомагає розширити поверхневі судини шкіри, викликає відчуття прохолоди, полегшує свербіж. Дана комбінація компонентів викликає подразнення нервових закінчень, а ментол посилює анестезуючу дію прокаїну, бензокаїн. Ліки допомагає позбутися від больового синдрому: забезпечує усунення болю в різних частинах тіла.

Склад

До складу Меновазина входить 1 грам бензокаїн, 2,5 г ментолу, 1 грам новокаїну. Допоміжним речовиною розчину є етиловий спирт 70%: його зміст – 100 мг, однак це не спиртовий розчин. Завдяки ментолу після застосування відчувається легка прохолода. Новокаїн є місцевим знеболювальним, а бензокаїн вважають анестезином, тобто, знеболюючу речовиною. Мазь та розчин мають один і той же склад.

Форма випуску

Завдяки компонентів препарату, він вважається безпечним. Перед застосуванням рекомендується проконсультуватися з фахівцем. Ліки має запах ментолу, виготовляється як мазь і прозорий розчин:

  • Випускають розчин у спеціальних флаконах по 25, 40 або 50 мл Ємність виробляють з темного скла: так безбарвний розчин зберігає свої корисні властивості.
  • Мазь зберігається в спеціальному алюмінієвому тюбику по 40 мг.

Фармакодинаміка та фармакокінетика

Комбінований засіб Меновазин має місцеву знеболювальну дію на місце ураження, при зовнішньому використанні компоненти не надходять у системний кровотік. Прокаїн блокує натрієві канали шкірних ділянок, які запобігають виникненню больових імпульсів чутливих нервових закінчень. Бензокаїн перешкоджає виникненню болю у нервових волокнах, чутливих нервових закінченнях. Ментол вважається слабким анестизирующим засобом, який стимулює рецептори холоду шкіри, є антисептиком.

Ментол при використанні дратує нервові закінчення, розширює судини, що посилює знеболюючу дію попередніх компонентів, знімає біль в області поразки, огортає його прохолодою, не створює дискомфорту. Швидко вбирається шкірою, не закупорює пори, не потрапляє в системний кровотік, тобто, ніяк не впливає на склад крові. Фармакокінетика препарату не вивчена.

Меновазин – для чого застосовують

В інструкції докладно описано застосування Меновазина: призначають зовнішньо при різних болючих відчуттях, особливо область міалгії (м'язових болях), артралгії (дискомфорт в суглобах), невралгії (біль, що вражає нерви). Ліки Меновазин в будь-якому вигляді застосовують при:

  • ударах;
  • розтягуванні зв'язок;
  • болях у м'язах;
  • суглобові болі;
  • сверблячих дерматозах;
  • захворювання шкіри з вираженим роздратуванням шкіри, свербінням.

Протипоказання

Мазь та розчин можна наносити на травмовану або уражену шкіру опіком, екземою або дерматитом. Не можна наносити протизапальну на запалену ділянку шкіри. Заборонено використовувати при гіперчутливості на будь-який компонент ліки. Це може викликати алергійну реакцію. Не застосовується мазь при гострому туберкульозі легень, схильності до прояву ангіоспазмів, важких зміни функції печінки або нирок, гнійниках, порушення коронарного і мозкового кровообігу, патологіях шкірного покриву.

Спосіб застосування і дозування

Розглянемо способи застосування. Мазь та розчин використовують тільки зовнішньо. Ліки наносять методом растирки: розтирають на ділянці шкіри, яка знаходиться над ураженою ділянкою. Роблять це кілька разів на добу, щоб поліпшити стан шкіри. Однак, ліки не можна використовувати більше 3-4 тижнів. Терапевтичні процедури повторюють через кілька днів, якщо це необхідно.

Мазь Меновазин

Засіб можна застосовувати в народній медицині при нестабільному артеріальному тиску. Для цього розчин необхідно нанести на шкіру від вуха до потилиці двічі за добу. При геморої, болях у хворобливій області теж місцево наносять Меновазин. Однак під час застосування таким способом як побічний ефект часто виникає невелике дискомфортне відчуття печіння і поколювання.

Розчин

Меновазин розчин використовують для зняття болю в горлі. Їм змазують горло з зовнішньої сторони до шиї. Розчин наносять при болях у суглобах, радикуліті, ревматизмі. Для цього потрібно змастити поперек, хребет, потиличну частину шиї. Народна медицина практикує компреси з Меновазином. Курс застосування Меновазина визначається лікарем. Розчин застосовують при укусах комах: він швидко зніме набряк, запалення, біль. При болях у суглобах, м'язах використовують таку настоянку. Всі інгредієнти необхідно ретельно змішати в рівних пропорціях, втирати при болях:

  • 4 упаковки анальгіну;
  • 40 мг камфорного спирту;
  • Меновазин;
  • розчин йоду;
  • половина чашки подрібненого шабельника;
  • стакан спирту (70%).

Особливі вказівки

Не рекомендується використовувати цей засіб на пошкодженій аллергизированной шкірі. Не можна допускати попадання препарату на слизові оболонки організму. При використанні даного засобу немає ніякого впливу на здатність керування транспортним засобом, роботі, на якій потрібно підвищення концентрація уваги або швидка психомоторна реакція. Перед використанням рекомендується прочитати інструкцію по застосуванню, щоб ознайомитися зі специфікою застосування.

При вагітності та грудному вигодовуванні

Під час розробки даного засобу при застосуванні препарату під час вагітності вчені довели, що його використовувати не рекомендується. Однак, якщо є суглобові болі або болі біля попереку, то дане ліки можна замінити на парацетамол або інші препарати, які дозволені вашим лікуючим лікарем. Під час періоду лактації засіб можна використовувати, але з дозволу лікаря. Меновазин при грудному вигодовуванні ніяк не впливає на розвиток дитини.

Лікарська взаємодія

Даний засіб не рекомендується використовувати з іншими антибіотиками. Новокаїн і анестезин послаблюють антибактеріальну дію препаратів з сульфаніламідами. Не рекомендується використовувати діючі препарати з Меновазином. Щоб застосовувати цей засіб з іншими медикаментозними препаратами необхідно пройти консультацію у лікаря, щоб відстежити можливі побічні ефекти.

Меновазин дітям

Часто лікарі рекомендують меновазин при простуді, особливо дітям: ментол є у багатьох засобах, які використовуються для розтирання грудей при застуді, а препарат має зігріваючу дію, його використовують при кашлі або болях в горлі. При лікуванні гаймориту або нежиті можна використовувати меновазин. Для цього роблять компреси на лобні, гайморові пазухи. Ефективним способом буде натирання скронь, шиї, області за вухами. Це допомагає позбутися від отиту, головного болю, захворювань носоглотки. При температурі даний засіб при високій температурі.

Побічні ефекти

Під час тестування даного препарату спостерігались побічні ефекти. В основному, всі вони стосуються тільки шкірного покриву. Засіб викликає почервоніння, набряклість, дерматит, сверблячих дерматоз, подразнення шкіри, контактний дерматит і астенію. До інших побічних ефектів належать запаморочення, непритомність, нудота, зниження артеріального тиску. При прояві будь-якого із симптомів рекомендуємо припинити використання даного засобу.

Передозування

На сьогоднішній день при використанні даного засобу не було виявлено жодних достовірних даних про передозування, які могли б призвести до небажаних побічних реакцій. Однак, при тривалому застосуванні цього засобу були зафіксовані появи висипу або подразнення шкіри на місці використання Меновазина.

Умови продажу та зберігання

Препарат Меновазин продається в аптеках без спеціального рецепту від лікаря. Після покупки його необхідно поставити в недоступне місце для дітей. Одне повинно бути темним, а температура повинна бути не вище 20 градусів. Виключайте будь-яке попадання сонячних променів. Термін придатності препарату становить 2 роки. Після закінчення терміну не рекомендуємо його використовувати: були випадки виникнення подразнення шкіри і свербіння.

Аналоги

Аналогами Меновазина можна лікувати точно такі ж захворювання і застосовувати при різних ударах. До таких засобів належать Бенгей, Бом-бенге і Биофриз. Використання будь-якого з них гарантує безпеку: вони не містять різних токсичних речовин. Бенгей має аналгетичну і дратівливим діями. Складу даного засобу складається з рацементола (100 г), метилсаліцилату (150 мг). До допоміжних речовин відноситься стеаринова кислота, ланолін безводний, вода очищена, гліцерин моностеарат, сорбитана триолеат і тристеарат, троламин.

В основному, препарат використовують для зняття болю, сковування в суглобах і м'язах при ушкодженнях. Бенгей використовується до і після тренувань, при м'язовому болю, а ще при болю в попереку. Не можна використовувати дітям до 12 років або під час вагітності. Бом-Бенге є протизапальним і знеболюючим засобом. До складу мазі входить ментол, метилсаліцилат. Допоміжними речовинами є вазелін, парафін. Приписують при:

  • артралгії;
  • больовому синдромі;
  • міалгії;
  • люмбоішіалгії;
  • радикуліті.

Даний препарат протипоказаний при відкритих ранах, алергії на компоненти, подразненнях шкіри, дітям до 6 років. Биофриз є знеболюючим засобом. Його застосовують при артриті, поліартриті, спондилоартриті, міозиті, миалгите, любаго, ревматизмі, при розтягуванні м'язів, травмах при занятті спортом. Проте засіб можна використовувати при алергії на якісь компоненти мазі. Засіб містить ментол, камфора, екстракт падуба парагвайського, карбомер, двоокис кремнію, гліцериди, барвники, вода.

Ціна Меновазина

Замовити і купити препарат можна в звичайній аптеці або інтернет-магазині, але перед тим, як використовувати, проконсультуйтеся з лікарем. Приблизні ціни на протизапальний засіб Меновазин і його аналоги наведені далі в таблиці:

Препарат

Ціна, рублів

Меновазин

270

Бенгей

500

Бом-Бенге

100

Биофриз

130

Відео

Меновазин застосування

Відгуки

Сергій, 22 рокиПісля виснажливих тренувань постійно відчував больові відчуття в області попереку. Я страждаю остеохондрозом з дитинства, проте спорт кидати не хотів. Мене врятувало одне – Меновазин у формі мазі. Після кожного тренування на ніч мажу поперек в якості анестезії та на ранок відчуваю себе просто чудово. Ціна не висока.
Наталія, 36 роківУ моєї доньки хронічний гайморит. З-за цього їй важко дихати. Я звернулася за допомогою до своєї матері, а та порадила використовувати Меновазин. Я прочитала відгуки на просторах інтернету, вирішила спробувати. Ефект – миттєвий анестезія. Вночі донька добре дихала, я вирішила щовечора наносити невелику кількість мазі на гайморові пазухи.
Христина, 18 роківЗ-за сидячого способу життя (написання курсових, лабораторних та інших завдань) стала боліти шия. Вирішила спробувати Меновазин. Відразу ж сподобався запах. Під час першого застосування відчула миттєвого знеболювання. Наносити його легко, він швидко вбирається на поверхню шкіри, не викликає роздратування. Ціна порадувала, перед тим, як купити, читала багато відгуків.
Кирило, 24 рокиПісля закінчення Вузу зрозумів, що почалися проблеми зі здоров'ям, всі вони пов'язані зі спиною. Після довгого стояння постійно відчуваю біль у попереку. Вирішив почитати відгуки в інтернеті, натрапив на Меновазин. За ціною підійшло, спробував – сподобалось. Біль швидко минає, мазь вбирається миттєво і відчуття прохолоди приємна.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!