Інструкція по застосуванню препарату Сорбифер Дурулес - склад, показання, побічні ефекти і аналоги

Анемія – одне з серйозних наслідків дефіциту в організмі заліза – незамінного елементу, що відповідає за окислювальні процеси тканин і, головне, – за утворення гемоглобіну. Хороший ефект при корекції подібної патології дає Сорбифер Дурулес – угорський препарат для лікування недостатності заліза. Яка його специфіка, показання та протипоказання?

Що таке Сорбифер Дурулес

Сорбифер – препарат, який заповнює дефіцит заліза в організмі, дурулес – особлива технологія створення медикаменту, яка не дає діючим речовинам вивільнятися в шлунку під впливом травного соку. Натомість іони заліза поступово активізуються в кишечнику завдяки перистальтиці. Такий механізм запобігає роздратування слизової оболонки травної системи і не допускає різкого стрибка рівня заліза в організмі.

Склад

Основні діючі компоненти препарату – сульфат заліза (320 мг) і аскорбінова кислота (60 мг), яка підвищує всмоктуваність ліки стінками дванадцятипалої кишки. Допоміжні речовини складу таблетки: полівідон, полиэтен, карбомер, магнію стеарат. Оболонка стримає макрогол, гидроксипропилметилцеллюлозу, діоксид титану, парафін і оксид заліза.

Форма випуску

Що являє собою Сорбифер? Це круглі, жовті двоопуклі таблетки з буквою z на кожній із сторін. Призначені для прийому всередину. На зламі – ядро сірого кольору з характерним металевим запахом. Пігулки фасуються по скляним флаконам темного кольору (препарат чутливий до прямого світлового впливу), а потім з картонних коробок. Засіб призначений для орального прийому. Фасовка препарату буває двох видів: по 30 і 50 таблеток в упаковці.

Фармакологічна дія

Препарат має антианемічні впливом, його активні речовини підвищують рівень гемоглобіну в крові. Цей складний залізовмісний білок входить до складу крові і відповідає за перенесення кисню і вуглекислого газу. Генерація гемоглобіну посилюється завдяки тому, що сульфат заліза включається в обмінні процеси і безпосередньо впливає на синтез гема – структурної частини гемоглобіну. Аскорбінова кислота сприяє проникненню сульфату заліза з просвіту кишечника в кров.

Для чого таблетки Сорбифер Дурулес

Препарат використовують для лікування виключно залізодефіцитної анемії – він неефективний при недокрів'ї, викликаний іншими причинами. Рекомендований після рясних кровотеч для якнайшвидшого поповнення крововтрат. Особливо актуально це при матковому, носовому та шлунково-кишковому виливи. Засіб застосовується для компенсації дефіциту заліза, спровокованого будь-якими факторами: перенесеними захворюваннями, інтенсивним зростанням під час перехідного періоду, регулярним донорством, неповноцінним харчуванням і т. д.

Сорбифер може бути прописаний в профілактичних цілях вагітним, матерям у період грудного вигодовування, донорам крові і при інших станах, що характеризуються зниженим рівнем заліза в організмі. Часто рекомендується спортсменам для профілактики прихованого дефіциту, пов'язаного з неминучими втратами заліза під час посилених тренувань.

Інструкція по застосуванню

Як правильно приймати Сорбифер Дурулес, визначає лікуючий лікар. Звичайна терапевтична доза – 1 таблетка 2 рази на день. При побічних явищах дозування може бути зменшена до одного прийому на добу. При важких випадках анемії призначають по 3-4 таблетки на день. Лікувальний курс триває до повного усунення дефіциту заліза (це, як правило, йде близько двох місяців). Після нормалізації показників рекомендується продовжувати прийом препарату для створення запасу речовини в організмі. Для профілактики призначають підтримуючу дозу – 1 таблетка на добу.

До їжі або після

Анотація про те, як приймати Сорбифер Дурулес, повідомляє, що ефективним є його вживання за 40-45 хвилин до їди або через 2 години після прийому їжі. Не слід приймати препарат на голодний шлунок людям, страждаючим захворюваннями шлунково-кишкового тракту, щоб виключити можливу шкідливу дію на слизову шлунка. Таблетка вкрита оболонкою – її не можна розламувати перед прийомом і пережовувати. Препарат слід запивати великою кількістю рідини – не менше півсклянки.

Інструкція при вагітності

Майже всі жінки страждають дефіцитом заліза, розвитком анемії і фізіологічним зниженням рівня гемоглобіну під час вагітності. Щоб уникнути можливих ускладнень як для матері, так і для дитини) прописують відповідні профілактичні препарати. Це особливо актуально протягом другого і третього триместрів. Препарат заліза Сорбифер часто застосовується, оскільки швидко підвищує рівень необхідних речовин.

Рекомендована доза для профілактичних цілей при вагітності – 1 таблетка на добу. При лікуванні анемії і сильному токсикозі вона може бути збільшена до двох (в залежності від вираженості патології). Дозування може бути збільшена лікарем ближче до пологів (останній триместр). На період прийому Сорбифера жінкам рекомендується відмовитися від молочних продуктів: що міститься в них кальцій утруднює засвоєння заліза організмом вагітної.

Сорбифер Дурулес при грудному вигодовуванні

За період з початку виношування до закінчення грудного вигодовування жіночий організм втрачає приблизно 1,4 г заліза, що веде до серйозного дефіциту речовини в організмі. Сорбифер ефективний при його заповненні і безпечний для новонародженого. Рекомендована доза – 2 таблетки в день. Курс триває 14-20 днів. Припиняти годування груддю на цей період не потрібно.

При лактації приймати Сорбифер можна тільки по рекомендації лікаря, але і в цьому випадку бажано організувати прийом препарату так, щоб мама випивала таблетку відразу після годування груддю. Слід уважно спостерігати за станом малюка: якщо він відчує себе погано, прийом Сорбифера негайно припиняється, а дитину краще показати лікареві.

Сорбифер для дітей

Препарат не підходить для лікування дітей до 12 років у зв'язку з відсутністю клінічних даних щодо застосування (тобто безпека для цього віку не встановлена). Після 12 років засіб може призначатися, виходячи з добової дози 3 мг препарату на 1 кг маси тіла дитини. Перші дні прийому слід пильно стежити за станом малюка. При появі будь-яких побічних явищ або загальному погіршенні самопочуття, потрібно негайно припинити прийом таблеток. Бажано показати дитину лікарю.

Лікарська взаємодія

При спільному вживанні Сорбифера з D-пеніциламіном або антибіотиками групи тетрациклінів в рівній мірі знижується всмоктування обох препаратів. Засіб зменшує ефективність тиреоїдних гормонів, эноксацина, метилдопи, леводопи, левофлоксацину, клодроната, грепафлоксацина. Медикаменти, у складі яких є кальцій, магній або алюміній погіршують всмоктування заліза. Неприпустимо одночасне застосування Сорбифера з Ципрофлоксацином, Офлоксацином, Доксицикліном, Норфлоксацином.

Побічні ефекти

Ймовірність появи патологічних негативних реакцій зростає при збільшенні дозування, але навіть в мінімальній кількості Сорбифер здатний викликати наступні побічні ефекти:

  • нудоту і блювоту;
  • болі в області живота;
  • діарею або, навпаки, запор;
  • виразкові ураження або стеноз стравоходу;
  • алергічні прояви (висип, шкірний свербіж);
  • розлади нервової системи (головний біль, слабкість, запаморочення);
  • неприємний присмак у роті;
  • гіпертермію шкіри;
  • зниження апетиту.

Протипоказання

Препарат не може застосовуватися, якщо у пацієнта підвищена чутливість до будь-якого з компонентів препарату. До медичних протипоказань ліки відносяться також такі стани організму:

  • природно високий рівень вмісту заліза (наприклад, при спадкових порушеннях обміну речовини);
  • нездатність організмом належним чином засвоювати залізо (сидеробластна, свинцева, апластична, гемолітична анемії);
  • рясні кровотечі;
  • стан після видалення шлунка;
  • звуження будь-якого з відділів травного тракту.

Аналоги

Для компенсації дефіциту заліза, лікування і профілактики недокрів'я можуть використовуватися препарати, за складом аналогічні Сорбиферу:

  • Фенюльс Цинк – найдешевша з можливих альтернатив. Невигідний при тривалому курсі прийому з-за маленької місткості упаковки – всього 10 капсул.
  • Актиферрин – представлений капсулами, вкриті кишковорозчинною оболонкою.
  • Тардиферон – відрізняється значно меншим вмістом сульфату заліза (80 мг).
  • Ферро-Фольгамма – має більш широкий спектр як свідків, так і протипоказань до застосування, оскільки в складі препарату, крім заліза, є ще дві діючі речовини: ціанокобаламін (вітамін В12) та фолієва кислота.
  • Тотему – являє собою розчин. Містить активні речовини: глюконати міді, заліза та марганцю.
  • Актиферрин – буває у вигляді оральних крапель, сиропу та капсул. Додатково містить D,L-серин.

Особливі вказівки

Інтервал між прийомами Сорбифера і будь-якого іншого препарату повинен бути не менше двох годин. Таблетки відпускаються за рецептом: заборонено їх самостійне використання без призначення лікаря і попереднього визначення залізозв'язуючої активності організму. На тлі прийому препарату може спостерігатися зміна кольору калу, в окремих випадках – аж до чорного кольору. Це вважається відхиленням від норми – прийом засобу слід припинити.

При передозуванні слід негайно промити шлунок, випити сире яйце або молоко, звернутися за лікарською допомогою. Небезпечним є розпивання алкоголю в період лікування Сорбифером, оскільки під впливом спирту препарат втрачає ефективність, посилюються його побічні дії, можливі інші патологічні процеси. В крайньому випадку, слід витримати дванадцятигодинний перерва між прийомом таблетки і вживанням спиртного.

Ціна

У Москві препарат доступний у будь-якій аптечній мережі. Вартість Сорбифера варіюється від 350 до 600 р. за маленьку упаковку, від 440 до 680 р. за великий флакон. Засіб можна придбати в інтернет-магазині або замовити з допомогою каталогу онлайн-аптек за аналогічними цінами:

Аптека

Скільки коштує Сорбифер Дурулес

Ціна за упаковка 30 шт. (рублів)

Ціна за упаковка 50 шт. (рублів)

Озерки

345

437

Сердечко

357

469

Ріглі

360

480

Діалог

363

498

Apteka.RU

380

500

eApteka.ru

411

464

Мережа «5 mg»

435

589

Самсон-Фарма"

436

489

ІФК

501

555

Мережа «36,6»

583

679

Відео

Сорбифер Дурулес

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!