Механізм дії та класифікація серцевих глюкозидів - список препаратів, показання до застосування

Якщо виникає підозра на одне із захворювань серця з групи діагнозів, дію медичних препаратів з фармакологічної групи серцевих глікозидів забезпечує позитивну динаміку, причому в найкоротші терміни. Вибір відповідного ліки здійснюється лікуючим лікарем, обумовлений особливостями патології та віком пацієнта. Відома класифікація, серцевих глікозидів, яку важливо враховувати при введенні схеми інтенсивної терапії.

Що таке серцеві глікозиди

Представники цієї фармакологічної групи рекомендовані при патологіях серцево-судинної системи. Серцевими глікозидами є медичні препарати синтетичного або рослинного походження, які роблять благотворний вплив на міокард у стадії рецидиву. Мають кілька форм випуску, а призначені для внутрішньовенного введення, перорального прийому. У першому випадку лікувальний ефект спостерігається набагато швидше.

Якщо з'являються неприємні симптоми застійних явищ у легенях, або порушується скоротлива здатність серцевого м'яза, без додаткового прийому таких медикаментів стабілізувати загальний стан клінічного хворого вельми проблематично. Вони продуктивно всмоктуються в системний кровотік, чинять системну дію в організмі, купируют больовий напад, тривожну симптоматику.

Фармакологічні ефекти

Залучення медикаментів зазначеної групи потрібно проходити повним курсом. Фармакологічні ефекти серцевих глікозидів поширюються не тільки на міокард, але і на всю серцево-судинну систему в цілому. Активні компоненти медичних препаратів виконують такі функції в ураженому організмі, не стільки лікують, скільки подовжують тривалість періоду ремісії:

  • посилення діурезу з подальшим зниженням артеріального тиску;
  • стимуляція припливу крові до шлуночків;
  • підвищення сили серцевих скорочень;
  • збільшення діастоли, зменшення систоли;
  • уповільнення серцевого ритму, що особливо актуально при аритмії.

Механізм дії

Основне завдання серцевих глікозидів – стимулювати скорочення міокарда при мінімальних витратах енергії. Лікувальний ефект спостерігається вже на самому початку лікувального курсу, а забезпечений за рахунок активності діючих речовин. Можливі наступні види механізму дії в організмі після застосування представників зазначеної фармакологічної групи:

  1. Противоаритмический. Відбувається зменшення частоти серцебиття, збільшення тривалості періоду розслаблення міокарда (діастоли).
  2. Кардіотонічний. Забезпечує відновлення нормального кровотоку, підвищення сили міокарда.
  3. Антиішемічний. Сприяє розширенню коронарних судин, знижує потребу міокарда в кисні і поживних речовинах.
  4. Сечогінний. Забезпечує зниження артеріального тиску, виводить з організму зайву рідину.
  5. Судинний. Відновлює проникність судинних стінок, нормалізує тонус судин і нормальну роботу внутрішніх органів, систем.
  6. Стабілізуючий. Гальмує активність білків і ферментів, які відповідають за метаболізм іонів між кардиомиоцитами і кров'ю.
  7. Блокувальний. Зупиняє поширення стресорних впливів, заспокоєння нервової системи.

Показання до застосування

Якщо виникають проблеми в роботі серцево-судинної системи, лікар призначає серцеві глікозиди для купірування больового синдрому, тривалого терапевтичного ефекту. Використовувати такі лікуючі кошти дозволено лише за лікарським рекомендацій, важливо враховувати концентрацію діючих речовин, що надходять у системний кровотік. Позитивна динаміка спостерігається в наступних клінічних картинах:

  • серцева, миготлива аритмія;
  • атріовентрикулярна блокада;
  • серцева недостатність;
  • захворювання блукаючого нерва;
  • хронічне стан стадії декомпенсації;
  • симптоми тахікардії;
  • порушення кровообігу 3-4 ступеня;
  • ускладнення підвищеного цукру в крові;
  • шлуночкова екстрасистолія.

Класифікація

З'ясувавши, що відноситься до серцевих глікозидів, важливо детально розібратися, коли і які ліки з серцевим ефектом потрібно приймати пацієнта, щоб швидше і без потенційних ускладнень відновити серцеву діяльність. Нижче представлена умовна класифікація за принципом дії, якою керуються лікарі при призначенні тієї чи іншої схеми інтенсивної терапії. Отже:

  1. Позитивний інотропний ефект в рази підвищує показник кальцію в м'язових структурах.
  2. Баротропный позитивний ефект небезпечний у разі передозування, оскільки розвиває шлуночкову аритмію.
  3. Хронотропну негативну дію, при якому патогенна активність блукаючого нерва тільки підвищується.
  4. Дромотропна негативний вплив з патологічним уповільненням проведення атриовентрикулярному з'єднанню імпульсу.

Назви препаратів

Щоб ймовірність швидкого одужання при серцево-судинних захворюваннях була високою в найкоротші терміни, рекомендується вибирати для лікування швидкодіючі серцеві глікозиди. Такі медикаменти відразу забезпечують поліпшення загального самопочуття, але їх лікувальної дії надовго не вистачає, потрібна чергова доза. Що ж стосується пролонгованих глікозидів, вони повільно всмоктуються в системний кровотік, але при цьому забезпечують стійке і тривале поліпшення здоров'я.

Перш ніж замовити і купити в інтернет-магазині серцеві глікозиди, необхідно додатково проконсультуватися з лікарем, індивідуально коригувати добові дози. Важливо вивчити інструкцію, виключити негативний вплив на органи ШКТ, системне травлення, нервову систему. будь-які зміни в загальному самопочутті повинні узгоджуватися з лікарем індивідуально.

Швидкодіючі

Корглікон – серцевий глікозид з м'яким кардіотонічний ефект безпосередньо на вогнище патології. Випускається тільки в формі розчину для внутрішньовенного введення, активно використовується пацієнтами для продуктивного лікування легких форм серцевої дисфункції. Випадки передозування і побічні явища спостерігаються вкрай рідко. позитивна динаміка спостерігається через 15-20 хвилин після внутрішньовенної ін'єкції.

Строфантин – ще один серцевий глікозид, необхідний, як важлива складова реанімаційних заходів при гострій і хронічній серцевій недостатності з декомпенсацією. Це теж внутрішньовенні ін'єкції, які мають більше побічних явищ, ніж зазначений вище медикамент. Позитивна динаміка спостерігається в перші хвилини після уколу.

Пролонговані

Дигоксин характеризує жиророзчинні серцеві глікозиди, які в сучасній фармакології містять кілька форм випуску для великої зручності пацієнта. Це таблетки та ін'єкції. У першому випадку мова йде про пероральному прийомі ліки від серця для забезпечення повільної, але стійкої позитивної динаміки основного захворювання. Ін'єкції вводяться повільно внутрішньовенно, є для пацієнта-сердечник «екстрену допомогу» у важких клінічних картинах.

Дигоксин – це серцевий глікозид з кумулятивним ефектом, який має рослинне походження. Активний компонент – наперстянка пурпурова, яка як раз і забезпечила назву медичного препарату. На латині звучить, як «дигіталіс». Ліки належить вводити внутрішньовенно крапельним шляхом. Покращення в загальному самопочутті наростають повільно, проте використання медикаменту характеризується тривалим ефектом.

Целанид є серцевим глікозидом з єдиною формою випуску – таблетки для перорального застосування. Форма випуску дуже зручна, особливо для пацієнтів, які не втратили працездатність. А ось лікувальну дію ледь помітне, поступово наростає. Активний компонент – ланатозід С, допоміжні – магній, калій, лактоза, картопляний крохмаль.

Правила лікування глікозидами

Поява ознак серцевої недостатності повинно своєчасно насторожити клінічного хворого. Лікар при великих патологіях серця вводить в схему комплексного лікування серцеві глікозиди, при цьому настійно не рекомендує порушувати добові дозування. Концентрацію ліків в крові належить підвищувати поступово, потім також помірно знижувати і зовсім виводити. Пояснюється це «накопичувальним ефектом», який має місце на рівні мембран пошкоджених клітин.

Неважливо, якими конкретно компонентів має хімічний склад серцевого глікозиду – конвалією, горицвітом або синтетичним речовиною, присутність максимальної дози обраного ліки в схемі комплексного лікування залишати належить не більше 3-5 діб. В іншому випадку не виключена поява побічних явищ, симптомів передозування.

Коли глікозиди неефективні

При перебігу патологічного процесу серцеві глікозиди не завжди здатні нормалізувати стан хворого, а в окремих клінічних картинах і зовсім не виключено різке погіршення здоров'я. Приводити в активну фазу можна представників цієї фармакологічної групи, якщо присутні такі патологічні стану серцево-судинної системи. Лікування все одно неефективне:

  • хронічний перикардит;
  • мітральний стеноз;
  • недостатність аортального клапана;
  • рестриктивна кардіоміопатія.

Протипоказання

Перш ніж пізнавати остаточну ціну характерного медикаменту, важливо уважно ознайомитися з медичними обмеженнями по застосуванню. Не всім пацієнтам дозволено таке консервативне лікування, існують наступні протипоказання:

  • блокада атріовентрикулярного вузла 2-3 ступеня;
  • глікозидна інтоксикація;
  • гострий інфаркт міокарда;
  • гіпокаліємія та гіперкальціємія;
  • підвищена чутливість організму до активних компонентів;
  • ускладнена ниркова недостатність.

Причини інтоксикації серцевими глікозидами

Якщо систематично завищувати запропоновану дозу медичного препарату, в основі передозування лежить так званий «накопичувальний ефект», який підвищує концентрацію активного компонента в крові. Пацієнт відчуває слабкість, намагається більше лежати. Іншими проявами такого патологічного процесу стають уповільнення серцебиття, часте запаморочення, нудота, аритмія. Такі аномалії можна сміливо пов'язати з передозуванням, негайно відмінити прийом препарату.

Перша допомога при отруєнні

Необхідно очистити кров і шлунково-кишковий тракт від зайвої концентрації серцевих глікозидів. У першому випадку прийняти сорбенти (Ентеросгель, Сорбекс) перорально, у другому – внутрішньовенно вводити препарати калію (Панангін, Калія хлорид). Щоб нормалізувати загальний фон, додатково організувати симптоматичне лікування аритмії, уповільнення серцевого ритму. Наприклад, для продуктивного усунення блокади і брадикардії показано використовувати медичний препарат Атропін.

Ціна препаратів

Вартість представників цієї фармакологічної групи різна, проте потрібно відштовхуватися не від діапазону цін, а більше орієнтуватися на кінцевий результат лікування. Такі медичні препарати можна вільно купити в аптеці або замовити в інтернет-аптеці за барвистим каталогами. Приблизні розцінки серцевих глікозидів представлені нижче:

Назва медичного препарату з групи серцевих глікозидів

Ціна, рублів

Корглікон

60

Строфантин

30

Дигоксин

50

Целанид

40

Дигітоксин

від 150

Адонізид (з горицвітом у складі)

від 70

Відео: лікування серцевої недостатності

Кардиотоники і кошти для лікування серцевої недостатності

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!