Скипидарна мазь - показання та інструкція по застосуванню для дітей та дорослих при кашлі та застуді

Багато хто пам'ятає, як ще кілька десятиліть тому скипидарна мазь була обов'язковою при лікуванні різних захворювань. У наш час її застосування забуто, а адже вона володіє рядом корисних властивостей, про які непогано було б знати кожному.

Скипидарна мазь – інструкція

Сьогодні на аптечних полицях можна часто зустріти препарат, який має протизапальну і місцево подразнюючу дію. Засіб відпускається без рецепта лікаря, тому доступно кожному. Випускається в тубах або скляних банках. Використовується виключно для зовнішнього застосування. Інструкція скипидарної мазі повідомляє, що зберігати її треба в затемненому місці при кімнатній температурі. Термін придатності становить два роки з дати виробництва.

Склад мазі скипидарної

Terebinthin ointment – міжнародна назва цієї рослинної мазі на латині. Діючою речовиною в препараті виступає живичний скипидар, від чого вона має специфічний запах. Терпентинова олія у складі скипидарної мазі займає 20%, а решта 80% складають вода і вазелін, представлені емульсією. Завдяки такому складу засіб має білий колір, але іноді може відрізнятися жовтуватим відтінком.

Властивості мазі скипидарної

Оскільки основною діючою речовиною виступає терпентин, що видобувається з сосен, то масло володіє приємним хвойним ароматом, який заспокійливо діє на нервову систему і психіку. Слід виділити дратівливі і зігріваючі властивості скипидарної мазі. Вона стимулює нервові закінчення, сприяючи припливу крові до тканин шкіри, створюючи знеболюючий ефект. Скипидар має муколитическим і відхаркувальну дію, посилює мікроциркуляцію крові лімфи. Крім цього, варто відзначити знезаражувальні та відволікаючі властивості препарату.

Скипидарна мазь – застосування

Склад використовується виключно зовнішньо для розтирань. Застосування скипидарної мазі ефективно при захворюваннях органів дихання, вона допомагає прискорити процес одужання, якщо вчасно почати лікування. Зігріваючу дію ліки допомагає на ранніх стадіях гострих респіраторних вірусних інфекцій, при застуді, сприяє в лікуванні кашлю.

В комплексній терапії медпрепарат застосовують для боротьби з педикульозом. Вже довгий час мазь застосовується при радикуліті і довела свою ефективність при ревматизмі. Допомагає ліки при артралгії, коли сильно болять суглоби. Використовують натирання при міалгії, коли виникають спазми, здатні вражати м'язи. Застосовують засіб при невралгії, особливо, що підтверджують відгуки, при невритах.

Скипидарна мазь від кашлю

У дорослих або дітей старше дворічного віку лініментом можна лікувати застуду та кашель. Невелику кількість препарату наносять на груди і спину хворого, розтирається, надаючи зігріваючу дію на бронхи і сприяючи якнайшвидшому відходженню мокротиння. Скипидарна мазь при кашлі наноситься тільки, якщо відсутня температура. При натиранні необхідно уникати області серця. Як варіант, можна використовувати медпрепарат для розтирання ступень хворого перед сном, після чого надіти на ноги теплі шкарпетки.

Скипидарна мазь при нежиті

Важливо знати, що скипидарна мазь при нежиті не використовується, хоча багато хто вважає інакше. Вона ефективна у разі бронхіту і кашлю. Крім цього, її можна застосовувати тільки зовнішньо, а якщо нанести склад всередину носа, то він обов'язково викличе опіки слизової. Однак невелику допомогу при нежиті засіб може надати, тільки препарат не принесе терапевтичного ефекту, а лише на час «проб'є ніс» завдяки своєму різкого скипидарно-хвойному запаху.

Скипидарна мазь при застуді

При перших ознаках простудних захворювань ліки може надати значну допомогу в боротьбі з недугою. Оскільки препарат застосовується як зовнішній засіб, то їм радять натирати стопи і п'яти, після чого на ноги треба надіти теплі вовняні шкарпетки для посилення зігріваючого ефекту. Інструкцією рекомендується натирати груди, але важливо пам'ятати, що слід уникати потрапляння препарату на область серця.

Крім цього, не радять наносити лінімент на соски, оскільки там ніжна шкіра, яка може отримати значні опіки. Наносячи скипидарную мазь при застуді дитині, допускається перемішати її з дитячим кремом, щоб уникнути пошкодження ніжної шкіри. Кількість застосувань в добу краще узгодити з лікуючим лікарем і визначити в залежності від перебігу захворювання й чутливості шкіри до подразників.

Скипидарна мазь від вошей

Педикульоз – недуга, якому найбільше схильні діти, тому батьки завжди на озброєнні мають різні засоби для боротьби з вошами і гнидами у дитини. Скипидарна мазь від вошей довела свою ефективність, тому її сміливо можна застосовувати для боротьби з паразитами. Інструкція по застосуванню проста. На шкіру голови наноситься скипидарна мазь, після чого потрібно укрити голову целофаном для створення парникового ефекту. Після закінчення двох годин воші і гниди слід вичесати металевим гребінцем, а потім ретельно вимити голову шампунем.

Скипидарна мазь від прищів

У народній медицині відомі рецепти використання скипидару від вугрової висипки і фурункулів. Судячи з відгуків, такий метод часто застосовують для боротьби з недугою. Однак офіційна інструкція нічого не повідомляє про те, чи може використовуватися скипидарна мазь від прищів. Чому відбувається така розбіжність? Справа в тому, що препарат володіє зігріваючою дією і заборонений до застосування на уражених ділянках шкіри, тому нанесення на запалену шкіру може викликати сильне подразнення, опіки і алергію.

Скипидарна мазь – протипоказання

Лікарські засоби з такою фармакологією не можуть апріорі підходити всім, оскільки у них є свої мінуси. По-перше, препарат заборонений до застосування немовлятам, хоча деякі фахівці рекомендують утриматися до дворічного віку, а при застосуванні розбавляти кремом. По-друге, при вагітності він теж протипоказаний. Не можна використовувати препарат, якщо є рани, подряпини і інші пошкодження шкірного покриву в місці нанесення. Теж відноситься до дерматитів.

Не рекомендують застосовувати препарат при наявності алергічних реакцій і підвищеної чутливості, оскільки в якості побічних ефектів може проявлятися свербіж, печіння, набряклість, а часом судоми, підвищення тиску, аритмія та інші Хвороби нирок і патології печінки – ті захворювання, при яких застосування препарату заборонено. Існують протипоказання скипидарної мазі при проблемах з серцем. Слід уникати попадання засобу в очі.

Скипидарна мазь – аналоги

Очищений скипидар, відомий ще під назвою терпентінное масло – один з головних аналогів скипидарної мазі. Чим замінити скипидар? В аптеках можна купити такі препарати, склад або застосування яких за медичними каталогах схожі з вихідним засобом:

  • Алфлутоп;
  • Випратокс;
  • Випросал;
  • Гэвкамен;
  • Доктор мом колд;
  • Золота зірка бальзам;
  • Камфорне масло;
  • Капсикам;
  • Найзер;
  • Скипидарний крем;
  • Спирт камфорний;
  • Спирт мурашиний;
  • Финалгон.

Ціна на скипидарную мазь

Не можна точно сказати, скільки коштує скипидарна мазь в аптеці, оскільки ціна буде залежати від варіантів її випуску. На вартість вплине і те, де вона була зроблена. Основні плюси – її завжди можна замовити і купити в інтернет-магазинах Москви. Присутня вона повсюдно в простих аптечних кіосках за доступною ціною:

  • 25 мг – від 17 рублів;
  • 30 мг – від 20 рублів.

Відео

Скипидарна мазь - інструкція по застосуванню

Відгуки

Тетяна, 34 рокиПам'ятаю, ще в дитинстві у бабусі в селі використовували скипидар від кашлю. Іншим нас і не лікували. І от на сьогоднішній день я не гидую застосовувати мазь на основі скипидару для лікування моєї дитини. При появі перших ознак застуди та початкової кашлю обов'язково на ніч натираю йому п'яточки. Не пригадаю жодного разу, коли засіб не допомогло.
Галина, 54 рокиКористь скипидарної мазі мені відома давно. Подобається вона мені своєю ефективністю. Натираю грудину при появі ознак застуди. Вона відмінно зігріває і не викликає у мене ніякої алергії. Крім того, коштує вона недорого і завжди доступна в наших аптеках. Купувала завжди її для дітей, а зараз рекомендую і для онуків.
Валерія, 36 роківМоя мама постійно мучиться від остеохондрозу. Що ми тільки не робили, і ось на допомогу нам прийшла скипидарна мазь. Він дуже ефективна, особливо в моменти загострень. Для цього застосовуємо її кілька разів в день, наносячи на задню частину шиї. Гарненько розтираємо і обмотуємо все плівкою і зігріває пов'язкою для більшого впливу.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!