Цукровий діабет 2 типу: лікування захворювання

Наше здоров'я часто підкошують не якісь раптові фактори, а те, як рік за роком ми нехтуємо правилами здорового життя. Після 40 років багато людей стикаються з тим, що неправильні звички призвели до серйозних захворювань і потрібно вживати невідкладних заходів щодо їх лікування. Дізнайтеся, чи можна вилікувати діабет 2 типу і як потрібно поводитися, якщо у вас діагностовано цю недугу. Вивчивши інформацію про необхідної фізичної активності, спосіб живлення і методи контролю за цукровим діабетом, ви впевнено станете на шлях лікування цієї хвороби.

Причини виникнення захворювання

Нещодавно цукровий діабет 2 типу вважався недугою літніх. Лікарі були переконані, що старі набувають захворювання через малорухливого способу життя і розвинувся внаслідок цього ожиріння. У сучасному світі медики відзначають, що ця хвороба сильно помолодшала: такий діагноз може бути навіть у дитини. Механізм діабету такий: в клітинах не вистачає глюкози, тому що вони престают сприймати інсулін. Цей гормон необхідний для переходу цукру з крові в тканини організму. Підшлункова залоза реагує на це ще більшою виробленням інсуліну і від цього виснажується.

Які фактори і причини викликають цукровий діабет 2 типу? Їх декілька:

  • незбалансований раціон – недолік клітковини і надлишок рафінованих вуглеводів;
  • «сидячий» спосіб життя;
  • надмірна вага, який стає причиною инсулинонечувствительности клітин, що ще більше посилює ожиріння і веде до прогресу хвороби;
  • артеріальний тиск;
  • ендокринні захворювання;
  • аутоімунні реакції;
  • спадкова схильність.

Виліковний чи цукровий діабет 2 типу

Ця недуга необхідно лікувати, адже при діабеті уражаються малі кровоносні судини. До ускладнень може призвести навіть подряпина, тому що високий цукор в крові не дає рани гоїтися. На такі ускладнення треба звертати належну увагу, адже в запущених випадках навіть невелика ранка на нозі може перетворитися в гангрену і призвести до ампутації. Можна повністю вилікувати діабет 2 типу? Вчені працюють над цим, але на сьогодні повністю позбутися від цукрового діабету не можна. Тільки дотримуючись рекомендації лікарів, хворий зможе повноцінно жити.

Основні принципи лікування

Боротьбу з діабетом під силу розпочати кожному навіть у домашніх умовах. Фактично процес лікування полягає в усуненні викликали недуга причин. Хворий на діабет повинен встановити собі новий розклад, включивши в нього регулярну рухову активність. Йому також потрібно переглянути раціон і нормалізувати свою вагу. На початковій стадії хвороби ці прості дії допоможуть привести рівень цукру в норму. Медикаментозне лікування застосовують, коли діабет виявлений на пізніх стадіях, або ж коли хворий недостатньо дисциплінований і не робить потрібних змін стилю життя.

Збільшення фізичної активності

Чи можна вилікувати цукровий діабет 2 типу, змінивши розпорядок дня? Регулярні фізичні навантаження, нескладні навіть для повних людей – необхідна умова правильного лікувального процесу на ранніх стадіях хвороби. Не варто шукати чудодійні нетрадиційні методики. Посильні хворому на діабет заняття допоможуть повернути здоров'я. Підвищення рухової активності допомагає успішно вирішувати наступні дві задачі. Навантаження на м'язи знижує рівень насиченості крові цукром, тому що м'язова тканина є інсулінозалежній. Попутно нормалізується вага тіла.

Дієтичне харчування

Людині, хворій цієї «солодкої» хворобою, потрібно зрозуміти, що собою являє дієта при цукровому діабеті 2 типу. Це не обмеження в їжі на кілька днів або місяців, а суттєва зміна раціону. Його необхідно дотримуватися все подальше життя. Хворому на діабет 2 типу треба їсти невеликими порціями, дрібно, з перервами не більше 3 годин. Харчування, не допускає почуття голоду – необхідний захід в комплексі лікування недуги.

Що не можна їсти при цукровому діабеті? Під заборону потрапляє:

  • солодощі – цукор, мед, кондитерські вироби з білої муки, цукерки та інші;
  • жирна їжа, фаст-фуд;
  • насичені бульйони;
  • легкозасвоювані вуглеводи;
  • страви з рису, манки, макаронів, виготовлених з борошна вищого сорту;
  • копченості, маринади, соління;
  • солона їжа – норма споживання солі встановлюється до 3 гр. у добу;
  • алкоголь.

Зразкове меню і рецепти на тиждень

Повсякденне харчування при діабеті 2 типу має бути корисним, збалансованим. Важливо виключати заборонені продукти. Раціон треба зробити різноманітним, щоб не виникало внутрішнього психологічного дискомфорту, беспочвенного почуття жалості до себе.
Хворим таким видом цукрового діабету доктора призначають дієту № 9, яка, за відгуками пацієнтів, нескладна у застосуванні.

Їсти треба кілька разів на добу, невеликими порціями. Не забувайте, що потрібно випивати достатню кількість очищеної води, пити відвари лікарських трав. Перекусіть фруктами або випийте молока, якщо захотілося їсти поза прийому їжі. Так не виникне відчуття голоду, і ви не дозволите різких змін рівня цукру. Ознайомтеся з приблизною схемою харчування хворого на діабет 2 типу протягом тижня.

День 1

Сніданок

Каша гречана, можна з молоком, нежирний сир, кава

Перекус

2 запечених яблука

Обід

2-3 шматочка чорного хліба, гороховий суп, вінегрет, фруктовий сік

Полуденок

Яблуко

Вечеря

Капустяні шніцелі, відварена риба під молочним соусом, зелений чай

Перед сном

Кружка кисляку

День 2

Сніданок

Сир знежирений з яблуками, зелений чай

Перекус

Сухар з фруктовим соком

Обід

Борщ вегетаріанський, каша гречана з відвареним м'ясом, узвар

Полуденок

Фрукти або жменю ягід

Вечеря

Курка варена, тушкована капуста

Перед сном

Стакан йогурту без наповнювачів

День 3

Сніданок

Сирники, можна з родзинками, чай

Перекус

Стакан молока або фрукти

Обід

Розсольник, відварну картоплю, яловича печінка, узвар

Полуденок

Салат фруктовий

Вечеря

Хліб, тушкована капуста з грибами, чай зелений

Перед сном

Кружка кефіру

День 4

Сніданок

Білковий омлет, цільнозерновий хлібець, кава

Перекус

Ягідний кисіль

Обід

Томатний суп, відварне м'ясо під молочним соусом, хліб, сік

Полуденок

Фрукти

Вечеря

1 варене яйце, вінегрет, чай

Перед сном

Кефір або кисле молоко

День 5

Сніданок

2 яйця, хліб, чай з додаванням молока

Перекус

Йогурт

Обід

Вегетаріанські борщі, м'ясо з тушкованою капустою, узвар або узвар

Полуденок

Фрукти

Вечеря

Капустяні шніцелі, відварена риба під молочним соусом, чай

Перед сном

Йогурт

День 6

Сніданок

Пшоняна каша з грибами або фруктами, чай

Перекус

Ягоди або фруктовий салат

Обід

Овочевий суп, перлова каша з яловичої котлетою, узвар

Полуденок

Йогурт

Вечеря

Вареники з картоплею чи капустою, узвар

Перед сном

Кухоль молока

День 7

Сніданок

Сирно-ягідна запіканка, кава

Перекус

Кисіль

Обід

Вегетаріанський борщ, ячна каша, відварна курка, хліб, сік

Полуденок

Запечені яблука

Вечеря

Відварна риба, свіжий овочевий салат, чай

Перед сном

Кефір

Скористайтесь такими рецептами:

  • Для шніцелів бланшируйте капусту 5-7 хв. Потім треба відбити товсту частина на листах і згорнути їх конвертами. Підсмажте вироби на олії, попередньо вмочивши їх у яєчний кляр і обваляти в паніровці з сухарів.
  • Для томатного супу візьміть цибулину, пару помідор і болгарський перець. Поріжте кубиками і недовго тушкуйте з 1-2 ст. л. томатної пасти. 3 картоплини наріжте кубиками, додайте до овочів. Залийте 1 л окропу, посоліть. Перш, ніж зняти суп з вогню, додайте в нього 2 роздавлених зубчика часнику і зелень.

Контроль рівня цукру в сечі і в крові

Щоб визначати і контролювати ступінь вмісту цукру в крові, хворі діабетом використовують спеціальний прилад – глюкометр. Цей спосіб вимагає регулярних фінансових витрат, але виправдовує себе. Людина відразу ж, проколів палець, може дізнатися точні показники цукру. Контроль за допомогою тест-смужок, які визначають цукор у сечі, не такий ефективний. В урині визначається концентрація тільки більше 10 ммоль/л. Рівень глюкози 8 ммоль/л вже є небезпечним показником. Діабетик при діагностиці другим способом про це навіть не буде підозрювати.

Контроль артеріального тиску

Регулярне відстеження змін артеріального тиску – теж необхідний фактор для попередження ускладнень діабету. Підвищені показники можуть призвести до погіршення зору, проблем з нирками, інсульту. Регулярне знижений артеріальний тиск веде до того, що тканини організму недостатньо живляться киснем і поступово відмирають. Страхітливі наслідки пояснюють необхідність регулярно контролювати при діабеті цей показник – так само, як і рівень цукру, присутнього в крові.

Прийом лікарських препаратів

На пізніх стадіях захворювання проводиться лікування цукрового діабету за допомогою таблеток. Медициною для цього розроблені такі препарати:

  • знижують у ШКТ всмоктування глюкози – «Акарбоза»;
  • похідні сульфонілсечовини, які активізують вироблення підшлунковою залозою інсуліну – «Глипизид», «Діабетон» і аналоги;
  • бігуаніди, що впливають на посилення всмоктування в тканини організму інсуліну – «Глюкофаж», «Авандамед» та ін;
  • препарати інсуліну – призначаються, коли у хворого в процесі лікування розвивається стійкість до медикаментозного впливу.

Відео: як лікувати діабет 2 типу народними засобами

Лікування цукрового діабету 2 типу, діабет народне лікування

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!