Етапи статевого дозрівання хлопчиків-підлітків, ранній і пізній початок дорослішання

Плин часу не зупинити, його нестримний рух особливо помітно, коли діти починають дорослішати. Ще недавно син був радий маминих обіймів і з захопленням відгукувався на її поцілунки, а зараз став грубим і стриманим. Настав той найважливіший період – статеве дозрівання у хлопчиків, який з'являється трохи пізніше, ніж у дівчаток, але так само неминучий. Організму підлітка доводиться випробовувати колосальне навантаження, тому що разом з фізичними перебудовами відбуваються колосальні психологічні зміни.

Що таке статеве дозрівання

Для пубертатного періоду характерна поява вторинних статевих ознак. При нормальному розвитку організм досягає фази біологічного статевого дозрівання. Ознаки статевого дозрівання проявляють себе з зовнішньої сторони як стрімке зростання тіла, лобок, пахвові западини покриваються волоссям, але далі хлопчики і дівчатка продовжують дорослішати кожен своїм шляхом, перетворюючись у чоловіків і жінок. Гормони дають про себе знати, а тому крім середньостатистичної норми зустрічається ранній, пізній розвиток і суттєва затримка статевого дозрівання.

Коли починається і скільки триває перехідний вік у хлопчиків

Відбуваються зміни можуть збентежити або навіть налякати підлітка, адже початок процесу статевого дозрівання припадає на 10-річний вік або трохи пізніше. Поки все найважливіше закладалося на рівні гіпофіза, готуючи організм хлопчика до тих змін, які перетворять його в чоловіка. Але з ломкою голосу, посиленою роботою потових залоз, збільшення яєчок, статевого члена, м'язової маси і появою ряду інших ознак приходить період статевої зрілості, який затягується до 18, а іноді 20 років.

Препубертатный період

Розвиток дитини на цьому етапі мало чим відрізняється від дорослішання однолітків. З моменту народження і до того дня, як син піде в школу, у батьків майже не виникає проблем з вихованням, а питання здоров'я часто пов'язані з простудними захворюваннями. За плавним зростанням може так само поступово з'являтися м'язова маса, але до 10 років організм вже заклав майбутні зміни. Якщо не відбувається затримки, то на зміну препубертатному періоду приходить наступний етап розвитку.

Пубертатний період

Приблизно з десятирічного віку починають відбуватися ті зміни, коли хлопчик дорослішає і починається перетворюватися в молодого чоловіка. Кількість вироблюваних гормонів викликає стрімке зростання з одночасним розвитком статевих залоз. Набираючи обертів, процес неминуче призводить до того, що підлітковий член збільшується разом з розміром яєчок. До 15 років при огляді помітний ріст волосся в пахвових впадинах, на лобку; зовнішні ознаки – поява вусиків і вугрової висипки, а завершується пубертатний період приблизно до 20 років.

Особливості статевих ознак у підлітковому віці у хлопчиків

Гормональна перебудова організму впливає на зростання не тільки волосся, але і статевих органів. Член хлопчика зростає приблизно до 16 років, з'являються мимовільні або нічні полюції. Збільшення чоловічих гормонів впливає на розвиток м'язів, кісток скелету, особливо плечового суглоба. Мутація голосу, так звана " ломка голосу у хлопчиків, вважається одним з найбільш наочних ознак важливого процесу статевого дозрівання. Про правильному розвитку свідчить поява вугрової висипки, волосся на обличчі, грудях, стегнах, пахової області, під пахвами.

Первинні

Наявність цих ознак обумовлена генетично, а представляють вони собою не що інше, як статеві органи. Формування простати, мошонки, сім'явивідних проток, статевого члена, яєчок відбувається ще на стадії внутрішньоутробного розвитку. Прискорити процес перетворення в молодого чоловіка може раніше статеве дозрівання, але так чи інакше будь-який розвиток відбувається під контролем гормонів.

Вторинні

У цієї групи ознак не менш важлива роль. На вторинні статеві ознаки природою покладається інша місія – визначення статевої зрілості і залучення партнера, адже безпосередньої участі в розмноженні вони не беруть. Що характеризує їх поява? Мутація голосу у хлопчиків, оволосіння за чоловічим типом, стрімке зростання, широкі плечі, ерекція і адамове яблуко.

Зріст хлопчиків

Якщо процес статевого дозрівання у хлопчиків не порушений, то вірна ознака, що дитина почала дорослішати – це стрімке зростання. Характерна особливість цього періоду процес відбувається не плавно, а стрибками, що іноді викликає проблеми зі здоров'ям. При всіх індивідуальних особливостях організму найшвидший період зростання припадає на період з 12 до 16 років, коли хлопчик може вирости на 10 см в рік і сильно схуднути. Після настання повноліття юнаки майже перестають рости і можуть витягнутися максимум ще на 3 див.

Передчасне статеве дозрівання

Про це явище – хибне або істинне – прийнято говорити, якщо хлопчик ще не досяг 10-річного віку. Зовні про ранньому статевому розвитку можна судити за фактами, що хлопчик виглядає старше однолітків, з'являються перші прищі, змінюється запах тіла. Якщо праве і ліве яйце розвиваються – це справжнє початок процесу. Якщо залишаються недозрілими, це говорить, що раннє статеве дозрівання – помилкове.

Психологія підлітка

Разом з серйозною фізіологічною перебудовою організму підлітку доводиться долати проблеми психологічного характеру. Поява прищів на обличчі, полюции, посилена робота потових залоз вимагають більш ретельно ставитися до питання гігієни, що здатне викликати роздратування у підлітка. Зовнішні зміни, незграбність потребують часу, щоб адаптуватися, але дитині складно справлятися з цим, особливо якщо він стає об'єктом насмішок в школі.

Сором'язливість, сором'язливість, замкнутість у собі, перебільшення навіть незначного факту, наприклад, невдалого фото – все це прояв психологічних ознак дорослішання. Коли у дівчат приходять місячні у хлопчиків статева система теж досягає нового рівня фізіологічного розвитку. Оскільки період статевого дозрівання пов'язаний з прагненням отримати більше свободи в своїх діях, то батькам треба розповісти хлопчику про методи контрацепції.

Психологічно статеве дозрівання у підлітка може проявлятися як невмотивована агресія, часта зміна настрою, дратівливість і депресія, а різке висловлювання або критика здатні підштовхнути до необачних вчинків. Продовжувати виховувати підлітка треба, тільки дорослим необхідно створювати сприятливу атмосферу, проявляти терпимість, мудрість, бути тактовними, щоб період статевого дозрівання завершився для хлопчика формуванням красивою чоловічої фігури та правильного розуміння гідної поведінки.

Відео про період статевого дозрівання у хлопчиків підлітків

Мракоборцы. Статеве дозрівання хлопчика

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!