Листкове тісто швидкого приготування в домашніх умовах

Повітряні вироби з листкового тіста люблять багато хто, але не всі господині погодяться провести на кухні 5-6 годин, щоб приготувати справжню багатошарову основу для смачної домашньої випічки. Якщо часу на приготування такої тестової маси немає, але хочеться зробити ароматні круасани або ніжний «Наполеон», на допомогу прийде швидкий рецепт листкового тіста.

Як приготувати швидкий листкове тісто за 15 хвилин

Щоб зробити листкову тестову масу для випічки, потрібно підготувати основні інгредієнти:

  • Вершкове масло або маргарин – вони обов'язково повинні бути сильно охолодженими, адже завдяки сформованим в товщі тесту шматочках застиглого жиру при випіканні утворюються численні шари, роблять випічку повітряної і хрусткою. Перед замешиванием тіста, покласти його в морозилку на пару хвилин.
  • Курячі яйця – вони теж повинні бути взятими з холодильника. У більшості рецептів зазначено тільки 1 яйце, за бажанням можна взяти і більше, але надлишок яєчного білка робить тісто жорстким і непіддатливою.
  • Вода звичайна або мінеральна або кисломолочний продукт. Рідина для приготування листкового тіста теж потрібно попередньо охолодити – краще, якщо вода буде не просто прохолодною, а крижаний – це дозволить домогтися максимальної шаруватості основи і не дасть шматочків масла розчинитися.
  • Борошно – підходить тільки пшеничне вищого сорту. Її попередньо потрібно просіяти, щоб задовольни киснем і прибрати сміття.
  • Оцет – обов'язково додається при замішуванні листкового бездріжджового тіста, – він допомагає домогтися потрібної шаруватості. Підходить звичайний столовий оцет 6%-й концентрації. Якщо за рецептом потрібен такий оцет, але у вас є тільки 9%-й, його потрібно брати в 1,5 рази менше 6%-го.

Щоб під час швидкого приготування листкового тіста не виникало труднощів, потрібно пам'ятати деякі важливі правила:

  1. Працювати потрібно максимально швидко, чітко, але акуратно, щоб вершкове масло в структурі тесту не встигало нагріватися від тепла рук.
  2. Готова тестова маса повинна бути злегка груднястій, а не гладкою і однорідною, тому довго місити тісто не рекомендується, – потрібно просто зібрати олійно-борошняну крихту в щільний клубок.
  3. Для кращої шаруватості випічки тестову основу обов'язково витримують на холоді мінімум півгодини, а краще 2-3 години. Щоб тісто не напитывалось сторонніми запахами, а поверхня його не заветривалась, ком тесту обертають харчовою плівкою або пергаментним папером.

Класичний рецепт з маргарином

Щоб отримати вдале листкове тісто швидкого приготування, потрібно додавати компоненти в певному порядку. Спочатку борошно змішується з сильно охолодженим маргарином (можна натерти його на крупній тертці або порубати ножем). Потім до олійно-борошняної крихти підливається суміш з яйця, солі, оцту і крижаної води, після чого швидко замішують тісто.

Інгредієнти:

  • маргарин – 250 г;
  • борошно – 350 г;
  • вода – 100 мл;
  • яйце куряче – 1 шт.;
  • оцет столовий 9% – 2 ч. л.;
  • сіль – щіпка.

Спосіб приготування:

  1. У чашку вибити яйце, додати сіль, оцет. Збовтати виделкою до однорідності.
  2. Долити крижану воду, ретельно розмішати, поставити чашку з сумішшю в холодильник.
  3. У глибоку миску просіяти борошно, порубати в ній злегка підморожений маргарин до стану великих зерен.
  4. Швидко перетерти суміш руками в крихту, в центрі зробити поглиблення, вилити туди заздалегідь підготовлену рідина з холодильника.
  5. Перемішати масу ложкою, щоб борошно ввібрала в себе всю вологу. Перекласти на робочу поверхню, зібрати в кулю, не вимішуючи.
  6. Скласти тестову основу в поліетиленовий пакет, витримати на холоді півгодини.

Листково-дріжджове тісто швидкого приготування

Великим плюсом даного рецепту є те, що швидке листкове дріжджове тісто можна заморожувати, використовуючи за необхідності протягом декількох місяців. З такої основи виходять ніжні і вироби хрусткі, а начинку можна робити як солодку, так і солону. У рецептурах вказані сухі дріжджі, але можна запросто замінити їх свіжими, виходячи з формули: 3 грами свіжих замість 1 грама сухого.

Інгредієнти:

  • дріжджі сухі – 8 г;
  • вода – 1 ст.;
  • яйце – 1-2 шт.;
  • борошно – 5 ст.;
  • маргарин – 200 г;
  • сіль – 1 ч. л.;
  • цукор – 1,5 ст. л.

Спосіб приготування:

  1. У воді, підігрітій до 37-40°, розпустити дріжджі з цукром. Залишити для бродіння на 10-15 хвилин.
  2. Борошно просіяти, змішати з сіллю і рубаним холодним маргарином. Перетерти в крихту.
  3. До злегка неї дріжджовий основі підмішати яйце.
  4. Суху суміш викласти на стіл гіркою, в центрі зробити поглиблення, вилити туди рідку основу. Швидко замісити м'яке, податливе тісто.
  5. Загорнути тестовій ком в харчову плівку, винести на холод на 2 години.

Рецепт листкового тіста швидкого приготування від бабусі Емми

«Ледачий» рецепт шаруватої тестової основи для випічки від відомого кондитера бабусі Емми відрізняється пропорціями основних інгредієнтів. З листкового тіста, приготованого за її рецептурою, можна спекти три великих пирога або ж багато-багато смачних, повітряних, хрустких слойок з усілякими начинками. Бабуся Емма рекомендує використовувати вершкове масло – з ним випічка виходить не тільки дуже ніжною, але і натуральній, але можна його замінити маргарином.

Інгредієнти:

  • яйця – 2 шт.;
  • сіль – 1 ч. л.;
  • масло вершкове – 0,8 кг;
  • оцет 6% – 2 ст. л.;
  • вода крижана – 1,5 ст. (приблизно);
  • борошно пшеничне – 1 кг.

Спосіб приготування:

  1. В мірну кружку вбити яйця, всипати сіль, влити оцет. Збити до однорідності.
  2. Долити крижаної води стільки, щоб підсумковий обсяг рідини дорівнював 500 мл. Перемішати, поставити в холодильник.
  3. На робочу поверхню висипати просіяне борошно. Заморожене вершкове масло натерти на крупну тертку, весь час занурюючи шматок в борошно.
  4. Натерте масло злегка перемішати з борошном, зібрати гіркою. По центрі зробити поглиблення, влити туди воду з холодильника.
  5. Швидко замісити тісто, піднімаючи масу з різних боків до середини, складаючи шарами і притискаючи.
  6. Готової тестовій основі надати прямокутну форму, скласти в пакет і відправити на холод на 2-3 години, а краще на ніч.

Листкове Тісто Швидкого Приготування - Рецепт Бабусі Емми

Домашнє листкове тісто на кефірі

Швидку шарувату основу для випічки можна приготувати і за технологією, схожою з класичною рецептурою листкового тіста. Спочатку замішується тестова маса на кефірі, потім кілька разів вона розкочується, а в середину кладуть холодне вершкове масло. Все це робиться протягом 15 хвилин, але завдяки прослаиванию валків тіста жиром вироби в процесі випікання стають багатошаровими, повітряними і хрусткими.

Інгредієнти:

  • кефір – 1 склянка;
  • яйце – 1 шт.;
  • сіль – ¼ ч. л.;
  • борошно – 3 ст.;
  • масло вершкове – 250 р.

Спосіб приготування:

  1. У глибоку миску вилити кефір, вбити яйце, додати сіль. Перемішати віночком до однорідності.
  2. Частинами ввести просіяне борошно, замішуючи пружне, податливе тісто.
  3. Холодне масло розрізати на тоненькі пластинки, обсипати борошном.
  4. Тестову масу розкачати в пласт, по центру розкласти третину масляних пластинок, скласти конвертом, защипнути краю.
  5. Знову розкачати, розкласти ще третина олії, скласти конвертом, защипнути краю. Повторити процедуру ще 1 раз, використовуючи залишки масла.
  6. Готове тісто загорнути плівкою, витримати на холоді 1 годину або покласти в морозильну камеру до запитання.

Пісне на мінеральній воді

Даний рецепт має грузинське коріння – в Грузії тісто, приготоване таким способом, використовується переважно для хачапурі. В Європі ж таку тестову основу роблять і для інших несолодких пирогів. В оригіналі використовується відома вода «Боржомі», але для здешевлення рецепта можна брати та іншу мінеральну воду. Якщо мінералка солона, кількість доданої солі потрібно звести до мінімуму або зовсім виключити даний компонент з рецептури.

Інгредієнти:

  • мінеральна вода – 0,5 л;
  • борошно – 3 ст.;
  • масло вершкове – 50 г;
  • сіль – за смаком.

Спосіб приготування:

  1. У глибоку миску просіяти борошно, трохи присолити. Влити мінералку кімнатної температури, замісити м'яке, злегка липнущее до рук тісто.
  2. Робочу поверхню припылить борошном, викласти на неї тестову масу. З усіх боків обсипати борошном, розкотити качалкою в прямокутник товщиною не більше півсантиметра.
  3. Масло розтопити на водяній бані, остудити, змастити їм тестовий пласт.
  4. Гострим ножем нарізати тісто на смужки шириною 2-3 см, скласти стопкою, притримуючи краю руками.
  5. Отриману стопку з тестових смужок згорнути равликом, покласти плазом, розкачати і використовувати для приготування випічки.

Відео

Готую Листкове тісто тепер тільки так! Шарувату і готується за 10 хвилин

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!