Шашлик в духовці з свинини: рецепти

Коли за вікном холодно, хочеться знову відчути знайомий запах м'яса, смаженого на вугіллі, коли оточує хороша компанія, на столі смачне вино, до ранку ведуться задушевні розмови... Не сумуйте: шашлики можна приготувати в духовці, нехай без аромату багаття, але теж дуже смачні.

Як приготувати шашлик в духовці з свинини

Кожен, хто хоч раз запікав свинину на вугіллі, знає, що є певні вимоги до м'яса, яке буде використовуватися:

  • воно повинно бути дуже свіжим, в ідеалі парною, ні в якому разі не замороженим;
  • віддайте перевагу особливим частин туші: свинячому ошейку, лопатці, філе;
  • якщо ви не любите свиняче м'ясо, вибирайте баранячу м'якоть, телячу вирізку, шматочки курки;
  • на шматку м'яса обов'язково повинні бути прошарку жиру, які роблять страву соковитим, м'яким;
  • перед тим, як приготувати шашлик з свинини, м'ясної шматок потрібно зачистити від жил, плівок, потім замаринувати.

Щоб приготувати смачний шашлик зі свинини в духовці, потрібно після правильного вибору шматочка м'яса правильно його нарізати. Не можна занадто подрібнювати свинину, щоб вона не була сухою. Але й надто великий шматок також буде довго готуватися і може залишитися сирим. Оптимальним розміром шматка вважається шматочок масою 45-50 грамів, розміром з великий волоський горіх.

Як замаринувати

Є маса способів замочування свинячого ошийка: з кефіром, майонезом, великою кількістю цибулі. Деякі кулінари використовують навіть колу, мінеральну воду, гранатовий, лимонний і томатний соки. Фото рецептів та покроковий опис того, як маринувати шашлик зі свинини, часто зустрічаються на кулінарних форумах. Найголовніша умова маринаду – у ньому обов'язково повинен бути присутній кислий продукт, який розм'якшить м'ясні волокна. Доповнити його можна улюбленими спеціями, пряними травами, навіть овочами або фруктами (підійдуть помідори, ананас, баклажан).

Рецепти шашлику в духовці з свинини

Після того, як м'ясні шматочки маринувалися протягом 4-5 годин, їх можна запікати. Кулінари роблять шашлик будинку в духовці різними способами: на шпажках, шампурах, викладають м'ясо на овочеву «подушку» (без шампурів), на сковороді. Оптимальний варіант – запікати м'ясо на гриль-сковороді, але можна зробити гаряче за допомогою рукава. Враховуйте національні особливості приготування страви: кавказький шашлик (з гранатовим соком), грузинський (з червоним вином), вірменський (з великою кількістю пряних трав).

На шпажках

Чудовий смачний шашлик на шпажках в духовці з свинини повністю просочується ароматами гранатового соку, трав і мускатного горіха. Він ідеально підійде до святкового столу, вийде не гірше того, який зроблений на вугіллі. На гарнір рекомендується приготувати запечену картоплю чи овочі гриль.

Інгредієнти:

  • свиняча вирізка – 900 г;
  • гранат – 200 г;
  • часник – 4 зубчики;
  • мускатний горіх – щіпка;
  • масло рослинне – 50 мл;
  • сіль – 25 р.

Спосіб приготування:

  1. Свинячий ошийок нарізати середніми шматками розміром з волоський горіх. Не можна робити шматочки занадто маленькими – шашлик буде сухим, несмачним.
  2. Гранат наріжте на скибочки, вийміть зерна, помістіть їх в пакет і добре пройдіться по ньому качалкою. Зцідіть сік, а зернятка викиньте.
  3. Покладіть свинину в миску, полийте соком. Додайте рубаний часник, приправи, мускатний горіх.
  4. Добре руками пам'ятайте ошийок, щоб він активніше вбирав маринад. Дайте йому постояти близько 1 години, потім посоліть м'ясо.
  5. Дерев'яні шпажки змочіть холодною водою – так вони не будуть горіти при запіканні.
  6. Нанизайте на шпажки шматочки не дуже щільно один до одного. Запікайте свинячий шашлик в духовці 30 хвилин при температурі 190-200С.

В банку

Дивовижний спосіб приготування улюбленої страви рекомендують досвідчені кулінари. Перед тим, як приготувати шашлик в духовці банку подбайте про те, щоб у вашому розпорядженні була скляна суха ємність. Викладіть шампури з нанизаним на них м'ясом всередину великої банки і помістіть в холодну духовку. Свинина готується у власному соку, просочується ароматом спецій і цибулі. Фото з докладним описом такого способу запікання, можна знайти на кулінарних сайтах.

Інгредієнти:

  • вирізка свиняча – 1 кг;
  • бекон або сало – 300 г;
  • цибулини – 3 шт.;
  • вода – 120 мл;
  • лимон – 1 шт.;
  • коріандр, спеції, сіль – за смаком.

Спосіб приготування:

  1. Помийте, обсушіть свиняче м'ясо. Наріжте його порційними шматками по 5-6 сантиметрів.
  2. Викладіть в глибоку ємність, полийте свіжовичавленим соком лимона, приправити спеціями, сіллю.
  3. Цибулини очистити, порізати кільцями, додати до свинини. Добре все перемішайте, налийте трохи вина або соку. Маринуйте інгредієнти 60-80 хвилин.
  4. Бекон або сало наріжте тонкими скибочками. Нанизайте шматки вирізки на шампури, перекладаючи беконом.
  5. Всередину банки викладіть цибульні кільця, а зверху помістіть шампури. Закрийте банку листом фольги, увімкніть максимальний вогонь, запікайте 60-80 хвилин.

У рукаві для запікання

Цей спосіб кулінари називають «грузинським», оскільки свинячий ошийок маринується з великою кількістю трав: хмелі-сунелі, естрагон (тархун), чабер, а до маринаду додається трохи винного оцту (або червоного вина). Щоб приготувати шашлик в духовці в рукаві, знадобиться замочити свинячу задню частину або ошийок, але це блюдо часто готують і з курячого м'яса, яловичини або баранини.

Інгредієнти:

  • свинячий ошийок – 1 кг;
  • цибулини – 3 шт.;
  • червоний винний оцет – 1 ст. л.;
  • суміш грузинських спецій – 2 ст. л.;
  • рослинна олія – 30 мл;
  • сіль, лавровий лист.

Спосіб приготування:

  1. Цибулю очистіть, наріжте дрібними кубиками. Змішайте зі спеціями, ретельно розімніть, щоб він пустив сік.
  2. Свинину наріжте шматками по 50-60 грамів.
  3. Змішайте свинину з цибулею, зі спеціями, полийте рослинним маслом, винним оцтом, ретельно перемішайте. Маринуйте шашлик 2-3 години.
  4. На дно рукава викладіть шар цибулі, потім м'ясні шматочки – можна повторити цю процедуру кілька разів. Додайте трохи солі.
  5. Закріпіть кінці рукава, зробіть кілька отворів для виходу пари. Запікайте шашлик будинку в духовці 1 годину при середній температурі до готовності.

У фользі

Класичний, перевірений часом і гурманами рецепт приготування шашлику – маринування з великою кількістю цибулі і кефіру. Деякі господині вважають за краще робити з майонезом, але цей соус не рекомендується піддавати повторній тепловій обробці. Кефір ідеально підходить для приготування шашлику у фользі, він чудово розм'якшує м'ясні волокна і допомагає утворитися апетитною скоринки.

Інгредієнти:

  • ошийок – 1 кг;
  • кефір жирністю 2,5 % – 2 л;
  • цибуля – 3-4 шт.;
  • рослинна олія – 50 мл;
  • спеції, лавровий лист, чорний перець, сіль.

Спосіб приготування:

  1. Промийте, обсушіть свинину на паперовому рушнику. Наріжте її на шматочки розміром з волоський горіх.
  2. Цибулю очистіть, поріжте кільцями, змішати зі спеціями, приправте овоч сіллю. Ретельно розітріть до появи соку.
  3. У глибоку ємність помістіть ошийок, додайте цибульну масу, налийте кефір. Напій повинен мати кімнатну температуру, щоб всі інгредієнти швидше замариновались.
  4. Замочуйте свинину 2-3 години.
  5. Після закінчення цього часу нанизайте на шампури шматочки, перешаровуючи цибулею. Помістіть шампури на розпечену сковороду, обпаліть ошийок з усіх боків.
  6. Викладіть майбутні шашлики з шийки свинини на вистелений фольгою деко, щільно загорніть краю. Щоб запекти м'ясо, вистачить 30 хвилин. На гарнір подайте запечену або відварну картоплю з зеленню.

Дізнайтеся, як приготувати смачний шашлик з курки.

На грилю

Коли дуже хочеться смачного, ароматного шашличка «з димком», можна приготувати його вдома, на решітці гриль. Цей простий рецепт не містить суворих рекомендацій: склад маринаду для свинини і фото того, як правильно маринувати шашлик на грилі, можна зустріти на кулінарних сайтах. Шеф-кухарі радять готувати цю страву з вирізки свинини, корейки. Від частини туші залежить, скільки смажити м'ясо.

Інгредієнти:

  • свинина – 1 кг;
  • болгарський перець – 3-4 шт.;
  • цибуля – 3 шт.;
  • баклажан – 1 шт.;
  • помідор – 1 шт.;
  • червоне сухе вино – 1 ст.;
  • спеції, сіль – за смаком.

Спосіб приготування:

  1. Свинину вимити, порізати шматками по 40-50 грамів.
  2. Цибулю очистіть, наріжте великими кільцями.
  3. У ємність помістіть м'ясні шматки, цибульні кільця, спеції. Ретельно все перемішайте.
  4. Залийте компоненти червоним сухим вином. Маринуйте свинину протягом 5-6 годин.
  5. Наколіть шматки на шампури або на заздалегідь вимочені бамбукові шпажки. Овочі наріжте кружальцями або шматочками по 3-4 сантиметри, прослоите шматочки м'яса.
  6. Викладіть свинину з овочами на решітку-гриль, під яку помістіть деко з водою (щоб жир, що стікає з шампура, не горів).
  7. Запікайте шашлик в духовці з свинини 25-30 хвилин.

Оцініть ще більше рецептів, як приготувати шашлик з свинини і правильно його замаринувати.

Відео

Шашлик в духовці з свинини. Домашній шашлик в духовці на шпажках.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!