Курка в духовці цілком: рецепти з фото

У кожної господині в арсеналі є легкі рецепти страв, з якими можна зустрічати гостей або балувати домочадців. До такої категорії належить і курка, запечена цілком. Процес приготування м'ясної страви простий, але при цьому воно виходить дуже смачним і виглядає святково.

Як приготувати курку в духовці цілком

Для запікання птиці цілком краще використовувати заморожену або охолоджену тушку. При цьому її спочатку потрібно випатрати, зрізати гузку, видалити залишки пір'я. Як посмажити курку в духовці цілком? Важливо вибрати відповідний маринад, який визначить смак майбутнього страви. Соковитість і ароматність курочки залежить від правильно підібраного соусу, тому до процесу його приготування варто підійти відповідально. Маринувати м'ясо краще максимально довго – так воно просочиться приправами і набере в себе побільше соку.

Рецепти курки в духовці цілком

Варіантів запікання курочки існує безліч: у фользі, рукаві, утятнице, на листі або в скляній жароміцної формі. Кожен рецепт має свої особливості і хитрощі. Так, якщо у фользі або рукаві страва виходить дуже соковитим само собою, то запікаючи м'ясо в керамічній або чавунному посуді, курятину для цього слід періодично поливати випливають соком, інакше вона иссушится. Нижче запропоновані різні варіанти приготування смачної курки в духовці.

З картоплею

Запропонований нижче рецепт курки в духовці цілком з картоплею дозволяє приготувати дуже смачне, ароматне і просте блюдо, яке різноманітить ваше звичне меню. Гарніром при цьому буде виступати картоплю, яку попередньо слід довести до напівготовності. Помістивши картоплю на деко під м'ясо, ви не тільки зробите її більш смачною (м'ясний сік буде стікати вниз і зробить гарнір більш ароматним), але також значно зекономите час. Як приготувати цілу курку в духовці?

Інгредієнти:

  • картопля – 0,7 кг;
  • розмаринові гілочки – 5 шт.;
  • тушка куряча – 2 кг;
  • часникові зубки – 3 шт.;
  • спеції;
  • масло рослинне – 2 ст. л.;
  • гірчиця французька – 1 ст. л.;
  • рідкий мед – 1 ст. л.

Спосіб приготування:

  1. Очищений картопля поріжте часточками, відваріть до напівготовності.
  2. Змішайте гірчицю з медом, спеціями, сіллю. Підготовлену курячу тушку треба замаринувати в отриманій суміші, залишивши хоча б на 15 хвилин.
  3. Викладіть картоплю на змащений маслом деко/форму для запікання. Полийте її соусом з продавленого часнику, олії, спецій.
  4. Зверху потрібно викласти замариновану курочку.
  5. Запікайте блюдо протягом 1,5 годин при 180 градусах.
  6. Залишився медово-гірчичний маринад закип'ятити, дочекайтеся загустіння, після цього зніміть з вогню, перелийте в соусник і подавайте разом з м'ясом. При подачі викладіть на гарячу птицю гілочки розмарину.

Фарширована

Рецепт запеченої курки цілком можна віднести до категорії святкових, оскільки страва виходить не тільки смачним, але і дуже красивим. М'ясо при запіканні покриваються рум'яною скоринкою і просочується смаками приготованого фаршу. Начинкою можуть служити різні продукти, зокрема овочі, фрукти, ягоди. Запропонований нижче рецепт припускає використання в якості наповнювача рису з смаженими грибами. Як готується курка з начинкою в духовці цілком?

Інгредієнти:

  • куряча тушка – до 2,5 кг;
  • приправи;
  • відварений рис – 100 г;
  • часникові зубки – 5 шт.;
  • свіжі печериці – 0,4 кг;
  • цибуля – 2 шт.

Спосіб приготування:

  1. З вечора розморозьте птицю, обмийте її, просушіть, видаліть зайві частини.
  2. Змішайте свої улюблені приправи, сіль. Отриманою сумішшю обітріть курочку з усіх боків і відправте її в холодильник.
  3. На наступний день очистіть печериці, нарізати їх невеликими шматочками.
  4. Цибулю поріжте кубиками, часник продавіть.
  5. Цибулька слід посмажити до прозорості, після до нього додайте часник і гриби. Постійно помішуйте компоненти, поки печериці не приготуються.
  6. Змішайте смажені продукти з відвареним рисом, додайте спецій.
  7. Дістаньте тушку з холодильника. Коли вона придбає кімнатну температуру, можна починати фарширувати її приготовленої начинкою.
  8. Щоб начинка не висипалася, стягніть шкіру по краях отвору пальцями і зафіксуйте її зубочистками.
  9. Надішліть курочку в духовку, нагріту до 180 градусів, на півтора-два години. Після вимкнення печі, дайте м'ясу 15 хвилин настоятися в остигає духовці, після подавайте на стіл.

З хрусткою скоринкою

Страва готується дуже просто, тому з ним впорається навіть недосвідчена господиня. Рецепт курки в духовці цілком з скоринкою – справжня знахідка для тих, у кого гості на підході, а в будинку немає відповідного частування, оскільки він не передбачає використання великої кількості інгредієнтів. Щоб курочка вийшла ароматною і максимально соковитою, її краще замаринувати заздалегідь, залишивши на пару годин. При цьому, якщо соус не покриває тушку повністю, її варто періодично перевертати.

Інгредієнти:

  • паприка, перець, сіль;
  • куряча тушка – 1,5 кг;
  • сухий базилік – 1 ч. л.;
  • часникові зубки – 4 шт.;
  • соняшникова олія – 2 ст. л.

Спосіб приготування:

  1. Спочатку готують маринад. Для цього базилік, перець, сіль, паприку змішують з рослинним маслом. Отриманим соусом змащують м'ясо зовні і всередині.
  2. Форма для запікання обробляється соняшниковою олією, після чого на неї поміщають курячу тушку грудкою вниз. У такому положенні курочка варто годину.
  3. Після слід нагріти духовку до 180 градусів і запікати птицю не менше години до появи на ній золотистої гарної скоринки.

Гриль

Таким способом можна готувати не тільки цілу курочку, але і будь-які окремі її частини – стегна, гомілки, грудинку, крильця. Варто, однак, враховувати, що невеликі шматочки м'яса пропікаються швидше, ніж ціла птах, тому час їх приготування потрібно скоротити приблизно вдвічі. Чим довше буде маринуватися курятина, тим м'якше вийде блюдо. Нижче детально і з фото описано, як готується курка на рожні в духовці цілком.

Інгредієнти:

  • часник сушений – 1 ч. л.;
  • чилі мелений – 1 ст. л.;
  • інші спеції на вибір;
  • майонез – 3 ст. л.;
  • куряча тушка без нутрощів – 1,5 кг;
  • Гарам Масала – 1 год. л.;
  • сік лайма – 2 ст. л.;
  • рослинне масло – 1 ст. л.

Спосіб приготування:

  1. Обріжте шкірку з курки, промийте тушку, просушіть з допомогою паперового рушника.
  2. Помістіть цілу птицю в глибоку миску, зробіть на ній хрестоподібні надрізи.
  3. Сюди ж додайте сіль, інші спеції, лаймовий сік, рослинне масло. Ретельно перемішайте інгредієнти з м'ясом, втираючи суміш на поверхню тушки і змащуючи нею всередині.
  4. Перемістіть курочку в чисту миску, накрийте харчовою плівкою, відправте в холод на 12 годин або навіть на добу.
  5. Духовку нагрійте до 250 градусів. Покладіть курку на вертел, переконавшись, що сидить вона щільно і не зісковзує.
  6. На дно духовки помістіть піддон, куди буде капати жир.
  7. Запікайте блюдо півгодини, після перевірте готовність курочки, проткнувши її ножем: якщо м'ясо всередині має світлий колір і випускає прозорий сік, воно готове. Вимкніть духовку, через 5 хвилин можете діставати птицю і подавати на стіл.

В рукаві

М'ясо запікається у власному соку, тому виходить не тільки смачним, але і корисним. Щоб надати страві оригінальності, всередину тушки можна помістити яблучні або апельсинові часточки, завдяки чому курочка насититься фруктовими ароматами і покриється красивою скоринкою. Щоб прискорити процес приготування, вибирайте невелику тушку бойлера вагою до 1,5 кг. Як запекти курку в духовці цілком в рукаві?

Інгредієнти:

  • майонез/сметана – 3 ст. л.;
  • невелика тушка бойлера;
  • олія рослинна;
  • приправи.

Спосіб приготування:

  1. Натріть підготовлену курочку спеціями, сіллю всередині і зовні, після обмажте тушку майонезом.
  2. Птицю покладіть на деко і запікайте як мінімум 40 хвилин при 200 градусах духовки. За 10 хвилин до кінця приготування надорвите зверху рукав, щоб курочка придбала хрустку скоринку.

У фользі

Це один з найпростіших і одночасно смачних рецептів приготування запеченої курки. Стравою можна урізноманітнити повсякденні вечері або приготувати його з нагоди святкового застілля. Головною перевагою запікання птиці у фользі є її рівномірне пропікання зсередини і зовні, в результаті чого виходить дуже соковите, смачне м'ясо з апетитною золотою скоринкою. Нижче докладно і з фото описано, як запекти курку в духовці у фользі.

Інгредієнти:

  • порошок каррі, паприка – 1 ч. л.;
  • куряча тушка – 1,5 кг;
  • майонез/сметана невеликий жирності – 4 ст. л.;
  • часникові зубки – 3 шт.

Спосіб приготування:

  1. Два зубки часнику продавіть крізь прес, з'єднайте кашку з приправами, натріть отриманою масою курочку зсередини.
  2. Залишився часниковий зубок продавіть окремо і змішайте з майонезом. Натріть соусом курочку, оберніть її фольгою і відправте в духовку (оптимальна температура – 200 градусів).
  3. Готувати цілу птицю слід не менше 40 хвилин. Після розгорніть фольгу і запікайте м'ясо ще 10 хвилин для утворення рум'яної скоринки.

З яблуками

Найпростіший варіант гарантовано отримати соковите, рівномірно пропечену м'ясо – приготувати його в рукаві. Завдяки такому методу курочка виходить дуже смачною і ніжною, м'якою. Рецепт курки з яблуками в духовці цілком припускає використання кисло-солодкий сортів плодів. При цьому варто заздалегідь замаринувати тушку в пряному соусі. Як засмажити курку в духовці цілком?

Інгредієнти:

  • цибулина велика;
  • ціла тушка курки;
  • яблука середнього розміру – 4 шт.;
  • приправи.

Спосіб приготування:

  1. Спочатку потрібно підготувати курку, помивши її, видаливши зайві частини. Після її натирають спеціями.
  2. Окремо слід нарізати очищені від шкірки яблука.
  3. Після яблучні дольки разом з порубаним кільцями цибулею поміщають всередину тушки.
  4. Курячі ніжки обв'язують ниткою, поміщають птицю на промаслений лист/форму. Щоб домогтися максимальної соковитості м'яса, його варто готувати в рукаві для запікання.
  5. Запікати курочку потрібно при 180 градусах протягом 2 годин. Якщо готувати м'ясо без рукава, то кожні 20 хвилин його слід поливати жиром.

З рисом

Рис, як і курятина, володіє нейтральним, слабо вираженим смаком, проте в тандемі і за умови правильно підібраних спецій ці продукти отримують насичений аромат і смак. При бажанні запекти цілу птицю вибирати краще молоду, бройлерную, в міру жирну курочку, тоді м'ясо буде м'яким і соковитим. Як готується смачна курка з рисом в духовці цілком?

Інгредієнти:

  • оливкова олія – 5 ст. л.;
  • курка цілком – 1 шт.;
  • часникові зубки – 5 шт.;
  • куркума базилік, чорний перець, інші приправи;
  • соєвий соус – 2 ст. л.;
  • рис – ½ ст.

Спосіб приготування:

  1. Заздалегідь потрібно відварити рис.
  2. Часник дрібно поріжте, змішайте з соєвим соусом, приправами, маслом.
  3. Приготованою рідиною змастіть курочку не тільки зовні, але і всередині.
  4. Покладіть тушку на деко, наповніть її відвареним рисом. Отвір, через яке ви фарширували курку, скріпіть зубочистками.
  5. Накривши птицю фольгою, запікайте блюдо півгодини при 180 градусах духовки.
  6. Після зніміть фольгу, полийте м'ясо соком і залиште дбати ще на 10 хвилин.

На пляшці

Запікати або смажити курочку цілком господині вирішуються переважно у свята, тим не менш, таким смачним і простим у приготуванні стравою можна балувати сім'ю і без приводу. Рецепт курки на пляшці в духовці цілком не вимагає наявності великої кількості інгредієнтів і не припускає яких-небудь зусиль від кулінара: варто лише поставити запікати м'ясо і вимкнути духовку через певний час. Поєднувати печену курочку варто чи з картоплею, свіжим овочевим салатом.

Інгредієнти:

  • італійські трави – 3 ч. л.;
  • лимонні часточки – 2 шт.;
  • сіль;
  • куряча тушка – 1 кг.

Спосіб приготування:

  1. Обмажте птицю всередині і зовні травами, сіллю. Крила сховайте в кишеньки, які можна зробити, трохи надрізавши шкіру з боків грудки.
  2. Скляну пляшку наповніть на 2/3 водою, туди ж покладіть лимонні дольки і невелика кількість італійських трав.
  3. Настроміть тушку на пляшку, відправте запікатися на годину при 200 градусах.
  4. Щоб перевірити готовність птиці, зробіть прокол зубочисткою або виделкою: якщо витікає рідина прозора, значить м'ясо готове.

На солі

Запечена на сольовий подушці курочка набуває ідеальну хрустку скоринку, а м'ясо під нею виходить дуже ніжним, соковитим, ароматним, в міру солоним. Така страва прикрасить будь-який стіл і не вимагає від господарки серйозних зусиль: варто лише помістити всередину тушки цілий лимон і присипати птицю улюбленими приправами. Курка в духовці на солі не підгорає, рівномірно пропікається і виходить зовсім не жирною. Як приготувати страву?

Інгредієнти:

  • італійські трави – 1 ч. л.;
  • лимон;
  • кухонна сіль велика – 500 г;
  • куряча тушка – до 1,5 кг.

Спосіб приготування:

  1. На поверхню листа насипте товстий шар солі (не менше 1 см).
  2. Викладіть на нього обмытую, змащену спеціями птицю, всередину якого помістіть обданный окропом цілий лимон.
  3. Зв'яжіть курячі ніжки ниткою, крила всуньте в кишеньки, зроблені ножем на грудці.
  4. Відправте блюдо запікати при 190 градусах на годину. Коли випливає зсередини м'яса сік стане прозорим, пічку можна вимикати.

З овочами

Поєднання курятини з овочами вдало не тільки з точки зору смакових якостей, але і в плані користі. Готувати страву можна різними способами, запікаючи компоненти у фользі, рукаві, спеціальній формі або на відкритому листі. Крім того, набір овочів можна змінювати, ґрунтуючись на власному смаку. Нижче докладно і з фото описано, як готується курка в духовці з овочами.

Інгредієнти:

  • холодна вода – 1 ст.;
  • курка – 2 кг;
  • сіль – 100 р;
  • морква велика;
  • картопля – 6 шт.;
  • цибуля – 4 шт.;
  • цукор 1 ґатунку – 130 г;
  • коріандр, чорний перець – по ½ ч. л.;
  • зелень свіжа;
  • часникові зубки – 4 шт.;
  • оливкова олія – 4 ст. л.;
  • біле вино – 100 мл;
  • каррі – 2 ч. л.

Спосіб приготування:

  1. Акуратно надріжте суглоби біля ніжок, розрізати грудку.
  2. Вилийте В каструлю літр води, сюди ж додайте сіль, цукор. Потримайте цієї рідини тушку не менше 1 години, накривши посудину кришкою.
  3. Очищену картоплю поріжте кубиками, моркву поріжте соломкою.
  4. Овочі відваріть до напівготовності.
  5. Цибуля звільніть від лушпиння, розділіть на 6 часточок кожну головку. Розігрійте масло, підсмажте в ньому овоч з усіх боків, додайте сюди ж порізаний пластинками часник.
  6. Через хвилину зніміть сковороду з вогню. Звільніть її, помийте і висушіть. Сюди ж насипте цукор, хвилину прогрійте його, змішайте з половиною підготовленого вина. Коли напій почне випаровуватися, влийте решту вина.
  7. Змастіть жаростійку форму оливковою олією. Викладіть сюди ж картоплю з морквою, присипте їх приправами, після додайте підсмажені цибулю з часником.
  8. Дістаньте птицю з маринаду, обсушити за допомогою паперового рушника. Натріть м'ясо прянощами, оливковою олією всередині і зовні.
  9. Зелень варто викласти зверху на курочку, після чого духовку треба розігріти до 200 градусів і відправити туди тушку цілком з овочами.
  10. Через 1,5 години страву можна подавати на стіл.

З грибами

Таке блюдо можна подавати без гарніру, оскільки воно виходить дуже ситним і поживним. Для фарширування птиці підходять багато продуктів, включаючи яблука, рис, гречку, чорнослив. Курка в духовці з грибами є фавориткою завдяки своєму ніжному смаку і аппетитному аромату. Вибирати печериці краще тепличні і невеликого розміру, при цьому різати їх не потрібно. Як запекти цілу курку в духовці?

Інгредієнти:

  • масло рослинне – 2 ст. л.;
  • часникові зубки – 3 шт.;
  • масло вершкове – 70 г;
  • свіжі печериці – 300 г;
  • куряча тушка – 2 кг;
  • червоний, чорний перець, паприка – 1 ч. л.;
  • цибулина велика.

Спосіб приготування:

  1. Вимийте тушку, обсушіть паперовим рушником, натріть меленими спеціями, сіллю.
  2. За допомогою пензлика змастіть курочку рослинним маслом, на її поверхні розкладіть роздавлені зубчики часнику, а 1 часточку залиште недоторканою для начинки.
  3. Укутайте м'ясо харчовою плівкою, приберіть в холодильник маринуватися на годину.
  4. Замочіть на кілька хвилин грибочки в холодній воді. Після промийте їх під проточною водою, видаливши залишки грунту.
  5. Перемістіть печериці на розігріту сковороду/сотейник. Просушіть їх протягом 5 хвилин. Додайте до грибочкам дрібно порубаний часник, цибулю, спеції, вершкове масло. Тушкуйте інгредієнти 5 хвилин на середньому вогні.
  6. Курочку нафаршируйте готової охолодженої грибною начинкою, закрийте отвір, скріпивши його краю зубочистками.
  7. Герметично оберніть фаршировану тушку фольгою, поставте на деко, відправте запікати при 220 градусах. Через годину зменшіть інтенсивність вогню і печіть м'ясо ще 10 хвилин, розгорнувши обгортку. Це додасть скоринці красиву рум'яність.

Дізнайтеся, як приготувати печериці, запечені в духовці цілком.

Відео

Як приготувати курку в духовці цілком з картоплею

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!