Як готувати деруни з кабачків - рецепти покроково з фото. Як зробити картопляні деруни з кабачком

З традиційним блюдом білоруської кухні – картопляними дерунами, знайомі абсолютно все. Однак, є альтернативний варіант його приготування, де картопля замінюється кабачками. Деруни з них виходять більш легкими, ніж картопляні. Існує декілька покрокових рецептів приготування дерунів. Обов'язково запам'ятайте їх.

Як приготувати деруни кабачкові

Для страви вам не потрібно дорогих продуктів або того, що складно дістати. У самий простий покроковий рецепт, крім кабачків, входить кілька яєць, трохи борошна, цибулю, спеції. Можуть бути додані інші овочі. Перед тим, як зробити деруни з кабачком, головний інгредієнт труть на тертці. Потім його змішують з іншими складовими в тісто середньої густоти і смажать на сковороді або в духовці.

Підготовка продуктів

Щоб гарантовано зробити страву смачною, скористайтеся наступними рекомендаціями:

  1. Постарайтеся вибрати молоді кабачки, у яких ще немає сформованих насіння. Можете взяти цукіні. У цього овоча більш щільна консистенція, він дає менше соку. Початківцям кулінарам простіше буде справитися з цукіні.
  2. Натерті кабачки обов'язково відіжміть перед тим, як приготувати, інакше ваше тісто буде надмірно водянистим. Можете використовувати для цього друшляк або сито.
  3. Щоб зробити тісто однорідним, невелику частину кабачків натріть на дрібній тертці, а решту – на крупній.
  4. Калорійність дерунів, приготовлені в духовці, буде значно нижче, ніж смажених. Крім того, вони корисніші для здоров'я, відмінно підійдуть для дитячого меню.
  5. Якщо хочете, щоб страва вийшла більш ситним, додайте в нього картоплю або м'ясного фаршу.
  6. Присутність у деруни часнику або гострого перчика додасть пікантності.
  7. Якщо не хочете використовувати борошно, можете загустити тісто манкою.
  8. Страва неодмінно треба подавати з соусом. Можете приготувати його на основі майонезу. Дієтичний варіант краще заправляти нежирної сметаною, низькокалорійним йогуртом. Шалено смачно їсти деруни з кабачків з часниковим або томатним соусами, ткемалі. Бажано робити їх власноруч.

Рецепти приготування дерунів з кабачків

Варіантів страви дуже багато. Ви можете приготувати максимально корисні дієтичні деруни в духовці. Тим, кому хочеться чого-небудь посытнее, сподобаються покрокові рецепти з сиром, м'ясом. Дуже смачними виходять деруни з кабачком і картоплею. Прихильників вегетаріанства і людям, що дотримують пост, можна приготувати їх без яєць. Кожне з цих страв є дуже смачно. Неодмінно спробуйте зробити принаймні одне з них.

Рецепт 1 – Деруни з кабачків в духовці

До вподоби це страву доведеться тим, хто віддає перевагу запікання смаженні. Деруни з кабачків в духовці виходять дуже ніжними, соковитими. Навіть якщо ви дотримуєтеся суворої дієти і категорично не бажаєте дивитися на власні фото, таке ласощі все одно не зашкодить вашій фігурі. Спробуйте покроково приготувати в духовці деруни, і ви переконаєтеся, що це дуже смачно.

Інгредієнти:

  • кабачки – 1,5 кг;
  • молоко нежирне – 120 мл;
  • цибуля – 3 головки;
  • лимонний сік – 1 ст. л.;
  • яйця – 2 шт.;
  • борошно – 300 г;
  • сіль, перець, олія оливкова.

Спосіб приготування:

  1. Помийте кабачки. Якщо вони молоді, то можете не чистити перед тим, як приготувати, якщо немає – зніміть шкірку.
  2. Натріть один-два на маленькій тертці, решту – на крупній. Помістіть масу в друшляк, щоб стікала.
  3. Тим часом прокрутіть цибулини в м'ясорубці або поріжте їх дуже дрібно.
  4. В кабачки додайте солі і перцю, лимонного соку, молока. Вбийте яйця, покладіть цибулю. Починайте перемішувати тісто, додаючи по трохи борошна.
  5. Промажте деко або форму для запікання мінімальною кількістю оливкової олії. За допомогою ложки необхідно викладати на нього коржі тесту, надайте їм однакову форму.
  6. Прогрійте духовку до 185 градусів. Печіть деруни 25 хвилин. Приготуйте легкий соус для подачі зі сметани мінімальної жирності, часнику, зелені.

Рецепт 2 – Деруни з кабачків з сиром

Відірватися від цієї страви неможливо, тому що воно шалено смачне. Деруни з кабачків з сиром сподобаються навіть дітлахам, яких важко змусити більшість овочів. Вони ситні і поживні. Сир у тісті робить консистенцію страви дуже приємною, тому що при смаженні він розплавляється. Деруни з ним навіть на фото виглядають дуже вишукано і красиво.

Інгредієнти:

  • кабачки – 2 великих;
  • цибуля – 1 велика головка;
  • сир твердий – 220 г;
  • яйця – 3 шт.;
  • часник – 2 зубчики;
  • сіль, масло пісне, перець;
  • сметана – 3 ст. л.;
  • сода – 0,5 ч. л.;
  • борошно – 250 грам.

Спосіб приготування:

  1. Помиті і почищені кабачки натріть на крупній тертці. Присолите їх, дайте трохи постояти, потім відіжміть, щоб видалити зайвий сік.
  2. Прокрутіть в м'ясорубці цибулину і зубки часнику.
  3. Перемішайте кабачки з яйцями, сметаною. Покладіть в тісто солі, соди, перцю, додайте цибулю і часник. Починайте вимішувати, підсипаючи борошна.
  4. Сир, натертий на дрібній тертці, введіть в овочеву суміш.
  5. Розігріти на сковорідці масло. Формуйте ложкою оладки з тіста. Смажте з двох сторін, доки їх поверхні не стануть золотистими. Бажано подавати їх гарячими.

Рецепт 3 – Деруни з кабачків без яєць

Вегетаріанці теж не будуть позбавлені задоволення скуштувати деруни. Це блюдо вдасться приготувати покроково і без яєць, смак від цього не зіпсується. Можете вибирати будь-який спосіб обробки продуктів: як смаження, так і запікання. Деруни з кабачків без яєць дозволяється їсти в піст. Підійдуть вони і тим панянкам, які стежать за фігурою і дотримуються жорстких дієт.

Інгредієнти:

  • борошно – 340 г;
  • куркума – 0,5 ч. л.;
  • кабачки – 3 великих;
  • сіль, перець;
  • олія рослинна.

Спосіб приготування:

  1. Помийте кабачки. Почистіть їх, якщо потрібно, натріть два крупно, один – дрібно. Підсолити, відставте на кілька хвилин. Зайвий сік злийте, добре віджавши овоч.
  2. Змішати кабачки з борошном. Приправте перцем, куркумою. Якщо тісто здалося вам занадто рідким, борошна можете додати побільше.
  3. Розігрійте сковорідку з олією. Смажте оладки на великому вогні з обох сторін. Можете запікати 25 хвилин при температурі 180 градусів. Подайте з часниковим соусом.

Рецепт 4 – Деруни з кабачків і картоплі

Варіант страви, наближена до традиційного білоруського. Рецепт дерунів з кабачків і картоплі покроково користується величезною популярністю. На те є багато причин. Деруни з картоплі та кабачків дуже приємні на смак, м'які та ніжні. Вони гармоніюють практично з усіма соусами: часниковим, сметанним, кисло-солодким, томатним. Навіть поглянувши на фото цієї страви, його відразу ж хочеться приготувати.

Інгредієнти:

  • кабачки – 3 великих;
  • борошно – 280 м;
  • картопля – 6 штук середніх;
  • яйця – 3 шт.;
  • цибуля – 1 головка;
  • часник – 3 зубчики;
  • перець, сіль, олія.

Спосіб приготування:

  1. Почистіть овочі. Потріть картоплю на дрібній тертці, а кабачок на великої. Так роблять тому, що при смаженні ці овочі доходять до готовності не одночасно. Якщо зробити однакові шматочки, то картопля залишиться неповноцінній, а кабачок вже просмажиться.
  2. Залиште овочі ненадовго постояти, потім вилийте стекший з них сік.
  3. На м'ясорубці слід подрібнювати цибулю, а часник розчавити. Додати до кабачків з картоплею.
  4. Починайте робити тісто, поклавши в овочі перцю, солі, вбивши яйця, насипавши борошна. Воно повинно вийти однорідним.
  5. На теплу сковороду з маслом ложкою кладіть грудочки тіста, злегка розрівнюйте їх, щоб були однаковими за розміром і плоскими. Смажте з двох сторін. До столу можете подавати як гарячими, так і теплими.

Калорійність драніков з кабачків

Кожне з вищеописаних страв має різну енергетичну цінність. Приблизна калорійність драніков з кабачків представлена в таблиці нижче:

Назва страви

ккал на 100 г

У духовці

113

З сиром

174

Без яєць

92

З картоплею

146

Відео: картопляно-кабачкові деруни

ГОРОХОВИЙ СУП З БЕКОНОМ. Відео рецепт від Надії

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!