Сухе варення з яблук в духовці: рецепти

Цей варіант яблучного частування хороший тим, що після приготування всі корисні властивості фрукта залишаються. Процес готування абсолютно простий, швидкий, але при цьому ви отримуєте смачне частування до чаю. Зовні десерт схожий на мармелад або цукат, має надзвичайно солодкий смак і красивий зовнішній вигляд.

Як приготувати сухе варення з яблук

Блюдо виходить солодке, але містить цукру набагато менше, ніж звичні рецепти цього десерту. Якщо знати, як приготувати сухе варення, то у вас завжди буде на столі смачне частування, яке має ще й апетитною структурою. Спосіб приготування був придуманий давно і по легенді належить слов'янського народу. Друга назва цієї страви – варення по-киевски. Приготувати його легко, купити всі необхідні інгредієнти дуже просто.

Підготовка яблук

Щоб результат вийшов смачним, необхідно правильно готувати сухе варення з яблук у духовці. Однак починається процес не з очищення або розігріву печі, а з вибору компонентів. Такий вид солодощів готують з будь-яких ягід або фруктів, але яблука підходять для цих цілей краще. Слід придбати цілі, не пом'яті або побиті, здорові плоди. Брати сорти з кислинкою, кисло-солодкі не рекомендується. Процес підготовки схожий на будь-який інший варіант приготування фруктів:

  • вимийте ретельно плоди;
  • розріжте на кілька частин;
  • видаліть серцевину;
  • якщо шкірка тверда, зріжте її (при цьому вітамінів стане менше).

Рецепт сухого варення з яблук

В історії такий спосіб готування згадується ще при правлінні Катерини II. Тоді рецепт сухого яблучного варення був чимось незвичайним, частування подавали на князівських бенкетах. Велика кількість фруктів робили цей десерт доступним кожному, хто був готовий витратити трохи часу на створення смачного частування. Виходить варення ароматним, з насиченим смаком, а зберігати його можна всю зиму. Нижче описані варіанти створення страви з покроковими інструкціями в духовці.

Сухе яблучне варення в домашніх умовах

Якщо у вас є свій сад або сусіди поділилися багатим урожаєм, то заготовити варення з яблук сухим способом – відмінний варіант. У вас буде солодка заготовка, яка допоможе взимку побалувати себе десертом, але при цьому без великої кількості калорій і з набором вітамінів. Сухе варення з яблук у духовці легко готується в домашніх умовах.

Інгредієнти:

  • кориця – 1 ст. л.;
  • яблука – 1 кг;
  • лимонна кислота – 1 ч. л.;
  • тростинний цукор – 300 р.

Спосіб приготування:

  1. Краще інших підходять солодкі сорти фруктів. Наріжте їх шматочками середнього розміру. Ви можете самостійно визначити, які шматочки будуть оптимальними.
  2. На деко щільно викладіть порізані плоди, присипте їх лимонною кислотою, корицею, цукром (залиште 50 г на фінал), перемішайте.
  3. Духовку нагріти на 200 градусів і засуньте деко на 25 хв.
  4. Дістаньте блюдо, дайте охолонути. До цього часу вже часточки повинні виглядати апетитно.
  5. На папір (пергамент) розкладіть печені в духовці фрукти, посипте цукром, що залишився.
  6. Залиште страву сушитися на 2-3 доби.
  7. Розкладіть частування в банки, можна не герметичні. Зберігати дозволяється при кімнатній температурі.

Сухі часточки

Це десерт дуже сподобається дітям, прекрасний ароматний замінник цукерок, який містить деяку кількість вітамінів. Варення з яблук сухі часточки містить мінімум цукру, літом купити фрукти легко, ціна на них прийнятна і можна заготовити частування на всю зиму. Вибирати потрібно соковиті, щільні не кислі плоди. Використовувати потім таке варення можна в якості закуски до чаю або прикраси на торт.

Інгредієнти:

  • цукор – 300 г;
  • кориця (мелена) – 1 ст. л.;
  • кислота лимонна – 1/2 ст. л.;
  • яблук – 1 кг

Спосіб приготування:

  1. Фрукти слід добре помити, висушити. Розріжте кожне яблуко, видаліть серцевину, щоб не було кісточок.
  2. Поріжте плід на тонкі часточки, викладіть в глибоку посуд.
  3. Посипте лимонною кислотою і добре перемішайте.
  4. Потім всипте цукор, знову перемішайте.
  5. Останній додавайте корицю.
  6. Розкладіть скибочки на деко, який відправиться в духовку. Можна складати один на одного шматочки.
  7. Розігрійте духовку до 200 градусів, поставте запікатися плід на 25 хвилин.
  8. Витягніть блюдо і дайте охолонути.
  9. На пергамент висипте 50 г цукру, викладіть часточки тонким шаром.
  10. Потрібно залишити сушитися страву на 2 дні або поставити в електродуховку на 3 години при температурі 60 градусів. Головне. Щоб шматочки залишалися м'якими.
  11. Підсушені скибочки можна розкласти по звичайних скляних банок. Зберігати слід у прохолодному, сухому місці.

По-киевски

Рецепт прийшов з київського Подолу, де вперше почали випуск сухого варення з яблук у духовці практично в «промислових масштабах. Кондитери мали по кілька печей, в яких вони готували частування. «Балабуха» - назва того часу відомо досі. Нижче представлений покроковий рецепт яблука по-київськи, який ви можете самостійно приготувати вдома.

Інгредієнти:

  • яблука – 1 кг;
  • фрукти – 1 кг;
  • цукор – 800 г;
  • вода – 1 л.

Спосіб приготування:

  1. Ягоди можна вибирати будь-які: полуниця, агрус, вишня. Всі вони добре поєднуються з яблучним варенням, головне – видалити кісточки.
  2. Першим готується сироп. Розчиніть весь цукру у літрі води, доведіть до кипіння. Цього обсягу вистачає для просочення 1 кг плодів.
  3. Поріжте яблука дольками, опускайте з ягодами разом в киплячий сироп. Варіть протягом 10 хв.
  4. Відкиньте на друшляк і дайте стекти сиропу. Якщо є можливість, залишіть на ніч (процес тривалий).
  5. Потім розкладіть компоненти в форму і поставте в духовку при температурі 35 градусів. Слідкуйте за станом яблук, коли вони стануть підсушеними, посипте цукром.
  6. Струсніть часточки, щоб прибрати зайву солодкість з них. Розкладіть по банках і закрийте.

На зиму

У холодний період часу року завжди хочеться пити більше чаю або кави. Смачніше ці напої будуть разом з солодкою закускою, приміром, бутербродом з яким-небудь ароматним варенням. Можна у високий сезон закупити побільше яблук і приготувати смачний десерт. Це простий рецепт, який може подужати будь. Нижче представлена інструкція, як приготувати яблучне сухе варення на зиму.

Інгредієнти:

  • цукор – 300 г;
  • кислота лимонна – 1 ч. л.;
  • яблука – 1 кг;
  • кориця – ½ ст. л.

Спосіб приготування:

  1. Вимийте плоди, розріжте і вийміть серцевину. Краще нарізати тонкими часточками, щоб краще просочувалися цукром.
  2. Викладіть шматочки на деко, допускається робити кілька шарів. Щоб захистити від пригорання плід, можна підстелити силіконовий килимок, але це не обов'язково.
  3. Змішайте в окремому посуді лимонну кислоту, корицю і цукор, потім посипте цією сумішшю яблука.
  4. Розігрівати духовку до 200 градусів. Засуньте форму з фруктами на 30 хвилин. Якщо обсяг яблук великий, можна періодично діставати деко і перемішувати. Якщо в духовці є режим конвекції, увімкніть його для видалення зайвої вологи.
  5. Підготуйте іншу поверхню для фінального етапу. Розкладіть запечені яблука одним рівним шаром і сушіть 2 доби.
  6. Далі візьміть чисті скляні банки і розкладіть у них сухе брехня. Зберігатися воно може тривалий термін в сухому місці.

Як зробити сухе варення - поради шеф-кухарів

Цей рецепт за відгуками багатьох людей дуже простий, але навіть для цієї страви існують рекомендації від кулінарів, які допоможуть у приготуванні. Якщо ви хочете зробити у духовці смачне сухе варення, дотримуйтеся наступних рекомендацій:

  1. Перед засушиванием можна провести варіння для соковитих фруктів, ягід. Робити це слід не довго, на слабкому вогні, щоб встиг плоди проникнути цукор, що допоможе зберегти форму часточок.
  2. Кращий спосіб зберігання цукатів взимку – пошарово в дерев'яних ящиках. Спочатку кладуть папір, потім сама варення і цукор, потім знову папір і повторення шарів.
  3. У деяких рецептах сухого варення з яблук у духовці вказується, що підходять навіть перестиглі або «биті» плоди. Велика ймовірність, що вони перетворяться під час приготування в кашку. Краще підходять недозрілі або стиглий фрукти, щоб під час термічної обробки вони зберегли свою форму.

Відео

Варення з сушених яблук

Відгуки

Олена, 28 роківВзимку постійно хочеться солодкого і чаю, але стежити за фігурою все ж потрібно, тому я шукала альтернативні варіанти. Відмінний бюджетний варіант виходить з цукатами. Восени яблука продаються дуже дешево, можна придбати кілька кілограмів і зробити заготовки. Виходить, як мармелад, тільки менш солодкий і не шкідливий для фігури.
Марія, 36 роківНіколи не готувала такої страви, але за відгуками подруг виходить дуже цікавий десерт або прикраса для тортика. Сам процес приготування дуже простий, але доводиться шукати місце на кухні, де потрібно сушити всі ці заготовки кілька днів. Постійно хочеться з'їсти пару штучок, доводиться себе стримувати.
Світлана, 30 роківЯ використовую цей рецепт, щоб почастувати дітей. Варення виходить смачним, схожим на мармелад, але не таким солодким. Все ж слід бути обережною з цим частуванням, цукор там присутня, тому для зубів дітей загроза зберігається. Найскладніше їх відігнати від місця, де заготівля сушиться, постійно намагаються поцупити кілька штук.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!