Скільки можна зберігати м'ясо в морозилці: терміни і види продукту

Терміни зберігання м'яса, птиці, субпродуктів повинні знати всі господині. Покупці часто визначають період зберігання, коли вибирають в магазині заморожені або охолоджені продукти. Дізнайтеся, чим загрожує вживання в їжу яловичини з порушеним терміном придатності. Запам'ятайте, якою повинна бути температура в морозильній камері. Знаючи, скільки можна зберігати м'ясо в морозилці і коли варто його приготувати, ви убережетеся від отруєнь та інших небезпек.

Підготовка м'яса

Перший крок – правильна оброблення і підготовка. Продукти ділять на шматки, необхідні для приготування однієї страви. Не варто заморожувати курчати або шматок свинини цілком. Багаторазове заморожування і розморожування порушує структуру волокон. Відбувається втрата вітамінів і поживних речовин. Якість продукту різко погіршується. Термін зберігання м'яса у морозильній камері, термін придатності замороженого м'яса обов'язково враховують.

Як заморожування, так і разморозку необхідно проводити, дотримуючись правила і тонкощі:

  1. Простір морозильної камери організують таким способом, щоб шматочки і птах не стикалися з іншими харчовими продуктами, що допоможе уникнути перенесення бактерій з однієї упаковки на іншу. Це важливо при сусідстві з овочами і фруктами, з тим, що не вимагає термічної обробки в подальшому.
  2. Перед заморожуванням яловичину, свинину або інші заготовки не миють – це допомагає збільшити час зберігання субпродуктів і напівфабрикатів.
  3. Складають вироби, лівер і фарш по різних пакетах, контейнерах або іншим формам для зберігання в морозильнику. Підійдуть ємності або упаковки повністю закритого типу (контейнери, вакуумні пакети).
  4. Якщо поверхня яловичини, свинини або птиці прочинені або відкрита, відбувається «пересихання». В результаті шматок стає сухим і жорстким, втрачає смакові якості. Колір продукту буде темним, поверхня – сухий і пористої.

Скільки зберігається заморожене м'ясо

Термін зберігання в морозильній камері у кожного продукту свій. Це залежить не тільки від виду і різновидності, але і від характеристик домашньої камери. Скільки днів можна зберігати м'ясо в морозилці, залежить від покоління техніки і технологій. На відміну від промислових, у яких м'ясні напівфабрикати можуть зберігатися тривалий час (більше року), камера в холодильнику часто не оснащена багаторівневими ступенями заморозки і не має регулювання температури. Смак приготованого блюда залежить від правильного зберігання напівфабрикату.

Курка в морозилці

Зберігається заморожена курка в морозилці тушками не більше 9-12 місяців. Оброблена курка, курча або суповий набір – до 8 місяців. Часто до покупки в магазині птах вже була замороженої невизначений період часу, могла зіпсуватися, навіть якщо на ціннику прописані вірні дати. Краще взяти за правило зберігати птицю на 2-3 місяці менше максимально можливого терміну. При тривалому охолодженні або заморожуванню з'являється неприємний смак і запах. Оцтом, приправами або спеціями такий присмак не усунути.

Яловичина

Яловичина відноситься до пісних продуктів, жирові прошарки відсутні. Продукту властиво високий вміст сухожиль і щільної м'язової тканини. Правила:

  • Шматки телятини або яловичини, правильно запаковані, зберігають харчові властивості в замороженому вигляді до 10 місяців. Це максимальний час зберігання.
  • Бажано вжити продукт до закінчення терміну.
  • При заморожуванні не відбувається розвитку більшості шкідливих мікроорганізмів. Після розморожування яловичину та інші вироби можна вживати без побоювання за власне здоров'я.
  • Зберігається яловичина в холодильнику не більше 36 годин.

Свинина

Терміни заморозки свинини або молочного порося залежать від наявності в м'ясі жирової тканини. Чим її більше, тим коротший період. Справа в руйнуванні прошарку. Під впливом низьких температур свинина втрачає властивості і консистенцію. Зберігається свинина в морозилці не більше 7-8 місяців. Важливо пам'ятати, скільки часу можна зберігати порося в морозилці, і готувати продукт до закінчення цього періоду. Краще використовувати пакети з кліпсою. Упаковка буде герметичною, ніякі сторонні запахи не зможуть зіпсувати смак.

Скільки зберігаються в морозилці субпродукти

Час завжди вважають з дати вироблення. Придбані заморожені субпродукти не можна розморожувати і заморожувати повторно – інакше виріб стане жорстким і огидним за смаком і виглядом. Зразкові терміни:

  1. Період зберігання фаршу з свинини, яловичини, баранини або м'яса птиці – не більше 4 місяців. Це відноситься і до печінки, шлунків, нирках, курячим сердечком і подібним субпродуктів.
  2. Ковбасу домашнього приготування і ковбасні вироби рекомендовано зберігати в морозильній камері не більше 2 місяців.
  3. Покупні сардельки чи сосиски зовсім не варто заморожувати, їх рекомендовано охолодити і зберігати в основній камері холодильника.
  4. Фарш складають у пакет, прокочують качалкою, формують порційні калачі і відправляють в морозилку, проклавши брикети пергаментним папером або серветкою.

Поради по зберіганню м'яса

Дотримання простих рекомендацій допоможе зберегти припаси і порадувати себе і домашніх м'ясними стравами.

  • Не рекомендується купувати спочатку заморожене виріб. Краще купити охолоджений шматок або тушу, розділити на частини і заморозити його самостійно.
  • Не допускайте розморожування м'ясних виробів під час тривалого відключення електроенергії. Допоможе прохолодне темне приміщення.
  • Заведіть корисну звичку – приклеювати стікер з датою на кожну упаковку продукту, призначеного для розміщення в морозильній камері.
  • Яловичі, свинячі і курячі напівфабрикати зберігають у холодильнику не більше 12 годин.

Відео

Як і Скільки можна зберігати курку в холодильнику?

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!